Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Свята мечеть Сулейманіє

Побудована за указом султана Сулеймана Пишного, сьогодні мечеть Сулейманіє є другою за значенням і першої за розмірами мечеттю Стамбула Побудована за указом султана Сулеймана Пишного, сьогодні мечеть Сулейманіє є другою за значенням і першої за розмірами мечеттю Стамбула. Архітектором цієї чудової мечеті став талановитий зодчий Сінан, якому вдалося створити не тільки неповторне і прекрасна споруда, а й стійке до землетрусів будівлю. Фундамент цієї будівлі був заповнений водою по типу водосховищ. Цікаво, але на протязі п'яти століть, за які Стамбул пережив більше 80 землетрусів, ця мечеть ні разу не постраждала.

Мечеть Сулейманіє являє собою складний архітектурний комплекс, який нагадує невелике місто. У його склад входить лікарня, кухня, баня, просторий двір, фонтанчики для ритуального обмивання, караван-сарай для гостей. Однак головною будівлею є мечеть, увінчана чотирма мінаретами. З цими мінаретами пов'язана одна дивовижна легенда. У ньому записано, що під час зведення пишною мечеті перський шах прислав Сулейману незвичайний подарунок - дорогоцінні камені, які були відвертим натяком на те, що повелителя османів не по кишені будівництво такого чудового комплексу. У люті Сулейман наказав помістити ці камені в один з мінаретів. Правда це чи казка, до сьогоднішнього дня ніхто не може відповісти на це питання.

За своїм плануванням мечеть Сулейманіє дуже нагадує Айя-Софію, однак поступається їй в пишності. Її прикрашають 32 купола, розмішені навколо одного центрального купола, діаметр якого становить 26,5 м. Мечеть Сулейманіє займає площу 4,5 тис. Кв.м. і вміщує в себе більше 5 тис. віруючих.

Цікаво і чудово внутрішнє оздоблення цієї мечеті. Світло в неї проникає крізь численні вікна, яких в мечеті налічується більше сотні, а купола, прикрашені гірським кришталем, створюють ефект зоряного неба.

На території мечеті розташоване невелике меморіальне кладовище, на якому спочивають легендарний султан Сулейман і його кохана дружина Роксолана.

До мечеті Сулейманіє, яка затишно розташувалася на одному з семи пагорбів Стамбула, можна доїхати трамваєм (зупинка Beyazit). Як і в інших мусульманських мечетях, при вході в Сулейманіє діє дрес-код. Сюди забороняється входити у відвертих одязі. Правила відвідування цієї мечеті вимагають зняти взуття, яку можна скласти в спеціальний пакет, який пропонують при вході в будівлю. Для відвідувачів мечеть відкрита з 9.00 до 17.30. Вхід вільний.

Новости