Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Різні типи американських шкіл: як потрапити і скільки коштує

The article has been automatically translated into English by Google Translate from Russian and has not been edited. The article has been automatically translated into English by Google Translate from Russian and has not been edited

Фото: Depositphotos

У США у батьків є вибір, куди віддати вчитися дитини: в публічну безкоштовну школу, досить дороге приватне, в так звану чертерную, за яку платять і батьки, і держава, або ж взагалі залишити дитину вчитися вдома. ForumDaily вивчив плюси і мінуси кожного з перерахованих вище варіантів.

публічні школи

Шкільні роки в США починаються з п'яти-шести років. Саме в цьому віці діти йдуть в так званий кіндергарден, або "К" (вимовляється як "кей"). Це вже частина безкоштовного обов'язкової шкільної освіти - так звані публічні школи. Час навчання в школі 12 років.

Шкільна освіта для дітей до 16-18 років (в залежності від штату) є обов'язковим. Зазвичай воно ділиться на кілька ступенів: 6 років початкової школи, 3 роки середньої школи і ще 3 роки вищої, або хайскул. Але бувають і варіанти 5-3-4 року, старомодні 8-4 і 6-6 років. При виборі школи з планом 8-4, перші вісім років дитина проводить в початковій школі, а потім на чотири роки йде відразу в хайскул. 6-6 означає, що після шести років початкової школи дитина потрапляє в змішану середньо-вищу школу.

Те, який план пропонують школи, безпосередньо залежить від вказівок міського відділу освіти та переваг уряду кожного конкретного штату. Нам важко це собі уявити, але жодного закону про освіту, ні навіть єдиного шкільного навчального плану в США немає. Уряд країни віддав кермо влади шкільною освітою штатам, в кожному з яких є департамент освіти зі своїм уявленням про школах. Йому підкоряються міські відділи освіти, які і контролюють публічні школи.

Фото: Depositphotos

Рейтинг шкіл

Показником якості навчання в публічній школі є її рейтинг: він коливається від 1 до 10. Відповідно, чим вище - тим краще. На рейтинг шкіл впливає ряд факторів: розмір фінансування (гроші на школи йдуть з бюджету штату і міських податків на нерухомість), успішність учнів, успішність здачі тестів і т. Д. Рейтинг школи у вашій місцевості можна дізнатися на спеціальних сайтах:

http://www.schooldigger.com/

http://school-ratings.com

http://www.greatschools.org/

Рейтинг шкіл - штука настільки важлива, що він нього навіть залежить вартість близлежайших будинків. У районах з хорошими школами вона завжди істотно вище. Справа в тому, що публічну школу в абсолютній більшості випадків не можна вибрати. Дитина піде школу, яка закріплена за районом проживання. З цього обмеження деякі щасливі власники "правильних" адрес навіть роблять нелегальний бізнес - здають адреси в оренду неборака, які не потрапили в район бажаної школи.

Однак часто у великих містах і невеликих перенаселених районах місць в високорейтингових школах на всіх, хто живе в окрузі дітей не вистачає, і тоді ці місця розігруються в лотерею. У разі програшу дитини відправляють в ту школу, де є вільні місця.

Заяви на участь в лотереї потрібно подавати задовго до початку навчального року - в січні або лютому, іноді навіть у вересні - за рік по надходження. Результати лотереї також можуть приходити в різний час - як в березні, так і в серпні, за кілька тижнів до початку навчального року. Точні терміни подачі документів і отримання відповіді потрібно дізнаватися в місцевому відділі освіти.

Точні терміни подачі документів і отримання відповіді потрібно дізнаватися в місцевому відділі освіти

Фото: Depositphotos

Що потрібно іммігранту

Щоб влаштувати дитину в школу іммігранту, який прибув навіть в середині навчального року, потрібен мінімум документів:

- зі щеплення карта, перекладена самим батьком;

- підтвердження місця проживання (рахунок за воду або інтернет, договір на оренду житла і т. Д.).

І все. Підтвердження легальності перебування дитини в країні не вимагають - шкільна освіта є для всіх. Для дітей, які прийшли відразу в середню або вищу школу, список предметів з кількістю годин теж не потрібен.

чартерні школи

Чартерні школи - це щось середнє між публічною і приватною школою, у них теж є свій рейтін м Держава виділяє гроші на кожного учня, але школа також збирає і внески з батьків. Вони добровільні - сума може коливатися від декількох десятків до тисяч доларів. У підсумку виходить отаке навчання у складчину.

Як правило, система викладання в таких школах відрізняється від стандартної - це може бути Вальдорфська школа або Монтессорі. В даний час в США працює понад 1200 чартерних шкіл, в яких навчаються майже 600 тисяч дітей.

В даний час в США працює понад 1200   чартерних шкіл,   в яких навчаються майже 600 тисяч дітей

Фото: Depositphotos

Приватні школи

Приватні школи - ще один досить популярний вид шкіл в США. Навчання в них, природно, платне.

Середня вартість по країні - близько $ 9,5 тис. У рейтингу найдорожчих приватних шкіл на перших позиціях такі штати, як Нью-Гемпшир, Массачусетс, Вермонт і Коннектикут - де, в середньому, навчання коштує понад $ 20 тис на рік. У Каліфорнії, в середньому, приватна школа коштує $ 12,5 тис, проте в серці Кремнієвої долини - в місті Пало-Альто - приватна школа обійдеться в $ 26 тис. Вражає і найдорожче в області приватного шкільної освіти графство Личфилд, Коннектикут, з неймовірними $ 46 тис на рік. А от мешканцям Небраски або Вісконсіна приватна школа обійдеться всього лише в $ 3-4 тис на рік.

Публічна vs. приватна школа

Олена Одинцова приїхала з двома дочками з Москви в Пало-Альто два роки тому. Старшій, Даші, тоді щойно виповнилося чотири з половиною роки - саме час для кіндергардена. Власне, вибір при переїзді загинув на Пало-Альто саме через шкіл. Право потрапити в хорошу місцеву публічну школу потрібно було виграти в лотерею, і Даша його виграла. Школа з рейтингом 9, випускники початкової школи відмінно здають всі тести, класи прекрасно обладнані, високоосвічені вчителі, арт-ухил - одним словом, мрія. Однак уже через кілька тижнів Олена зрозуміла, що від школи з таким рейтингом очікувала більшого: "самодисципліни дітей там не вчать зовсім. Крім того, багато що залежить від середовища. А якщо всі діти нечесані і обірвані в школу ходять, моєї дочки важко дотримуватися якийсь дрес-код ".

У Дашином класі один учитель припадав на 30 учнів. Дітей, в принципі, не змушували займатися. Батьки інших школярів наймали приватних вчителів, щоб навчити своє чадо читати і писати. До середини другого класу Олена вирішила перевести дитину з публічної школи в приватну.

До середини другого класу Олена вирішила перевести дитину з публічної школи в приватну

Олена Одинцова з дочками. Фото з сімейного архіву

Однак в одну з популярних мереж приватних шкіл Дашу не взяли - після півтора років в публічній школі вона не змогла пройти вступний тест. Олена не здалася, і, врешті-решт, знайшла милу приватну школу в сусідньому містечку, де погодилися допомогти і надати в рамках звичайної плати викладача, який допоможе Даші наздогнати програму.

Олена каже, що з жовтня в дівчинці сталася разюча зміна. Даша виявилася чистьохою і дисциплінованим дитиною, яка не схильним до запізнень. Їй захотілося вчитися і досягати успіхів. Програма навчання цілком стимулювала такі зміни. В кінці кожного тижня - у малюків тест на орфографію, вони також постійно пишуть твори. Як працює мамі Олені дуже подобаються додаткові і недорогі заняття на території школи після закінчення навчального дня - теніс, шахи, музичні паузи. Словом, не було б щастя, та нещастя допомогло, жартує тепер Олена.

Вибір між хорошим і дуже хорошим

Тетяна Абдікеева приїхала в Сан-Франциско з Санкт-Петербурга 7 років тому. Почала шукати приватну школу для молодшої дочки, ледь тієї виповнилося 2,5 року. Спочатку орієнтувалася на приватну школу. Пішла на екскурсію в школу для дівчаток в одному з найпрестижніших районів Сан-Франциско. За її словами, ніяких інновацій там не впроваджуються, роблячи ставку саме на стару традицію роздільного навчання дівчаток і хлопчиків.

Від самої школи у Тетяни залишилися хороші враження: "Приміщення - прекрасне, ні до чого причепитися. Хороша бібліотека, в класах - стіни-скла. Просторо, чисто, багато повітря. Дівчата ходять в формі, навіть шпильки в тон. Звичайно, виглядає чудово. Самовиражаються діти за рахунок манікюру. "

Вчителі Тетяні теж сподобалися. При цьому вона вважає, що підхід до утворення в цій приватній школі абсолютно стандартний. "Я хотіла, щоб мені показали, наскільки освіту моєї дитини тут буде ширше і глибше, ніж в публічній або інший приватній школі. Схоже, у них нічого такого немає ", - констатує Тетяна. Але оскільки в школі гарні вчителі, погано вчитися у дітей просто не вийде, розмірковує вона. Тим більше, що на сімох дітей тут доводиться один викладач. Для порівняння: в публічній школі на 30 дітей - один-два вчителі.

Навчання в цій школі коштує $ 29 тис на рік. Після ознайомчого туру Тетяна подумала і вирішила, що такі гроші тут платити нема за що.

Тетяна Абдікеева почала підбирати школу для дочки заздалегідь. Фото з особистого архіву

Наступною в її списку була німецька білінгвальні приватна школа, навчання в якій коштує $ 18,5 тис на рік. Для Тетяни великим плюсом було те, що діти після її закінчення можуть відмінно говорити і англійською, і німецькою. Крім того, в кінці середньої школи діти вибирають ще одну мову для навчання (іспанська або французька), а в хайскул можуть або вибрати четвертий мову або поглиблювати вже наявні знання. Після закінчення школа видає два дипломи: один - американський, другий - німецький. З останнім можна поступати в європейські вузи. У цій школі Тетяні сподобалося практично все, і вона поки зупинила свій вибір на цій приватній школі, проте час подумати у неї ще є.

Атестат з доставкою додому

Ще один варіант отримати атестат про шкільну освіту в США - домашнє навчання. Цей вид безкоштовної освіти досить поширений - 3,4% всіх школярів ( а це понад 1,7 мільйона чоловік ) В США навчаються вдома.

Олексій, десятирічний син українки Олени Анікіної, другий рік знаходиться на домашньому навчанні. Олена з чоловіком приїхали в Хейворд, Каліфорнія, з Канади - Олексій народився там. Каліфорнійська публічна школа поруч з будинком перестала влаштовувати Олену і Олексія до кінця другого класу. Ранок починався з сліз малюка - він навідріз відмовлявся йти в школу. Коли Олена почала розбиратися, виявилося, що Альоша виконував завдання раніше за всіх, і вчителька змушувала його вирішувати ті ж приклади по другому колу. А потім давала їх ще раз в якості домашнього завдання.

Олена задумалася про те, що робити. Від знайомих вона дізналася, що дітям можна вчитися на дому, і вирішила спробувати такий варіант. Як правило, всю інформацію про такий вид навчання можна отримати в місцевому відділі освіти (school district).

Усім необхідним для домашнього навчання Олену тепер забезпечує спеціальна школа , Призначена для "надомників". Там прекрасна бібліотека, де можна вибрати підручники з усіх предметів. Можна самому вибирати і програму навчання з предметів. До кожної програми пропонуються підручники і робочі зошити.

У Олексія є тижневий план роботи. Якщо щось незрозуміло - Олена йому пояснює. Раз на місяць мама з сином їздять зі звітом в школу. Учитель-куратор переглядає робочі зошити, розмовляє по кожному предмету. На початку року і в кінці року такі учні здають стандартний тест.

Лена ділиться плюсами: "По-перше, ми все висипаємося. По-друге, тато перед роботою встигає годинку позайматися з Олексієм ". День дитини заповнений гуртками за інтересами: музика плюс хор, французький, робототехніка, теніс, плавання, шахи, малювання, наука - в середньому по два-три заняття в день. Деякі і них платні, деякі - безкоштовні. Безпосередньо на освоєння шкільної програми вчитель-куратор рекомендує витрачати чотири години на день. Олексій справляється за три. Сам. "Мені майже не доводиться його підстьобувати. Ну, якщо тільки іноді школою пригрозити ", - посміхається Олена.

Читайте також на ForumDaily:

Топ-11 штатів з найдорожчим доглядом за дітьми

Як знайти няню в США

Цікаві факти про американських школах

Як влаштовані дитячі сади в Америці

Російські дитячі сади в США: плюси і мінуси

Топ-5 штатів з найдорожчими дитячими садами в США

Новости