Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Словаччина на гірському велосипеді: репортаж з подорожі RideThePlanet

Для зйомок першого фільму про гірському велосипеді команда RideThePlanet вирушила в подорож в словацькі Татри і австрійські Альпи. У зйомках беруть участь російські райдери - Микола Пухир, Петро Винокуров і Кирило «Бендероні» Чурбанов. Відеооператори і фотографи - Олег Колмовскій, Артем Кузнєцов і Костянтин Галат.
Про даунхілі і фрирайде на гірському велосипеді
Даунхилл - гоночна дисципліна маунтинбайку, що припускає спуск на швидкість по підготовленій трасі. Фрірайд, на відміну від швидкісного спуску, не спортивна дисципліна, і являє собою вільне катання в горах, з можливістю вибору будь-якої лінії спуску.
Для зйомок першого фільму про гірському велосипеді команда RideThePlanet вирушила в подорож в словацькі Татри і австрійські Альпи
Сучасні велосипеди при відповідному навику райдера дозволяють проїхати практично скрізь, в тому числі поза трас і стежок, по диким схилах. Це стало можливим завдяки оптимізації геометрії і конструктиву сучасних велосипедів. На сьогоднішній день даунхіл - це найдинамічніший літній вид спорту в горах, що розвивається в основному на гірськолижних курортах. За один день можна зробити до десяти і більше повноцінних спусків зі значними перепадами, щоразу обираючи новий маршрут. На трасах можуть бути абсолютно різні рельєфи - трампліни, контр-ухили, кам'яні секції, кореневі ділянки та інше, що робить катання дуже динамічним. Катання в горах по трасах називається парковим, і цей вид спорту доступний кожному. Як правило, на гірськолижних курортах побудовані і розмічені траси для маунтинбайку різного рівня складності, працюють підйомники. Велосипед можна використовувати свій або взяти в прокат. Найбільш складне катання це фрірайд - поза трас і стежок, по диким непідготовлених схилах. Катання в такому стилі вимагає досвіду, і хорошого знання рельєфу. Спуски можливі не скрізь - тільки на великих висотах, де відсутня рослинність. Знаючи і розуміючи рельєф, можна здійснювати спуски через язики льодовиків, осипи і скельні рельєфи, з великими перепадами висоти.

Словаччина
Першою точкою на літньому маршруті RideThePlanet стала Словаччина. На території цієї країни перебувають мальовничі гірські системи - основна частина Карпатського масиву, відома як Татри, Високі і Низькі.
Рельєф цих гір різноманітний, природа добре збережена, і в кожному окремому районі можна знайти неймовірно красиві і цікаві для різних outdoor-розваг місця.

Для основної бази ми вибрали Липтовски Мікулаш. Це містечко, з 13 століття уподобав берег гірської річки Бар, - ідеальна відправна точка для подорожей по гірських масивів Низьких і Західних Татр. Від спелеології (а печер в Словаччині сотні, в тому числі і рівня світової культурної спадщини) до трекінгу до вершин і в альпійській зоні, від водної активності на словацькому «море» Липтовски Мара до повноцінного зимового фрірайду в відомою на всю Європу Ясне - всі ці точки досяжні з Липтовски Мікулаш протягом години.

Для основної нашої задачі - катання в форматі downhill - наявність гірськолижного підйомника було одним з найважливіших чинників. І за порадою місцевих райдерів для катання і зйомок був обраний Ружомберок - гірське містечко з лижним центром Malino Brdo. У ньому знайшлося все, що потрібно для катання на маунтинбайке - підйомник, байк-парк, лісові маршрути і альпійська кам'яниста зона, вільна від дерев - в районі Ружомберока ми не нудьгували кілька днів.

Низькі Татри - друга за висотою після Високих Татр гірська система Словаччини, практично вся територія якої має статус національного парку. Тому по горах подорожувати належить серед ландшафтів, максимально зберегли свій первозданний вигляд. Дикі реліктові хвойні ліси запам'ятовуються особливою, казково-дрімучої атмосферою. А практично будь-який населений пункт зберігає історію, що тягнеться з середньовіччя - і при бажанні культурна програма подорожі може бути такою ж насиченою, як враження від аутдору.
Враження від подорожі райдера Миколи Пухир
Микола Пухир - діючий чемпіон Росії по даунхілу, учасник етапів Кубка світу, один з найсильніших російських фрирайдеров. "Словаччина, на мій погляд, це недооцінений регіон не тільки для маунтинбайку, але і для туризму в цілому. У Низьких Татрах є непогані байкпаркі Malina Brdo і Yasna з великою різноманітністю трас. Відмінний стан велотрейлов в красивих лісових зонах, прийнятні ціни, майже завжди вільні траси і підйомники роблять регіон особливо привабливим для катання ".

"В долині міст Липтовски Мікулаш і Ружомберок між масивами Низьких і Західних Татр присутня безліч видів активного відпочинку. Навколишні долину гори рясніють не тільки трасами для катання на гірському велосипеді, але і трекінгових маршрутами, парками, рекреаційними зонами. В горах є хатини і притулки для ночівлі туристів. У Липтовски Мікулаш побудований один з найбільших в Європі гребний слаломний канал для тренувань і сплавів по бурхливій воді. Долину оточують кілька гірських національних парків і заповідників. Багато хто використовує тут велосипед як повсякденний транспорт - уздовж річок, доріг і парків йдуть велосипедні доріжки, і ніхто не поспішає залазити в автомобіль. Екологія бездоганна і саме перебування в регіоні залишає виключно позитивні емоції ".
Петро Винокуров - молодий перспективний райдер з Москви
"Мені 21 рік. Активно катаюся на велосипеді з 2007 року. Поєдную такі дисципліни як дьорт, стріт і байкер-крос. Останнім часом приділяю все більше часу даунхілу і катання в горах, беру участь в гонках і контестах. Моє хобі з дитинства - мотокрос і стрибки. Коли мені було 10 років, батько посадив мене на мій перший кросовий мотоцикл. Після цього було багато трас і треків, участь в етапах Кубка Росії. І напевно тому, зараз гірський велосипед, даунхіл і фрірайд у великих горах - продовження того, чому я присвятив багато часу, займаючись кросом на мотоциклі. Тільки в набагато складніших і ефектних гірських рельєфах! "" Кілька років тому, коли я вперше приїхав в Приельбруссі на даунхілльние змагання, я познайомився там з Миколою Пухир, який займався там будівництвом гоночний траси. Ми кілька днів каталися разом з різних рельєфів, тренувалися, готували трасу до гонки, обговорювали траєкторії. Коля багато пояснював, ділився досвідом і безліччю прийомів і технічних хитрощів. І це був цінний досвід. Як і в будь-якому спорті, щоб прогресувати в даунхілі, треба більше кататися в різних гірських рельєфах і брати участь в змаганнях - по складних трасах, з сильними райдерамі з різних країн. В цьому році я вирішив вперше взяти участь в гонці етапу Кубка світу з даунхілу в Австрії і спробувати свої сили з кращими райдерамі планети ".

Петро Винокуров про подорож до Словаччини
"У Словаччині ми зупинилися в невеликому затишному містечку Липтовски Мікулаш, розташованому на березі великого озера і оточеного масивами Низьких і Західних Татр. На схилах навколо міста тягнуться доглянуті поля і ферми. Гори тут не дуже високі і практично повністю покриті густими хвойними лісами. В лісах багато живності, і тварин можна зустріти просто проїжджаючи по гірському серпантину. Варто заглибитися від дороги на 50-100 метрів в ліс, і відразу зустрічаєш сліди оленів і кабанячі стежки ". "У двадцяти хвилинах їзди від Липтовски Мікулаш, на схилах Низьких Татр знаходяться два кращих байкпарка цього регіону. Парк Malino Brdo здався нам красивим, затишним і добре спроектованим. Кілька основних трас з перепадом близько 450 метрів з'єднані відгалуженнями з цікавими шорамі, дроп, кам'яними секціями, природними контр-ухилами, слоупстайловимі сегментами і красивим ялиновим лісом. Перед кожним новим сезоном тут йде відновлення і доопрацювання ділянок трас. Абонемент на день катання коштує близько 20 євро ".

"Під час катання і зйомок ми познайомилися з місцевими райдерамі. Хлопці із задоволенням приєдналися до нашої команди і показали нам цікаві місця і споти для катання, які ми навряд чи знайшли б самі за час перебування в регіоні - зазвичай подібні місця не зустрінеш в путівниках і гайдах ... Окреме спасибі за це Radoslav Brychta і Adam Ziaran. Особливо запам'яталися пара днів катання на одному з таких спитав - невеликому слоупстайл-парку з декількома лініями і кількома десятками трамплінів. Він побудований зусиллями місцевих райдерів на схилах пагорба в оточенні Липтовски Мікулаш, звідки відкривається приголомшливий вид на всю долину - на місто, озеро, на Західні і Низькі Татри! Західні картинки і враження звідти надовго залишаться в пам'яті. Думаю, що жити в цьому містечку одне задоволення! "
У найближчих репортажах RideThePlanet: вело-беккантрі команди в Західних Татрах, репортаж про участь наших райдерів в етапі Кубка Світу з даунхілу в австрійському Leogang, фрірайд в різних районах тірольських Альп - сотні фотографій і враження учасників подорожі. Слідкуйте за ефіром!
Проект здійснюється за підтримки:
НТВ-ПЛЮС, Subaru, Adrenaline Rush, GoPro, журнали GEO і FHM, Championat.com, Zen Media.
Інформаційні партнери: risk.ru, nedoma.ru, dirt.ru, twentysix.ru, vk.com/love__bike, vk.com/extreme_vk, vvv.ru, birdymag.ru, «Ризик онсайт», velosite.ru.


Новости