Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

За Чехії на велосипеді

19 серпня 2015 р 15:34 Прага, Бенешов + 5 міст - Чехія, Haidmühle - Німеччина Липень 2015

Гаразд по Нідерландам, ладно по Копенгагену, по Швеції куди не йшло, але Чехії ... Ні, я ні в якому разі не відмовляю, а навіть навпаки, настійно раджу проїхатися по цій чудовій країні. Гаразд по Нідерландам, ладно по Копенгагену, по Швеції куди не йшло, але Чехії

У дорогу ми зібрали два велика. Що знадобиться: велосумки (спина від рюкзака вмирає на другий день), намет і спальники (щоб ночувати в кемпінгу), спеціальні велокарти (так, вони працюють! І не дай бог згорнути з маршруту, «скоротити»), гаджет з навігацією (раптом заблукаєте), дощовики (на випадок дощу і в якості подушки), велофонарікі (відмінно висвітлюють намет ночами) і решті стандартний набір (у вигляді щіток, спиртової рідини для рук та ін.).

Озираючись назад, можу сказати, що багато чого б не взяла. До речі, намет і велосумки я купила в Празі, на що заздалегідь і був розрахунок, так що туди летіли без нічого, назад - помітно поважчали.

Кілька порад і спостереження.

1. У нас вийшло спонтанне подорож, спочатку ми жили у одного в Празі, потім була ніч в хостелі в Бенешові, потім несподіваний гак до кемпінгу, марш-кидок до Ческе-Будейовіце (хостел знайшли за допомогою випадкового знайомого в барі), хостел в чеському Крумлові, вечірній поїзд до Чорного Хреста і ніч в наметі, черговий кемпінг в Чорна-Горі, знову кемпінг, на цей раз в Крумлові, і після - дві ночі в готелі в Празі 7 (заброньовано і оплачено за добу до приїзду, нічого, ближче до центру і дешевше, природно, не знайшлося).

2. Влітку в Чехії не проштовхнутися ніде. Серйозно, навіть в самому віддаленому містечку, на залізничній станції Чорний Хрест, де тільки один пансіон, що не буде місць. Нам довелося ночувати в наметі на галявині біля станції. Туристи як зовнішні, так і внутрішні - все буде заброньовано. Тому заздалегідь плануйте маршрут і точки ночівлі. Але, щиро зізнатися, в наступний раз я б використовувала намет частіше. У кемпінгу, наприклад, є душові, а вартість ночі в два рази нижче, ніж в хостелі (250-270 крон за двох, в т. Ч. Два вела, місце для намету і «податок на вихідні»).

2. Рік тому об'їхавши Нідерланди по колу, ми вирішили, що вже 50-те кілометрів від міста до міста подужаємо без праці. Але не тут-то було. Чехія відома своїми перепадами висот, і ось уже 50 кілометрів обертаються 7-ю годинами виснажливої поїздки. І тут хочу зауважити: спеціальні велокарти, дійсно, допомагають. У перший день ми вирішили «зрізати», і ой як даремно. Чому веломаршрут йде в обхід? Тому що там гора! Нехай ви проїдете довше - зате гарантовано не доведеться йти з велосипедом пішки. До речі, на цих чудо-картах відзначені Кемпінг, їдальні та пивної (як же ми цим рятувалися!).

3. У Чехії влітку швидко і рано темніє. Сонце починає сідати о 20:30, і вже через 40 хвилин опускається тьма. Раджу наслідувати приклад чехів: встають вони дуже рано, о 6 ранку, і в 7 вже починають працювати. Через різницю в часових поясах вставати зі світанком виходило без праці. Сніданок, збори - і в дорогу. При ідеальному розкладі на місце ночівлі приїжджаєш завидна, і залишається час погуляти (хоча все вже закрито). Швидше за все, логічніше витрачати один день в одному місті, а не зриватися з першими променями сонця далі. Але нас цим не проб'єш. Наш девіз - галопом по Європах.

4. Спочатку велосипедна поїздка мала закінчитися в Мюнхені (звідти - поїзд до Праги). Перетин чесько-німецького кордону і правда відбулося, проте терміни вже підганяли, і ми тільки заїхали в місцевий магазин, щоб витратити євро, купити «Ріттерспорт» і ковбаски. Повторюся: відстані в Празі більше, ніж здаються. Звичайно, якщо поставити мету - швидше доїхати, можна переміщатися і по автотрасах. У нас було кілька таких відрізків, і задоволення від них ніякого - рух дуже жвавий. А ось по ідилічним сільським дорогам котити - суцільна радість, тільки встигай головою крутити, корівок клацати і вишню лопати.

5. Грошове питання. Дуже раджу обміняти якомога більше євро: далеко не у всіх кафе, барах, магазинах, кемпінг є безнал. Навіть так: це удача, якщо ви натрапите на безнал.

6. Графік роботи. Як майже всюди в Європі, чехи працюють за дуже незрозумілому для нас графіком - нас, звиклих, що все навколо відкрито з 10 до 22. Якщо в Празі ви ще зможете купити воду в магазині ввечері вихідного дня (зазвичай це продуктові магазини китайців), то чим далі в ліс - тим глухо. Дуже пощастить, якщо якийсь магазин в селі працюватиме в суботу. Але якщо і буде, то з 7 до 10 ранку. Запасайтеся продуктами на вихідні, не розраховуйте на пивної по шляху (вода в них, до речі, дорожче 0,5 пива).

7. Чехи, чехи, чехи. Чехи і гроші - окрема область дослідження. Ви дуже здивуєтеся, як вони виписують рахунок. А потім повільно ... дуже повільно відраховують здачу, сподіваючись на те, що дрібниця ви залишите їм на чай. В одному супермаркеті (Billa) в Чеське-Будейовіце касирка обрахувала нас на 100 (!) Крон і робила вигляд, що нічого не сталося, мовляв, «не зрозумівши». Викликали старшу, вона перерахувала гроші в касі і, винувата, повернула нам нашу банкноту. Ось так то!

Інфернально прекрасна Чехія - варто тільки від'їхати від великих туристичних центрів.

Чому веломаршрут йде в обхід?

Новости