Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

палац Хофбург

  1. Історія палацу Хофбург
  2. Хофбург в наші дні
  3. З чого почати подорож по Хофбургу?

Епоха Габсбургів залишила незгладимий слід в історії Австрії, задавши тон культурному і історичному вектору, що викликає непідробний інтерес у гостей країни донині. Одним з найбільш монументальних споруд вважається палац Хофбург у Відні, дивовижна краса якого захоплює як дорослих, так і їх маленьких супутників - дітей.

Палац - це применшення позначення культурного об'єкта, так як він включає цілий комплекс споруд, які зводилися в різні століття.

В наші дні тут зібрано безліч віденських музеїв, експонати яких здивують і навіть вразять витонченістю, красою і неповторністю свого виконання. І все це на тлі дивовижної архітектури та оздоблення залів, різноманітність яких підкреслює чергування епох.

Історія палацу Хофбург

Так повелося, що палацовий комплекс Хофбург асоціюється з династією Габсбургів. Для цього є причина, так як основний внесок в реконструкцію палацового комплексу був внесений саме за часів правління Австрійська імперія.

Цей період охопив три століття, а саме з 16-го по 19-й, але одне з перших будівель комплексу з'явилося задовго до того, як перший з династії Габсбургів сіл на трон.

За деякими даними було встановлено, що одні з перших будівель Хофбурга датуються +1279 роком. Навіть в ті далекі часи, коли палацовий комплекс був не так розкішним, австрійська «верхівка» вважала за краще його іншим замкам.

Один з перших представників Габсбургів заселився в Хофбург через 300 років, в 1533 році. Завдяки зусиллям нових власників палац змінився в кращу сторону. На зміну середньовічній цитаделі, що має швидше похмурий антураж, прийшов прогрес і сучасне бачення, яке перетворило Хофбург у Відні в величний палац.

Зміна власників зіграла іншу позитивну роль, яка стала помітна тільки через сотні років. Палац буквально «обріс» поруч будівель і споруд, з'єднавши в собі безліч стилів і модних тенденцій.

У підсумку, сучасні гості палацового комплексу не побачать тут єдиного стилю, але з упевненістю зможуть стверджувати, що виглядають будівлі з різних століть гармонійно і вражаюче розкішно.

Стіни Хофбурга зберігають безліч таємниць і були свідками легендарних подій. Тут творили, любили і просто жили великі особистості, плелися інтриги і відбувалися страшні розправи над неугодними. Звідси керували державними переворотами і потай плели агентську мережу по всій Європі.

До середини XIX століття Хофбург займав досить велику територію, але і цього було мало, що і послужило поштовхом для розширення, і вже незабаром комплекс був доповнений грандіозною спорудою в стилі ампір. «Новий палац», а саме цю назву отримало спорудження, стало відомо і за рахунок ще одного історичної події. Саме з балкона цього палацу Адольф Гітлер проголосив про приєднання Австрії до Німеччини.

Хофбург в наші дні

Зараз імператорський палац Хофбург - це резиденція австрійського президента, але і це лише одне з призначень палацового комплексу. На його території зосереджено безліч музеїв та інших культурних об'єктів, включаючи Національну бібліотеку, галереї з творами великих художників і зал Конгресів.

Список основних будівель і об'єктів представлений в списку нижче:

  • Площа Архангела Михаїла - Michaelerplatz
  • Крило Архангела Михаїла - Michaelertrakt
  • Двір In der Burg
  • Старий палац - Alte Burg
  • Крило Леопольда - Leopoldinischertrakt
  • Крило Амалії - Amalientrakt
  • Крило Імператорської канцелярії - Reichskanzleitrakt
  • Імператорські апартаменти - Kaiserappartements
  • Швейцарські ворота - Schweizertor
  • Імператорська капела - Burgkapelle
  • Скарбниця - Schatzkammer
  • Імператорська стайня - Stallburg
  • Зимовий манеж - Winterreitschule
  • Площа св. Йосипа - Josefsplatz
  • Національна бібліотека - Nationalbibliothek
  • Церква августинців - Augustinerkirche
  • Альбертіна - Albertina
  • Площа героїв - Heldenplatz
  • Новий Хофбург - Neue Hofburg
  • Колекція зброї - Waffensammlung
  • Портал героїв - Heldentor
  • Фольксгартен - Volksgarten
  • Бурггартен - Burggarten
  • Будинок метеликів - Schmetterlinghaus
  • Церква Архангела Михаїла - Michaelerkirche
  • Дзвіниця церкви Архангела Михайла -Stallburggasse
  • Школа Іспанської верхової їзди (Spanische Reitschule)
  • Баллхаусплатц - Ballhausplatz
  • Кайзергруфт - Kaisergruft
  • Площа Нового Ринку - Neuer Markt

На території палацу побудовано 18 будинків, для кожного з яких відведено окремий двір. Вирушаючи сюди на прогулянку, рекомендуємо взяти, як мінімум, карту або скористатися послугами екскурсовода, так як тут просто можна заблукати в сотнях кімнат, коридорів, безліч алей і допоміжних будівель.

З чого почати подорож по Хофбургу?

Багато мандрівники приїжджають в Ховбург з дітьми, для яких тут відкриється цілий світ історії наповненою яскравими подіями. Звичайно ж, зовсім юну дітвору важко захопити протягом усього походу по палацовому комплексу, так що частіше робіть перерви «на морозиво» в прекрасних паркових зонах Бурггартен і Фольксгартен, якими оточений палац, після чого можна сміливо відновлювати багатогодинну екскурсію.

Натомість школярі із задоволенням поринуть в атмосферу минулих століть і самі будуть тягнути дорослих за руку, щоб побачити все і відразу.

Як правило, огляд палацового комплексу починається зі Старого Хофбурга, до якого ведуть старі ворота Міхаелертор.

Зліва гості побачать Швейцарський двір, де раніше зберігалися і зберігаються досі коштовності сім'ї імператора Римської імперії. У XVIII столітті на цьому місці височів середньовічний замок, але, на жаль, сьогодні від нього залишилась лише каплиця.

Ну і, звичайно ж, гості не пройдуть повз швейцарських воріт, що мають стильне оформлення в чорно-червоних тонах.

Наступним об'єктом огляду будуть стайні імператора, які були реконструйовані в галерею, а в наші дні знову повернули втрачене спочатку призначення. Тепер тут розташована Іспанська школа верхової їзди, де проводяться тренування та подання, які обов'язково викличуть захоплення у дітей будь-якого віку.

Мамам і дівчаткам рекомендуємо відвідати музей імператриці Сісі. Витончені і красиві сукні, прикраси, аксесуари та сама кімната, в якій Сісі жила, викличуть повний захват у цінительок прекрасного.

На шляху проходження екскурсантів буде виникати безліч захоплюючих місць, одне з яких - це резиденція президента, розташована на Леопольдінском тракті.

Раніше в підземній частині знаходилися винні погреби з величезним вибором п'янкого напою, але в наші дні тут розташована скарбниця Хофбурга , Музей столового срібла, серед експонатів якого є відоме на весь світ блюдо для закусок довжиною 30 метрів.

Тут же, в хвилині ходьби розташована церква Августінеркірхе, яка нехай і має скромний і не видатний вид зовні, проте, захопить при попаданні всередину.

Справа в тому, що в ній розташована унікальна скульптура, присвячена Марії Христині, дочки імператриці Марії Терезії. У цій же капличці знаходиться унікальний «склеп сердець», де зберігаються 54 урни зі срібла, всередину яких поміщені серця кожного з представників династії Габсбургів.

Ну а з дітьми неодмінно загляньте в будинок метеликів - його експозиція викличе безліч яскравих емоцій і вражень від спілкування з цими прекрасними пурхають істотами.

Звичайно ж, це не повний опис того, що чекає мандрівників, так як на території комплексу є ще й три саду, фонтани і безліч відокремлених місць, кожне з яких відкриє завісу історії, або продовжить мовчазно зберігати одну з таємниць.

З чого почати подорож по Хофбургу?

Новости