Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

За Криму на велосипеді: веломаршрут на 5 днів "Бахчисарай

  1. День 1. Як з Керчі дістатися до Бахчисарая
  2. День 2. Бахчисарай - Кача
  3. День 3. Інкерман. чорна річка
  4. Що подивитися в Інкермані
  5. Ночівля на Чорній річці
  6. День 4. Ай-Петрі
  7. Пам'ятки по дорозі на Ай-Петрі
  8. Великий каньйон
  9. Підйом на Ай-Петрі
  10. Ночівля в Лівадії
  11. День 5. Ялта

Подорожі не бувають однаковими, навіть якщо маршрут збігається. Зате мандрівники схожі - їх об'єднує тяга до відкриттів, любов до природи, прагнення заглянути за горизонт. Нещодавно мені пощастило поспілкуватися з чудовими людьми: Сергієм, Тетяною та Валентиною. З Тетяною у нас навіть день народження в один день - ще один аргумент на користь того, що у мандрівників багато спільного.

Розмова з Сергієм і Тетяною - безцінна криниця рад, маршрутів і досвіду. Де вони тільки не побували, на чому не їздили. Мотоцикли, квадроцикли, велосипеди ...

Сьогодні я розповім вам про п'ятиденному велоподорожі по Криму протяжністю понад 200 км від Бахчисарая до Ялти.

Подорожі не бувають однаковими, навіть якщо маршрут збігається

Зі статті ви дізнаєтесь:

День 1. Як з Керчі дістатися до Бахчисарая

Безпосередньо подорож почалася з Керчі. Траса Керч - Феодосія сама несприятлива для велосипедиста. Агресивна рух, незручна дорога, влітку - пекучу спеку. Подолання її на велосипеді я б назвала це «безглуздим подвигом». Тому багато цікавих веломаршрути з Керчі починаються з громадського транспорту.

З Керчі до Севастополя є нічний поїзд, який зупиняється в Бахчисараї. За цим маршрутом можна купити квитки онлайн, тому що поїзди "Кримської залізниці". Загальний вагон - 635 рублів, плацкарт - 1175 рублів.

Сергій і Тетяна дісталися до Бахчисарая на поїзді. А далі вже почалося захоплюючу подорож, в атмосферу якого я спробую вас занурити.

Отже: Керч - Бахчисарай - Інкерман - Танкове - Мангуп - Верхньосадове - Соколине - Великий Каньйон - Ай - Петрі Ялта - Лівадія - Ялта - Керч.

День 2. Бахчисарай - Кача

Не буду повторюватися з описом пам'яток Бахчисарая і його околиць, адже в минулій статті ( читайте тут ) Я дуже докладно зупинилася на цьому моменті.

Не буду повторюватися з описом пам'яток Бахчисарая і його околиць, адже в минулій статті (   читайте тут   ) Я дуже докладно зупинилася на цьому моменті

Провівши день в Бахчисараї, Тетяна та Сергій ввечері висунулися на велосипедах в бік Севастополя і доїхали до р. Кача. Їхали по автомобільній трасі. У тих місцях вона не сильно завантажена, тому їхати досить комфортна. Ночівля була в наметі біля р. Кача.

День 3. Інкерман. чорна річка

Вранці доїхали до Інкермана.

Користуючись нагодою, познайомлю вас, дорогі читачі з цим містечком. Інкерман з турецького переводиться «печерна фортеця». В середні віки тут було поселення Каламита, зараз на плато залишилися руїни фортеці, а внизу - печерний монастир, який зараз відроджується. Уявляєте, скільки змін епох застало це місце!

Що подивитися в Інкермані

Раджу піднятися до руїн фортеці і озирнутися. Вашу увагу відразу ж приверне мальовниче озеро. Місцеві називають це озеро святим, тому що колись тут був кар'єр, при розробці якого зачепили монастирський джерело, і кар'єр швидко затопило водою. Кажуть, на дні залишилася будівельна техніка. Джерела тепер немає, зате є дивовижної краси озеро.

Джерела тепер немає, зате є дивовижної краси озеро

Обов'язково відвідайте печерний монастир. Він дуже древній і незвичайний, ви це помітите відразу з порога, адже щоб зайти, потрібно спуститися в тунель під залізницею, і немов потрапляєш в інший вимір.

Інкерман підійде любителям активного відпочинку, вітрильного спорту або дайвінгу, наприклад. Можна досліджувати мальовничу Інкерманську бухту, хоча з - за промзони вона явно поступається Балаклавської. До речі, до Балаклави тут рукою подати.

Атмосферний місце. Недарма Сергій і Тетяна провели в Інкермані цілий день.

Порада: на ринку в Інкермані є хороше кафе, там смачно. До речі, це улюблене місце Тетяни і Сергія.

Ночівля на Чорній річці

Заночували на Чорній річці недалеко від Чоргунского моста-акведука, там є стоянка.

Нагадує давньоримські водовідвідні споруди, цей акведук в античному стилі з арковими склепіннями, порослий зеленню, він змусить вас застигнути в здивуванні. Координати акведука на мапі (Відкриється в новій вкладці).

До слова, Чорна річка - друга по повноводності річка Криму з безліччю водосховищ, її довжина 34 км. Чорна річка протікає через мальовничий Чорноріченське каньйон, або Малий каньйон, як його іноді називають. Це настільки приголомшливе місце, що раджу виділити цілий день, а краще два на дослідження цієї місцевості. А взагалі, класичний маршрут вздовж річки вимагає не менше 3 днів.

Поділюся своїм досвідом. В цьому році я з друзями ходила в піший похід на р. Чорну. Нашою метою було знайти танковий міст. Одні кажуть, що міст зруйнований, інші - що недобудований. Під час війни на цьому місці проходила дорога, по якій танки гітлерівської армії Манштейна йшли на Севастополь.

У будь-якому випадку, моста немає, є два бетонних підстави значних розмірів. Міст ми так і не знайшли. Хоча допускаю, що просто проскочили, адже ми на той момент шукали саме «міст», а не два бетонних блоку посеред річки. Зате знайшли окуляри Louis Vuitton оригінал.

День 4. Ай-Петрі

Вранці велосипедисти вирушили підкорювати Ай-Петрі. По дорозі на Ай-Петрі є сила-силенна красивих місць. Якщо ви там ще не були, то кожне з них заслуговує включення в маршрут.

Пам'ятки по дорозі на Ай-Петрі

Проїжджаючи Танкове, складно не помітити красу Бельбекського каньйону, він є своєрідним «порталом» в Гірський Крим, тому іноді цей розріз в горах називають Бельбекські ворота, відразу за ними - печерні міста Мангуп і Ескі-Кермен.

Мангуп зараз не тільки вабить своєю старовиною, але і індустрія розваг. Хочете прогулянку на джипах по горах - будь ласка. Квадроцикли? Легко! Відпочинок біля озера з комфортом - так не проблема. А якщо захочете освіжитися в озері - великий автомобіль-амфібія тут як тут. Іноді я питаючи, як ще жива смарагдово-зелена травичка біля озера? Але поки все на своїх місцях, і озеро в обрамленні поблажливо дивляться на всю цю метушню гір продовжує вражати своєю красою.

А зараз я вам розповім дещо цікаве. Якщо їхати через Тернівку, то високо на краю крутої скелі поблискує золотим куполом башточка. Що це за башточка? Як вона туди високо залізла? А як мені туди піднятися? Якщо вона давня, чому купол золотий?

Це каплиця, під якою розташовується діючий чоловічий монастир. Існує думка, що вежа давня: дійсно, вже дуже гармонійно вона вписується в пейзаж. Насправді, пару десятків років назад її побудували алко- і наркозалежні, реабілітацією яких займалися монахи. Але потім можновладці зажадали ліцензію МОЗ і на цьому все.

Чому на хороші справи потрібна ліцензія? Чому її не дали? Як дачі в заповідних місцях будувати, так і ліцензії не потрібні. Сумно стає завжди, коли з природи перемикаєшся на політику.

Сам монастир вражає своїм аскетизмом. Ченці - відлюдники - живуть в печерах в скелі, до яких піднімаються по дерев'яним сходам, вантажі та дрова для обігріву піднімають лебідкою. Нагадує легендарні Метеори в Греції. Вражає сила духу цих людей. Їх гармонія з природою. Тут переосмислюються цінності. У променях заходу каплиця і відкривається вид на долину змушує відчути себе птахом, птахом, яка ширяє над усім цим світом в польоті споглядання. Це скелі Шулдан, з них відкривається вид на Севастополь і іноді на горизонті, за 25 км, видно море ...

Сюди вас приведе лісова стежка з Шульське долини. Або можете пройти з П'ятої балки від Ескі-Кермен.

Великий каньйон

Дорога на Ай-Петрі пролягає через мальовничі селища, тільки встигай головою вертіти: Аромат, Соколине. Від Соколиного до Великого Каньйону рукою подати, всього 2 км, але це виключно піший маршрут, тому що каньйон дуже вузький, звивистий. У деяких місцях звужується до 3-5 м. Звичайний маршрут по каньйону доходить до водоспаду Срібні Струмені, але, як справжні дослідники, вони забиралися набагато далі.

Звичайний маршрут по каньйону доходить до водоспаду Срібні Струмені, але, як справжні дослідники, вони забиралися набагато далі

Хочу сказати пару слів про Великому Каньйоні, а потім перейдемо до самим вершкам велотуру: підйому на Ай-Петрі.

Великий каньйон - розкручений маршрут довжиною всього 3 км, але від цього він не втрачає своєї привабливості. Ви будете йти вздовж річки Аузун - Узень, завдяки якій тут є озера і водоспади: Блакитне озеро (озеро Любові), джерело Панія, Ванна молодості (t 11-13 ° C) і найромантичніший водоспад Криму - Срібні струмені. Багато цікавого починається як - раз за цим водоспадом.

Але перш ніж ви зумієте насолодитися походом, вас напоять чаєм, «змусять» купити магнітик, дадуть спробувати мед і не зрозуміти як продадуть вам баночку ... Але мед «трохи не той», що вам давали на пробу. А ще, що мене вразило, він закритий не пластиковою кришкою, а закатаний жерстяної, як огірки. Це, щоб ви не змогли перевірити. Втім, велосипедисти цінують кожен грам свого вантажу, і навряд чи їх так просто «розвести на мед».

Підйом на Ай-Петрі

Дорога на Ай-Петрі - це приблизно 25 км підйому вгору, а потім приблизно стільки ж вниз. Через це 4-ий день подорожі став рекордним по кілометражу.

Дорога проходить під покровом лісу, тому їхати не жарко - суцільне задоволення. Тетяні настільки подобається ця дорога, що було б час, вона б після підйому спустилася вниз і знову піднялася, спустилася і піднялася ... Досвід робить свою справу. Мені б хоч би взагалі піднятися, я вже уявляю, як я штовхаю великий в гору ...

За словами Тетяни і Сергія, підйом дається легко, і сил на огляд визначних пам'яток Ай-Петрі залишається досить. До речі, в минулій статті я розповідала, що подивитися на Ай-Петрі.

Ночівля в Лівадії

Далі за маршрутом спуск з Ай-Петрі в Ялту, ночівля, і шлях додому, до Керчі.

Далі за маршрутом спуск з Ай-Петрі в Ялту, ночівля, і шлях додому, до Керчі

Ялта припасла сюрприз - виявилося не так легко знайти місце для ночівлі. Мандрівники прямували в Приморський парк, але там виявилася будівництво. Берег всюди закритий. Доїхали до Лівадії, знайшли містечко в Лівадійському парку, розбили намет і тихенько переночували. Але сходи в парк зіпсувала трохи настрій Сергію, і якщо Тетяна згадує з натхненням серпантин, то у Сергія викликає бурю емоцій спогад, як цілу годину він тягнув на собі велосипед.

День 5. Ялта

Після ночівлі велосипедисти знову повернулися в Ялту, щоб звідти на автобусі повернутися до Керчі. Автобус був тільки ввечері, тому залишилося купа часу для покатушек по Ялті і набережної.

Ось і завершився п'ятиденний велотур, але для Сергія і Тетяни це не межа. Якщо знайдеться можливість і спонсори, вони готові на маршрут будь-якої складності і протяжності. Хоч по всій Росії. А початківці велосипедисти завжди можуть звернутися до них за порадою, адже, за словами Тетяни - велосипедисти, це одна велика дружна сім'я!

Дивлячись на Сергія з Тетяною, їх активну життєву позицію, усміхненість, відкритість переконуєшся, що ще стародавні римляни, сказавши «Medicus curat, natura sanat» - що означає «Лікар лікує, природа - зцілює», знали секрет довголіття і здоров'я.

Привіт! Мене звуть Світлана, і я - автор цієї статті. Поділіться статтею з вашими друзями: тисніть лайк і робіть репост. А я з задоволенням відповім на ваші питання в коментарях.

Сподобалася стаття? Поділіться їй!

Буду дуже вдячна, якщо ви оціните цю статтю:

Сайти, які допомагають мені:

  • Знайти дешеві авіаквитки - Aviasales і SkyScanner .
  • Заощадити гроші на готелі - RoomGuru .
  • Зняти квартиру у господаря - Airbnb .
  • Взяти авто в оренду в будь-якому аеропорту або місті - Rentalcars .
  • Знайти квитки на автобуси, пороми і потяги по Азії - 12go.asia .
  • Забронювати таксі з / в аеропорту - Kiwitaxi .
  • Купити вхідні квитки та екскурсії зі знижками - Klook .
  • Знайти екскурсії від місцевих жителів - Tripster .
  • Вибрати Турстраховки - Cherehapa .
  • Знайти тур за найкращою ціною - Travelata і Level.Travel .

Ще цікаві статті про подорожі:

Квадроцикли?
Іноді я питаючи, як ще жива смарагдово-зелена травичка біля озера?
Що це за башточка?
Як вона туди високо залізла?
А як мені туди піднятися?
Якщо вона давня, чому купол золотий?
Чому на хороші справи потрібна ліцензія?
Чому її не дали?
Сподобалася стаття?

Новости