Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нові норми і правила провезення багажу і ручної поклажі в літаку

  1. Загальні правила провезення багажу в літаку.
  2. Правила провезення ручної поклажі
  3. Що не можна брати в літак
  4. Часто виникають питання
  5. Як не переплатити за багаж

Вирушаючи в подорож літаком, пасажири беруть з собою багаж і ручну поклажу. Літак давно став найбільш швидким способом переміщення між містами та країнами. З 5 листопада 2017 року набули чинності нові норми і правила провезення багажу і ручної поклажі в літаку. Існують загальні правила перевезення речей, але деякі авіакомпанії вносять в них свої доповнення. Я б рекомендувала ознайомитися з ними ще до придбання авіаквитків.

Я б рекомендувала ознайомитися з ними ще до придбання авіаквитків

Загальні правила провезення багажу в літаку.

Поки я готувала цю статтю, Мінтранс опублікував Наказ «Про внесення змін до Федеральні авіаційні правила« Загальні правила повітряних перевезень пасажирів, багажу, вантажів і вимоги до обслуговування пасажирів, вантажовідправників, вантажоодержувачів ». Так що я постаралася зібрати найактуальнішу інформацію про нові правила провезення багажу і ручної поклажі.

Загальні правила регламентують кількість багажу і його вага. З них можна також дізнатися, що дозволено, а що заборонено брати на борт літака. Потрібно розрізняти такі поняття як багаж і ручна поклажа.

Під багажем розуміються речі, які ви здаєте в вантажне відділення літака. Це може бути валізу, сумка, рюкзак і т.д.

Ручна поклажа - це речі, які ви берете всередину літака. При польоті вони розміщуються на спеціальній полиці над сидіннями. Якщо речі не габаритні і не будуть вам заважати в дорозі, їх можна розмістити під сидінням попереду сидячого пасажира.

Що здається багаж оформляється на кожного пасажира індивідуально. Найчастіше це відбувається при реєстрації на рейс. Багаж ставиться на спеціальну стрічку-транспортер, яка показує на електронних вагах його вага. При відсутності перевантаження співробітник аеропорту приклеює на нього спеціальний штрих-код, і він відправляється в довгі заплутані тунелі аеропорту прямо до вашого літака. Вам на руки видають талон про здачу багажу. Будьте з ним уважні. Якщо раптом багаж загубиться, даний талон вам дуже придасться.

В даний час встановили три види квитків:

  1. безповоротний без норми безкоштовного багажу ,
  2. безповоротний з нормою багажу
  3. поворотний з багажем.

Якщо ваш квиток передбачає багаж, то він не може встановлюватися перевізником менше 10 кг.

Найчастіше дозволений вага безкоштовного багажу наступний:

  • для пасажирів, які подорожують економ-класом - 23 кг. на людину
  • для пасажирів бізнес класу вага багажу не повинна перевищувати 32 кг. на людину

Більшість авіакомпаній дотримуються суми трьох вимірів багажу не більше 158 см.

  • для дітей до 2 років норма безкоштовного провозу багажу - 10 кг (сума трьох вимірів не повинна перевищувати 115 см)
  • для дітей від 2 до 12 років діють норми провозу багажу, як для дорослої людини.

Важливо! Уточнюйте норми безкоштовного провозу багажу і його розміри до покупки квитка, так як у різних перевізників ці параметри можуть відрізнятися.

При подорожі удвох з одним багажем дозволено провозити зазвичай 30 кг., А не як хотілося б багатьом об'єднати норми провозу на одну людину. Якщо у вас квиток передбачає багаж, то при об'єднанні його додаткових оплат не буде потрібно.

Лоукостери найчастіше беруть додаткову плату за провозиться багаж. Причому при покупці квитка на багаж заздалегідь його ціна нижча, ніж при оплаті в аеропорту. Різниця може досягати 50%. Якщо хочете заощадити, заздалегідь прорахуйте, скільки речей візьмете з собою.

Якщо ви оплатили багаж, а за фактом його не використали, то дана сума підлягає поверненню. Наприклад, ви купили два місця багажу, а використовували одне. Фактичну різницю повинні повернути. Дана міра відноситься до ваги, розміру і кількості багажу.

Cверхнорматівний провезення багажу доведеться оплачувати додатково. У кожної авіакомпанії свої тарифи за понадлімітні кілограми. Буває, представники авіакомпаній закривають очі на невелику перевагу багажу, але розраховувати на це не варто.

Правила провезення ручної поклажі

Згідно з новими правилами перевезень пасажирів визначена норма ручної поклажі. Вона повинна становити не менше 5 кілограм. При цьому перевізник за своїм бажанням може збільшувати цю мінімальну норму. Наприклад, щоб підвищити привабливість своїх квитків. Також на розсуд перевізника залишені і габарити ручної поклажі. Я думаю, багато хто чув про мінімальні розміри допустимого в салон рюкзака або сумочки розміром 36х30х27 у авіакомпанії Перемога .

На практиці поки найчастіше зустрічаються такі параметри:

  • для пасажирів економ класу - до 10 кг.
  • для пасажирів бізнес-класу - до 15 кг.

Сума трьох вимірів повинна складати не більше 115 см.

Я рекомендую точний допустима вага і габарити ручній поклажі уточнювати на сайті перевізника до покупки квитків.

Ручну поклажу можуть зважувати як при реєстрації, так і перед посадкою на літак.

У своїй практиці перельотів я багато разів стикалася з тим, що ручну поклажу просто не зважували. Все залежить від жорсткості вимог авіакомпаній.

Додатково з собою в салон літака пасажир має право взяти

  • верхній одяг
  • костюм в портплед
  • букет квітів
  • жіночу сумочку, портфель, рюкзак (вага і габарити, яких встановлені авіаперевізником)
  • дитяче харчування для дитини на час польоту
  • крісла, коляски для дітей, а також знімну люльку від коляски (габарити яких встановлені перевізником)
  • лікарські та дієтичні препарати
  • милиці, палиці, ходунки, роллатори, складне крісло-коляску використовувані пасажиром і мають габарити, що дозволяють безпечно розмістити їх у салоні повітряного судна на полиці над пасажирським сидінням або під сидінням стоїть попереду пасажирського сидіння;
  • товари, придбані в Duty free, упаковані в запечатаний пластиковий пакет (вага і габарити при цьому встановлюються перевізником)

Ці речі не будуть зважуватися і маркуватися.

Згідно з новими правилами з безкоштовних для перевезення понад ручній поклажі речей були виключені ноутбук, мобільний телефон і парасольку. Але їх можна покласти, наприклад, в портфель або рюкзак, які дозволені до безкоштовного перевезення.

Що не можна брати в літак

У багаж літака можна класти майже все, за винятком речей, які можуть заподіяти шкоду лайнеру і пасажирам:

  1. легкозаймисті речовини і рідини: порох, петарди, бенгальські вогні, ацентон, бензин і ін
  2. зброя: вогнепальна та холодна типу (шашки, мечі, шпаги та ін) .Перевозка можлива тільки при наявності спеціальної документації.
  3. гази, в тому числі запальнички, аерозолі
  4. отрути, отрути, радіоактивного речовини

Звичайно, багато хто з наведених речей навряд чи повезуть у відпустку звичайні люди. Безпека польоту перш за все, тому до укладання багажу потрібно підійти уважно. Крім повністю заборонених речей для перевезення багато країн накладають обмеження на ввезення \ вивезення певних продуктів. Наприклад, алкоголю і сигарет. Чи збираєтеся вивезти щось з країни, читайте встановлені правила.

До формування ручній поклажі потрібно підійти більш уважно. Тут обмежень на перевезення значно більше. Погодьтеся, коли ви здасте багаж і прийде час перевірки ручної поклажі, буде не дуже приємно розлучитися з улюбленим кремом або шампунем. Я одного разу потрапила в таку ситуацію в Барселоні, коли співробітники огляду пасажирів хотіли викинути тільки недавно придбаний мною лосьйон для особи, тональний крем і ще кілька упаковок косметичних засобів. А все тому, що я не звернула увагу на провезення рідин в літаку. Тоді я тільки починала мандрувати і не знала, що кремоподібні продукти теж вважаються рідиною.

У ручну поклажу не можна класти

  • манікюрні набори
  • штопори
  • леза, бритви
  • алкоголь
  • рідини об'ємом вище 100 мл.
  • алкоголь

Винятком є ​​продукти, придбані в магазинах Duty free: напої, духи, косметика. За час очікування рейсу деякі пасажири зробити пристойні за обсягом закупівлі, тому на борт піднімаються з величезними пакетами.

Часто виникають питання

  1. Гроші за валізу доведеться платити на будь-який рейс?

Ні. Це залежить від виду квитка, який ви купили. Поправки до закону дозволяють авіакомпаніям продавати безбагажние безповоротні квитки. При цьому за вами збережеться право на ручну поклажу вагою 5 кг.

2. Як дізнатися, чи передбачений багаж на мою квитку?

До покупки авіаквитків можна дізнатися, чи включений багаж по ньому і в якому обсязі. Зараз і на сайтах авіакомпаній і на сайтах агрегаторів квитків цю інформацію легко знайти. Якщо ви вже купили квиток, в ньому прописана ця норма.

3. Скільки доведеться доплатити за валізу?

Дана міра залишена на розсуд перевізника. Кожна авіакомпанія встановлює свої розцінки. У Перемоги ціни починаються від 500 руб. за 10 кг.

4. Яким розміром може бути ручна поклажа?

Вага ручної поклажі закріплений в законі (він становить 5 кг), а ось розміри ручної поклажі можуть встановлювати перевізники на свій розсуд. Перед покупкою авіаквитків уточнюйте цю інформацію на офіційному сайті компанії.

5. Що робити, якщо мій багаж перевищив оплачену норму?

Краще цього, звичайно, не допускати. Доведеться доплачувати за перевищення за максимальними розцінками авіакомпанії, а вони, як правило, вище при оплаті в аеропорту.

Як не переплатити за багаж

І наостанок, розповім кілька Лайфхак, що не переплатити за багаж, які дозволять вам заощадити гроші.

  1. Беріть з собою тільки найнеобхідніші речі.
  2. Перед покупкою квитків уточніть на сайті авіакомпанії норми безкоштовного провозу багажу.
  3. Постарайтеся зважити багаж будинку, щоб в разі перевантаження викласти частину речей.
  4. Якщо раптом ви тільки в аеропорту виявите перевага, постарайтеся частина речей одягнути на себе, частину покласти в кишені і ручну поклажу. Речі, одягнені на вас, не є ручною поклажею.
  5. Пам'ятайте, що частина речей можна купити по дорозі. Наприклад, шампуні і гелі для душу.

Якщо у вас залишилися питання про нові правила провезення багажу і ручної поклажі в літаку, задавайте їх у коментарях.

Хороших подорожей!

Про автора: Катерина

На сторінках мого блогу ви знайдете інформацію про місця, де я була, секрети і Лайфхак самостійних подорожей.

2. Як дізнатися, чи передбачений багаж на мою квитку?
3. Скільки доведеться доплатити за валізу?
4. Яким розміром може бути ручна поклажа?
5. Що робити, якщо мій багаж перевищив оплачену норму?

Новости