Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

мечеть Сулейманіє

  1. Архітектура комплексу Сулейманіє в Стамбулі
  2. хамам Сулеймание
  3. Інформація для туристів

Мечеть Сулейманіє (по-турецьки Süleymaniye Camii) ー найбільша і найбільш популярна серед туристів мечеть Стамбула, в якій одночасно може перебувати до 5000 чоловік.

Тільки уявіть, переживши 89 землетрусів, будова абсолютно не постраждала. Мечеть Сулейманіє в Стамбулі цікава ще й тим, що тут знаходяться гробниці султана Сулеймана I Пишного і його дружини Роксолани (Хюррем).

Розташовується Сулеймание над затокою Золотий Ріг на третьому міському пагорбі. Звідси відкриваються чудові краєвиди на місто і на затоку Босфор.

Комплекс Сулеймание зведений за наказом 10-го османського падишаха ー Сулеймана I Пишного, чий уряд довелося на 1520-1566 роки. Будівництво почалося в 1550 році і тривало 7 років. Архітектором мечеті Сулейманіє виступив архітектор Сінан, ім'я якого увійшло в історію як «зодчий, якому не потрібна архітектурне планування».

Є легенда, що при відкритті мечеті Сулейманіє саме Сінан був удостоєний честі тримати в руках золотий ключ від воріт. Відкриваючи ворота, Сінан сказав: «Дана мечеть простоїть вічність». І ось вже більше 460 років ми бачимо підтвердження його словами ー мечеть стоїть не дивлячись на пожежу і серйозні 7-бальні землетруси, які траплялися за ці роки в Стамбулі. Стійкість будівлі полягає в унікальній, на той час, конструкції фундаменту, який заповнений водою.

Архітектура комплексу Сулейманіє в Стамбулі

Мечеть побудована в центрі саду, перед фасадом знаходиться двір, а всередині двору ー гробниці ー тут поховані не тільки султан з дружиною, але ще їх дочка Міхрімах, а також інші султани і їх улюблені наложниці. Навколо саду споруджена школа (медресе), яка нагадує окреме містечко. Медресе оточує весь архітектурний ансамбль мечеті. На південному фасаді комплексу є невеликі фонтани, які використовуються для обмивання перед молитвою.

Передній двір знаходиться в західній частині мечеті і має в своєму розпорядженні 3 входами з 24 мармуровими колонами. Портик галереї прикрашений 28 куполами. Вікна мечеті, яких тут 136, увінчані керамічними панно з текстом з Корану. По центру переднього двору розташувалося мармурове чотирикутне споруда, що нагадує Священну Каабу.

Фото: https://www.instagram.com/the.roamer.wanderer/

На самій будівлі мечеті Сулейманіє можна побачити 4 мінарети з 10 балконами. Мінарети символізують чотирьох падишахів, а балкони ー султанів Османської імперії.

Висота центрального купола мечеті досягає 48,5 м, а діаметр ー 27,25 м. Купол підтримується чотирма пілястрами, які є символами чотирьох ісламських халіфів.

На території комплексу Сулейманіє є обсерваторія, кухня для бідних, лікарня, бібліотека і хаммам (турецька лазня).

хамам Сулеймание

На окрему увагу заслуговує хамам Сулеймание, побудований Синаном. Колись тут мився сам Сулейман I Чудовий, потім довгий час баню використовували тільки мешканці мечеті. Після реставрації хамам вирішили відкрити для всіх бажаючих.

Тут вам видадуть рушники та дерев'яні тапочки, запропонують мильний масаж і чай. У хамаме одночасно можуть перебувати чоловіки і жінки, але самотніх сюди не пускають ー тільки пари або сім'ї.

Вартість відвідування хаммама: 35 євро з людини за 90 хвилин.

Інформація для туристів

Мечеть Сулейманіє знаходиться в Стамбулі за адресою: Sinan Aga Mah. Zeyrek Cad. No: 4 | Zeyrek, Fatih (район Вефа). Якщо вам подобається цей район, ви можете вибрати готелі Стамбула поруч з мечеттю Сулейманіє.

Як дістатися: пішки від площ Еміньоню або Беязіт; або на трамваї до зупинки Eminonu ー звідти 5 хвилин пішки.

Дні та години роботи: щодня (крім п'ятниці) з 09:00 до 17:30 (на час намазу мечеть закривають від туристів, тому найкраще намітити свої відвідини або до 12:30, або після 13:45).

Вхід безкоштовний.

Важливо! Жінок з відкритими плечима в мечеть не допускають. Також жінкам, які прийшли в брюках, видаються спідниці.

Якщо вас цікавлять подібні пам'ятки, обов'язково відвідайте блакитну мечеть , Яка є першою за значенням мечеттю в Стамбулі.

Мечеть Сулейманіє на мапі Стамбула

Новости