Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мисливська хатинка - :: Весняне полювання на гусей :: -

Весняне полювання на гусей
Частина 1

Полювання на гусей вимагає хороших знань біології гусака як об'єкта полювання, досить важка, пред'являє цілком певні вимоги до зброї та екіпіровці мисливця Полювання на гусей вимагає хороших знань біології гусака як об'єкта полювання, досить важка, пред'являє цілком певні вимоги до зброї та екіпіровці мисливця. Звичайно, випадково взяти гусака під час прольоту можна, і це іноді дозволяє робити неправильні висновки про легкість полювання на нього. Але спробуйте взяти хоча б 10 гусей в середній смузі під час весняного прольоту, і відразу стане ясно, що без грамотної підготовки це практично неможливо.

Е стественно, що під поняттям "підготовка" мається на увазі все те, що дозволяє проводити правильну, з точки зору етики, полювання.
З облюдая закон або відмовляючись від дурних послаблень в правилах, якими недбайливі чиновники хочуть, мабуть, підкреслити свою демократичність і невсипущу "турботу про мисливця", нам необхідно зберігати, берегти і, головне, дотримуватися традиції і етику весняного полювання. Або ми будемо це робити, або цю кращу з полювань доведеться забороняти. Третього не дано.
Е тика полювання полягає не в безкровне милування налітають гусьми, а в тому, щоб дичину, яку ми хочемо взяти, була взята, як годиться, і головне - чисто.
І Відомо три основних способи полювання на гусей: полювання навесні на розливах; полювання навесні на полях; полювання на перельоті.
Всі полювання на гусака починаються з розвідки.
Полювання на розливах
У Єсенія полювання на пролітних гусей в середній смузі Росії починається приблизно в кінці березня-початку квітня на півдні і триває до відльоту гусей на північ, тобто приблизно до кінця першої декади травня на півночі. У середній смузі гуси спочатку з'являються в Смоленській області, потім в Московській і пізніше у Володимирській і Ярославській областях. В першу чергу спостерігається валовий проліт гуменника, а через 10-12 днів - білолобого гусака.
Кормова база гусака
У лугах, залитих в цей час порожнистої водою, залишається маса трохи видатних над водою острівців, на які і сідає гусак. Тут він проводить днювання, виходячи на не залита смужки луговину, годується зеленою травою, тут же, як правило, проводить ніч.
З атопленіе лугів і тепла погода сприяють швидкому зростанню різних трав. Збільшення кормової бази за рахунок трав призводить до того, що велика частина гусей годується і концентрується на заливних луках, в результаті чого знижується інтенсивність їх перельотів з заливних лугів на поля.
Вибір місця полювання
Про АГАЛЬНІ місця проведення полювання на розливі - це місця днювань і ночівель гусей, тобто незатопляемие гриви, на яких відсутній високий чагарник і ліс, коси заплавних лугів.
Вибір місця для полювання важкий, так як гуси сідають на відкритому з усіх боків розливі.
Кращим місцем полювання є виступаюча з води грива.
Така грива повинна знаходитися поблизу від місця днювання гусей або на шляху їх прольоту на поле, в районі, над яким гуси зазвичай роблять обліт, сідаючи на уподобані місця.
До оли пощастить відшукати гусячу Присад, не варто розміщувати скрадок в її центрі. Доцільніше влаштувати його в 300-400 метрах від місця основної сидки.
По-перше, мисливець буде тут не так сильно турбувати птахів, що прилітають, по-друге, постріли не розганятимуть всіх присутніх на Присад гусей, а лише будуть їх турбувати.
Гуси стануть злітати, кружляти над улюбленим плесом. У цей час вони можуть не раз опинитися на відстані вірного пострілу від мисливця, підлітаючи до профілів і опудал.
Чим більше у мисливця профілів і полуоболочек, тим сильніше привабливість висадженої "зграї" для помітили її птахів. Стандартний набір - 20 полуоболочек і 20 профілів.
Однак необхідно зауважити, що гуси сідають і підлітають до профілів в тих місцях, де вони самі зібралися сісти для годівлі або денного відпочинку. Поза таких місць до опудал гуси йдуть погано.
скрадок
Е стественно, що під поняттям підготовка мається на увазі все те, що дозволяє проводити правильну, з точки зору етики, полювання З Крадок повинен бути зроблений так, щоб він якомога краще зливався з навколишньою місцевістю.
У місцях, де гуси сідають, вони особливо недовірливі до будь-яких змін у звичній обстановці.
Е слі виявиться, що скрадок все ж трохи виділяється на місцевості, найкраще відкласти полювання дня на два, щоб гуси звикли до нового спорудження.
Основна проблема при полюванні на розливах полягає в тому, що виготовити скрадок дуже важко.
Д елать яму безглуздо, так як її затоплять грунтові води. Можна, звичайно, вкопані в землю бочку, але як в ній сидіти тривалий час в очікуванні гусей, просто незрозуміло. На гриві, місцями поросла чагарником, в тому місці, де закінчується зарості і починається відкрита луг, ближче до води, серед чагарнику вирубується коло. Вироблення гілки ставляться до стінок цього кола і забираються травою і сіном, щоб зробити їх без просвітів. Стінки укриття забираються травою на висоту від землі не більше 70-80 см, верхівки ж чагарнику, складові стіни, повинні бути вільні і нічим не відрізнятися від оточуючих заростей. Але такий скрадок малоефективний.
Н а зовсім відкритих гривах доводиться застосовувати інший спосіб. Основна складова цього скрадка - камуфляжна сітка. Колір сітки повинен збігатися з кольором торішньої трави. Сітка не повинна бути новою. Справа в тому, що на новій сітці матеріал в багатьох місцях вимазані клеєм, який в сонячну погоду сильно блищить, тим самим відлякуючи гусей. Розмір сітки приблизно 4x7 метрів.
М есто вибирається з таким розрахунком, щоб було не дуже сиро. В крайньому випадку під сітку можна постелити поліетиленову плівку, а вже на ній розташувати поліуретанові килимки (десантний варіант) темно-зеленого кольору, на яких розташовуються мисливці (зазвичай дві людини). Речі складаються під сітку. Так як сітка натягнута на невеликій висоті, то розташовуються мисливці лежачи по краях сітки зі стороною 7 м. Профілі встановлюються навколо сітки на відстані 10-15 м разом з напівоболонки. Частина полуоболочек можна встановити прямо в сітку, ближче до сторони шириною 4 метри. Необхідно зауважити, що сітку потрібно добре натягнути, щоб пориви вітру її не сильно ворушили, так як це може відлякати гусей. Мисливці, перебуваючи під сіткою, не показуються до тих пір, поки не настане момент стрілянини, який визначається по ясно чутному прискорене шелесту крил і візуальному визначенню характерних деталей оперення гусей і їх лап. Після чого мисливці викочуються з-під сітки і стріляють.
З адіться в скрадок необхідно вранці, після відльоту гусей в поля на годівлю.
Тоді ж потрібно і будувати скрадок, щоб гуси, повернувшись з полів, не застали мисливця за будівництвом.
Профілі і напівоболонки (опудала)
Трохи про встановлення профілів і полуоболочек.
тая" повинна налічувати 30-40 штук полуоболочек і профілів. Частина профілів, що зображують годуються гусей, виставляється на найвищому місці гриви; профілі і напівоболонки, що зображують спокійно сидять гусей, ставляться біля самої води або навіть в воду, щоб вона доходила до черева профілю (напівоболонки). Профілі необхідно ставити під різними кутами один до одного, разом з напівоболонки вони повинні бути зібрані в окремі групи по 5-7 опудал; відстань між групами 2-3 м. Профілі і напівоболонки, що мають витягнуті вгору шиї (знак настороженості), краще виключити.
З биті пострілом птиці негайно підбираються, що впали на воду подранки тут же дострілював.
Навесні полювання починається з моменту відльоту основної маси гусей на годівлю в поля і триває весь день до другого перельоту гусей з полів на ночівлю.
Л Краще закінчувати полювання і їхати з розливу незадовго до прильоту гусей з поля на ночівлю, щоб їх не турбувати. Розполохані в сутінках гуси, що розташувалися вже на ночівлю, можуть зовсім покинути ці місця, і мисливець позбавить себе здобиччю полювання на знайомому йому місці.
манок
Е слі в полюванні беруть участь кілька осіб, то манить повинен один мисливець, найбільш підготовлений.
Головне при використанні манка - почуття міри. Не можна кликати надто активно. З близької відстані гусак добре чує фальш манка. Як тільки ви зрозуміли, що гуси правильно зреагували на манок і повернули в вашу сторону, потрібно перестати кликати і повністю довіритися профілів і опудал.

частина 1 | частина 2

Російська мисливська газета

Олег Меркулов

Новости