Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Види туризму в Росії. Популярні види активного туризму в Росії, класифікація, основні види туризму в Росії

  1. Види туризму в Росії Основні види і різновиди туризму в Росії: Рекреаційний туризм (на водних об'єктах,...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Види туризму в Росії

Основні види і різновиди туризму в Росії:

Рекреаційний туризм (на водних об'єктах, в горах)

Горний туризм

включає в себе маршрути по Криму , Адигеї , Кавказу , Хібінах , Уралу , північ Росії Алтаю , Прибайкалля , Саянам , Камчатці , Сахаліну і Курильських островів , Примор'я .

Стаціонарна - багатоденне перебування людей на спеціально обладнаних стоянках і базах відпочинку з метою відпочинку, фізичного розвитку, розваг

Спортивно-масова - перебування людей без ночівлі в цілях проведення змагань та навчально-тренувальних занять з різних видів спорту, включаючи пригодницькі види туризму

Туристська - багатоденну подорож за визначеним маршрутом з метою відпочинку, фізичного розвитку і пізнання

Екскурсійна - короткочасне (до 24 годин) відвідування пам'ятного об'єкта з метою пізнання, навчання, відпочинку.

У Росії найбільш поширені такі види лісової рекреації:

Повсякденне - перебування в лісовій місцевості в цілях відпочинку і (або) збору ягід, грибів, які не супроводжуване нічлігом. Споживчий туризм (рибалка, полювання, збір ягід) традиційний і повсюдний.

Культурно-пізнавальний туризм (екскурсії) заснований переважно на ресурсах спадщини, національних традицій, мистецтва і культури.

Возз'єднувальний туризм (відвідування знайомих і родичів) означає потребу у відвідуванні місць, пов'язаних з подіями індивідуальної біографії людини і його сім'ї або з областями історичного проживання.

До ділового та професійного туризму відносяться поїздки з метою встановлення або підтримки ділових контактів з партнерами. Конгресовий туризм передбачає участь в різних наукових заходах: конференціях, з'їздах.

У статистиці лікувального російського туризму найбільший рейтинг у Підмосков'я і Кавказьких Мінеральних Вод.

Гірськолижні курорти Росії пропонують тури, що приваблюють туристів різноманітністю гірських ландшафтів, крутих спусків, вируючих гірських річок і водоспадів. Зазвичай на гірськолижних курортах є траси будь-якої категорії складності. Основні гірськолижні курорти Росії: Червона Поляна (Краснодарський край), Домбай (Західний Кавказ), Приельбруссі (найбільша в Росії зона гірськолижного катання), Цейское ущелині (Північна Осетія), Алтай, Підмосков'ї (спортивний парк «Вільний», гірськолижний комплекс «Степанова », цілорічний курорт« Сорочан »в 54 км. від Москви), Урал (гірськолижно-сноубордерскій центр« Завьяліха »), Кіровськ (Мурманська область) Мценськ (Орловська область), Байкал (гірськолижна база відпочинку« у озера »поблизу Байкальська).

Основні райони велосипедного туризму - Карелія, Кольський півострів, Урал, Ленінградська область, Забайкалля, Кавказ, Поволжя. У Сибіру і на Далекому Сході велосипедний туризм розвинений слабо. Кінний туризм розвинений в більшості регіонів Росії.

Пригодницький туризм означає активний туризм, що включає багато спортивних та екстремальні види і різновиди туризму з екзотичними елементами. Основні природні ресурси пригодницького туризму - гори, рівнини, степи, тундра, моря, річки, озера, вулкани. Географічно пригодницький туризм охоплює майже всю територію Росії, тяжіючи переважно до Карелії (водні тури), Гірському Алтаю (піші, кінні, водні), берегів Байкалу (піші, водні велосипедні, кінні), Камчатці (піші), Північному Кавказу (кінні), до Уралу, Саянам, Сахаліну, Примор'я.

окремий напрямок пригодницького туризму - воєнізовані і космічні тури. Серед послуг: їзда на танках і бронетранспортерах, польоти на навчально-спортивних і бойових літаках, стрільба з різних видів зброї, стрибки з парашутом. Пропозиції турфірм включають і відвідування космодрому Байконур. Туристи мають можливість потренуватися на виживання в найрізноманітніших кліматичних умовах, наприклад, піднятися на значну висоту в літаку-лабораторії, випробувати на собі режим невагомості або опуститися в космічному скафандрі на дно глибоководної гідролабораторії.

В даний час природні ресурси Росії, придатні для пригодницького туризму, використовуються лише на 7-15%. Основна причина - низька затребуваність цього виду туризму росіянами, які воліють пляжний або екскурсійний відпочинок.

Екологічний туризм. До нього відносять сільський туризм з проживанням в будинках сільських жителів, агротуризм або агроекологічний туризм, при якому туристи під час свого відпочинку ведуть сільський спосіб життя на фермах. Основна мета екологічного туризму - гармонізація людини з навколишнім його природним і соціальним середовищем, екологічне виховання та освіту населення. Великі можливості для розвитку екологічного туризму має Північний Кавказ. На Кубані і Дону проводять козацькі тури, в Дагестані - етнографічні тури в гірські аули, по території Сочинського національного парку проходить 48 турмаршрутів всеросійського значення. Це Агурскіе і Оріхівському водоспади, Ахштрирская і Воронцовская печери, Хостінскій каньйон, нарзановие джерела.

Водний туризм

(Сплави по річках) класифікується по об'єктах сплаву і підрозділяється на сплав про гірських річках (Карелія, Урал, Західний Саян, Приморського краю) і по рівнинним річках.

Майже 80% росіян - любителі відпочинку на воді та подорожей, пов'язаних з водою, тому водні об'єкти Росії широко використовуються для туризму та рекреації. До найважливіших туристським водних об'єктів належать акваторії морів, річок, озер, водосховищ з прилеглими територіями (пляжами), а в зимовий час - з льодовою поверхнею водного дзеркала. До найбільш популярних видів літнього відпочинку відноситься пляжний відпочинок, який включає купання, дайвінг (занурення), а також вітрильний, яхтовий, човновий, катамарани та інші різновиди туризму. В останні роки в Росії набирає популярність круїзний туризм.

Росія омивається 13 морями: Баренцовим, Білим, Карським, Лаптєвих, Східно-Сибірським, Чукотським, Балтійським, Чорним, Азовським, Каспійським, Беринговим, Охотским і Японським.

Найбільше число відпочиваючих і найрозвиненіша інфраструктура відпочинку - на Чорноморському узбережжі.

Туристське і рекреаційне використання озер Росії не настільки інтенсивно, як річок (за винятком озера Байкал). Вони в основному використовуються місцевим населенням для короткочасних форм відпочинку. Найбільше значення для туризму мають кілька десятків озер, в тому числі Ладозьке, Онезьке, Біле, Чудському-Псковське, Селігер, Телецкое і Байкал.

Росія має густу річкову мережу. Річкові круїзи бувають короткостроковими (від 6 годин до доби), середньої тривалості або маршрутами вихідного дня (від доби до 3-4 днів) і тривалими (5-10, іноді до 12-14 днів). На багатьох річкових маршрутах організуються зелені стоянки - зупинки теплохода з виходом туристів на берег для відпочинку, купання, прогулянок, екскурсій.

Улюблені круїзні маршрути: Москва - Санкт-Петербург і Санкт-Петербург - Москва з заходом до Твері, Углич, Мишкін, на острови Кижи і Валаам. Традиційно високим попитом користуються маршрути вниз по Волзі. В азіатській частині Росії цікавий круїз по Олені. Тут туристи знайомляться з красотами тайги і тундри, музеями Якутії, перетинають лінію Полярного кола, беруть участь у фольклорному святі і шаманському обряді «очищення вогнем».

Найбільш популярні місця для підводного плавання - Байкал (занурення проводяться з корабля під час круїзів), Біле і Баренцове моря (занурення зі спеціально обладнаного судна), Охотське море (можна побачити камчатських крабів і восьминогів, косаток і навіть китів), Чорне море (занурення в Геленджікской бухті на підводні скелі, затонулі кораблі і літаки).

Найбільш популярні місця для віндсерфінгу - Анапа на Чорному морі і станиця Должанська на Азовському морі (Ейский район Краснодарського краю).

Релігійний туризм з'явився на російському внутрішньому туристичному ринку після святкування 1000-річчя хрещення Русі в 1988 році. У той час деякі храми Москви почали організовувати поїздки до нововиявлені монастирі: Оптиної пустель поблизу Козельська і Толгский монастир в Ярославлі.

Основні напрямки паломницьких турів:

- близькі до Москви монастирі (Троїце-Сергієва лавра, Иосифо-Волоцький монастир, Висоцький монастир в Серпухові), міста і місця, пов'язані з перебуванням царської сім'ї

- Дивеевская обитель в с. Дивеєво поблизу Арзамаса, Нижегородська область. Сюди їдуть до святих мощей преподобного Серафима Саровського

- чоловічий монастир Оптина пустинь

- Нілова пустель на озері Селігер

- Псково-Печерський чоловічий монастир

Комбіновані тури поєднують в собі кілька видів туризму, обумовлених різними потребами туристів, наприклад, рекреаційний зі споживчим або культурно-пізнавальним, спортивний з рекреаційним. У комбінованому турі зазвичай можна виділити переважаючий вид туризму, що послужив спонукальним мотивом до подорожі.

До іншим турам відносять пустельний, клубний туризм і гральний відпочинок. Клубний туризм відрізняється тим, що мандрівники свідомо об'єднуються в групи. Це відбувається при наявності цікавить людей розважальної або спортивної програми.

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости