Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

The Best Guide

Трамвай - це важливий вид громадського транспорту у Відні; ним користуються як туристи, так і місцеві жителі. Звичайно, швидкість пересування трамваїв не дуже висока, але в деяких випадках вони виявляються досить зручними - в тому числі і тому, що ходять досить часто, за розкладом. Розклад це вивішується на зупинках і забезпечується схемою, за якою легко можна зрозуміти напрямок руху трамвая.

Як правило, по робочих днях з 6 до 21 години трамваї ходять з інтервалом 7-10 хвилин Як правило, по робочих днях з 6 до 21 години трамваї ходять з інтервалом 7-10 хвилин. Увечері і рано вранці інтервали більше (особливо у вихідні дні). Рух починається близько п'ятої години ранку і припиняється о першій годині ночі.

Трамвайні зупинки у Відні можуть виглядати по-різному Трамвайні зупинки у Відні можуть виглядати по-різному. Ось типова невелика зупинка:

А ось зупинка більш грунтовна - Westbahnhof (Західний вокзал) А ось зупинка більш грунтовна - Westbahnhof (Західний вокзал). Вона поєднана зі входом на станцію метро.

На ряді зупинок є електронні табло, на яких відображається час до прибуття найближчого трамвая (в хвилинах) На ряді зупинок є електронні табло, на яких відображається час до прибуття найближчого трамвая (в хвилинах). Особливий значок поруч з номером означає, що трамвай підходить для людей з обмеженими можливостями (= трамвай низькопідлоговий, нового зразка).

Таких трамваїв нового зразка у Відні багато, виглядають вони дуже сучасно Таких трамваїв нового зразка у Відні багато, виглядають вони дуже сучасно.

Однак нерідко зустрічаються і трамваї старих моделей - червоно-білого забарвлення Однак нерідко зустрічаються і трамваї старих моделей - червоно-білого забарвлення. Перший вагон у них здвоєний; крім того, присутній другий вагон порівняно невеликої довжини. Для Відня це стандарт, так що трамваї тут місткі.

Для того, щоб увійти в трамвай старого зразка, треба піднятися по трьом сходинках Для того, щоб увійти в трамвай старого зразка, треба піднятися по трьом сходинках. Сама нижня сходинка з'являється тільки при відкритті дверей: коли двері зачиняються, вона відповзає в підпіллі.

До речі, майте на увазі, що двері віденських трамваїв зазвичай відкриваються по команді пасажирів: щоб двері відчинилися, треба натиснути на спеціальну кнопку (зі зрозумілих причин такі кнопки є як всередині, так і зовні) До речі, майте на увазі, що двері віденських трамваїв зазвичай відкриваються по команді пасажирів: щоб двері відчинилися, треба натиснути на спеціальну кнопку (зі зрозумілих причин такі кнопки є як всередині, так і зовні).

Рінгштрассе

У центральній частині Відня є широке бульварне кільце Рінгштрассе, за яким прокладені трамвайні колії. Уздовж цього кільця розташовано безліч пам'яток, так що від однієї до іншої можна переміщатися на трамваях. Правда, в ряді випадків розумніше просто дійти пішки; чекати трамвай заради того, щоб проїхати одну зупинку, сенсу немає.

Зверніть увагу: зеленим кольором виділена велосипедна доріжка.

Список основних визначних пам'яток, розташованих уздовж Рінгштрассе: Червоні казарми, палац Борса, Вотівкірхе, Університет, Ратуша, Парламент, Бургтеатр, палац Епштайн, ворота Бургтор, площа Марії-Терезії, музей природної історії, музей історії мистецтв, Віденська Опера, Штадтпарк, музей декоративно народних промислів, ремесел, меморіал жертвам фашизму.

Вартість квитків

Трамваї Відня обслуговуються транспортною компанією під назвою Wiener Linien. Це дуже зручно, так як у веденні Wiener Linien знаходяться ще і автобуси, а також метро (U-Bahn). Відповідно, квитки і проїзні на автобуси, трамваї і метро у Відні єдині. Існують наступні варіанти квитків:

  • Разовий квиток - на одну поїздку. Варто 2,2 євро. Треба компостувати перед початком використання (валідатори - зазвичай синього кольору - розташовані у всіх трамваях і автобусах, а також біля входів на станції метро). У процесі використання разового квитка ви можете пересідати з одного виду транспорту на інший.
  • Квиток на 2 поїздки для дітей до 15 років - 2,2 євро.
  • Квиток на 2 поїздки для людей старше 62 років - 2,8 євро.
  • Квиток на 4 поїздки для дітей до 15 років - 4,4 євро.
  • Транспортні карти - на 24, 48, 72 години з моменту компостування. Компостувати ці карти потрібно тільки при першій поїздці. Ціни: відповідно 7,6 євро; 13,3 євро; 16,5 євро.
  • Проїзний на тиждень - діє з полудня понеділка по 9-й годині ранку наступного понеділка. Варто 16,2 євро. Компостувати не потрібно.
  • Проїзний на 8 днів - діє 8 днів, причому це можуть бути дні, які не дотримуються прямо один за одним. Дні, коли ви не користуєтеся транспортом, не враховуються. Коштує такий квиток 38,4 євро. Компостувати його потрібно в ті дні, коли ви його використовуєте - тільки при першій поїздці, але кожен «використовуваний» день.
  • Проїзний на місяць - діє з першого числа поточного місяця по друге число наступного місяця. Варто 48,2 євро. Компостувати не потрібно.

Купити квитки можна онлайн (на сайті WienerLinien.at), в квиткових автоматах на станціях метро, ​​в квиткових касах на деяких станціях метро, ​​а також в тютюнових кіосках, благо їх у Відні близько 850 штук. Користуватися автоматами просто, у них є інтерфейс англійською мовою, а також на декількох інших мовах (італійською, іспанською, французькою та т.д.).

Корисні маршрути

Для туристів можуть виявитися корисними наступні маршрути віденських трамваїв:

  • 1 - йде від Пратера, проходить здебільшого Рінгштрассе (від Julius-Raab-Platz через Schottenring до Karntner-Ring / Oper), проходить неподалік від Карлскирхе, потім слід на південь до площі Matzleinsdoffer. Проїжджає повз пам'ятник жертвам фашизму, Вотівкірхе, палацу Борса, Ратуші, Бургтеатра, Парламенту, палацу Епштайн, Музею природної історії, Музею історії мистецтв, площі Марії-Терезії, одних з воріт Хофбурга - Бургтор, саду Бурггартен з пам'ятником Моцарту, Віденської опери.
  • 2 - проходить по значній частині кільця (від Schwedenplatz через Stubentor до Stadiongasse / Parlament), після Парламенту повертає на захід. Проїжджає повз пам'ятник жертвам фашизму, музею декоративно-прикладного мистецтва, міського парку, Віденської Опери, саду Бурггартен з пам'ятником Моцарту, Музею природної історії, Музею історії мистецтв, площі Марії-Терезії, одних з воріт Хофбурга - Бургтор, Палацу Епштайн, Парламенту, Ратуші .
  • 58 - йде від Західного вокзалу (Westbahnhof) мимо Палацу Шенбрунн.
  • D - проходить по значній частині кільця (від Borsegasse / Wipplingerstrasse через Burgring до Schwarzenbergstrasse), далі повертає на південь, проходить повз Бельведера і йде до головного вокзалу (Wien Hbf - Hauptbahnhof). Проїжджає повз палац Борса, Вотівкірхе, Парламенту, Ратуші, Бургтеатра, площі Марії Терезії, воріт Бургтор, музеїв історії мистецтв і природної історії, саду Бурггартен, Віденської Опери.

Екскурсійний трамвай

За Рингштрассе ходять не тільки звичайні трамваї, а й особливі - екскурсійні. На них треба купувати окремий квиток. Екскурсійні трамваї ходять з 10 до 18 годин; всередині у них є екрани, на яких відображається інформація про визначні пам'ятки, повз які проїжджає трамвай (в тому числі російською мовою).

Квитки на екскурсійний трамвай коштують 8 євро (для дітей до 15 років - 4 євро; діти до 6 років - безкоштовно). Купити їх можна прямо в самому трамваї або в квиткових касах Wiener Linien.



Новости