Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мільйони Павла Дурова: як заробляє російський Стів Джобс?

Знаєте, що найбільше вражає в історії Кіма Шмітца, засновника MegaUpload? Чи не кількість авто в його особистому гаражі, не розкидані від полюса до полюса точки зору на вчинене (одні вважають його піратом, інші - невинно постраждалим за бажання реформувати музичну індустрію), і навіть не список знаменитостей, яких Кім якимось неймовірним чином умовив взяти участь в рекламі свого проекту. Найбільше вразило те, що відбувалося на історичній батьківщині Шмітца, в Німеччині, як раз в ті дні, коли сам він обживав новозеландську камеру.

У Мюнхені, з підмостків конференції Digital Life Design (DLD), людина, яка зробила стан загалом тим же способом, що і Шмітц, обіцяв пожертвувати мільйон доларів на потреби Wikipedia. І Великий Джиммі, який був присутній тут же, на сцені, ввічливо посміхався у відповідь, аудиторія трепетно ​​слухала, і поліція не юрбилася біля дверей, готова доставити нашого героя в його нові, казенні апартаменти. «Наш» в даному випадку не мовний зворот, герой наш на сто відсотків і ви звичайно чули про нього, хоч і навряд чи знаєте багато. Так знайомтеся ж: Павло Дуров.

До минулого тижня Павло популярності не жадав. Так, його ім'я світиться внизу сотень мільйонів сторінок, що переглядаються щодня користувачами соціальної мережі «В Контакте», мережі, яку він побудував разом з братом. А присвячена йому сторінка Вікіпедії малює образ талановитого, ексцентричного молодого людини, може бути злегка зацикленого на своєму високому IQ. Але довіряти вільної енциклопедії, коли мова про тему, відомої всім, можна лише із застереженням, сам же Павло на сцені не з'являвся, та й дані їм інтерв'ю можна перерахувати по пальцях.

Настільки ж мізерні і відомості про його головному проекті. Виступаючи на DLD (перша публічна), Дуров формально підтвердив деякі оцінки, зроблені сторонніми спостерігачами (comScore): 160 мільйонів зареєстрованих користувачів, майже п'ята частина яких буває на сайті щодня; входить в четвірку найпопулярніших соціальних ресурсів в Європі і лідирує за кількістю часу, проведеного користувачами на її сторінках. Виступ, до речі, вийшло досить похмурим : Павло помітно нервував, цифри одкровенням не стали, а викладати свою філософію успіху Вікіпедії, коли в двох кроках від тебе розташувався сам Джиммі Уельс, взагалі щонайменше дивно.

Втім, нервувати - природно, якщо стоїш на сцені вперше, а запальну промову, буде знадобиться, напишуть піарники. Але представляючи себе і свій проект публіці, засновник «В Контакте» промовчав про одну важливу деталь, виправити яку буде складніше, якщо взагалі можливо. Дітище Павла - всього лише «одна з», якщо порівнювати його з соціальними мережами, але воно займає безперечну перший рядок у списку сховищ мультимедійного контенту сумнівною ліцензійної чистоти.

Сказати «піратського» не можна з багатьох причин: це всього лише ярлик, точність якого залишає бажати кращого; мало що відомо про контакти правовласників і власників «В Контакте»; нарешті, просто, констатувати вину - завдання суду. Але давайте відверто: тут в два кліка знаходяться « Дівчина з татуюванням дракона »І« Зелений Ліхтар ». Що ж до вконтактовской фонотеки, їй просто немає рівних, принаймні по цей бік Великої китайської стіни: я особисто стверджую, що за кількістю і якістю збережених аудіозаписів «В Контакте» перевершує будь-яку легальну і нелегальну файлообменную систему або магазин (буду радий побачити спростування , з посиланнями). Погодьтеся, наївно вважати, що правовласники таку свободу схвалили б.

Припущення, що саме величезна безкоштовна колекція музики і кіно допомагає «В Контакте» утримувати перше місце за часом перебування користувачів на сайті (один з найважливіших параметрів для будь-якого інтернет-бізнесу), так ось це припущення ще має бути доведено. Але скільки разів за п'ять років існування «В Контакте» прогриміла на весь світ своїми революційними винаходами? Може бути там були придумані Timeline, бігунок соціального фільтра або концепція «соціальних кіл»? Скільки разів вона обійшла в заголовках Facebook, з якої була колись змальована? Або хоча б Google+, де золотих медалістів явно менше?

Але відсутність винаходів не заважає пристойно заробляти. У 2010 компанія поповнила свій гаманець на 94 мільйони доларів, а в минулому році, за даними Forbes, робила десять мільйонів щомісяця. Так що подарунок Вікіпедії можна розглядати як скромне вкладення в поліпшення іміджу в очах західних інвесторів. Але для чого російської компанії, яка заробляє на російських користувачів, вислужуватися перед буржуїнамі?

На жаль, наскільки можна судити за наявною інформацією, в цьому твердженні не відповідають істині ні перша, ні друга частина. Перш за все, «В Контакте» - така ж «російська» компанія, як і Яндекс, Mail.ru або Rambler Media. Як і у них (див. «Американське IPO Яндекса»), її справжній власник, Doraview Limited, зареєстрований поза досяжністю непередбачуваного російського і надмірно жорсткого європейського і американського законодавств (читайте: офшор).

По-друге, подарунок Вікіпедії - очевидна частина великої ініціативи щодо виведення компанії на західні ринки. Зміна доменного імені (тепер VK.com), поява Дурова на сцені поважної міжнародної конференції, що почастішали контакти з пресою повинні зробити «В Контакте» хоча б знайомої користувачам по цю і ту сторону Атлантики. Так що ж, наш Павло сподівається наздогнати Марка Цукерберга? Не смішіть. Все простіше: «В Контакте» планує IPO.

Вперше про можливість виходу на біржу - звичайно ж, Нью-Йорк або Лондон, що не забутий богом світової фенансавий центр - заговорили ще в минулому році. Благо, є на кого рівнятися. Папери вищеперелічених «російських» гравців вже торгуються за кордоном, в доступному для огляду майбутньому в котирувальних списках повинна з'явитися Facebook - святий грааль і мрія мільйонів інвесторів, що жадають вкластися в соціальні мережі. Виплисти на піднятою хвилі інтересу може і «В Контакте». Ось тільки чекати більше не можна, настав час діяти: Facebook, якщо вірити чуткам, подасть заявку на проведення IPO в перших числах лютого, а значить торги почнуться до літа.

Західні аналітики оцінюють бізнес Павла Дурова в суму від 1 до 3 мільярдів доларів. З одним великим «але»: перш ніж матеріалізуватися на NYSE, NASDAQ або LSE, «В Контакте» повинна якось вирішити питання з піратським контентом. Так, ви не помилилися, в англомовному сегменті Мережі вміст вконтактовского хмари називають не «контентом з сумнівною ліцензійною чистотою», а піратським. І навряд чи тільки з подачі адміністрації президента США, зараховуючи «В Контакте» до найбільшим піратським ресурсам Веб.

За тринадцять років важких, кровопролитних боїв між правовласниками і споживачами цифрового контенту, Сполучені Штати і Європа - нехай кожен своєю дорогою, зі своїми особливостями - прийшли до спільного розуміння проблеми інтернет-піратства. Яке і закріплено, зокрема, в неоднозначному американському законі DMCA.

Все просто: якщо власники ресурсу не контролюють дії своїх користувачів, в разі вчинення останніми протиправних діянь власники вважаються співучасниками. Ось чому Кім Шмітц нудиться зараз на нарах. Ось чому на YouTube - розміри якого вже точно більш вконтактовскіх - годі й шукати «Зеленого ліхтаря» або все тією ж фінчерівська «Дівчата з тату ...». Ось чому Джиммі Уельс просидів весь виступ Павла Дурова з пісної міною, і щедрий подарунок не прийняв (мовляв, треба б перевірити, чи не зроблено він з метою реклами).

А хлопці Дурова відбуваються фразою «У нас є форма скарги на контент. Відстежувати все самим неможливо ». Кінець цитати. Так, компанія встановила відносини з деякими правовласниками, надавши їм право видаляти неліцензійні копії. Про ефективність можете судити самі за наведеними прикладами або власного досвіду. Мабуть, так можна було вести бізнес років десять тому.

Сьогодні - не соромно косити під убогих?

Знаєте, що найбільше вражає в історії Кіма Шмітца, засновника MegaUpload?
Але скільки разів за п'ять років існування «В Контакте» прогриміла на весь світ своїми революційними винаходами?
Може бути там були придумані Timeline, бігунок соціального фільтра або концепція «соціальних кіл»?
Скільки разів вона обійшла в заголовках Facebook, з якої була колись змальована?
Або хоча б Google+, де золотих медалістів явно менше?
Але для чого російської компанії, яка заробляє на російських користувачів, вислужуватися перед буржуїнамі?
Так що ж, наш Павло сподівається наздогнати Марка Цукерберга?
Сьогодні - не соромно косити під убогих?

Новости