Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Великобританія

  1. 1. Столиця
  2. 2. Прапор
  3. 3. Герб
  4. 4. Гімн
  5. монети Великобританії
  6. банкноти Великобританії
  7. 6. Великобританія на карті світу
  8. 7. Як дістатися до Великобританії?
  9. 8. На що що варто подивитися в Великобританії?
  10. 9. Найбільші міста
  11. 11. Населення
  12. 12. Мова
  13. 13. Релігія
  14. 14. Свята
  15. 15. сувенірчики
  16. 16. «Ні цвяха, ні жезла» або митні правила
  17. 17. Напруга в електромережі
  18. 18. Телефонний код і доменне ім'я

Великобританія (Great Britain) - королівство, розташоване на північному заході Європи, на Британських островах. Повна назва - Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland ), що складається з чотирьох національних областей (по факту 4 різних країн зі своїми особливостями): Англії, Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії. Великобританія - це гори, озера, куточки дикої природи і звуки волинки Шотландії; дивовижні замками і національного парку Уельсу; архітектурні пам'ятники, театри, музеї, художні галереї, магазини, бари і ресторани Англії; унікальні природні пам'ятки Північна Ірландія.

Великобританія

Зміст статті

  1. Столиця Великобританії
  2. Прапор Великобританії
  3. Герб Великобританії
  4. Гімн Великобританії
  5. Валюта Великобританії
  6. Великобританія на карті світу
  7. Як дістатися на Великобританію
  8. пам'ятки Великобританії
  9. Найбільші міста Великобританії
  10. клімат Великобританії
  11. населення Великобританії
  12. Мова Великобританії
  13. релігія Великобританії
  14. Національні свята Великобританії
  15. сувеніри Великобританії
  16. Митні правила Великобританії
  17. Напруга і тип розеток Великобританії
  18. Телефонний код і доменне ім'я Великобританії

1. Столиця

Столиця

Столиця Великобританії - місто Лондон (London) - один з найбільших за чисельністю населення міст світу, розташований на рівнині в гирлі судноплавної річки Темзи, поблизу Північного моря. Лондон - дивовижний, старовинне місто, історія якого налічує майже 2000 років. Столиця територіально ділиться на 4 частини: Сіті, Вест-Енд, Іст-Енд і Вестмінстер. Лондонський Сіті - фінансовий та діловий центр столиці, має статус церемоніального графства, не підпорядкований королівської влади, і є державою в державі. Тут знаходяться Банк Англії і Лондонська фондова біржа. Вест-Енд - головний розважальний центр британської столиці, в якому зосередилася велика кількість театрів, галерей, театрів і концертних залів, популярні бутіків і ресторанів. Іст-Енд - промисловий район, розташований в східній частині Лондона, в якому проживає величезна кількість емігрантів. Вестмінстер - історичний район Лондона і політичний центр Великобританії. Тут знаходиться резиденція британських монархів - Букінгемський палац.

2. Прапор

Прапор

Прапор Великобританії - «Union Jack» ( «Юніон Джек») являє собою синє прямокутне полотнище із співвідношенням сторін 1: 2. Полотно перетинають дві діагональні лінії червоного кольору з білим контуром і розташованим поверх них широким червоним хрестом з білим контуром.

  • Прямий червоний хрест в центрі - це хрест святого Георгія, символ Англії
  • Білий діагональний хрест - хрест Святого Андрія, покровителя Шотландії
  • Червоний косий хрест - хрест Святого Патрика, символ Ірландії

Усе прапори країн світу , дивіться тут .

3. Герб

Герб

Державний герб Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії являє собою щит, який утримують золотий лев і білий єдиноріг, що стоять на зеленому лузі, поросла трояндами, будяками і конюшиною. Щит поділений на 4 сегменти: перший і четвертий сегмент - це герб Англії (три золотистих лева (леопарда)); другий - герб Шотландії (зображення червоного лева); третій - герб Ірландії (музичний інструмент - арфа). Навколо щита знаходиться синя стрічка благородних ордена Підв'язки з девізом: «Honi soit qui mal y pense» ( «Ганьба тому, хто погано про це подумає»). Над щитом розташовані золотий турнірний шолом і королівська корона, на якій стоїть золотий коронований лев. Внизу всієї композиції розміщена золотисто-срібна стрічка з написом: «Dieu et mon droit» ( «Бог і моє право»).

  • лев, що стоїть на короні - символ могутності держави
  • Королівська корона - символізує монархічний лад в Великобританії
  • білий єдиноріг, закутий в ланцюги - це Шотландія, підпорядкована Англії в рамках Сполученого Королівства
  • лев, що утримує щит - символ Англії
  • троянди, чортополох і конюшина - символізують єдність трьох держав: Англії, Шотландії та Ірландії.
  • Орден Підв'язки - найвища нагорода Великобританії

Усе герби країн світу , дивіться тут .

4. Гімн

слухати гімн Великобританії

5. Валюта

Національна валюта Великобританії - фунт стерлінгів (Pound Sterling) (символ £; код банку: GBP), рівний 100 пенсам. В обігу знаходяться монети номіналом в 1, 2, 5, 10, 20, 50 пенсів і 1, 2 фунта, а також банкноти номіналом в 5, 10, 20 і 50 фунтів. Британський фунт стерлінгів - це грошова одиниця, яка одночасно є офіційною для Великобританії, Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії, а також паралельної валютою коронних земель Гернсі, Джерсі і Острову Мен та законним платіжним засобом для Британських заморських територій: Фолклендські острови, Гібралтар, Острову Святої Олени. Курс британського фунта стерлінгів до рубля або будь-який інший валюті світу можна подивитися на конвертері валют нижче:

монети Великобританії

монети Великобританії

банкноти Великобританії

банкноти Великобританії

6. Великобританія на карті світу

Великобританія - острівна держава, розташована на північному заході Європи. Королівство займає острів Великобританія, північно-східну частину острова Ірландія, острів Мен, Уайт, Нормандські і численні дрібні острови. Загальна площа Великобританії складає 244 820 км2, що складається з 4 національних областей: Англії, Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії. Країна має сухопутний кордон з Ірландією, на півночі і заході омивається водами Атлантичного океану, на сході і півдні - водами Північного моря і проток Ла-Манш і Па-де-Кале.

Великобританія має велику кількість річок, багато з яких судноплавні і з'єднані між собою каналами, найбільші з них - Темза, Трент і Северн. На Півночі країни розташовані найбільші озера - Лох-Ней в Північній Ірландії, Лох-Несс і Лох-Ломонд в Шотландії.

На півночі і заході переважає гірський рельєф - Північно - Шотландське нагір'я, Південно-шотландська піднесеність, Пеннинские і Кембрійські гори. Східна і південна частини королівства займають горбисті рівнини.

7. Як дістатися до Великобританії?


Як дістатися до Великобританії

8. На що що варто подивитися в Великобританії?

А ось невеликий список пам'яток, на який слід звернути увагу, при складанні плану екскурсій по Великобританії:

  • Біг-Бен - головний дзвін годинникової вежі Вестмінстерського палацу в Лондоні
  • Британський музей в Лондоні
  • Букінгемський палац - резиденція королеви Єлизавети II у Лондоні
  • Віндзорський замок в Англії
  • Вестмінстерське абатство в Лондоні
  • Гайд-парк - найбільший з королівських садів Лондона
  • Балморал - Шотландія
  • Замок Уорвік - Англія
  • Замок Стерлінг - Шотландія
  • Будівля Парламенту - Вестмінстерський палац в Лондоні
  • Колесо Тисячоліття - гігантське колесо огляду на березі Темзи в Лондоні
  • Лондонський Тауеер - історичний замок на березі Темзи в центрі Лондона
  • Мис Бичі-Хед - природний пам'ятник південній Англії
  • Національний парк Сноудонія - Уельс
  • Оксфордський університет - Англія
  • Озеро Лох-Несс - Шотландія
  • Тауерський міст - Лондон
  • Стоунхедж - архітектурний і археологічний пам'ятник в Англії

9. Найбільші міста

Список десяти найбільших міст Великобританії:
  1. Лондон (London) столиця Великобританії - Англія
  2. Бірмінгем (Birmingham) - Англія
  3. Лідс (Leeds) - Англія
  4. Глазго (Glasgow) - Шотландія
  5. Шеффілд (Sheffield) - Англія
  6. Бредфорд (Bradford) - Англія
  7. Манчестер (Manchester) - Англія
  8. Едінбург (Edinburgh) - Шотландія
  9. Ліверпуль (Liverpool) - Англія
  10. Брістоль (Bristol) - Англія

10. Клімат

Клімат Великобританія - помірно-континентальний, досить м'який і вологий який характеризується теплою зимою і відносно прохолодним літом. Середня температура літа становить +12 ° C ... + 18 ° C, а взимку - +4 ° C ... + 6 ° C. Особливістю погоди в Великобританії є нестійкість і рясне кількість опадів, а також «важкі» хмари і тумани. Максимальна кількість опадів спостерігається на заході країни, де за рік випадає від 1800 мм, до 3000 мм. На півдні і сході країни їх набагато менше 600 - 800 мм на рік. Самим сухим часом є період з березня по червень.

11. Населення

Населення

Чисельність населення Великобританії складає 65 373 099 чоловік (дані станом на лютий 2017 року). Етнічний склад жителів країни відрізняється від інших європейських держав, своїм різноманіттям: 83% становлять англійці, 9% - шотландці, 4% - валлійці, 2,5% - ірландці і 1,5% - інші національності (індійці, пакистанці і вихідці з африканський країн). Тривалість життя жіночої половини населення становить 78 - 81 рік, чоловічий - 74 - 76 років.

12. Мова

Державна мова Великобританії - англійська, при цьому активно існують шотландська мова і два кельтських мови: валлійський і гельська мова. Національна мова Уельсу - валлійський, має рівні права з англійською мовою. На території Шотландії говорять на трьох мови: англійською, шотландському гельською і англо-шотландському. У Північній Ірландії офіційним державним мова - англійська, а гельська має статус мови національної меншини. З ростом потоку іммігрантів почали поширюватися і інші мови, такі як: італійська, грецька, панджабі, урду, бенгалі та інші.

13. Релігія

У Великобританії існують дві офіційно визнані церкви: англіканська в Англії і пресвітеріанська в Шотландії. На території Уельсу і Північної Ірландії державних релігій немає. Переважна релігія країни - християнство - 71% всього віруючого населення країни (англікани, католики, пресвітеріанці, методисти). Також сповідається буддизм, іслам, індуїзм, сикхізм та юдаїзм.

14. Свята

Національні свята Великобританії:

Національні свята Великобританії:

  • 1 січня - Новий рік
  • 5 січня - Дванадцята ніч
  • 25 січня - Ніч Берна. День народження Роберта Бернса - національного шотландського поета
  • 14 лютого - День всіх закоханих
  • 1 березня - День покровителя Уельсу Святого Девіда
  • 17 березня - День покровителя Північної Ірландії Святого Патрика
  • рухома дата в березні - квітні - Великдень
  • 23 квітня - День покровителя Англії Святого Джорджа
  • 23 квітня - День пам'яті Вільяма Шекспіра
  • 1 травня - кельтський фестиваль вогню - Beltane (Beltain)
  • 1 травня - May Day - зустріч весни
  • рухома дата в серпні - Фріндж фестиваль в Единбурзі
  • рухома дата в серпні - Ноттінг Хілл карнавал
  • 31 жовтня - Хеллоуїн
  • 5 листопада - Ніч багать (Bonfire night)
  • 11 листопада - День пам'яті загиблих у війнах
  • 30 листопада - День покровителя Шотландії Святого Андрія
  • 25 грудня - Різдво
  • 26 грудня - День подарунків

15. сувенірчики

Ось невеликий списочок найбільш поширений сувенірів, які туристи зазвичай привозять з Великобританії:

  • краватки
  • парасолі
  • книги
  • курильні трубки
  • ялівцева горілка і джин
  • моделі червоного двоповерхового автобуса, Біг-Бена, Тауера і Вестмінстера
  • шарфи
  • шотландський віскі
  • фарфор і кришталь
  • футбольна атрибутика
  • чай і чайні аксесуари

16. «Ні цвяха, ні жезла» або митні правила

«Ні цвяха, ні жезла» або митні правила

Митні правила Великобританії не обмежують ввезення і вивіз будь-якої валюти, але суму понад 10 тисяч євро і еквівалентну суму в інших валютах необхідно декларувати (для країн, що не входять в ЄС).

дозволено:

Особи старше 17 років, безмитно можуть ввезти (на вибір) 200 сигарет, 100 сигарил, 50 сигар або 250 гр. тютюну, 1 літр міцних спиртних напоїв (понад 22%), 2 літра алкоголю менше 22%, 60 мл духів, 250 мл туалетної води. Предметів особистого використання можна ввозити на загальну суму 145 фунтів на одного туриста.

заборонено:

Заборонено ввезення і вивіз предметів, що мають художню та історичну цінність, наркотиків, наркомістких медпрепаратів (потрібен спеціальний дозвіл), вогнепальної та холодної зброї, боєприпасів, вибухових, отруйних, отруйних речовин, порнографії. Заборонено ввозити і вивозити без дозволу рослини, квіти, диких тварин і птахів, різноманітної продукції з рідкісних і зникаючих видів флори і фауни.

Як і в усі країни Євросоюзу, до Великобританії, заборонено ввозити м'ясні та молочні продукти, в тому числі консерви і навіть цукерки з молочного шоколаду. Виняток - дитяче харчування та спеціальне харчування для людей з різними захворюваннями.

тварини

Домашніх тварин можна ввозити тільки при наявності ветеринарного сертифіката міжнародного зразка і спеціальної ліцензією, отриманою не пізніше ніж за півроку до в'їзду у Великобританію.

17. Напруга в електромережі

Напруга в електромережі: 230 вольт при частоті в 50 герц. Тип розеток: ТИП G.

18. Телефонний код і доменне ім'я

Телефонний код країни: +44
Географічне доменне ім'я першого рівня: .uk

Дорогий читач! Якщо ти був в цій країні або тобі є що розповісти цікавого про Великобританію. ПИШИ! Адже, твої рядки можуть бути корисними і пізнавальними для відвідувачів нашого сайту «За планеті крок за кроком» і для всіх любителів подорожувати.

7. Як дістатися до Великобританії?
8. На що що варто подивитися в Великобританії?
7. Як дістатися до Великобританії?
8. На що що варто подивитися в Великобританії?

Новости