Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дьйор - Путівник вікімандри Wikivoyage

  1. орієнтація [ правити ]
  2. Літаком [ правити ]
  3. На поїзді [ правити ]
  4. На автобусі [ правити ]
  5. Автомобілем [ правити ]
  6. пам'ятки [ правити ]
  7. Старе місто [ правити ]
  8. Навколо Старого міста [ правити ]
  9. Музеї [ правити ]
  10. кафе [ правити ]
  11. Паннонхальма [ правити ]
  12. Долина Раби [ правити ]
  13. Дорога на Відень [ правити ]

Дьйор знаходиться на північному заході Угорщини на півдорозі між Будапештом і Віднем . Це, з одного боку, цілком пересічний угорське місто, де немає пам'яток світового та навіть національного значення. З іншого боку, в Дьйорі чудово зберігся затишний історичний центр з вузькими вуличками, бароковими храмами, що зливаються воєдино річками і будівлями останніх трьох століть, тому ви напевно не пошкодуєте, заїхавши сюди на кілька годин для невеликої прогулянки. У 20 км від міста знаходиться одне з найбільших в Європі абатство Паннонхальма - пам'ятник ЮНЕСКО. відкрити карту

Дьйор стоїть на рівнині при впадінні річки Раба (Rába) в Малий рукав Дунаю (Moson-Donau). Основне русло Дунаю знаходиться в 10 км на північний схід від. Перше поселення на місці міста засноване, мабуть, ще кельтами за кілька сотень років до нашої ери. Їм же приписують назву Arrabona, від якого пішли сучасні німецьке Raab і словацьке Ráb. Стародавні римляни влаштувалися в Придунав'ї в I столітті до н.е. і побудували на місці Дьyoра фортеця, яка переходила з рук в руки до тих пір, поки на рубежі IX і X ст. в цій місцевості не оселилися угорці. Вони назвали місто Győr - можливо, всього лише тому, що ця назва придумали жили тут кількома століттями раніше авари. Походження назви толком нікому не відомо: ймовірно, так звали якогось полководця або першого правителя міста.

Угорці почали з того, що заснували в Дьйорі єпископство. Разом зі стратегічним положенням на Дунаї це сприяло розвитку міста і зміцнення його оборони, в чому була особливо зацікавлена Відень , Так як Дьйор прикривав її зі сходу: приблизно на цьому рубежі в 1241 році зупинилися татари, сюди ж не раз добиралися турки, причому останні - з великим успіхом. У XVI столітті до їх приходу захисники одного разу спалили місто дотла, щоб загарбникам дісталися лише руїни. З цієї причини в Дьйорі майже немає середньовічних будівель. Збереглися деякі елементи собору і замку, однак в сильно перебудованому вигляді. Відновлення Дьyoра в XVII столітті і особливо на межі XVIII-го, коли турецька небезпека минула, принесло в місто однорідну тематично і стилістично забудову, яка поєднуватиме елементи ренесансу та бароко. Втім, будували це не зовсім на порожньому місці. Планування Дьyoра успадковує риси середньовічного міста з вузькими вуличками, сходами, дворами. Місто вийшов не дуже древній, але абсолютно чарівний. Він ніколи не втрачав свого торгового значення, будучи то великим портом на Дунаї, то вузловою станцією на шляху з Будапешта до Відня. Зараз в Дьйорі працює кілька промислових підприємств, в тому числі фабрика, що збирає автомобілі Ауді.

Через свою близькість до столиць Дьйор відвідуємо туристами, особливо австрійськими. Навряд чи Дьйор буде тим місцем, куди ви поїдете спеціально, але це абсолютно природна зупинка на шляху з Будапешта до Відня або Шопрон . Для огляду міста вистачить 3-4 ч, якщо тільки ви не плануєте відвідувати численні і досить різноманітні музеї, купатися в гарячих джерелах або оглядати фабрику Ауді. Заночувати в Дьйорі теж зручно, а вечір можна присвятити прогулянкам по вуличках Старого міста: при світлі ліхтарів вони виглядають чарівно і навіть трохи загадково. Іноземними мовами в Дьйорі володіють далеко не всі жителі, домінує німецький.

орієнтація [ правити ]

Старе місто Дьyoра розташований між річкою і залізницею. Він має прямокутну форму і зі сходу обмежений вулицею Galanta utca, а з заходу - річкою. Замок і найбільша (вона ж - найдавніша) церква знаходяться на невеликому пагорбі в північно-західному куті Старого міста. Центральна площа - Széchenyi tér з собором святого Ігнатія. За винятком окремих пам'яток радянської архітектури Старе місто забудований історичними будівлями, і ви нітрохи не пошкодуєте, пройшовши по всьому його вулицями, заглядаючи у двори і раптово виявляючи вузькі, незрозуміло куди ведуть провулки. На захід від, за річкою Раба, теж чимало старої забудови, та й на південь від залізниці вона є, однак ці райони виглядають більш «стандартно» і позбавлені чарівності Старого міста.

Літаком [ правити ]

У Дьйорі є власний аеропорт, куди, втім, не літають регулярні рейси, благо аеропорти Будапешта і Відня всього в 2-3 ч шляху.

На поїзді [ правити ]

Дьйор стоїть на лінії, що зв'язує Будапешт з Віднем. Швидкі поїзди RailJet курсують кожні 1-2 год і доставлять вас до будь-якої зі столиць за 1.5 год, але за зовсім різну плату.

  • З Будапешта: поїзди типу IC, RJ, EN. Всі вони вимагають доплати за швидкий поїзд і бронювання місця, що варто близько 2900 Ft (2014 року). Можна поїхати повільним регіональним поїздом. Це займе більше 2 ч і не дасть велику економію. Майже всі поїзди відправляються з вокзалу Келети і роблять проміжну зупинку на Келенфёльд .
  • З Відня: поїзди з Wien Hbf. Потяги RailJet також проходять через Wien Meidling і зазвичай приходять звідкись із заходу - наприклад, з Мюнхена або Зальцбурга . Тарифи різноманітні і досить заплутані. Найпростіший варіант - піти в касу і взяти квиток на поїзд RailJet за € 25, можна спробувати купити австрійський SparSchein за € 19 (не менше ніж за 3 дні до відправлення, через інтернет з наступною роздруківкою в автоматі; зазвичай такі квитки закінчуються дуже швидко) . З угорського боку все набагато простіше: SparSchein продається в будь-який час за € 9, зловити його простіше, але тільки роздрукувати квиток потрібно в Угорщині, тобто для поїздки з Відня цей варіант не підходить. Місцеві поїзда з Дьyoра зазвичай ходять до австрійської станції Bruck ad Leitha, де доведеться пересісти на приміський поїзд до Відня (загальний час в дорозі: 1 год 40 хв, що не набагато більше, ніж прямим поїздом). У Відні квиткові автомати продають EURegio-Spezial за € 21. У поїздах RailJet такі квитки є недійсними, зате в місцевих поїздах вони дійсні 4 дня, і це ідеальний варіант для тих, хто хоче ненадовго з'їздити до Угорщини з Австрії або навпаки.

Також Дьйор має регулярне сполучення з Шопроном (1 ч) і містечком Комаром на словацькому кордоні (30 хв). З Шопрон можна виїхати до Австрії або куди-небудь в західну частину Угорщини. Для поїздки в Словаччину потрібно доїхати до Комаром, перейти через Дунай в словацький Комарно і виїхати звідти, наприклад, в нітру , Або ж зробити пересадку на австрійській станції Bruck ad Leitha - це найкращий (проте нешвидкий) шлях в Братиславу .

На автобусі [ правити ]

На більшості напрямків автобуси не мають сенсу, оскільки йдуть вони довше поїзда, а коштують приблизно стільки ж. Автобус істотно дешевше тільки в сторону Відня, проте автобуси Будапешт-Відень в Дьйор зазвичай не заїжджають. Міжнародні автобуси Orangeways мають офіційну зупинку «Дьйор» на трасі в 10 км від міста.

2

Автостанція (Győr autóbuszállomás), Hunyadi utca. Знаходиться за ж / д вокзалом, складається з десятка посадочних платформ та маленького залу очікування. Поруч риночек з фастфудом і місцевої распивочной.

Автомобілем [ правити ]

Дьйор стоїть на автобані, що зв'язує Будапешт (120 км) з Віднем (120 км), до Братислави всього 80 км.

Дьйор - місто дуже компактний, тому вам навряд чи знадобиться громадський транспорт. Центральна частина є повністю пішохідною, так що пересуватися по ній можна тільки пішки. Три десятка автобусних маршрутів обслуговують околиці і передмістя. На багатьох зупинках стоять ультра-сучасні світяться табло з актуальними розкладами і навіть картою маршрутів, квиток можна купити в автоматі.

пам'ятки [ правити ]

Цінність Дьyoра і його привабливість - не в окремих пам'ятках, а в чудовому ансамблі Старого міста, де цілі вулиці забудовані бароковими будинками XVIII століття. Їх вдало доповнюють будівлі рубежу XIX і XX ст. в стилі еклектики. Подекуди вам зустрінуться скульптури, хитромудрі візерунки або зовсім підтримують балкон атланти, але найвідоміший елемент Дьyoра - це криті балкони, місцями більше нагадують еркери. Найчастіше вони розташовані на розі будівлі.

Старе місто [ правити ]

3

Кармелітська церква (Karmelita templom) Кармелітська церква (Karmelita templom)   , Aradi vértanuk utca 4 , Aradi vértanuk utca 4. Церква знаходиться біля річки на західному краю Старого міста, де раніше були Віденські ворота. Побудована вона в 1716-25 рр. для кармелітського монастиря. В архітектурному плані це, мабуть, найцікавіше, що є в Дьйорі. Якщо фасад виконаний в звичному для міста і століття стилі бароко, то основний обсяг церкви реалізує найсміливіші рішення аж до величезного овальної форми обсягу в центрі будівлі. Дивитися на церкву зсередини теж дуже цікаво: овальний «купол» розбитий на сектори, де білий мармур сусідить з чудовими розписами. В одній з каплиць зберігається статуя «чорної Марії» (Szűz Mária), а зовні, праворуч від фасаду, ви побачите маленьку капличку з несподівано легкої, світської і, зрозуміло, білої скульптурою Діви Марії на кулі (Hab-Mária). 5 Ковчег Завіту (Frigyláda-szobor), Jedlik Ányos utca. Скульптурна композиція, встановлена ​​в 1731 році в знак примирення короля Карла VI (він же Карл III по угорському обчисленню) з городянами і католицькою церквою. Переказ свідчить, що під час хресного ходу солдати впізнали в одному з служок дезертира і, взявшись його ловити, влаштували бійку, в результаті якої єпископ впустив ковчег зі Святим Письмом, ніж, зрозуміло, був сильно незадоволений. Королю довелося загладити провину установкою вельми незвичайного пам'ятника. Особливо звертають на себе увагу чотири ліхтаря біля основи - можливо, вже тоді пам'ятників була покладена підсвічування. 6 Фонтан в формі сифона, Jedlik Ányos utca. Незвичайна інсталяція по сусідству з Ковчегом Завіту нагадує про угорському фізики і винахідника Аньоше Іштваном Єдлик Аньош (1800-1895), який створив першу динамо-машину, імпульсний генератор, а також, ще до всієї електротехніки, першу штучну газовану воду, яка, до речі, не користувалася тоді великою популярністю: підприємство по її виробництву згорить через кілька років після створення. Єдлик Аньош з юнацьких років був членом бенедектінскім ордена, кілька років викладав в Дьyoрской гімназії, після чого став професором Будапештського університету і вже в старості повернувся в Дьйор, де жив в монастирі затворником.

Зверніть також увагу на численні міські музеї . Вони знаходяться в старовинних будівлях, які варто побачити хоча б зовні.

Навколо Старого міста [ правити ]

9

Кальварія (Kálvária), Kálvária utca 53-55 (від вокзалу 1 км на південний захід). Кальварія - характерне для католицьких країн спорудження, що імітує Голгофу і етапи хрещеного шляху. У Дьйорі кальварія була побудована приблизно в 1720 року. Вона складається з чарівною барокової каплиці, кількох розп'ять на пагорбі і зворушливих дерев'яних скульптур. 10 Костел святого Емеріка (Szent Imre templom), Szent Imre útca 35 (від вокзалу 1 км на південь). Чудовий модерністський костел (1937-43), фасад якого прикрашений керамікою Маргіт Ковач - релігійні сюжети з міфологічним відтінком. Усередині керамічні «ікони» її ж авторства і вражають своїм масштабом настінні розписи.

Музеї [ правити ]

Розваги [ правити ]

Якщо ви приїхали в Дьйор зі Словаччини або Австрії, то напевно зіткнетеся з проблемою обміну валюти. На вокзалі обмінника немає. У Старому місті відразу кілька обмінників (в тому числі на провідній від вокзалу до центральної площі вулиці Baross Gábor utca), проте працюють вони тільки з понеділка по п'ятницю і, може бути, ще в суботу вранці. У суботу ввечері і в неділю або в свята гроші поміняти ніде. Банкомати нечисленні, один з них перебуває на вокзалі, але не в центральному залі, а в бічній частині поруч з підземним переходом до автовокзалу. У деяких кафе і магазинах приймають кредитні картки. Можливо, погодяться також прийняти євро, але краще уточнити заздалегідь.

1

OTP Bank, Baross Gábor útca 14. Один з небагатьох цілодобових банкоматів в центрі міста.

Як і всюди в Угорщині, поїсти - не проблема. До ваших послуг булочні, вуличні ларьки з лангош і хот-догами, кафе з кебабами, піцерії, угорські ресторанчики, кафе-морозиво, кондитерські та бари. Все це зібрано на центральній площі Széchenyi tér, на вулиці Jedlik Ányos utca в напрямку річки і на вулиці Baross Gábor utca в напрямку вокзалу. Якщо відійти в сторону, точок громадського харчування куди менше, а в східній частині Старого міста їх немає зовсім.

кафе [ правити ]

Де зупинитися [ правити ]

У Дьйорі десятки готелів. Знайти підходящу найпростіше на сайтах бронювання в інтернеті.

1 Arany Szarvas Inn

, Radó sétány 1 (на острові навпроти замку). ☎ +36 (96) 517-452. Двомісний номер: близько 20 000 Ft. Тризірковий готель з власним оздоровчим центром. 2 Duna Panzió , Vörösmarty utca 5 (східна частина центру). ☎ +36 (96) 329-084. Двомісний номер: близько 15 000 Ft. Усередині барочного вдома несподівано сучасний інтер'єр з меблями зі світлого дерева. 3 Gróf Cziráky Panzió , Bécsi kapu tér 8 (поруч з замком). ☎ +36 (96) 528-466. Двомісний номер: € 45. Невеликий затишний готель приблизно тризіркового рівня. Сніданок різноманітний, але без гарячого. Wi-Fi.

З Дьyoра можна на кілька годин з'їздити в Паннонхальму - старовинне абатство, одне з найбільших в Європі. Кілька цікавих середньовічних пам'яток архітектури знаходяться в селах вище по річці Раба, але туди важко дістатися громадським транспортом. Якщо ж ви хочете їхати далі, то шлях ваш буде лежати в Відень , Будапешт , старовинний Шопрон або, може бути, в словацько-угорського міста Комарно ( Комаром ) З потужною фортецею на Дунаї.

Паннонхальма [ правити ]

Паннонхальма - містечко з 4 тис. Жителів в 20 км на північний захід від Дьyoра. До останнього часу не мав міського статусу і називався Győrszentmárton на ім'я шанованого тут Святого Мартіна, який дійсно народився на території сучасної Угорщини, але навряд чи відвідував майбутній Дьйор, та й ніяких угорців тут в ті роки ще не було. У центрі селища стоїть пам'ятник Святому Мартину, розрізати свій плащ - це данина однією з легенд, згідно з якою Святий Мартін відрізав половину свого плаща для того, щоб укрити замерзаючого жебрака. Через близькість абатства і невичерпного потоку туристів в Паннонхальме є кілька кафе і ресторанчиків.

Як дістатися: ж / д станція знаходиться на західному краю міста, абатство - на східному. Між ними 1.5 км. Місцеві поїзда з Дьyoра ходять кожні 2-3 год, в дорозі 30 хв. Автобуси з Дьyoра кожні 30-60 хв. Швидше за все вони довезуть вас до самого абатства.

1 абатство Паннонхальма (Pannonhalmi Főapátság).

влітку 9:00 - 18:00, в інший час року за скороченим графіком. 2200 Ft, сімейний квиток: 4400 Ft. Один з найстаріших угорських монастирів включений в список ЮНЕСКО в зв'язку зі «своєю роллю в поширенні християнської культури в Центральній Європі» і «відображенням тисячолітньої еволюції християнського монастиря». Він заснований в 996 році і з боку здається групою злилися воєдино барокових будівель з вежею дуже італійського виду. Усередині ж все набагато цікавіше. Побудована на початку XIII століття базиліка чи помітна зовні, але її внутрішній обсяг повністю зберігся, і там ви побачите дуже дивну річ - розписані готичні склепіння. Монастирський дворик (клуатр) оформлений в кінці XV століття, а пов'язує його з храмом розкішний портал (Porta Speciosa), що не уникнув, втім, пізніших переробок і прикрас. Інші монастирські будівлі в основному відносяться до XVIII століття і стилю бароко. Цікава також монастирська бібліотека (1820-і рр.) З вигадливими вікнами, створюють хороше природне освітлення, і оформленням в класичному стилі. За сотню метрів на південь від монастиря знаходиться встановлений в 1896 році пам'ятник тисячоліття Угорщини - споруда античного виду, яка цікава модерністськими розписами 1938 роки з алегоріями на тему створення угорської держави.
Вільно ходити по монастирю не можна. Відвідувачів просять дотримуватися туристичного маршруту (базиліка, дворик, бібліотека) і в примусовому порядку забезпечують аудіогідами, які доступні на багатьох мовах, включаючи російську. ✦ Монастирська виноробня . Абатство дуже пишається своєю виноробнею, яка працює мало не з моменту заснування монастиря в кінці X століття. Після Другої світової війни виноградники були націоналізовані, проте на початку 2000-х монастирю вдалося викупити їх назад, тому тепер місцеве (переважно біле) вино марки Pannonhalmi Apátság стало головним монастирським сувеніром. Виноробню можна відвідати з екскурсією (за попереднім записом). Влітку і просто в гарну погоду є відкрита тераса, де наливають монастирське вино. Зрозуміло, роблять це (причому круглий рік) і в розташованому поруч недешева ресторані Viator .

Долина Раби [ правити ]

Арпаш (Árpás) - село з тисячолітньою історією, де в 1251 році за не зовсім зрозумілих причин була побудована готична церква Святого Якова 2 . Ймовірно, тут знаходилася важлива переправа через Рабу. Зазнавши, як і все в цій місцевості, барокову реконструкцію XVII століття, церква, проте, зберегла середньовічний вигляд, в тому числі лаконічне, пересічене хрестом вікно на фасаді. На іншому березі річки, безпосередньо в селі, знаходиться каплиця Яна Непомуцького, (1780) 3 .

Рабасентміклош (Rábaszentmiklós) - село в 2 км на північ від Арпаша. Тут знаходиться чарівна каплиця-ротонда Святого Миколая (Міклоша) 4 , Побудована в середині XI ст. Більше про неї нічого толком невідомо окрім очевидної інформації про те, що вежа була прибудована значно пізніше XI століття. Чудовий приклад сільської угорської архітектури.

Дорога на Відень [ правити ]

Лебен (Lébény) - перший містечко на шляху з Дьyoра до Відня (23 км). Їхати сюди Громадським транспортом не дуже зручне, а вісь на машині звернути Варто, оскількі романській стиль и готика зустрічаються в Угорщині не так Вже й часто. Собор Святого Якова 5 був побудований колись в XIII столітті, потім руйнувався турками і простояв без належної реконструкції до самого XIX століття, завдяки чому уникнув переробки під стиль бароко і дожив до правильної наукової реставрації. Вийшло рідкісне для Угорщини місце, де склепіння, портали і скульптури нічим не оздоблені, а тому мають справжній середньовічний вигляд.

Мошонмадьяровар (Mosonmagyaróvár) - останній угорське місто перед австрійським кордоном, 45 км від Дьyoра. Їхати сюди, в принципі, нема чого, так як прикордонної є наступна станція, Hegyeshalom, і, якщо ви раптом вирішите заощадити, маніпуляції з купівлею угорських залізничних квитків потрібно виробляти там. Назва міста - не знущання угорської мови, а результат злиття двох незалежних міст, Мошон і Мадьяровара, які перебували один напроти одного на берегах річки Лайта. Обидва міста засновані в Середні століття і сформувалися навколо фортеці, потім були зруйновані турецькою армією. Результат їх відновлення виявився менш ефектним, ніж в Дьйорі. Народна поголоска приписує Мошонмадьяроварі славу міста з найвищим в світі числом зубних лікарів на душу населення, так як австрійці активно їздять сюди для того, щоб підлікувати зуби за низькими угорським тарифами. Можна підлікувати і ще що-небудь, благо мінеральні джерела в місті теж є.

Новости