Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Перший раз лечу на літаку: як не розгубитися

  1. Купівля або бронювання квитків
  2. На що звернути увагу: поради мандрівнику, який летить в перший раз
  3. Перший раз в аеропорту: як себе вести
  4. Що робити в аеропорту: електронне табло вильотів
  5. Процедура реєстрації та паспортного контролю: летимо без сюрпризів
  6. передпольотний огляд
  7. Про перевірку металодетектором
  8. Контроль безпеки і порядку
  9. Посадка і її нюанси
  10. Навіщо вимкнуть світло в літаку під час зльоту і посадки
  11. Чи є зв'язок в літаку, коли він летить
  12. Навіщо пристібатися в літаку: летите без пригод
  13. Чому при зльоті та посадці не можна користуватися навушниками
  14. Чому в літаку важко дихати, коли він летить
  15. Які відчуття виникають під час польоту
  16. Що потрібно знати про багаж: збираємо чемодан
  17. Що робити, якщо ви втратили квиток
  18. Що робити, якщо ви втратили багаж
  19. Як довго йдуть пошуки
  20. Якщо ви залишилися в чужій країні без речей
  21. Як перевірити хід пошуків
  22. Що робити, якщо ви боїтеся відійти в туалет і пропустити оголошення про посадку в літак
  23. Якщо ви хотіли летіти у ілюмінатора, але злякалися
  24. Лечу в перший раз: поширені помилки
  25. Чи не вибрати місце заздалегідь
  26. Перестаратися з ручною поклажею
  27. Чи не вивчити схему аеропорту
  28. Розраховувати на наявність Wi-Fi
  29. Чи не уточнити, чи надається харчування
  30. Корисні поради для новачків, які летять в перший раз
  31. В який день тижня летіти
  32. Коли проходити реєстрацію
  33. Що взяти з собою
  34. Як захистити шкіру від шкідливого випромінювання
  35. Чи варто пити напої, коли ви летите
  36. Чи можна розраховувати на високі стандарти обслуговування
  37. Висновок

Якщо ви вперше подорожуєте по повітрю, подбайте, щоб враження виявилися незабутніми в хорошому сенсі. Звичайно, на борту ви приймете заходи, сказавши стюардесі: «Я перший раз лечу на літаку, приділяйте мені побільше уваги, будь ласка». Але до моменту, коли ви потрапите на борт, потрібно вибрати місце, зарезервувати квиток, пройти реєстрацію ... Розібратися з нюансами допоможе покрокова інструкція.

Купівля або бронювання квитків

Знайомство з авіатранспортом починається з вибору рейсу і покупки квитка. Вирушати в аеропорт не знадобиться, адже замовлення робляться і за допомогою інтернету. Боятися потрібно одного: надмірних переплат! Щоб уникнути подібного промаху, користуйтеся пошуковими системами-агрегаторами. При плануванні перельоту знадобиться календар низьких цін : Буває, що на сусідні дати квитки доступнішими в 2 рази. Якщо зміни в графіку не важливі, ви відчутно заощадите.

При покупці паперового проїзного документа ви отримаєте книжечку звичного вигляду. Кількість сторінок залежить від маршруту. При польоті в один кінець в квитку буде 2 сторінки-купона: перший, званий «польотним», ви надаєте в обмін на посадковий талон. Що залишився, пасажирський, збережіть на руках. Якщо ви летите в обидва кінці, то в квитку побачите 3 купона: 2 польотних і 1 пасажирський.

Проїзні документи надаються в електронному вигляді: вони не роздруковуються на папері, а інформація зберігається в базі даних. При реєстрації достатньо пред'явити паспорт, а для підтвердження покупки - заздалегідь роздрукувати квитанцію. Для цієї мети використовуйте власний принтер або техніку, наявну в аеропорту. Якщо самостійно не справляєтеся, то зверніться в авіакаси.

На що звернути увагу: поради мандрівнику, який летить в перший раз

Які нюанси враховувати при купівлі квитків? Вам допоможуть наступні підказки:

  • Чи помічаєте, що ціни на проїзні документи при довгому пошуку стають вище? Не лякайтеся і не поспішайте купувати перший-ліпший варіант. У деяких країнах при тривалих пошуках рейсів сайти використовують інформацію куки браузера і видають пропозиції по високій вартості. Вас змушують зробити покупку швидше і витратити більше грошей! Щоб уникнути подібної ситуації, переходите в режим «інкогніто». В основному це стосується тих, хто шукає квитки на зарубіжних авіалініях.
  • Розгляньте можливість перельоту з лоукостерами. Ви пожертвуєте комфортом, але зменшите витрати. Якщо має бути короткий переліт, то ви не встигнете відчути брак місця для ніг або незручності зі сном.
  • Купувати квитки в обидва кінці вигідніше, ніж окремо. Якщо ви вирішите здійснити кругосвітню подорож, при правильному виборі перевізника 2 000 € покриють витрати. А купуючи квитки окремо, ви заплатите 4 000 €.
  • Найдешевше коштують неповоротні проїзні документи. Як правило, їх купують пасажири, упевнені, що плани не зміняться. Але в іншому випадку ви втратите всю суму.

Враховуйте ці нюанси, і проблем не виникне.

Перший раз в аеропорту: як себе вести

Політ в літаку в перший раз може не відбутися, якщо ви забудете про реєстрацію. Щоб уникнути подібної неприємності, прибувайте за 60 хвилин (при міжнародних авіаподорожі термін збільшується до 2 годин). Заздалегідь з'ясуйте наступне:

  • Маршрут до аеропорту і тип транспорту. Надійними способами вважаються метро або Аероекспрес. Тим, хто вибрав автобус, тролейбус, автомобіль, необхідний запас часу на випадок поломки або пробки.
  • Номер і розташування терміналу. Інформацію ви побачите на квитку, але дізнатися, як дістатися до потрібного місця, доведеться за допомогою мережі.

Щоб не помилитися, уточніть, з якого аеропорту відбувається виліт. У мегаполісах кілька аеровокзалів: переплутавши їх, ви не встигнете на рейс.

Опинившись на місці, готуйтеся до процедури вхідного контролю. У великих аеропортах вона обов'язкова навіть для проводжаючих, але це не страшно: ви покладете багаж на стрічку і пройдете через металодетектор. Тільки не накручуйте валізи плівкою, як роблять недосвідчені пасажири. Якщо у співробітника служби безпеки з'являться підозри, доведеться відкрити багаж або багаж.

Що робити в аеропорту: електронне табло вильотів

Після попереднього контролю проходите в будівлю і шукайте табло вильотів. Звертайте увагу на номер рейсу (Flight) і перевіряйте статус реєстрації:

  • Check-in, Open або Check-in Open означає, що ви прибули вчасно. Реєстрація почалася, і ви можете проходити до спеціальної стійки. Її номер вказаний на табло в графі Counter.
  • On time або Open 12:00 (або інше значення) - реєстрація почнеться в зазначений час. Якщо в поле нічого не вказано, за замовчуванням мається на увазі, що літак вилетить за розкладом.
  • Delayed може призвести до затримок авіарейсу. Поруч вказується час, але не почала перенесеної реєстрації, а вильоту. Приходити в аеропорт треба заздалегідь, щоб встигнути пройти процедуру. Якщо написів немає, уточніть інформацію у співробітників аеропорту. При затримці більше 2 ч. Вони зобов'язані надати гарячі напої, а для деяких категорій - доступ до кімнати матері і дитини. При більш тривалому терміні пасажирам забезпечують харчування. Але послуги не надаються, коли зволікання сталося не з вини перевізника.
  • Cancelled з'являється на табло, коли рейс скасовується. Це не означає, що подорож не відбудеться: зверніться до співробітників аеропорту, і вам запропонують альтернативи.

Навчіться розбиратися в інформації, представленої на табло, і більше не доведеться думати: «Я лечу на літаку вперше і не розбираюся в тому, що потрібно знати мандрівникові!» Ваш вояж не супроводжуватиметься неприємними сюрпризами.

Процедура реєстрації та паспортного контролю: летимо без сюрпризів

Перед посадкою ви пройдете реєстрацію: процедуру, потрібну для отримання реальних даних про людей, що піднялися на борт. Вона складається з 2 етапів:

  • Перевізник перевіряє особисті дані і наявність квитка. В обмін на один з купонів ви отримаєте посадковий талон.
  • На наступному етапі ви здасте багаж у вантажний відсік. Видану бирку зберігайте до кінця рейсу: вона стане в нагоді, якщо сумки і валізи будуть загублені або пошкоджені.

Пройти реєстрацію можна в аеропорту на стійці, в спеціальному кіоску або онлайн. Якщо ви не звикли літати літаком, вибирайте перший варіант. Але при бажанні розібратися в онлайн-процедури нескладно: на сайті знайдіть розділ реєстрації, вкажіть свої дані, по можливості виберіть місце. На закінчення роздрукуйте посадковий талон, і позбавите себе від необхідності стояти в черзі. За схожим принципом працюють кіоски для самостійної реєстрації.

На наступному етапі належить митний і прикордонний контроль, але лише на міжнародних рейсах. При необхідності зробити декларацію вирушайте в червоний коридор; інші ж пройдуть через зелений.

Особливості реєстрації залежать від класу сервісу: економ-варіант передбачає загальну чергу, а пасажири, яким належить летіти в «бізнес», проходять на окремі стійки.

Прикордонний контроль передбачає, що ви покажете паспорт і посадочний талон співробітникам служби. Ті іноді задають додаткові питання: «Скільки часу маєте намір провести в країні?», «Яка мета поїздки?» Хвилюватися немає причин, але і відповідати жартами не слід. Навіть якщо вам задають варіації одного питання, спокійно надавайте потрібну інформацію.

Якщо ви летите з дитиною в іншу країну, потрібно його діючий закордонний паспорт і свідоцтво про народження. Важливо, що при подорожі з одним з батьків нотаріально оформлений дозвіл другого на виїзд з країни не знадобиться. Але є винятки, до яких відносяться держави Шенгенської угоди. Вони висувають додаткові вимоги, тому уточніть нюанс в консульстві країни.

передпольотний огляд

Якщо митний контроль проводиться тільки на міжнародних рейсах, то передпольотний огляд - обов'язкова складова на всіх напрямках. Вам належить поставити багаж на стрічку, дістати з кишень металеві предмети і пройти через детектор. Щоб проблем не виникло, і перший політ на літаку подарував приємні відчуття, дотримуйтесь наступних правил:

  • Заздалегідь приготуйте документи (паспорт і посадочний талон).
  • Верхній одяг зніміть. У деяких випадках на огляд вимагають і взуття; простежте, чи знімають її інші пасажири. Ці речі, як і металеві предмети, кладуть на спеціальний піднос. Іноді останні відправляють в пластиковий контейнер, який проходить через сканер.
  • У ручній поклажі залиште тільки пляшки з рідиною, що вміщають менше 100 мл.

Після процедури ви опинитеся в зоні вильоту, де пройдете по магазинах «дьюті фрі». Але перш, ніж зайнятися шопінгом, відшукайте потрібний вихід до літака (Gate): в перший раз ви ризикуєте заблукати. Номер ви знайдете в посадковому талоні, причому він вказується в форматі X12. Поруч ви побачите час, коли можна буде піднятися на борт.

Поруч ви побачите час, коли можна буде піднятися на борт

Якщо ви летите в перший раз, не хвилюйтеся на огляді

Занадто тривожитися, що ви пропустите рейс, не слід. Недосвідчені пасажири можуть задати питання, що говорять в аеропорту при посадці в літак. Насправді всіх попереджають, що посадка починається, тому ви не пропустіть рейс. Оголошення робляться мінімум на 2 мовах. Навіть якщо ви не почуєте повідомлення диспетчера, той повторить його кілька разів. Окремо попереджають про закінчення реєстрації і посадки. Але і повністю покладатися на кваліфікацію персоналу не слід, адже іноді можливі промахи.

Про перевірку металодетектором

Бачили в фільмах, як співробітник аеропорту змушує пасажира роздягнутися і при всіх проводить огляд? У реальному житті таке неможливо, оскільки в спірних випадках використовується ручний сканер.

Щоб уникнути детальної перевірки, покладіть на спеціальний піднос всі металеві предмети. Якщо в тілі є протези, хвилюватися немає причин, оскільки співробітники аеропорту готові до ситуації. Переконавшись у відсутності інших спірних предметів, вони пропустять вас на борт.

Контроль безпеки і порядку

За відгуками мандрівників, контроль безпеки і порядку не заспокоює, а викликає неприємні відчуття. Ви підходите до зони перевірки в повному параді, але взуття на високих підборах, модний пояс, стильна сумка виявляються в пластиковому контейнері. Вас же просять пройти повне рентгенівське сканування: процедура неприємна, але позбавляє від ручного огляду.

Авіаперевізники розуміють невдоволення клієнтів, тому намагаються зробити процес менш дискомфортним. Адже перш за все мандрівників дратують черги, обмеження на провезення металевих предметів і ручний огляд. Щоб позбавити пасажирів від неприємних переживань, компанії вводять повнорозмірні сканери. Згідно з опитуваннями, після їх установки тільки 11% авіатуристів стало бачити в процедурі порушення прав. А зменшити дискомфорт допоможуть кілька правил:

  • Заздалегідь уточніть, чи немає заборгованостей, адже виїзд з країни може виявитися закритий.
  • При проходженні контролю співробітники аеропорту просять зняти верхній одяг, шарфи, кофти. Щоб запобігти ситуації, відмовтеся від багатошарових нарядів. Бувалі мандрівники навіть складають спеціальні ансамблі: вибирають взуття на липучках, пояси з пластиковими пряжками і т. Д.
  • У деяких випадках доводиться знімати взуття. Щоб не стояти на підлозі босоніж, пасажирам пропонуються безкоштовні бахіли. У невеликих аеропортах іноді доводиться їх купувати.

Якщо ж ви думаєте: «Я перший раз лечу на літаку і не знаю, як себе вести в аеропорту», ​​подивіться відео з детальним описом всіх етапів:

Посадка і її нюанси

Почувши оголошення про посадку, проходите до потрібного виходу і пред'являйте посадковий талон. Від нього відривають корінець і залишок повертають. Навіть якщо ви пропустите перше оголошення, диспетчер повторить його кілька разів.

Потім пасажирів запрошують пройти в автобус, який відвозить їх до трапу. На борту вас вітає персонал, причому в деяких випадках ви можете побачити пілотів. Після ви займете своє місце і приготуєтеся до подорожі.

У пасажирів, що летять в перший раз, виникають питання щодо того, що відбувається на борту. Знаючи, з чим пов'язані певні явища, ви не відчуєте дискомфорту.

Навіщо вимкнуть світло в літаку під час зльоту і посадки

Коли лайнер відривається від злітної смуги, світло в салоні вимикають. Це відбувається і при посадці, щоб очі мандрівників звикли до природного освітлення. При форс-мажорній ситуації ви будете бачити, куди йти. Якщо ж світло гасне раптово, доводиться чекати, коли очі звикнуть до нової ситуації.

Чи є зв'язок в літаку, коли він летить

Користуватися мобільними телефонами заборонено при зльоті та посадці. В інший час вам не доведеться шукати відповіді на запитання, чи є зв'язок в літаку, коли летиш: стандарт GSM на увазі, що ви зв'яжетеся з рідними. Але за СМС, як і за використання Wi-Fi на борту, доводиться платити. В останньому випадку ціна залежить від перевізника: «Аерофлот» стягує з пасажирів 5 $ і більше, а норвезькі або турецькі компанії надають послугу без додаткових внесків.

Деякі перевізники просять відключити телефони і не надають послуги стільникового зв'язку. Вони аргументують позицію тим, що питання безпеки в пріоритеті: відсутність можливості здійснювати дзвінки знижує ризики терористичних актів. Якщо вам необхідно залишатися на зв'язку, заздалегідь уточніть умови перевізника.

Послугами «Інтернет на борту» ви скористаєтеся на рейсах від компанії «Аерофлот». Зв'язок мобільного оператора була відключена в 2016 р

У деяких випадках пасажирів просять вимкнути телефони, ноутбуки та інші гаджети. Спори про обгрунтованість заходів тривають, але є припущення, що робота пристроїв створює перешкоди. Також залишається ризик, що при маневрах гаджети вилетять з рук і завдадуть травми іншим людям.

Навіщо пристібатися в літаку: летите без пригод

Коли лайнер набирає швидкість, пасажирів немов утискує в крісла. Але трапляється, що через зовнішніх умов пілот змушений припинити розгін. Щоб ви не отримали травм, не ігноруйте прохання стюардес пристебнутися. Під час польоту ремені допомагають пережити перебування в зоні турбулентності.

Чому при зльоті та посадці не можна користуватися навушниками

При зльоті і приземленні члени екіпажу просять не користуватися навушниками. Це пов'язано з тим, що при виникненні форс-мажору ви не почуєте команди стюардеси або оповіщення пілота.

Чому в літаку важко дихати, коли він летить

Буває, що в літаку немов не вистачає повітря, і ви думаєте, що робити в цьому випадку. Проблема пов'язана з тим, що в салоні дійсно мало кисню. Адже звідки береться повітря в літаку? З двигунів він подається в салон, проходячи через системи очищення. Але навіть після обробки кисню недостатньо: зміст виявляється на тому ж рівні, що в горах. Ті, хто не звик до подорожей, відчувають дискомфорт: через 6 ч. На висоті рівень кисню в крові падає на 10%. В результаті ви відчуєте втому, навіть якщо комфортно відпочивали в розкладеному кріслі.

Щоб позбутися від проблеми, перевізники підвищують тиск в салоні. Це робиться, щоб нормалізувати силу, з якою кров впливає на судини. Але з подібними умовами справляються не всі лайнери: до числа щасливчиків відносяться мандрівники, які обрали Boeing-787 Dreamliner. Також зменшення різниці тиску, підвищення вологості і насичення повітря киснем вимагають додаткових витрат. Тому для пасажирів, яким важко дихати, надається киснева подушка для польотів в літаку: попросіть її у стюардеси.

Які відчуття виникають під час польоту

Коли лайнер починає рухатися по злітній смузі, ви не відчуваєте змін. В цей час члени екіпажу ознайомлюють з правилами поведінки на борту, показують розміщення аварійних виходів, проводять інструктаж. Капітан може вимовити невелику промову: привітати мандрівників, розповісти про тривалість польоту і погоду в місці призначення.

Перед тим, як відірватися від землі, лайнер набирає більшу швидкість. Зазвичай через 45 сек. відбувається зліт. Спочатку ви відчуєте дискомфорт, оскільки дасть про себе знати різниця в тиску. Якщо заклало вуха, спробуйте наступне:

  • зробіть кілька ковтків води;
  • пожуйте жувальну гумку;
  • візьміть ментолову цукерку;
  • позіхніть;
  • затисніть ніздрі, вдихніть через рот і ніби спробуйте видихнути через ніс (утримуйте ніздрі);
  • маленькій дитині обережно потріть шию, просуваючись від підборіддя вниз, щоб він зробив ковтальний рух.

Під час польоту ви будете чути шум двигунів, але їх монотонний гул заспокоює. Дискомфорт доставляє турбулентність, але нагадуйте собі, що лайнери сконструйовані з урахуванням цього явища.

Знову Закласти вуха может при зніженні, тому повторіть перераховані вищє Дії. Члени екіпажу проінструктують, як себе вести. При приземленні можлива невелика тряска, а потім літак скине швидкість. Після декількох секунд, потрібних для декомпресії, пасажирів запрошують на вихід.

Що потрібно знати про багаж: збираємо чемодан

Збираючи речі в подорож, робіть поправки на правила авіаперевізника. Залежно від категорії квитка встановлюються ліміти на багаж (його здають в вантажний відсік) і ручну поклажу (її беруть в салон). Норму ваги уточнюйте на сайті компанії або у співробітників; більш детальну інформацію ви знайдете у статті .

За видами багаж ділиться на габаритний і негабаритний. Обидва типи мають на увазі, що ліміт по вазі дотримується, а вирішальним фактором стає різниця в розмірах. Якщо ви перевозите гітару або плазмовий телевізор, їх не віднести до категорії негабаритних речей. У цьому випадку заздалегідь попередьте представників авіакомпанії; іноді доводиться оплачувати додаткове місце.

Думайте, що взяти в літак, інакше заплатите за зайві кілограми

Початківці мандрівники не знають, що з валізами при навантаженні можуть не церемонитися. На форумах радять обмотувати багаж плівкою, але робити це вдома не слід. В аеропорту запропонують відповідну послугу, причому заплатити доведеться 700 руб. При бажанні ви звернетеся до приватних осіб: з ними реально домовитися за суму в 2 рази менше.

При перевазі багажу готуйтеся робити доплату, причому вартість залежить від умов авіакомпанії. Щоб не перепаковувати речі з ручної поклажі і не залишати частину речей проводжав, зважте валізи і сумки будинку.

Що робити, якщо ви втратили квиток

Шукайте дешеві квитки на будь-який вид транспорту, не виходячи з дому:

Авіакомпанії продають електронні квитки, тому досить зробити роздруківку. Вважали за краще паперовий документ і втратили його? Зверніться до представника компанії, знайшовши спеціальне віконце або пункт реєстрації. Вас можуть розпитати про час і місце покупки, але в кінці кінців видадуть дублікат. Правда, за послугу доведеться заплатити: без додаткових внесків її зазвичай надають мандрівникам з бізнес- або преміум-класу.

Але на оформлення знадобиться час, тому не повідомляйте про зникнення в останній момент. Потрібно написати заяву і почекати узгодження з авіаперевізником.

Втрата паперового проїзного документа загрожує лише авіамандрівники, які вибрали чартерні рейси. В інших випадках перевізники використовують електронні варіанти: інформація заноситься в базу даних і загубитися не може.

Якщо ви купили електронний квиток і втратили роздруківку, її вдасться зробити повторно, зайшовши на сторінку «Управління бронюванням».

Що робити, якщо ви втратили багаж

Після перельоту разом з іншими пасажирами ви чекаєте, коли речі здадуться на стрічці. Але вони так і не з'являються ... Хоча ситуацію з втратою багажу не назвати приємною, не поспішайте засмучуватися. Шукайте стійку з написом Lost & Found і оформляйте акт.

Як довго йдуть пошуки

Розшуки загублених валіз можуть тривати 21 день, після чого вам повинні надати компенсацію:

  • на території РФ ви отримаєте по 600 руб. за 1 кг;
  • за помилку, допущену закордонним перевізником, вам заплатять 20 $ за 1 кг.

Не згодні з сумою? Подавайте компанії претензію, де вкажете наявність цінностей в багажі. Але заздалегідь прощатися з речами не слід, адже з великою ймовірністю від валізи просто відірвалася бирка. Якщо переліт не здійснювався з безліччю пересадок на лінії різних компаній, то багаж знайдеться. Згідно зі статистикою, пасажирам повертають речі в 85% випадків.

Якщо ви залишилися в чужій країні без речей

Виявилися в іншій країні без багажу? Компанії нерідко надають набір базових предметів: ви отримаєте зубну щітку і пасту, шкарпетки, мило. Також розраховуйте на видачу 250 $ на покупку речей першої необхідності.

Якщо ви змушені витратитися на придбання змінного одягу, зберігайте чеки. Їх ви надасте перевізнику і отримаєте компенсацію в 50% суми. Але вона видається лише в разі, коли ви залишилися без багажу не в місці постійного проживання. Простіше кажучи, коли ви приїхали на відпочинок, а валізи загубилися, розраховуйте на матеріальні виплати. А якщо бирка від багажу відірвалася на зворотному шляху, і речі не доставлені в пункт призначення, допомоги на покупку нових не дадуть.

Як перевірити хід пошуків

Коли сумки або валізи знаходяться, служба пошуку багажу інформує власника. Але на практиці можливі зволікання, тому моніторьте ситуацію самостійно. Уточнити результати вдасться, якщо ви зателефонуйте за номером в квитанції.

Уточнити результати вдасться, якщо ви зателефонуйте за номером в квитанції

Якщо валізи з багажного відділення літака не потрапили на стрічку, звертайтеся в службу розшуку речей

Іншим способом спостереження за процесом стане використання системи Word Tracer . Знадобиться зайти на сайт, ввести номер з квитанції, виданої в Lost & Found, і ознайомитися з результатами.

Коли пошуки речей завершуються успіхом, перевізник зобов'язаний привезти їх додому. Ті, хто відмовляється від доставки, забирають валізи самостійно. Потрібно буде пред'явити паспорт і складений раніше акт втрати багажу, а в деяких випадках - митну декларацію.

Що робити, якщо ви боїтеся відійти в туалет і пропустити оголошення про посадку в літак

Остерігатися, що ви не почуєте оголошення, затримавшись в убиральні, не варто. Адже оповіщення проводяться кілька разів, і 10-15 хв. вашого відсутності не будуть вирішальними.

Але і покладатися на порядність і організованість перевізника не слід, особливо на вітчизняних авіалініях. Один з пасажирів ділиться досвідом:

«Летів на тиждень в Шарм-ель-Шейх, пройшов реєстрацію і відправився розслаблятися в бізнес-лаунж: в той час у Внуково покурити було більше ніде. Найцікавіше, що в залі я відпочивав один! Через деякий час почав турбуватися через те, що оголошень про посадку не прозвучало. Підійшов уточнити до співробітників аеропорту та дізнався, що літак вилетів.

Стрімголов кинувся до гейт, хоча куди тепер поспішати? Але подібної реакції від персоналу я не очікував. Коли я сказав, що запізнився на посадку, одна з дівчат голосно вилаялася. Виявилося, вона не порахувала, скільки зареєстрованих реально село в літак.

Я не хотів скандалити, оскільки був згоден летіти наступним рейсом. А в чому проблема, я не розумів: моє запізнення перетворилося на трагедію для начальника зміни, охорони, представників перевізника та фірми. Всі ці люди бігали як ошпарені, не пояснюючи, в чому справа.

Виявилося, мій багаж доставили на борт літака, і той полетів із злощасним валізою. За правилами, коли речі пасажира виявляються в лайнері, а мандрівник не летить, виникає загроза терористичного акту. Якщо це з'ясовується до зльоту, літак зупиняють на смузі, висаджують людей, викликають спецгрупу з собаками. Але в моєму випадку промашка з боку персоналу величезна, оскільки лайнер відправився. Згідно з інструкцією, мене не можна було відпускати до його прибуття в точку призначення.

У підсумку я таки потрапив на наступний день в Шарм-ель-Шейх, але довелося заплатити 100 $ штрафу і заново реєструвати багаж: його вранці доставили назад у Внуково ».

Щоб уникнути подібних ситуацій, не сподівайтеся на організованість співробітників аеропорту. Якщо довго не чуєте оголошень, зверніться до одного з членів персоналу з проханням уточнити інформацію.

Якщо ви хотіли летіти у ілюмінатора, але злякалися

Ви розраховували милуватися видами, але на практиці вирішили, що сидіти біля ілюмінатора не комфортно? Деякі пасажири впадають в паніку, коли бачать, на якій висоті перебуває лайнер. Але вам не доведеться страждати до кінця рейсу: попросіть стюардесу пересадити вас на інше місце.

Але вам не доведеться страждати до кінця рейсу: попросіть стюардесу пересадити вас на інше місце

Якщо ви передумали летіти у ілюмінатора, поміняйте місцями з сусідом

Якщо все сидіння зайняті, вона запропонує одному з пасажирів помінятися з вами місцями. Охочих розташуватися біля ілюмінатора вистачає: види за вікном і спокійний сон без необхідності пропускати сусідів вважаються головними плюсами. Коли пересісти не вдається, опустіть штору і намагайтеся думати про хороше. Замість того, щоб нагадувати репортажі про катастрофах, уявляйте, як прибуваєте в місце призначення і починаєте довгоочікувану відпустку або вдало проводите зустріч. Адже варіант біля ілюмінатора вважається одним з кращих: хоча ви не отримаєте стільки ж комфорту, скільки надають спальні місця в літаку преміум-класу, вас не будуть турбувати сусіди, які зібралися розім'яти ноги.

Лечу в перший раз: поширені помилки

Вирішивши освоювати повітряний транспорт, ви можете через незнання упустити важливі моменти. Опитування, проведені авіакомпаніями, показують: клієнти вважають за потрібне переконатися в наявності необхідних документів, приїхати заздалегідь і перевірити, що багаж відповідає лімітам. Завдяки цим заходам ви дійсно потрапите в точку призначення. А щоб зробити подорож ще і комфортним, дізнайтеся, які помилки можуть зробити новачки.

Чи не вибрати місце заздалегідь

Деякі не підозрюють, що місце в літаку можна вибрати заздалегідь. В результаті ви просто сідаєте на крісло з номером, який вам призначили при реєстрації. Але компанії дозволяють зарезервувати певне місце, хоча за послугу доводиться доплачувати.

Якщо ви не вказали бажаний варіант, приїжджайте в аеропорт до початку реєстрації. Прибувши заздалегідь, ви не потрапите в хвіст, де сильніше відчувається турбулентність. Але не всі місця в носовій частині однаково хороші! Заздалегідь вирішите, чи хочете дивитися у вікно і робити фото або віддаєте перевагу сидіти біля проходу: це дозволить розім'яти ноги, не турбуючи заснули сусідів.

Перестаратися з ручною поклажею

Поради покласти цінні речі в ручну поклажу здаються обгрунтованими. У Росії її вага нерідко обмежується 5 кг при купівлі квитка з серії «економ». Але при перельотах на авіалініях зарубіжних компаній або подорож в бізнес-класі він може збільшуватися до 12 і навіть 18 кг в залежності від салону. Ідея не розлучатися з дорогими речами приваблива, але не у випадку, коли ви летите з пересадками. Носити з собою додатковий вантаж незручно.

Чи не вивчити схему аеропорту

Заблукати в незнайомому місці буває весело: звернувши не туди, ви відкриваєте нові горизонти. Але не тоді, коли ви поспішаєте на літак! У міжнародному аеропорту неважко загубитися, тому заздалегідь вивчіть схему. Якщо це не допомогло, зверніться за допомогою до будь-якого співробітника.

Розраховувати на наявність Wi-Fi

Про свою помилку розповідає і досвідчений мандрівник: Алекс Затаріан, засновник компанії Eight Sleep, звик до частих польотів. Але один вояж запам'ятався надовго, адже Алекс не уточнив, чи буде на борту Wi-Fi. В результаті виявилося, що перевізник не дає доступ до Всесвітньої мережі на висоті. Алекс не прихопив документи для роботи і не скачав потрібні файли, тому наступні 5 годин було втрачено.

Чи не уточнити, чи надається харчування

На борту надається харчування, але, якщо ви подорожуєте в економ-класі, страви не назвати кулінарними шедеврами. Ті, хто вибагливий у їжі, перекусять в ресторані або кафе аеропорту, адже на борту можуть чекати сюрпризи. Наприклад, цей набір продуктів подали пасажиру, який замовив вегетаріанське блюдо. Тривалість рейсу невідома, хоча після публікації фото в мережі перевізник обіцяв поліпшити послуги.

Не думайте, ніби харчування може підвести тільки на борту маловідомих авіаліній. Зіпсовані фрукти принесли і пасажиру, що летів з British Airlines.

Втім, різниця між харчуванням в економ-класі і бізнес-секторі помітна.

Втім, різниця між харчуванням в економ-класі і бізнес-секторі помітна

Харчування на Korean-Air в економ-класі літака

Харчування на Korean-Air в економ-класі літака

Бізнес-ланч на рейсі з Korean Air: коли летіти - задоволення

Якщо ви не хочете переплачувати за бізнес-клас, на всякий випадок захопіть в салон сушених фруктів, батончики гранола, горішки та сандвічі. Взявши чашку і порцію каші моментального приготування, ви також розширите меню, адже попросити окріп можна у стюардеси. Лише не беріть улюблені багатьма йогурти: ті класифікуються як рідини, а їх обсяг обмежується.

Завдяки цим підказкам ви не будете говорити собі: «Я лечу вперше на літаку, що потрібно знати?» Продумавши нюанси, ви зробите подорож приємніше.

Корисні поради для новачків, які летять в перший раз

Щоб подорож обійшлося без неприємностей, враховуйте навіть нюанси. Адже коли мова йде про комфорт, дрібниць немає: тільки деталі.

В який день тижня летіти

Якщо дата і час не принципові, вибирайте не завантажені рейси. Найбільше мандрівників вилітає в понеділок вранці і в п'ятницю після полудня. Адже на початку тижня бізнесмени починають роботу, а перед уїк-ендом люди відправляються на відпочинок. Особливо багато авіамандрівників ви побачите по п'ятницях в літні місяці. Щоб вибрати зручне місце, літайте в інші дні.

Коли проходити реєстрацію

Деякі пасажири радять проходити реєстрацію в числі останніх. Адже це означає, що ваш багаж занурять пізніше за інших речей - і вивантажать раніше. Вам не доведеться довго чекати, поки він з'явиться на стрічці.

Що взяти з собою

Якщо ви не летите преміум-класом, захопіть свої навушники. Моделі, запропоновані в секторі «економ», не порадують якістю.

Чи збираєтеся перетинати кордон? Візьміть ручку, щоб заповнити міграційну картку, не випрошуючи канцелярське приладдя у інших пасажирів або співробітників аеропорту.

Як захистити шкіру від шкідливого випромінювання

Користуйтеся кремом із захистом від ультрафіолету. Дослідження показують, що пілот за 1 год. Польоту отримує стільки ж випромінювання, як за 20 хв. перебування в солярії. Якщо ви сидите далеко від ілюмінатора, доза буде менше, але нехтувати мірою не слід.

Чи варто пити напої, коли ви летите

Чи варто пити каву або чай, приготовлені на борту? Залежить від вас, але результати дослідження, зробленого журналістами Wall Street Journal, не обнадійливі. Вони зібрали 14 зразків напоїв, що подаються на різних авіалініях, і провели дослідження.

Результати експертизи виявилися несподіваними навіть для песимістів. Список мікроскопічних життєвих форм, які ви точно не хочете ковтати, включає сальмонелу, стафілокок і навіть яйця комах. Кількість же бактерій в сотні разів перевищувало норми, встановлені в США. Навряд чи ситуація в Росії відрізняється в кращу сторону, тому будьте обережнішими. Куди безпечніше напої в пляшках, які подають на борту.

Чи можна розраховувати на високі стандарти обслуговування

Якщо ви летите економ-класом, то отримуєте базовий набір послуг. Але вас навряд чи порадують одкровення Сари Скотт, колишній стюардеси на US Airways. Вона каже, що відкидні столики, які кріпляться на сидіннях, рідко витираються. Заздалегідь підготуйте вологі серветки, щоб очистити поверхню. Але гірше, що подушки і ковдри, які видаються пасажирам при трансконтинентальних перельотах, не завжди чисті: їх перуть, коли бруд стає помітною.

Висновок

Подорожуючи літаком вперше, не бійтеся зіткнутися з труднощами. Адже головне, щоб ви купили квиток, взяли внутрішній або закордонний паспорт і вчасно прибули до аеропорту на реєстрацію. Цього достатньо, щоб благополучно потрапити в країну призначення. Але для комфорту необхідно врахувати нюанси: подбавши про них заздалегідь, ви подаруєте собі приємні відчуття від перельотів.

Введіть свій маршрут і виберіть найбільш доступний переліт від Aviasales.ru

Ті іноді задають додаткові питання: «Скільки часу маєте намір провести в країні?
», «Яка мета поїздки?
Адже звідки береться повітря в літаку?
Вважали за краще паперовий документ і втратили його?
Не згодні з сумою?
Стрімголов кинувся до гейт, хоча куди тепер поспішати?
Завдяки цим підказкам ви не будете говорити собі: «Я лечу вперше на літаку, що потрібно знати?
Чи збираєтеся перетинати кордон?

Новости