Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На Захід - потягами і лоукостами!

Версія для друку

Як зручно і дешево подорожувати по Європі.

Найкраще - дістатися до розташованих поблизу України аеропортів, з яких літають зручні рейси лоукостів RyanAir або WizzAir - це Краків, Варшава, Будапешт і Кельн. До Кракова і Варшави зручно добиратися за допомогою поїзда «Інтерсіті». Для польотів до Італії зручний також аеропорт Сучава в Румунії, менш ніж в 100 км від Чернівців, туди теж курсує потяг з України.

Літаком з Києва

Зручним Аеробус А-320 бюджетної авіакомпанії або, по-іншому, лоу-коста WizzAir можна дістатися з аеропорту «Київ» (Жуляни) в 21 аеропорт в 10 країнах ЄС (в усі, крім Лондона, власники біометричних паспортів можуть летіти без візи).

Найбільше рейсів - в Польщу і Німеччину.

Ціни - цілком доступні для рядових українців (як правило, чим раніше купуєш квиток, тим він дешевше). Скажімо зараз, в липні, можна купити квитки на вересень 2017 року на більшість з цих напрямків за 30-50 євро. Якщо конкретніше, то (вартість в один кінець):

  • Будапешт - від 999 гривень
  • Копенгаген - від 869 гривень
  • Вільнюс - від 799 гривень
  • Кельн - від 1299 гривень
  • Варшава - від 1149 гривень
  • Катовіце - від 999 гривень
  • Братислава - від 869 гривень (це найзручніший шлях і до Відня, яка всього в 60 км від аеропорту Братислави).

Звичайно, за такі гроші можна летіти тільки з невеликою ручною поклажею (за кожен валізу доведеться платити окремо). Зате, якщо Ви літаєте часто, можна зробити подорожі ще дешевше. За 900 гривень на рік можна придбати клубну знижку WizzAir, і тоді кожен Ваш політ (і політ ще одну людину, що летить разом з Вами) стає дешевше на 270 гривень.

* * *

Але що робити, якщо лоукост не літає в потрібну Вам країну?

Найкраще - дістатися до розташованих поблизу України аеропортів, з яких літають зручні рейси лоукостів RyanAir або WizzAir - це Краків, Варшава, Будапешт і Кельн.

З цих міст Ви зможете підібрати зручний рейс і за суму від 15 до 50 євро полетіти в Париж чи Рим, Барселону або Брюссель і ще сотні аеропортів Європи. Для польотів до Італії зручний також аеропорт Сучава в Румунії, який менш ніж в 100 км від Чернівців.

Добиратися до цих міст можна, по-перше, вище згаданими літаками з Жулян (у випадку з Краковом треба летіти в Катовіце, звідки до Кракова 70 км). Але існує й альтернативний - ще дешевше - спосіб:

Залізна дорога

Традиційно поїзди міжнародного сполучення Укрзалізниці асоціюються з дорожнечею, повільністю, кількагодинним стоянням на кордоні для прикордонного і митного контролю і заміни колісних пар з «радянської» ширини колії на європейську. На жаль, коли мова йде про традиційні нічних поїздах, це дійсно так. Однак останнім часом розвивається і зручне залізничне сполучення із західними сусідами.

Наприклад, дістатися до Кракова з Києва поїздом можна за 25 євро і 12 годин, а зі Львова - за 7 годин і 17 євро. Поїзд Інтерсіті № 705 виходить з Києва о 7 ранку і в 13.27 перебуває в польський Перемишль. Уже в 14.44 польський Інтерсіті відбуває в напрямку Кракова, куди приїжджає о 18.09.

У зворотний бік денний експрес з Кракова виходить о 10.05, прибуває до Перемишля о 13.41, звідки в 14.24 їде поїзд в українську столицю (прибуває до Києва о 22.33).

Поїзд Київ - Перемишль долає відстань приблизно за 7 годин

Перевагою подорожі на «Хюндаї» з Києва до Польщі і назад є не тільки більш низька (у порівнянні з літаками) вартість, але і те, що як польські, так і українські прикордонники і митники перевіряють пасажирів прямо в дорозі, коли ці пасажири зручно сидять на своїх місцях.

До речі, з початку липня квитки на Інтерсіті до Перемишля (до цього міста йде широка залізнична колія радянського зразка) і назад можна вільно купити на сайті Укрзалізниці (Це поки єдиний міжнародний потяг, за квитками на який не треба йти в міжнародні каси). Квитки на польські поїзди так само можна купувати онлайн на сайті польської залізниці .

Повідомлення з Варшавою трохи складніше. Для цього потрібно їхати більше 16 годин нічним поїздом № 67, якому притаманні всі вищевказані недоліки нічних міжнародних поїздів. Відправляється цей поїзд з Києва о 16.52, причому ні на одній проміжній станції в Україні не зупиняється.

Друга опція - доїхати на тому ж українському Інтерсіті до Перемишля і пересісти в 14.51 на поїзд, який прибуває до Варшави о 22.30.

Ще один варіант - виїжджати в 11.53 недавно запущеним поїздом Ковель-Холм, який прибуває в кінцевий пункт за 2 години 48 хвилин (13.41 за середньоєвропейським часом). Експрес з Холма на Варшаву виходить о 15.58 і приїжджає до польської столиці в 20.31.

Зворотний поїзд з Холма від'їжджає в 14.51, прибуває до Ковеля о 18.40.

Щоб дістатися до аеропорту Сучави, потрібно приїхати до Чернівців, звідти до розташованої в 35 км станції Вадул-Сірет. З цієї станції ходять два денних поїзди - в Бухарест і Сучави. Перший відправляється о 13.40, другий о 16.35. До Сучави можна дістатися обома, провівши в дорозі 2 години. До станції Вадул-Сірет прокладена вузька європейська колія, і ви не витрачаєте час на зміну коліс в вагонах.

У зворотний бік - в Україну поїзда з Сучави відходять о 10.55 і 13.26.

В Будапешт (якщо відкинути варіант дорогого поїзда з Києва, що повзе до угорської столиці цілу добу) краще добиратися через станцію Чоп на Закарпатті. Звідти через кордон до сусідньої угорську станцію Захонь курсує електричка, яка робить 7 рейсів в день в кожну сторону. Час в дорозі - 18 хвилин.

З Захоні протягом дня ходить ще більше поїздів в Будапешт (в дорозі 4-6 годин, ціна 17-20 євро).

Слід, звичайно, враховувати: в більшості випадків потрібен вам авіарейс з Кракова чи Будапешта, Кельна або Варшави буде вже на наступний день, тому Вам потрібно буде ночувати. Але цю проблему можна перетворити на перевагу, зробивши ці цікаві європейські міста додатковим пунктом своєї подорожі. Ціни ж на готелі або хостели в Європі не набагато вище закладів аналогічного класу в Україні. У випадку з Сучавой нерідко можна встигнути на рейс в день приїзду.

До речі, крім традиційних державних залізниць для поїздок до Європи можна скористатися послугами приватної чеської залізничної компанії «Лео-Експрес». Ці поїзди орієнтовані переважно на повідомлення з Прагою і відправляються зі словацького міста Кошице поблизу українського кордону. на сайті компанії можна придбати квитки на поїзд разом з автобусним переїздом з Мукачева чи Ужгорода до Кошице.

Автобуси компанії відправляються з Мукачева о 17.30 (з Ужгорода о 18.30) і доставляють пасажирів на поїзд, який йде з Кошице в 23.23 і прибуває до Праги о 8.22. Інший поїзд виїжджає з Кошице в 4.45 ночі і прибуває до Праги о 13.22 (автобус з Мукачева о 23.00, з Ужгорода о 0.20). Квиток на всю подорож в сидячому вагоні другого класу коштує 28-29 євро, у вартість входить чашка кави, сендвіч і WiFi.

Зворотний поїзд з Праги їде в 14.11, прибуває в Кошице в 22.55, автобус приїжджає в Мукачево о 5.40.

Звичайно, дістатися поїздами Leo-Express можна не тільки в Прагу, але і до проміжних станцій. Так, шлях від Закарпаття до гірських курортів словацьких Татр обійдеться всього в 10 євро. За 18 євро можна доїхати до чеської станції Оломуц, звідки за 12 євро і 3 години шляху дістатися до Відня.

У будь-якому випадку Ваш біометричний паспорт дозволяє планувати подорож за зручним маршрутом заздалегідь і купувати все авіаційні або залізничні квитки онлайн за оптимальними цінами, не чекаючи запрошення і візи.

-

Тарас Шамайда, опубліковано у виданні текст

Переклад: аргумент

В тему:

Але що робити, якщо лоукост не літає в потрібну Вам країну?

Новости