Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новий веломаршрут в Воложинської районі: 150 кілометрів по сільській місцевості

У Воложинської районі був створений перший в Білорусі зелений маршрут для велолюбителів і професіоналів. Траса «Воложинської гостинці» простягнулася на 150 кілометрів. Творці маршруту постаралися включити в нього найцікавіші місця Воложинського краю: Налібокская пущу, екомузеї, агросадиби, природні та історичні пам'ятки. Розміткою траси займалися велосипедисти-волонтери. Маршрут намагалися робити простим, але цікавим. «Робили як для себе», - пояснили організатори. У Воложинської районі був створений перший в Білорусі зелений маршрут для велолюбителів і професіоналів

Як дістатися?

Як дістатися

Карта маршруту «Воложинської гостинці»

Дістатися до «Воложинської гостинців» можна на електричці або машині. Якщо вирішили їхати громадським транспортом, то сідайте на електричку в напрямку Ліди і доїжджав до станції Богданове. Потім слідуйте за синіми стрілками, вони виведуть вас в потрібному напрямку. На шляху ви побачите покажчики з корисною інформацією. Скоро на покажчиках з'являться QR-коди, щоб можна було завантажити GPS-трек з адресаміі телефонами всіх садиб, служб і лікарень.

Також дістатися до зеленої стежки можна на автобусі (наприклад, доїхати до Воложина). Взагалі почати велопригод можливо в будь-якій точці маршруту. Якщо ви приїхали без велосипеда - не біда. У деяких садибах «залізного коня» можна взяти на прокат.

Що подивитися?

Якщо ви почнете маршрут від станції Богданове, то першим ділом проїдете через село Десятники, де знаходиться одне з найбільших поховань часів Першої світової війни на території Білорусі. Потім дорога проходить через село Вишнево, в якій жили просвітитель Симон Будний і білоруська поетеса Констанція Буйле. Її могила розташована на місцевому кладовищі. Також тут народився Шимон Перес, чинний президент Ізраїлю . Головна визначна пам'ятка Вишнево - кам'яний костел Пресвятої Діви Марії, який був побудований в середині 17 століття.

Слідом за вишнівкою можна зупинитися у водосховища Саковщіна, в якому водиться лин, карась або щука. На березі водосховища розмістилася садиба «За мосточку» тут можна зробити зупинку, привітні господарі нагодують мандрівників, адже попереду найцікавіше - Налібокі.

Садиба «За мосточку» знаходиться на березі водосховища Саковщіна

Наступний відрізок маршруту - Налібокская пуща . Зубровольер, екологічна стежка, імпровізовані містки через Іслочь - далеко не повний список того, що можна подивитися в пущі.

Налібокская пуща з прилеглими лісами - найбільший лісовий масиви Білорусі Налібокская пуща з прилеглими лісами - найбільший лісовий масиви Білорусі   Іслочь - одна з небагатьох річок в Білорусі, в якій водиться форель струмкова   Зубри в Налібокськой пущі зустрічаються не рідше, ніж в Біловезькій   На території пущі обладнані альтанки для стоянок туристів   Майже чверть рослин пущі занесені в Червону книгу Іслочь - одна з небагатьох річок в Білорусі, в якій водиться форель струмкова Зубри в Налібокськой пущі зустрічаються не рідше, ніж в Біловезькій На території пущі обладнані альтанки для стоянок туристів Майже чверть рослин пущі занесені в Червону книгу

Далі дорога виведе туристів до села Боровіковщіна, яка відома каплиці-санктуарієм під відкритим небом, де щорічно проходить меса на честь загиблих тут під час Другої світової війни. На цьому відрізку шляху перебуває фільварок Люцінка, в якому білоруський письменник Вінцент Дунін-Мартінкевіч прожив 44 роки.

Святиня в селі Боровіковщіна був зведений на честь Блаженних мучеників з ордена францисканців батьків Германа Стенпеня і Ахіллеса Пухало

Експозицію присвячену життю і творчості Дуніна-Марцинкевича можна подивитися в агросадибі «Марцінова гусак» Господар садиби, Алесь Білий - автор багатьох книг з історії та свавілля кухні Білорусі та Литви, зможе розповісти вам багато цікавого.

З вікон садиби видно Налібокская пуща З вікон садиби видно Налібокская пуща   Садиба Мартинова Гусь розташована в 50 метрах від берега Люцинський водосховища   Власник сільської садиби - Алесь Білий, редактор публікацій і статей, які присвячені історії білоруських продуктів і страв Садиба "Мартинова Гусь" розташована в 50 метрах від берега Люцинський водосховища Власник сільської садиби - Алесь Білий, редактор публікацій і статей, які присвячені історії білоруських продуктів і страв

На останньому відрізку шляху велосипедисти можуть вибрати для зупинки одну з численних агросадиб, розташованих на даному відрізку, а також відвідати Екомузей народних музичних інструментів, кінно-історичний клуб «Золота шпора», квіткове господарство «Екофлора». І завершиться подорож на станції Радошковічі. Holiday.by описав не всі пам'ятки Вололожінского краю - якщо хочете дізнатися більше, то сідайте на велосипед і вирушайте в дорогу на найближчих вихідних. Не пошкодуєте!

Складний чи маршрут?

Першими по новому маршруту проїхали люди, які брали участь у створенні «Воложинської гостинців». Журналіст Holiday.by дізнався про нову трасі і поцікавився враженнями від поїздки

Михайло, представник Мінського велосипедного співтовариства. Займався розробкою та маркуванням всього маршруту

- Чому маршрут вирішили прокласти через Налібокі? Чому не в іншому районі або ближче до Мінська?

- Якось випадково приїхали, поспілкувалися і вирішили зробити. У Білорусі немає нічого подібного. Хоча в Україні, країнах Балтії та Карпатах є зелені веломаршрути, як і у всій Європі.

- Але ж можна покататися в Біловезькій пущі?

- Там працівники прийшли, за зарплату прибили покажчики і все, а ми все своїми силами зробили. Робили як для себе. Ті хлопці, які проїхали Карпати прокотилися тут і сказали: «А мені зручно!». Тому що тут вам не потрібен ні навігатор, ні карта. Все ясно і зрозуміло.

- На кого розрахований маршрут?

- Маршрут розрахований на любителя, проїхати зможе і новачок. Хоча є важкий ділянку від Белокорца до селища Млявий. Там грейдер, але його можна за день пройти, якщо їхати не поспішаючи.

Там грейдер, але його можна за день пройти, якщо їхати не поспішаючи

Велосипедист Юрій (на фото в центрі)

Ми почали їхати зі станції в Воложині, Їхати було легко, спочатку асфальт йшов, далі ми проїхали по Налібокськой пущі, там красиво. Взагалі цей маршрут для новачків, його можна проїхати в спокійному темпі. Місць для ночівлі вистачає, річки перетинаються. Завжди можна десь поставити намет і переночувати. Для тих, хто любить поганяти тут може бути нудно ... Хоча у кожного своє визначення слова «поганяти»

Рейчел Хілл, Великобританія і Кірен Фікен, США

Кірен: Я займалася екотуризм в інших країнах. Я подорожувала по Байкалу, Сальвадору. У Білорусі це мій перший досвід. Коли я була в Росії, екоторурім там не була активним. Нас або перевозили з місця на місце на автобусі, або доводилося підніматися на гори. Тут все ж більше самостійності. Я не можу сказати, що тут краще або гірше, ніж десь, просто це новий досвід.

Рейчел: Я була в Індонезії, я брала 3-денний екотуристичний проект, де ми каталися на велосипедах і досліджували місцевість. Білоруська природа здалася мені напрочуд гарною. Я думаю, що іноземцям тут сподобається.

Незвичайний для Білорусі маршрут був створений з ініціативи власників кількох агросадиб, організації «Відпочинок в селі», Мінського велосипедного суспільства і Воложинського райвиконкому. Кілометраж веломаршрута- 150 км, не кожен готовий пройти його повністю. Для тих, хто вирішить проїхати тільки частина і повернуться, передбачені петлі, які легко повернуть мандрівників до початку. Сині стрілки і покажчики будуть вашими провідниками, заблукати або заплутатися дуже складно. Тим же, хто любить водні пригоди, пропонують пройти частину шляху на байдарках по річках Березина або Іслочь. Так що вибирайте вид транспорту до душі і сміливо вирушайте в дорогу.

Тури по Білорусі на Holiday.by

також читайте

Ви відриваєтеся? Ми хочемо з вами! тест Holiday.by

Як дістатися?
Що подивитися?
Складний чи маршрут?
Чому не в іншому районі або ближче до Мінська?
Але ж можна покататися в Біловезькій пущі?
На кого розрахований маршрут?

Новости