Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чумна колона у Відні

Однією з найвідоміших вулиць Відня є розташована у Внутрішньому місті вулиця Грабен (Graben)

Однією з найвідоміших вулиць Відня є розташована у Внутрішньому місті вулиця Грабен (Graben). Вона починається на площі Шток-ім-Айзен і веде від собору Святого Стефана до Хофбургу, зимової імператорської резиденції Габсбургів. Встановлена ​​на вулиці Грабен колона Святої Трійці, або Чумна колона, є однією з найвідоміших скульптур Відня.

Сметани на своєму шляху цілі поселення, чума була найстрашнішою бідою середньовічної Європи. В результаті прокотилася в період з 1348-го по 1 352-й роки епідемії загинуло третину європейського населення. Відбулася в 1679-м у Відні епідемія чуми скоротила населення міста на третину.

В знак подяки за порятунок від чуми на міських площах країн Центральної Європи почали встановлювати Чумні стовпи, які так само відомі під назвою Мариинские стовпи. Прообразом для них стала колона базиліки Костянтина, на вершині якої знаходиться статуя Діви Марії. Подібні колони встановлювалися на честь перемоги на війні або в якості подяки за припинення тяжких лих.

Коли в 1679-му чума дісталася до Відня, імператорська родина покинула місто, а імператор Леопольд I пообіцяв звести колону на знак подяки за порятунок від епідемії. На той момент у Відні вже була встановлена ​​дерев'яна колона Йоганна Фрюверта. Під керівництвом Фішера фон Ерлаха в 1683-му році почалося будівництво нової Чумної колони, яку зараз можна бачити на вулиці Грабен.

Над зведенням Віденської Чумної колони працювало багато скульпторів, в тому числі Штрудель і Раухміллер. Будівництво тривало довго, а дизайн пам'ятника часто піддавався змінам. Остаточним став проект Людовика Бурначіні в стилі бароко. Відкриття виконаної Чумної колони відбулося в 1693-му році.

Колона Святої Трійці у Відні є іконографічний композицію, основою для якої стала ідея перемоги над чумою через молитву імператора. Під Святою Трійцею були встановлені статуї ангелів і Віри, перед якою в молитві завмер уклінний імператор Леопольд I. У складній скульптурної композиції фігура імператора з'являється цілих три рази.

Ще одним подібним зразком Чумної колони є Колона Святої Трійці в чеському місті Оломоуц.

Читайте так же в блозі:

Новости