Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ПМЖ в Великобританії і Швейцарії

  1. ВНЖ в Швейцарії
  2. ВНЖ через працевлаштування
  3. ВНЖ за медичними показаннями
  4. Спрощена процедура отримання ВНЖ для громадян ЄС
  5. ВНЖ і ПМЖ в Великобританії
  6. Переваги для громадян ЄС

Традиційно популярними напрямками для переїзду на постійне місце проживання за кордон заможних громадян є Великобританія і Швейцарія. Найчастіше першим кроком до переїзду є відправка дітей в місцеві школи, після чого до них приєднується хтось один або обоє батьків. Питання з дозволом на перебування в країні для дітей, що проходять там навчання, вирішується дуже просто. Вони отримують студентську візу або дозвіл на проживання, підставою для якого є підтвердження їх статусу учня або студента від відповідного навчального закладу. Для батьків це завдання є більш складною.

ВНЖ в Швейцарії

ВНЖ для заможних осіб

Швейцарія традиційно залучає заможних людей з усього світу не тільки завдяки високому рівню життя, а й в силу привабливих умов отримання ВНЖ для заможних осіб. У Швейцарії існує практика паушального оподаткування, т.зв. forfait fiscal, в рамках якого досягається домовленість про фіксовану суму щорічних податкових платежів, оплата яких є підставою для отримання посвідки на проживання. Дана практика існує не у всіх кантонах, а сума щорічних платежів варіюється між кантонами. У найбільш популярних кантонах, таких як Тічино або Женева, мінімальний поріг суми щорічних фіксованих податкових платежів починається від 400,000 франків. При цьому в даній програмі існує віковий ценз - вона поширюється тільки на осіб у віці від 55 років.

ВНЖ через працевлаштування

Існують і інші варіанти отримання ВНЖ в Швейцарії. Найбільш поширеними способами є отримання посвідки на проживання через працевлаштування та отримання посвідки на проживання за медичними показаннями. Отримати ВНЖ через працевлаштування є непростим завданням. Кількість дозволів на роботу і посвідок на проживання для іноземців квотується, а в якості обґрунтування для видачі таких документів іноземцям необхідно довести неможливість прийняти на посаду по вакансії кого-небудь з громадян Швейцарії або громадян ЄС. Для цих цілей найчастіше підходить відкриття місцевого представництва компанії в Швейцарії, але навіть в такому випадку час очікування отримання дозволу на роботу і ВНЖ досить довгий і рідко цей процес займає менше року. При цьому доведеться витратити чималі суми на послуги юристів, які будуть займатися оформленням документів.

ВНЖ за медичними показаннями

Для отримання ВНЖ за медичними показаннями необхідно отримати висновок від місцевих лікарів про наявність якогось захворювання, яке потрібно лікувати і укласти з ними договір на таке лікування. Обов'язковою умовою в такому випадку є підтвердження платоспроможності заявника, тому що медичні послуги в Швейцарії дуже дорогі.

При отриманні дозволу на проживання в Швейцарії по якого-небудь підстави, крім паушального оподаткування, людина автоматично стає податковим резидентом Швейцарії і платить податки на весь свій дохід, незалежно від джерела і країни його походження. Швейцарська система оподаткування є привабливо на корпоративному рівні, але для фізичних осіб ставки податків в Швейцарії досить високі. Багато усвідомлюють це тільки після того, як отримали заповітні документи і стали резидентами Швейцарії.

Спрощена процедура отримання ВНЖ для громадян ЄС

Для громадян ЄС процедура отримання посвідки на проживання в Швейцарії набагато простіше. Для короткострокового проживання без отримання статусу резидента не потрібно ніяких особливих дозволів. Для цього необхідно виїжджати з території Швейцарії не рідше 1 разу на 30 днів і проводити в Швейцарії менше 183 днів у році. Відкритість кордонів із шенгенською зоною і вибірковий прикордонний контроль роблять відстеження виконання цих умов складним, але зловживати цією обставиною не варто, тому що це загрожує серйозними наслідками.

ВНЖ і ПМЖ в Великобританії

У Великобританії ситуація багато в чому схожа зі Швейцарією. Для отримання посвідки на проживання потрібні вагомі підстави. Для забезпечених громадян існує програма візи для інвесторів, що дає право на отримання громадянства по натуралізації через кілька років. Умовою отримання інвесторської візи є інвестиції в обсязі від 2,5 мільйона фунтів стерлінгів в англійську економіку. Такі інвестиції повинні піти в створення або придбання частки в бізнесі, що діє на території Великобританії. Важливим істотним обмеженням є заборона на інвестиції в нерухомість і в компанії, що працюють на ринку нерухомості.

З точки зору оподаткування, Великобританія пропонує більш привабливі умови з оподаткування фізичних осіб в рамках програми візи для інвесторів. Завдяки особливому статусу податкового резидента без домициля, оподаткуванню підлягає тільки дохід, отриманий на території Великобританії, який дохід, заведений на територію Великобританії.

Існують і інші способи отримання довгострокової візи або дозволу на проживання у Великобританії, наприклад через працевлаштування. Крім процедурних труднощів, аналогічних процедур в Швейцарії, громадяни, які отримали таку візу або ВНЖ стають податковими резидентами Великобританії без особливих податкових пільг. Для громадян ЄС немає ніяких обмежень по проживанню в Великобританії і не потрібно ніяких особливих дозволів.

Переваги для громадян ЄС

Паспорт держави члена ЄС дає просте рішення задачі по переїзду в Женеву, Лугано або Лондон. На даний момент існує дві основні програми з отримання громадянства країни ЄС для інвесторів - програми громадянства за інвестиції Кіпру і Мальти. Мальтійська програма вимагає менших фінансових вкладень, ніж програма Кіпру. Однак істотна частина цих вкладень є безоплатною, а терміни отримання громадянства складають більше року. Програма Кіпру заснована на інвестиціях і дає можливість отримання громадянства при покупці нерухомості . При правильному виборі об'єктів для інвестицій, інвестор може заробити як поточний орендний дохід, так і отримати приріст капіталу за рахунок збільшення вартості об'єкта інвестицій. Термін отримання громадянства по кіпрській програмою складає всього три місяці, що вигідно відрізняє дану програму від інших програм громадянства і постійного місця проживання.

При отриманні паспорта Кіпру або Мальти відкриваються широкі можливості щодо вибору місця проживання в межах ЄС і країн шенгенської угоди, до яких відноситься і Швейцарія. Вихід Великобританії з ЄС може спричинити за собою появу деяких труднощів і перепон для громадян ЄС, які бажають оселитися в Великобританії. Однак Мальта і Кіпр, ймовірно, будуть в привілейованому положенні в порівнянні з іншими країнами ЄС, тому що ці країни входять до Британської Співдружності Націй.

Крім свободи пересування і вибору місця проживання, громадянство Кіпру також відкриває привабливі можливості з податкового планування для фізичних осіб. Більш докладно про податкове резидентство Кіпру читайте в нашій статті: Податкове резидентство Кіпру .

Новости