Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Австрія. Подорож по Австрії. Прогулянка по Відні, столиці Австрії, пам'ятки: Ринг, Парламент, Ратуша, Університет, Бургтеатр.

Ратуша, біржа, університет, державна опера, Бургтеатр, парламент, музеї - Рінгштрассе привертає до себе увагу туристів своїми чудовими будинками, парками та іншими пам'ятками. Ринг представляє з себе підкову, обидва кінці якої виходять до каналу, таким чином набережна як би замикає ринг.

Ще трохи більше 150 років тому міська стіна оточувала центр міста. До різдва, 20.12.1857 імператор Франц Йозеф I ухвалив знести середньовічні укріплення, що захищали раніше центр Відня, і заснувати розкішний бульвар навколо міського центру. У 1858р в найсильнішому конкурсному відборі перемогли 3 проекти: LCFFoerster, A.Sicard v.Sicardsburg, E.van der Nuell і F.Stache. Завдяки їх великомасштабної концепції містобудування неповторний Ринг з двома алеями довжиною 6,5км і шириною 57м був відкритий 01.05.1865.

У 1869-1888гг завершувалося монументальне будівництво уздовж Рингу У 1869-1888гг завершувалося монументальне будівництво уздовж Рингу. Між будинками розбивалися численні парки.

Зараз Рингштрассе виглядає майже так само як і в момент завершення будівництва. На трамваях 1 і 2 можна здійснити захоплюючу подорож уздовж Рингу, подивитися всі його визначні пам'ятки. Машини по Рингу рухаються тільки в одному напрямку - від Урании до Біржі, а ось на трамваях можна покататися туди і назад. Якщо ж Ви хочете ще краще пізнати Відень, прокотитеся на фіакрі, фіакрщікі - найкращі екскурсоводи. Зупинки фіакрів є у Штефансдома і на Хельденплатц.

Парламент, Ратуша і Університет будувалися знаменитими архітекторами в один і той же час, але в абсолютно різних стилях. Теофіл Хансен, зводив будинок Парламенту, вважав за краще грецький стиль, тим самим вказуючи на походження і батьківщину основ державності. Генріх Ферстель обрав для будівництва університету неоренесанс, тому що ідеї гуманізму процвітали саме в епоху Ренесансу. Вибір Фрідріха Шмідта, возводившего віденську ратушу упав на неоготичний стиль, в якому будувалися всі середньовічні ратуші. Ці будівлі такі різні, але дивно гармонійні і прекрасні, вони прикрашають Ринг і Відень.

Будівля Парламенту є одним з найкрасивіших і вдалих в архітектурному плані представницьких Будівля Парламенту є одним з найкрасивіших і вдалих в архітектурному плані представницьких   будівель на Рингу будівель на Рингу. Перший камінь був закладений 02.09.1874г. До 1918р тут розташовувалася Палата депутатів двоєдиної монархії, Австро-Угорщини. З 1918 р - дві палати австрійського Федерального Парламенту - Союзна рада та Національна рада.

Навпаки Парламенту встановлено фонтан "Афіна-Паллада" скульптора Карла Кундманна (1902р).

Будівля з виступаючим центральним корпусом і подвійним портиком Корінфа, з двома крилами, завершеними чотирма павільйонами в формі античних храмів, виробляють значне враження. Парадний вхід, до якого веде подвійний пандус, прикрашений серією скульптур сидять мудреців давнини. Бічні флігелі теж прикрашені чудовою коринфской колонадою, відкриті для відвідувачів.

У зв'язку з тим, що до 1850р Відень розрослася територіально і число жителів в ній досягло 450 тисяч, стара ратуша, що розташовувалася на Wipplingerstrasse, стала занадто мала, місту була необхідна нова ратуша.

В 1868р був оголошений конкурс на кращий проект ратуші, в ньому взяло участь 64 відомих архітектора з різних країн. Конкурс виграв австрієць, житель Відня, Фрідріх фон Шмідт.
В 1868р був оголошений конкурс на кращий проект ратуші, в ньому взяло участь 64 відомих архітектора з різних країн 14.06.1873 в присутності імператора в фундамент ратуші було закладено перший камінь. Будівництво тривало 10 років.

Над терасою ратуші височить центральна 98-метрова вежа, а по обидва боки від неї чотири 61-метрові вежі. На високому шпилі, що вінчає будівлю розташована платформа, з якої відкривається прекрасний вид на місто. Але для того, щоб потрапити на платформу потрібно подолати 256 сходинок. Вершину вежі прикрашає знаменита фігура зберігача ратуші, що стала символом Відня - фігура лицаря в повному озброєнні, її висота 3,4 м (скульптор Олександр Нер). У народі він ласкаво зветься "Rathausmann".

Якщо придивитися, то можна помітити, що кожен поверх будівлі має свою висоту. Це зроблено спеціально, щоб можна було відразу відрізнити робочі приміщення від парадних. На першому поверсі розташований монументальний святкову залу, в який можна потрапити по парадних сходах. Крім того кімнати для прийомів і балів "виступають" вперед і притягують до себе всю увагу.
Ратуша багато прикрашена скульптурами, на інших будівлях на Рингу такої великої кількості скульптур немає.

Близько ратуші розбитий прекрасний парк. Парк планував садовий експерт Рудольф Зібёк. Парк, цей оазис серед каменів, був розбитий в англійському стилі. Посадка зелених насаджень була розпочата в 1872р., А в 1873р відбулася урочиста церемонія відкриття. У парку встановлено численні пам'ятники.

Нова будівля віденського Університету було побудовано в 1873-1883гг за проектом Генріха Ферстеля, Нова будівля віденського Університету було побудовано в 1873-1883гг за проектом Генріха Ферстеля,   натхненного архітектурою італійського Ренесансу натхненного архітектурою італійського Ренесансу. Але будівля не таке давнє, як сам університет. Він був заснований Рудольфом IV Будівельником в 1365г і є першим німецькомовним університетом. Його факультети розкидані по всьому Відню. Сьогодні в центральній будівлі розташовано лише кілька факультетів. Але саме тут проходить влітку традиційний загальний Університетський бал. У обрамленому аркадами дворі встановлені пам'ятники видатним діячам науки. Крім великого двору існує ще вісім малих.

Навпаки Університету, на протилежному боці Рингу, поставлений 9-й метровий обеліск на честь віденського бургомістра Йоганна Андреаса Лінденберга (скульптор Зільбернагль 1890р). Він організував героїчний опір жителів Відня турецьким загарбникам в 1683г. Пам'ятник був споруджений з нагоди святкування 200-річчя з дня визволення Відня.

На місці Loewelbastei, після знесення фортифікаційних споруд, архітекторами Готфрідом Земпером і Карлом Хазенауером в 1874-1888гг було побудовано На місці Loewelbastei, після знесення фортифікаційних споруд, архітекторами Готфрідом Земпером і Карлом Хазенауером в 1874-1888гг було побудовано   будівлю театру в неокласичному стилі будівлю театру в неокласичному стилі. Остання вистава в старій будівлі театру на Michaelerplatz відбулося 13.10.1888. А 14.10.1888 було дано перше уявлення в новій будівлі театру. Театр відкрився постановками по Фрідріху Шиллеру "Wallenstein" і Франц Ґрільпарцер "Esther".

Бомбардування останньої війни сильно зруйнували будівлю театру, і лише після колосальних реставраційних робіт він був знову відкритий для публіки в 1955р. Повторне відкриття театру було відсвятковано постановкою по Грільпарцера "Koenig Ottokars Glueck und Ende". У театрі 1310 сидячих і 210 стоячих місць.

Схожа на тріумфальну арку, яка виступає вперед середня частина будівлі увінчана створеним Рудольфом Вайєр 18-й метровим рельєфом "Bacchuszug". А вгорі на балюстраді "Аполлон з музами Мельпоменою і Талією" роботи Карла Кундманна. Віктор Тільгнер створив погруддя над вікнами першого поверху, тут можна побачити бюсти Шиллера, Гете, Лесінга, Шекспіра, Мольєра, Грильпарцера, Хебель, Хальміх. Нижче представлені образи з їхніх творів.

З внутрішніх приміщень збереглася в незмінному бачити святкова сходи, а на склепіннях сходів, на щастя, збереглися чудові фрески Густава Клімта і Франца Матша. На аттику головного фасаду, що виходить на Рінгштрассе і Ратушну площу, поміщений рельєф "Тріумфальний вхід Вакха і Аріадни", а на бічних і задньому фасадах - алегоричні скульптури, що втілюють "гідності" і "почуття", домінуючі в Життя і Театрі. Бургтеатр - одна із знаменитих театральних сцен світу.

Продовження прогулянки по Відні: Ринг (Ringstrasse)

Новости