Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Національні свята в Італії. частина I

  1. Новий рік 1 січня
  2. Богоявлення, 6 січня
  3. Великдень (дата варіюється)
  4. Великодній понеділок
  5. День звільнення, 25 квітня
  6. День праці, 1 травня

Свят в Італії безліч - це і державні, і релігійні, і регіональні свята, мабуть, перерахувати їх все не можуть навіть самі італійці. Але є 12 головних свят, визнаних офіційними на всій території країни - в ці дні закриті державні установи, банки, більшість магазинів, а громадський транспорт працює по недільному графіком. Багато музеїв і виставкових залів в святкові дні теж відпочивають від відвідувачів.

Новий рік 1 січня

Новий рік або, як його називають в Італії, Capodanno - голова року, відзначається італійцями за Григоріанським календарем в ніч з 31 грудня на 1 січня. Незважаючи на те, що багато закладів в свято не працюють, нудьгувати в новорічну ніч не доведеться - на вулицях влаштовуються народні гуляння, на головних площах італійських міст організовуються грандіозні вистави, карнавали, феєрверки.

Незважаючи на те, що багато закладів в свято не працюють, нудьгувати в новорічну ніч не доведеться - на вулицях влаштовуються народні гуляння, на головних площах італійських міст організовуються грандіозні вистави, карнавали, феєрверки

У Новий рік в Італії проходять грандіозні вистави і феєрверки

У Римі головне дійство відбувається на Пьяцца дель Пополо, де вночі проходять розважальні заходи для дорослих, а вранці 1 січня починаються виступи циркових артистів для дітей. Венеціанці зустрічають Новий рік на площі Сан Марко, жителі і гості Ріміні - на площі Фелліні, а туринці - на площі Сан-Карло. 1 січня - офіційний вихідний, якщо ж він припадає на суботу або неділю, то понеділок, наступний за ними, теж оголошується вихідним.

Богоявлення, 6 січня

Свято Богоявлення - один з найбільш шанованих релігійних свят в Італії, завершує різдвяні заходи. Головний символ цього свята - добра відьма Бефана, яка роздає подарунки на згадку про тих дарах, які приносили волхви Ісуса.

Головний символ цього свята - добра відьма Бефана, яка роздає подарунки на згадку про тих дарах, які приносили волхви Ісуса

Символ свята Богоявлення - добра відьма Бефана

Бефана проникає в будинки через камінну трубу і кладе в панчішки слухняним дітям смачні солодощі, а пустунам і хуліганам - вуглинки з фарбованого цукру. У Ватикані в день Богоявлення Папа читає святкову проповідь, в Римі організовується одноденна ярмарок, а в Венеції свято відзначають урочистою костюмованим ходою на човнах по міських каналах.

Великдень (дата варіюється)

Великдень - головний весняне свято в Італії. Чітко встановленої дати цього свята немає, вона може варіюватися з кінця березня до кінця квітня (дати Пасхи в Італії 2012-2025 можна дізнатися тут ). У цей день проводиться традиційна святкова меса, після закінчення якої Папа благословляє всіх присутніх на площі біля Собору Святого Петра . По всій країні влаштовуються святкові ходи, театралізовані вистави, що розповідають про життя Ісуса Христа.

По всій країні влаштовуються святкові ходи, театралізовані вистави, що розповідають про життя Ісуса Христа

У Великдень італійці дарують один одному фарбовані яйця, частіше з шоколаду

Італійці дарують один одному один з головних символів Великодня - фарбовані яйця, але якщо раніше яйця були переважно курячими, то зараз їх повсюдно витіснили шоколадні. Італійські господині неодмінно влаштовують перед Великоднем велике прибирання, а також готують святкові страви - традиційні коломба, що нагадують наші паски, а також всілякі солодощі.

Великодній понеділок

La Pasquetta - маленька Пасха, святкується на наступний день після пасхального неділі. У пасхальний понеділок італійці за традицією відправляються на заміські пікніки з друзями чи сусідами.

У пасхальний понеділок італійці за традицією відправляються на заміські пікніки з друзями чи сусідами

У пасхальний понеділок італійці відправляються на заміські пікніки

У містах же проходять святкові концерти, танцювальні марафони, театральні вистави, а різноманітні ігри та конкурси. Крім традиційного катання яєць в деяких регіонах Італії проводяться катання сирів - великі сирні голови катають навколо міських стін. Державні установи в пасхальний понеділок не працюють, а ось музеї і виставки, як правило, відкриті.

День звільнення, 25 квітня

День звільнення - національне свято в Італії - відзначається 25 квітня, в день звільнення країни від фашизму. Саме з цього дня почався новий етап в історії Італії - були звільнені сотні італійських міст і сіл і врятовано величезна кількість людей.

Саме з цього дня почався новий етап в історії Італії - були звільнені сотні італійських міст і сіл і врятовано величезна кількість людей

День визволення італійці відзначають 25 квітня

В цей день в містах країни проходять урочисті заходи, історичні реконструкції, фестивалі, ярмарки, концерти. Основні визначні пам'ятки і музеї в День визволення працюють. У Венеції 25 квітня святкують також День Святого Марка - покровителя міста, який відзначається масовими ходами та іншими урочистими заходами.

День праці, 1 травня

День праці - ще один чудовий весняний свято в Італії, який самі італійці відзначають по-різному: одні беруть участь в урочистих парадах і ходах, інші співають серенади під вікнами коханих, а треті, взявши невелику відпустку, відправляються на південні курорти країни.

День праці - ще один чудовий весняний свято в Італії, який самі італійці відзначають по-різному: одні беруть участь в урочистих парадах і ходах, інші співають серенади під вікнами коханих, а треті, взявши невелику відпустку, відправляються на південні курорти країни

День праці італійці відзначають по-різному

Існує цікава італійська традиція - прикрашати в День праці первомайське дерево. Його роль може виконувати як справжнє живе дерево, так і звичайний стовп, прикрашений стрічками, гірляндами та квітами. Навколо першотравневого дерева водять хороводи, співають, танцюють, грають, а також запускають феєрверки. На міських площах проходять рок- і поп-концерти, театральні вистави, дискотеки.

Далі буде…

Photos by: Dario Prodan , Claudia Gold , Gianni , Marit & Toomas Hinnosaar , Ricky , Amesci Gallery , Cinzia Tempest .

Новости