Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хорватська кухня

  1. хорватські закуски
  2. Хорватські основні блюда
  3. хорватські солодощі
  4. хорватські напої

Хорватія - країна, яка знаходиться на перетині різних культур. Це не могло не позначитися на національній кухні, в якій поєднуються дві кулінарні традиції: середземноморська, в якій переважають морепродукти, і центрально-європейська з її простими, але ситними стравами. Страви хорватської кухні дуже різноманітні і відображають унікальну історію та культуру країни. Хорватія просто створена для гастрономічного туризму, тому тури в Хорватію нерідко перетворюються в гастротури, суміщені з пляжним відпочинком.

Умовно національна кухня Хорватії може бути поділена на два регіони: Центральний регіон, в який входять Загреб і Славонія, і узбережжі Адріатики, до якого відносяться Істрія, Дубровник і Далмація. Центральний регіон Хорватії по достоїнству оцінять любителі м'яса: на місцеву кухню більшою мірою вплинули угорська, австрійська, турецька та арабська кухні. Тому до складу більшості місцевих страв входять яловичина, баранина, птиця. А ось любителі риби і морепродуктів напевно полюблять кухню хорватського узбережжя, на яку особливо вплинула Італія. Незважаючи на надану вплив кухонь інших країн, національні хорватські страви відрізняються унікальним колоритом і мають свої особливості.

Найкраще місце для дегустації хорватських страв - традиційна таверна Коноба (konoba). Що спробувати в Хорватії? Давайте познайомимося з кулінарними шедеврами Хорватії, які вважаються споконвічно національними.

Хорватія - країна, яка знаходиться на перетині різних культур

хорватські закуски

Пршут (pršut) - мабуть, найпопулярніший кулінарний вишукування Хорватії. Настільки популярний, що багато відвозять його додому в якості сувенір з Хорватії , Щоб нагадати собі вдома про цю прекрасну країну. Пршут - це свинячий окіст, в'ялений на сонці і вітрі (Істрійському пршут) або копчений на вугіллі (далматинець пршут).

Пажський сир (Paški sir) - твердий сир з острова Паг, який роблять з овечого молока з додаванням оливкової олії і місцевих трав. Пажський сир виготовляють за старовинною рецептурою як в невеликих домашніх сироробний, таки і на великих заводах.

Кулен (Kulen) - національний хорватський делікатес з Славонії. Це ковбаса з рубаною свинини з різними спеціями і паприкою, яка надає не тільки гостроту, але і колір. Про популярність Кулена можна судити по фестивалю ковбас Kulenijada, який щорічно проходить в деяких містах Хорватії.

Хорватські основні блюда

Бродет (або бродет) - найвідоміше рибну страву хорватської кухні. Являє собою густу юшку з гострими спеціями, червоним вином і декількома видами риби. Подається з кукурудзяною кашею полента.

Чевабчічі - невеликі котлетки з декількох видів м'яса з додаванням пряних спецій, приготовані на грилі. Подаються зі смаженими перцями, коржем лепіньyo і сиром каймак.

Загорська Джуха а - традиційний хорватський суп-пюре, до складу якого входять картопля, шматочки бекону, цибулю, солодкий перець і часник, іноді додаються гриби. При подачі суп приправляють сметаною.

При подачі суп приправляють сметаною

Чорне різотто Ріжот - незвичайний чорний колір класичного страви з рису з морепродуктами надають чорнило каракатиці. Блюдо виглядає дуже вражаюче, а смак у нього просто чудовий.

Далматинська паштіцада - ситне м'ясне блюдо, приготоване з яловичини, шляхом гасіння її в особливому винному соусі з ароматними спеціями. Подається з галушками ньокки.

Бурек - м'ясний пиріг, родом з традиційної селянської кухні Хорватії. У тонкому листковому тісті міститься дивно смачна начинка з м'яса зі спеціями, сиру, картоплі і цибулі.

хорватські солодощі

Рабська торт - традиційний хорватський десерт. Вперше був приготований в монастирі Святого Антуна, який знаходиться на острові Раб, в далекому 1177 році. Оригінальний рецепт торта зберігся до наших днів, але його знають лише кілька жительок острова Раб.

Меджумурская гібаніца - листковий пиріг, начинений сиром, яблуками, маком та горіхами. Зверху пиріг посипають цукровою пудрою.

Штрудель - солодкий пиріг, який є варіацією на тему знаменитого віденського штруделя, але з начинкою на турецький манер: яблука з класичного рецепту замінені медово-горіховою сумішшю, характерною для пахлави.

Штрудель - солодкий пиріг, який є варіацією на тему знаменитого віденського штруделя, але з начинкою на турецький манер: яблука з класичного рецепту замінені медово-горіховою сумішшю, характерною для пахлави

хорватські напої

Хорватські вина знамениті далеко за межами країни. Мабуть, далеко не всі туристи, які проводять відпочинок в Хорватії, їдуть, не скуштувавши місцевих вин. Самі хорвати, наприклад, люблять говорити, що день без вина - як день без сонця.

Великою популярністю в жаркий день у хорватів і мандрівників користуються вина, розбавлені мінеральною водою (гемішт) або содової (шпріцер).

Сортів вин в Хорватії неймовірно багато, тому тут вже кожен вибирає на свій смак. Найпопулярнішими можна назвати сорти малвазія (Malvazija), Прошек (Prošek), Парч (Parč) і Трамінац (Traminac).

Міцні хорватські напої також можна знайти в широкому асортименті. Найчастіше користується попитом хорватська ракія сливовиця (Slivovitsa) і трав'яна настоянка Траваріца (Travarica).

Що спробувати в Хорватії?

Новости