Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Уряд змусить туроператорів платити за зіпсований відпочинок: це правда?

В уряді приготували законопроект, який повинен захистити українців від недобросовісних туроператорів. EtCetera розбирався, як буде працювати закон, якщо його приймуть.

ФАКТ ФАКТ. Відпочинок 2018 року було зіпсовано для багатьох українців. На початку липня сотні туристів зіткнулися з затримками авіарейсів - люди були змушені цілодобово чекати вильоту в аеропортах Єгипту, Тунісу та Туреччини. Проблеми виникли через туроператора OASIS, який не розрахувався з авіакомпанією Bravo Airways.

Скандал, що торкнулася кілька відомств і іноземних консульств, змусив уряд проаналізувати ситуації і убезпечити туристів в майбутньому. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що виріс ринок туристичних послуг потребує контролю, оскільки в гонитві за грошима багато компаній стали «займатися відвертою халтурою».

НОВІ ПРАВИЛА. У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі вирішили змінити ліцензійні вимоги до туроператорів. Зараз документ знаходиться на обговоренні.

У відомстві пропонують посилити відповідальність туроператорів перед клієнтами. Для цього від турагентств зажадають фінансові гарантії на час дії ліцензії. У пояснювальній записці до документа наголошується, що туроператори часто не можуть компенсувати клієнтам гроші з-за відсутності фінансового забезпечення. Тепер, щоб отримати ліцензію, туроператорам потрібно буде забезпечити своїм клієнтам фінансові гарантії.

За новими правилами, туроператори повинні будуть розміщувати на своїх сайтах достовірну інформацію про укладені договори, турагентів і сумі фінансового забезпечення. Також законодавці підвищили вимоги до керівника агентства. Він не повинен мати судимості і не мати в послужному списку роботу в компанії, позбавленої ліцензії. Також агентства зобов'яжуть перевіряти рейси і повідомляти туристам про їх затримці.

ДУМКА ДУМКА. В той же час, за словами виконавчого директора Української асоціації турагентств Павла Григораша, коли рейси затримуються або відкладаються через технічні причини, туроператори справі не допоможуть.

Павло ГРИГОРАШ, експерт:

Це відповідальність авіакомпаній, у яких повинні бути «запасні» борту. За цим повинні стежити не туроператори, а Державіаслужба. Влітку утворилося порочне коло - формально на папері у українських авіакомпаній були зобов'язання надавати один одному борту, але фактично всі запасні літаки були задіяні в перевезеннях.

Григораш додав, що один відкладений рейс провокує затримки по всьому ринку. А технічні затримки відбуваються через вік українських літаків.

УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ. За даними Міністерства економічного розвитку, сьогодні 578 туроператорів з 2,7 тис. Ліцензованих агентств мають фінансові гарантії. При цьому, за словами директора компанії «Поїхали з нами» Олега Кулика, близько 90% туристичних агентств працюють в тіні.

Щоб убезпечити українських туристів, необхідно вивести ринок туристичних послуг з тіні. Українцям же при плануванні відпочинку не варто гнатися за «гарячими пропозиціями», віддаючи перевагу надійним туроператорам з хорошою репутацією.

Висловити своє враження

Новости