Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відень. столиця Австрії

Відень, Відень - тільки ти одна ...

Відень, Відень, тільки ти одна!

Місто, в якому живе мрія!

Там де старовинні будинки,

Там де улюблена жила ...

Відень, Відень, лише ти одна!

Місто, де живе мрія!

Місто, де такий щасливий я ...

Це Відень, Відень моя!

Цей вальс, як освідчення в коханні рідному місту, написав австрійський композитор Рудольф Січинського ще в далекому 1912 році. Дуже скоро твір і його автор отримали світове визнання. Говорячи сучасною мовою - пісня стала хітом. Слова були перекладені на французьку, англійську та інші європейські мови, а музика до цього дня використовується на радіо і телебаченні.

У 1999 році Стенлі Кубрик зробив вальс частиною саундтрека в фільму "З широко закритими очима". З того моменту, як вінці почули чарівні акорди вальсу "Відень, Відень - тільки ти одна", пройшло більше ста років.

За цей час місто сильно змінився. На його долю випало багато випробувань. Зміна політичних режимів, війни, голод, епідемії, але, незмінно, Відень виходила переможницею. Столиця республіки не тільки не втратила своєї чарівності, а й примножила його. Вінці дбайливо зберігають свої традиції, культуру і історію, навіки відбитий в камені розкішних палаців, бронзі пам'ятників, полотнах великих художників, і, звичайно ж, музиці великих композиторів. Жодне інше місто Європи не дав кращих зразків легкої музики, жодне інше місто не навчив своїх жителів так завзято танцювати.

Любителям музики Відень надає складний вибір місць, де можна насолодитися улюбленим видом мистецтва. Відвідати Віденську філармонію, в Золотому залі якої - найкраща акустика з світі, легендарну Віденську Державну Оперу або послухати Віденський хор хлопчиків в готичної капелі палацу "Хофбург". І навіть ці культові місця не дають повного уявлення про музичне життя Відня.

"Курсалон" в Міському парку, концерти Вівальді в церкві Святої Анни недалеко від будинку, де великий скрипаль епохи бароко прожив останні дні, Будинок музики, де кожен може стати диригентом оркестру, отримавши на виході відповідний диплом. Неможливо перелічити всі, але можна з упевненістю стверджувати, що кожен поціновувач музики від новачка до найдосвідченішого знайде тут насолоду до душі. Відень часто називають містом архітектури. Пишність старовинних будівель змушують захоплюватися навіть тих, хто раніше вважав себе байдужим до цього виду мистецтва.

Центр міста, зарахований до світової культурної спадщини ЮНЕСКО, пропонує пам'ятки на кожному кроці. Адже історія Відня, як міста, починалася з часів Стародавніх римлян, хоча останні археологічні розкопки і зовсім відправляють нас за часів Кам'яного віку.

Як столиця держави, Відень став розвиватися в XII столітті. Звичайно, в ті часи місту було ще дуже і дуже далеко до статусу столиці Імперії і ще приблизно VII століть, до столиці Демократичної Республіки. Австрія була спочатку маркграфство, а потім отримала статус герцогства. Перший австрійський герцог Генріх Бабенберг вибрав Відень своєю резиденцією. Під владою другий правлячої австрійської династії Габсбургів, Відень перебувала більше 600 років. При Габсбургах, місто стало столицею Священної Римської Імперії Німецької нації, з більш ніж 50-мільйонним населенням. До складу Імперії входила значна частина Європи.

Тому у Відні, як ніде більше в Європі, можна познайомитися відразу з усіма архітектурними традиціями і стилями. Тут є готика, бароко, класицизм, еклектика, історизм, а також свої, особливі стилі, властиві тільки Відні - Бідемаейр і Віденський модерн.

Як зазначив австрійський письменник-сатирик Карл Краус: тутешні вулиці вимощені культурою, тоді як в інших містах їх заасфальтували. Ще сто років тому, Відень в населеному 2 млн. (Зараз населення становить 1,8 млн. Чоловік), вважалася четвертої столицею Європи за чисельністю населення. Тоді Відень показала всій Європі, що вона вміє не тільки паморочиться в вальсі і безтурботно проводити час за чашкою кави, а й здійснювати масштабні будівельні проекти. Лише деякі міста можуть похвалитися таким величним і респектабельним бульваром, як Рінгштрассе.

Лише деякі міста можуть похвалитися таким величним і респектабельним бульваром, як Рінгштрассе

Перстень Рингштрассе "закував" в себе старе місто з його історичними святинями: монастирі, церкви, музеї, Собор Святого Штефана, Палацовий комплекс "Хофбург", площею 240 тис. Кв. Метрів, палаци аристократів і інші об'єкти.

Звичайно, Відень це не тільки історичний центр, хоча саме до нього прикута увага туристів, мистецтвознавців, цінителів мистецтва. Відень сьогодні - це 23 райони, загальною площею 415 кв. км, і не всі вони можуть похвалитися багатим архітектурною спадщиною. Як і в будь-якому іншому місті є звичайні житлові райони, які прийнято називати "спальні". Друга за величиною в Європі, річка Дунай, ділить Відень на дві частини, як ніби відсікаючи старе місто з його багатовіковою історією від сучасних районів, вік яких не більше 50 років.

Ті райони, які вінці між собою називають "за Дунаєм", відбудовувалися заново після Другої світової війни. Тут буде цікаво побувати тим, хто цінує сучасну архітектуру. Висотні башти, бізнес-центри, житлові квартали будинків зі скла і бетону, одне з чотирьох філій у світі організцією Об'єднаних націй, так званий ООН-сіті. Це зовсім вже інша Відень - сучасна, ставна красуня.

Це зовсім вже інша Відень - сучасна, ставна красуня

У садах і парках Відня, які займають майже половину території Відня, можна насолоджуватися будь-яким видом відпочинку. Від відокремленого споглядання природи до веселих молодіжних вечірок, які тривають всю ніч безперервно. Музеїв у Відні так багато, що потенційному відвідувачеві для початку необхідно визначитися в тематикою. Династія Габсбургів часто захоплювалася війнами, але при цьому протегувала мистецтву.

До Відня з'їжджалися скульптори і художники зі всієї Європи, часто залишаючись тут назавжди. Габсбурги перетворили свою резиденцію в справжню скарбницю.

Згодом колекція предметів мистецтва династії стала настільки багата, що довелося розділити її на дві частини. Колекція живопису, старовинних монет, гобеленів, зборів Стародавнього Єгипту і Стародавньої Греції, а так же відкрилася нещодавно після реставрації Кунсткамера, вирушили в спеціально збудоване приміщення на Рінгштрассе. Важко втриматися, щоб не назвати це величну споруду палацом. Інтерес представляє не тільки багатюща колекція живопису Брейгеля, шедеври Рубенса, Тиціана і Веласкеса та інші експонати, а й внутрішнє оздоблення музею. Близько 10 років художники Міхаль Мункаші, Густав Клімт і його брат Ернст та ін., Займалися внутрішнім оформленням цього храму мистецтва.

На протилежному боці Рінгштрассе, у палацовому комплексі "Хофбург", зберігається друга частина колекції предметів мистецтва Габсбургів.

У найстарішій частині Хофбурга, за Швейцарська воротами, розташована Імператорська скарбниця. Вартість експонатів цього музею неможливо виразити в грошовому еквіваленті.

Найбільший смарагд у світі, вагою 2680 карат, символи імператорської влади - корони, священне спис, яке зберігає незліченна кількість таємниць, коронаційні мантії, Ріг єдинорога і Чаша Грааля, колиска Наполеона - все це символи історичних віх Священної Римської Імперії.

Мистецтво невіддільне від Відня. Тут багато сучасних галерей, приватних музеїв і навіть деякі станції метро мають повноцінний стиль, розроблений інженером, художником і декоратором епохи Віденського модерну Отто Вагнером. Щоб познайомитися з Віднем ближче, гостям не достатньо огляду визначних пам'яток.

Невід'ємна частина культури Відня - це кухня і чотири напою, які повинен спробувати кожен гість. У ранкові години, щоб підкріпитися і підбадьоритися можна побалувати себе чашкою віденської кави "меланж". Його подають в будь-якій кав'ярні або ресторані. Густа молочна пінка нагадує інший кавовий напій "капучіно", однак рецептура їх різниться. Кавові зерна прибули до Відня з Туреччини в 1683 році, за часів Другої турецької облоги. Заповзятливий поляк пан Кольшіцкій, в цей же рік, відкрив першу віденську кав'ярню під назвою "Діглас" недалеко від Собору Святого Штефана. Дуже скоро кількість кав'ярень збільшилася в десятки разів. Вони стали культовими закладами для віденців.

Вони стали культовими закладами для віденців

У 2010 році Віденські кав'ярні стали нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО. Справжня Віденська кав'ярня обов'язкова повинна мати три атрибути: свіжі газети, мармурові столики і віденські стільці. Без цих складових заклад не може іменуватися Віденської кав'ярнею. Сьогодні кожен вінець в середньому випиває 2,5 чашки кави в день.

Для багатьох стає відкриттям, що Австрія - виноробна країна. А Відень є великим виноробним регіоном. В межах міста близько 700 га виноградників. У будь-якому ресторані пропонується окрема карта Австрійських вин. Обов'язково спробуйте їх за обідом, а за вечерею, отримаєте задоволення від справжнього віденського пива "Ottakring". Пивний завод знаходиться майже в центрі Відня, в 16-му районі.

Багато ресторанів пропонують ексклюзивні сорти пива, які варять в численних австрійських монастирях. А протягом всього дня можна насолоджуватися чистісінькою віденської питною водою. Будь-яке джерело води в місті - питної. Де б ви не знаходилися, в готелі, ресторані або квартирі, з будь-якого крана йде найчистіша, корисна для здоров'я вода, багата мінералами. Крім того, в центрі встановлені спеціальні питні фонтани, звідки можна просто попити або наповнити пластикову пляшку. Питна вода надходить до Відня з гір Шнеєберг і Ракс, розташованих на території Віденського лісу в сусідній Федеральної землі Нижня Австрія.

Приїжджайте до Відня самі, привозите батьків і дітей. Тут всім знайдеться розвагу до душі. У Відні сподобається всім - новачкам і досвідченим мандрівникам. Тут дбають про загальне комфорт і затишок.

Зберігають вірність традиціям: віденської опери, віденського штруделя, віденського шніцеля, завбільшки з лопух, віденських зацукрованих фіалок, віденської школи верхової їзди. Оглядайте пам'ятки, пориньте в історію або просто погуляйте по вузьких середньовічних вуличках. Ви і ваші близькі це заслужили.

Щорічно 221 мегаполіс змагаються за право бути названими найкомфортнішим і адаптованим до сучасних вимог проживання містом в світі. Третій рік поспіль пальма першості дістається вічно молодий, незважаючи на поважний вік, красуні Відні.

Професійними дослідженнями якості життя в найбільших містах світу займається Mercer - міжнародне консалтингове агентство, яке і визнало столицю Австрії фаворитом за результатами 2011 року. Оскаржити цю заяву, навряд чи, комусь вдасться. Кожен, хто хоча б раз побував у Відні, підтвердить - це місто найвищого класу.

При визначенні лідируючого міста враховується оцінка політичної, економічної і соціальної складової, якість медичного обслуговування, можливості в отриманні освіти, міська інфраструктура, електро- і водопостачання, мережу громадського транспорту. Важливу роль при оцінці комфортності проживання мають умови навколишнього середовища - кількість зелених насадження, ступінь забруднення повітря. Крім цього враховуються можливості проведення часу - наявність театрів, кінотеатрів, ресторанів, доступних спортивних споруд, кількість і якість магазинів, доступність товарів - починаючи з самих дрібних споживчих і закінчуючи автомобілями.

Черговим успіхом столиці Австрії стало перше місце серед європейських країн та друге серед 140 метрополій світу за версією інституту досліджень Economist Intelligence Unit (EIU). Перевершити Відня вдалося тільки австралійському Мельбурну.

Ознайомитись з основними пам'ятками Відня можна під час проведення пішохідної або автомобільної екскурсіях, замовивши їх на нашому сайті.

Новости