Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

VAT Refund в Таїланді або повернення ПДВ, як оформити і повернути

  1. Умови повернення VAT 7% в Таїланді
  2. Що таке VAT Refund як оформити сертифікат
  3. Як повернути VAT в аеропорту

Оновлене: 2017-5-12

Олег Лажечников

28

Уряд Таїланду надає можливість повернути ПДВ за покупки, здійснені в магазинах. Називається ця штука VAT Refund. Є певні умови, щоб це можна було зробити. Про них я і розповім в своєму пості. Сам я робив цю процедуру в аеропорту Бангкока, коли повертав VAT за камеру Sony A6500 . Приємний бонус вийшов, 2710 бат повернули.

Зміст статті

Умови повернення VAT 7% в Таїланді

Щоб повернути собі VAT за покупку, повинні бути дотримані наступні умови:

  1. Покупки повинні бути зроблені тільки в магазинах, зазначених написом VAT Refund for Tourists, і придбані не раніше, ніж за 60 днів до вильоту.
  2. Вартість покупки повинна бути не менше 2000 бат, а в деяких магазинах вам оформлять сертифікат тільки при покупці від 5000 бат.
  3. Оформлення повернення ПДВ можливо лише в тому випадку, якщо ви залишаєте Таїланд через міжнародний аеропорт.
  4. Покупець товару не повинен бути громадянином Таїланду і членом екіпажу авіакомпанії, який в даний момент знаходиться в Таїланді на роботі.

Є інформація, що бажано зберегти цілою упаковку і взагалі товарний вигляд, але я не впевнений в її правдивості. Принаймні упаковку запитують не у всіх, головне щоб товар був. Так що самі дивіться, варто перебдеть чи ні. Я віз фотоапарат в коробці, вона була потрібна мені самому, тому в будь-якому випадку не став би викидати.

Що таке VAT Refund як оформити сертифікат

VAT Refund - це повернення ПДВ, тобто податку на додану вартість. У Таїланді податок становить 7%, але за фактом повернути можна не 7%, а меншу суму. Вона прописана в певній таблиці і залежить від суми покупки, чим більше сума, тим більше відсоток. Розраховуйте десь на 4-6%. Інформація на всіх сайтах, де написано, що повернути можна рівно 7% - невірна.

Наприклад, моя камера Sony a6500 коштувала 51990 бат. В аеропорту мені повернули 2710 бат, тобто 5.2%. В принципі непогано, враховуючи, що вся процедура не займає багато часу. Хоча якщо ви збираєтеся це робити, то все-таки потрібно приїжджати в аеропорт трохи заздалегідь. Подібна послуга є не тільки в Таїланді, але в інших країнах. Також я повертав VAT в Варшаві за покупку дитячої коляски.

Щоб отримати гроші, вам потрібен сертифікат на повернення VAT. Це офіційна папір, яка оформляється в магазині в момент здійснення покупки. Щоб її оформити потрібен закордонний паспорт, тому його обов'язково потрібно взяти з собою. Заповнювати форму PP10 (Vat Refund Application for Tourists) ви можете, як самі, так і працівник магазину. Постарайтеся не помилятися, щоб були правильно вказані номер паспорта, прізвище, сума, дата і тд.

Крім сертифікату, вам потрібно буде показати в аеропорту і чек про оплату, не забудьте його.

На жаль, не всі магазини в Таїланді надають можливість оформити сертифікат VAT Refund. Зазвичай мова йде про великих торгових центрах і магазинах в них. На склі (вітрині) біля входу або біля каси, вам потрібно шукати табличку VAT Refund.

На склі (вітрині) біля входу або біля каси, вам потрібно шукати табличку VAT Refund

VAT Refund в Таїланді

Так як 4-5% не дуже велика сума, то очевидно, що повертати ПДВ має сенс у випадку з великими покупками. Тому що, наприклад, на 2000 бат повернення всього 80 бат, для 5000 бат - 250 бат.

Я б особисто на маленькі суми не став би морочитися. Як варіант, якщо ви здійснюєте кілька покупок на різні суми, то можна спробувати оформити для них загальний сертифікат VAT. Ви збираєте всі свої чеки, на кожному з яких значиться сума не менш ніж 2000 бат і оформляєте один загальний сертифікат на них в спеціальному сервісному відділі. Кажуть, таке є в Central Festival, але я сам не перевіряв.

Як повернути VAT в аеропорту

Опишу процедуру VAT Refund в аеропорту Бангкока Суварнабхумі. Строго в цій послідовності.

  • У залі вильоту на 4-му поверсі в правій стороні в самому кінці близько скла шукайте офіс Vat Refund. Там віддаєте сертифікат з магазину, паспорт і чек. Тут же вас, швидше за все, попросять показати товар (у мене попросили).
  • Вам ставлять червону печатку на сертифікат і всі документи повернуть. Без цієї печатки ви нічого не отримаєте потім.
  • Далі ви входите на рейс, здаєте багаж і проходите паспортний контроль. В принципі зареєструватися можна було і відразу, а потім йти шукати офіс Vat Refund, якщо не плануєте товар здати в багаж.
  • Після паспортного контролю в зоні Duty Free йдіть за вказівниками до каси VAT Refund, вона знаходиться в районі гейтов D1-D4.
  • Віддаєте документи в касі і отримуєте гроші. Якщо це готівка, то вам видадуть бати, які можна буде поміняти на долари в одному з обмінників.

В аеропорту Пхукета трохи інша схема. Там спочатку треба пройти паспортний контроль, а потім вже займатися оформленням і поверненням податку.

Там спочатку треба пройти паспортний контроль, а потім вже займатися оформленням і поверненням податку

Як оформити Vat Refund в Бангкоку

Як оформити Vat Refund в Бангкоку

Офіс Vat Refund в аеропорту Суварнабхумі на 4-му поверсі

Офіс Vat Refund в аеропорту Суварнабхумі на 4-му поверсі

Тут вам поставлять потрібні печатки

Тут вам поставлять потрібні печатки

Після паспортного контролю йдіть за вказівниками Vat Refund

Після паспортного контролю йдіть за вказівниками Vat Refund

Каса VAT Refund в транзитній зоні аеропорту Бангкока

І ще нюанс, отримати VAT ви можете 3 способами: готівкою, чеком в банк, переведенням на кредитну карту.

На руки гроші ви зможете отримати, тільки якщо сума до повернення не перевищує 30000 бат. В іншому випадку оформляється чек або переклад на кредитну карту з комісією 100 бат і зборами за переклад.

В іншому випадку оформляється чек або переклад на кредитну карту з комісією 100 бат і зборами за переклад

Квитанція про отримання Vat і комісії

Новости