Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Торт «Захер» - шедевр австрійської кухні

  1. Чим гарний «Захер»?
  2. Історія створення ласощі
  3. Кондитерські «війни»
  4. Де покуштувати справжній «Захер»?

Ви напевно пробували популярний на просторах СНД торт «Прага». Значить, маєте уявлення про знаменитого австрійському шоколадному торті «Захер»: саме він був узятий за основу при розробці рецептури для радянської «кондитерки». Однак віденський варіант має свої особливості, які роблять його таким затребуваним на протязі десятиліть. Ви напевно пробували популярний на просторах СНД торт «Прага»

Торт «Захер» обов'язково подається зі збитими вершками

Чим гарний «Захер»?

  1. Достатком шоколаду. Цей продукт кладуть у тісто, з нього роблять глазур. Для останньої використовують суміш з трьох сортів, які виробляють виключно для даного десерту.
  2. Супервоздушним бісквітом. Він настільки м'який, що тане в роті: такий ефект досягається за рахунок величезної кількості бульбашок повітря, пронизуючих товщу вироби. Вони виникають завдяки правильному збивання. А використання борошна і яєць вищої якості дозволяють тесту підніматися без розпушувачів і дріжджів, що також благотворно позначається на смаку.
  3. Ніжним абрикосовим конфітюром. Ця тонкий прошарок виконує подвійну функцію: з одного боку, зволожує сухувату основу, з іншого - додає пікантну кислинку, ніж позбавляє ласощі від нудотності.

Конфітюр неодмінно протирають через сито, щоб домогтися повної однорідності

У 2003 році в рамках проекту «Грац - культурна столиця Європи» в честь відомого австрійського письменника був виготовлений торт «Захер-Мазох». Відрізняється він від класичного варіанта наявністю смородинового конфітюру і марципану.

Кондитери Австрії запевняють, що додають в «Захер» якісь секретні інгредієнти, без яких точне відтворення неможливе. Може, так воно і є, але, швидше за все, справа в ретельному відборі якісних продуктів і пунктуальному дотриманні кожного технологічного параметра: від часу збивання яєць з цукром до температури нагрівання глазурі.

Історія створення ласощі

Рецепт цього австрійського шоколадного торта придумав 16-річний учень кондитера Франц Захер. Справа була в 1832 році: міністру Меттерниху знадобився незвичайний десерт на свято, а придворний кондитер в той час серйозно захворів. Вирішити завдання взявся молодий підмайстер, і його шоколадне частування довелося гостям за смаком.

Два десятиліття потому старший син Франца удосконалив рецепт. Якщо спочатку шар конфітюру клали тільки на верхівку бісквіта під глазур, то Едуард став розрізати корж уздовж, щоб змастити його джемом і в середині.

Едуард Захер проходив навчання у відомій кондитерській Demel і готував для неї випічку по сімейним рецептом. Після його відходу Demel продовжував випускати цей популярний десерт. У 1876 році Едуард заснував готель, який назвав по свого прізвища, і в готельному кафе продавав знамените ласощі. Таким чином, склалася ситуація, коли два заклади в Відні стали претендувати на роль ексклюзивного виробника торта «Захер».

Таким чином, склалася ситуація, коли два заклади в Відні стали претендувати на роль ексклюзивного виробника торта «Захер»

Зараз у кафе Sacher є інтернет-магазин, в якому можна замовити доставку в будь-яку точку світу

Кондитерські «війни»

У 1934 році готель збанкрутував, і спадкоємець Едуарда офіційно продав права на оригінальний рецепт кафе Demel. Там цей десерт стали прикрашати шоколадною круглої медалькою з написом «Eduard Sacher. Wien ». Однак нові господарі готелю вирішили не упускати вигоди від виготовлення такого популярного ласощі і в 1938 році зареєстрували торгову марку Original Sacher-Torte.

У столиці Австрії знову виникла ситуація протистояння кондитерів. Однак розгорілася Друга світова відвернула увагу від юридичних тонкощів. І до питання «хто має право випускати справжній торт« Захер »» повернулися лише в 1954 році. Тяганина між готелем «Захер» і кондитерської Demel тягнулася до 1963 року. Дотепні вінці прозвали її «дев'ятирічної солодкої війною» і з задоволенням стежили за перипетіями судового розгляду.

Зрештою власникам Demel вдалося довести, що вони використовують початковий рецепт від Франца, а готель - змінений Едуардом (з другим шаром абрикосового джему). Та ще масло частково замінюють маргарином. Тому вироби виходять різними.

Суд послухав аргументів і постановив, що за готелем зберігається право на назву Original Sacher-Torte і круглу шоколадну друк. А випічка з кондитерської стала називатися «демелевскій торт« Захер »» (Demel's Sachertorte) і прикрашатися трикутної медаллю.

Відмінності «демелевского торта» відразу кидаються в очі: друк - трикутна, прошарок конфитюра посередині - відсутня

Де покуштувати справжній «Захер»?

Тим, хто отримав ВНЖ в Австрії або приїхав в якості туриста, не зайве знати, що цей продукт під маркою Original Sacher-Torte можна купити не тільки в столиці: в країні працює мережа кафе «Захер». У Відні та Зальцбурзі вони розташовані при однойменних готелях, в Інсбруку і Граці це окремі заклади. Пропонують фірмовий торт і магазини дьюті-фрі в віденському аеропорту.

Демелевскій варіант виготовляє тільки відповідна кондитерська. Тому продегустувати обидві версії ласощі вийде лише в столиці. До речі, заклади-суперники розташовані всього в 550 м один від одного, так що люди з хорошим апетитом можуть провести порівняння протягом однієї прогулянки.

Ви пробували цей легендарний десерт? Поділіться своїми враженнями в коментарях. Хочете більше цікавих відомостей про Австрію? Підпишіться на оновлення нашого блогу.

Чим гарний «Захер»?
Ви пробували цей легендарний десерт?
Хочете більше цікавих відомостей про Австрію?

Новости