Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Все про піраміди

  1. опис Дивовижні споруди, про які знає весь світ, знаходяться неподалік від столиці Єгипту, прямо на...

опис

Дивовижні споруди, про які знає весь світ, знаходяться неподалік від столиці Єгипту, прямо на кордоні родючих земель долини Нілу і дихаючих жаром пісків Лівійської пустелі.

У країні досить багато пірамід, при першому знайомстві вони здаються туристам неймовірно великими, створеними або богами, або титанами.

Під час екскурсії по Каїру вас обов'язково відвезуть до пірамід правильної форми, носить ім'я Великі. Саме вони визнані одним з семи чудес світу, до яких відносяться і інші дивовижні споруди давнини, зведені предками.

Цікаві подробиці про єгипетські піраміди

В Єгипті вчені-археологи відкрили більше сотні історичних пам'яток, а для загального огляду доступні далеко не всі. Серед цих неймовірних споруд є:

  1. великі і маленькі
  2. гладкі і ступінчасті
  3. прекрасно збереглися до наших днів і схожі на купу складених разом каменів.

Під час екскурсії вам обов'язково покажуть піраміду Хеопса - найбільша будівля в світі.

На екскурсію до Каїра з Хургади та інших курортів радимо вирушати любителям історії. Зазвичай в пірамідах знаходили тільки тіла померлих правителів-фараонів, інше було розграбовано. Судячи з гробниці Тутанхамона, що збереглася в ідеальному стані, частина єгипетських правителів проводжали в останню путь не тільки з великими почестями. У цьому похованні знайшли:

  • золоті саркофаги, дорогоцінні камені
  • трони з золота
  • золоті колісниці
  • навіть розпиляні кораблі для подорожі по річці в Царство Мертвих до Анубісу.

золоті саркофаги, дорогоцінні камені   трони з золота   золоті колісниці   навіть розпиляні кораблі для подорожі по річці в Царство Мертвих до Анубісу

Велика частина гробниць була розграбована ще в глибоку давнину, в деяких випадках навіть найближчими нащадками самих похованих, так як за рахунок скарбів пірамід Єгипет не раз поправляв своє фінансовий добробут.

Тільки завдяки знайденої археологами гробниці Тутанхамона ми маємо уявлення про те, як і з яким багажем ховали стародавні єгиптяни своїх правителів.

Великі піраміди Єгипту

Найчастіше, коли вам розповідають про пірамідах єгипетського царства, мають на увазі саме Великі. Ці споруди розміщені в Гізі, вони істотно відрізняються від інших подібних споруд, розкиданих по численних некрополям Єгипту.

Відмінності між Великими пірамідами, більш пізніми і більш ранніми будівлями видно неозброєним оком.

Відмінності між Великими пірамідами, більш пізніми і більш ранніми будівлями видно неозброєним оком

У Великих пірамід, до яких належать піраміди Хеопса, Хефрена і Менкаура, є ряд особливостей:

  1. досконала форма
  2. однаковий кут нахилу по всіх гранях
  3. дуже точна орієнтація по сторонах світу.

досконала форма   однаковий кут нахилу по всіх гранях   дуже точна орієнтація по сторонах світу

Якщо побудувати математичну модель самої споруди і його розміщення, то в них практично відсутній похибка. Для досягнення такого ефекту в наші дні необхідно високоточне обладнання, а також участь декількох досвідчених геодезистів. Саме через якість споруди Великих пірамід, дослідники не вірить в їх «староєгипетське» походження.

Саме через якість споруди Великих пірамід, дослідники не вірить в їх «староєгипетське» походження

Візьмемо, наприклад, піраміду Хеопса, як одну з найяскравіших пам'яток сучасного Єгипту. Вона побудована на скелі, яка виконує роль фундаменту. Виходячи з розрахунків, первісна висота спорудження була порівнянна з висотою сучасного будинку в 50 поверхів. Складно уявити, як стародавні єгиптяни навіть з їх досить просунутої для того часу технологією, зводили все це без вертольотів, кранів та іншої машинерії.

Складно уявити, як стародавні єгиптяни навіть з їх досить просунутої для того часу технологією, зводили все це без вертольотів, кранів та іншої машинерії

Тільки подумайте; довжина сторони по зовнішньому контуру піраміди досягає 230 метрів. Для створення використовували 2 300 000 кам'яних блоків вагою не менше 2,5 тонн. При «монтажі" не використовували ніяких зв'язуючих: блоки просто підганяли один до одного з високою точністю. При будівництві використовували брили, вагою до 80 тонн. В результаті створення трьох перерахованих пірамід інакше як дивом назвати не виходить.

В результаті створення трьох перерахованих пірамід інакше як дивом назвати не виходить

Великі піраміди досі постійно досліджують, використовуючи всі нове і нове обладнання. Не так давно під однією з лап Сфінкса на великій глибині були виявлені порожнечі правильної форми, чия доля поки що не з'ясована.

Туристам, природно, не вийде зробити відкриття самостійно, але величезна кількість цікавої інформації і незабутніх вражень ви тут точно отримаєте.

Новости