Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЗНАМЕНИТІ "СНІДАНКИ" У ЖИВОПИСУ

  1. Тема їжі в живопису - одна з найпопулярніших. Діапазон проявів її досить широкий - від барвистих...
  2. П.А. Федотов, "Сніданок аристократа" (1849-1850)
  3. Зінаїда Серебрякова, "За сніданком" (1914)
  4. Пабло Пікассо, цикл "Сніданок на траві. За Мане "(1950- 1960)
Тема їжі в живопису - одна з найпопулярніших. Діапазон проявів її досить широкий - від барвистих натюрмортів до різноманітних жанрових сцен. Численні "сніданки", "обіди" і "вечері" можна знайти серед робіт будь-якого художника. Але тільки деякі з них стали знамениті і увійшли в золотий фонд світового живопису.

Дієго Веласкес, "Сніданок" (1617), "Селянський сніданок" (1618)

Художник Дієго Веласкес (1599 - 1660) по праву вважається найбільшим представником золотого століття іспанського живопису. Уже в 18 років він здав іспит на звання майстра і був прийнятий в гільдію живописців Севільї. Свої перші картини художник-початківець створював в жанрі бодегонес (bodegón - харчевня, трактир), який поєднував в собі елементи побутових сценок з народного життя і натюрморту. До них відноситься і картина "Сніданок" (Ермітаж, Санкт-Петербург).

Старий, хлопчик і молода людина (існує думка, що це автопортрет Веласкеса) зображені за нехитрим сніданком. Найбільш яскрава частина композиції - строгий і скупий натюрморт на білій скатертині. Висять на стіні короткополая капелюх і шпага вказує на шляхетне походження одного з присутніх. Незважаючи на бідність обстановки, персонажі на картині випромінюють оптимізм і радість.

Незважаючи на бідність обстановки, персонажі на картині випромінюють оптимізм і радість

Ця картина ідентична іншому полотну художника, виконаному роком пізніше - "Селянському сніданку" (Музей образотворчих мистецтв, Будапешт). Той же акцент на білій скатертині, але натюрморт не так скупий - риба, лимон, морква, хліб і вино, яке дівчина зосереджено наливає в прозорий келих. Літня людина і юнак зайняті бесідою. Запам'ятовуються народні типи, повні природного гідності, вибір сюжету, контрастність освітлення, щільність листа характерні для ранньої творчості Веласкеса, на який дуже вплинули роботи Караваджо. До наших днів збереглося всього 9 картин цього періоду, в тому числі і два "Сніданку".

Франсуа Буше, "Сніданок" (один тисяча сімсот тридцять дев'ять)

Франсуа Буше (1703-1770), придворний художник Людовика XV, який отримав звання "першого живописця короля", був обласканий славою і шаною. Він проявив себе як яскравий представник епохи рококо, яку у Франції називали часом Купідона і Венери. Законодавець моди і зразок стилю, улюбленець знаті і протеже мадам Помпадур, Буше прославився як талановитий декоратор і художник. Його славу живописця склали численні пейзажі і пасторалі, картини на міфологічні та біблійні сюжети.

Дещо осібно в його творчості варто Сніданок (Лувр, Париж) Дещо осібно в його творчості варто "Сніданок" (Лувр, Париж). Домашня сцена в елегантній вітальні, де за кавовим столом (новий і модний на ту пору напій) зібралися члени однієї сім'ї. Дослідники вважають, що тут Франсуа Буше зобразив власну сім'ю: дружину (праворуч), сестру (зліва), двох дітей і себе самого. Тепла атмосфера, що панує за столом, підкреслюється м'яким золотим світлом, що пронизує кімнату. Картина відобразила на століття щаслива мить внутрішньої близькості, домашнього спокою і сімейного щастя.

"Сніданок" в повній мірі розкриває багатогранний талант Буше не тільки як живописця, а й як дизайнера і оформлювача. Художник ретельно і детально, з великою майстерністю виписав всі деталі інтер'єру - велике позолочене дзеркало з різьбленим декором, кручені ніжки столу, годинник, фігурки на поличках.

«У ті часи слово« красивий »було прапором Франції. Це стиль життя цілої епохи, це дух свободи і атмосфера розкоші, це, нарешті, геній Буше »(Едмон і Жюль де Гонкур, 1881)

П.А. Федотов, "Сніданок аристократа" (1849-1850)

Павло Андрійович Федотов (1815 - 1852) увійшов історію мистецтв як родоначальник критичного реалізму в жанрового живопису. Залишивши військову кар'єру заради любові до мистецтва, він спочатку пробує себе як художник-баталіст. Але справжнім його покликанням стає побутової жанр. Кращі роботи Федотова - "Свіжий кавалер", "Сватання майора", "Розбірлива наречена" - по праву увійшли до золотого фонду російського живопису.

У цьому ряду стоїть і Сніданок аристократа (Державна Третьяковська галерея, Москва) У цьому ряду стоїть і "Сніданок аристократа" (Державна Третьяковська галерея, Москва). Авторська назва картини - "Чи не впору гість", а своє іронічне сьогоднішня назва полотно отримало вже після смерті художника. На картині зображений молодий дворянин, який з переляком прикриває скибку житнього хліба, весь свій убогий сніданок, почувши кроки незваного гостя. Художник докладно виписує матеріальний світ молодого гульвіси - коробку з-під роздрукованої колоди карт під столом, модний романчик в жовтій обкладинці (їм і прикривається більш ніж скромний сніданок), театральну афішу на спинці стільця, афішу з рекламою устриць (поїдання устриць - обов'язкове проведення часу світських молодих людей того часу), франтівською халат за останньою паризькою модою. Але красномовно - спустошений вивернутий гаманець. Марнославство, суєтність, життя напоказ, ретельно приховується убогість під личиною зовнішнього лиску і благополуччя - улюблені Федотовських теми, яскраво розкриті в цій картині. Такий герой був досить характерний для того часу, і знайшов своє відображення не тільки в живописі, а й в літературі. Ось красномовний діалог з повісті Володимира Олександровича Соллогуба "Тарантас" (1840):

- Ми з самого дитинства все заражені однією хворобою.
- Право? Так як же називається ця хвороба?
- Вона називається просто: життя понад стану.

Зінаїда Серебрякова, "За сніданком" (1914)

Зінаїда Євгенівна Серебрякова (1884 - 1967) займає почесне місце в історії російського живопису не тільки як чудова художниця, але і як одна з перших жінок, яка залишила яскравий слід в образотворчому мистецтві. На думку Олександр Бенуа, ідеолога "Світу мистецтва" і дядька художниці, "в дитячих і жіночих портретах Серебрякова не знає собі суперників". І картина "За сніданком" (Державна Третьяковська галерея) - тому підтвердження.

На полотні зображено троє з чотирьох дітей художниці - старший восьмирічний Женя п'є воду, семирічний Шура на мить відірвався від їжі і повернувся до глядача, і трирічна Таня в очікуванні супу поклала руку на тарілку. Найменшій однорічної Каті немає за столом. Бабуся, мати Серебрякової, розливає суп з порцелянової спинці. У родині художниці дотримувалися європейського розпорядку прийому їжі: рано вранці - маленький сніданок з булочки і молока, а о 12 годині - великий сніданок, більше нагадує обід. Саме він і показаний на полотні. Картина наповнена спокоєм і безтурботністю. Чисті яскраві тони, досконалість техніки, дивовижна душевна атмосфера, пронизана любов'ю ... Це картина - щира розповідь люблячої матері про своїх дітей.

Незабаром після революції Зінаїда Серебрякова втратила чоловіка і залишилася одна з чотирма маленькими дітьми на руках. У 1924 році художниця покине країну і назавжди уездет до Франції. Через 2 роки до неї приєднаються Олександр і Катя, двоє інших дітей з незалежних причин залишаться в Радянській Росії разом з бабусею. Довгі десятиліття вони зможуть спілкуватися тільки за допомогою листів, а побачаться лише на початку 60-х років незадовго до смерті художниці. Всі діти Серебрякової присвятять себе мистецтву: Євген стане архітектором і реставратором, інші - художниками.

У 1955 році картина "За сніданком" була придбана Третьяковська галерея у Лідії Русланової, знаменитій співачці російських народних пісень і відомої збирачки картин російських художників і антикваріату.

Пабло Пікассо, цикл "Сніданок на траві. За Мане "(1950- 1960)

Найбільш відомий "сніданок" в історії живопису - "Сніданок на траві" Едуарда Мане . Новаторська картина справила незабутнє враження не тільки на сучасників, а й на численні наступні покоління художників. Пабло Пікассо (1881 - 1973) побачив її вперше в 1900 на Всесвітній виставці в Парижі і став на довгі роки її шанувальником. Пізніше він скаже: "Коли я побачив" Сніданок на траві ", я сказав собі - це моя проблема на майбутнє".

Як відомо, Пікассо в різні періоди творчості звертався до живопису геніальних попередників, створюючи цикли картин-реплік на тему того чи іншого художника або окремого твору. Великі роботи живописців служили для нього не тільки натхненням, але і викликом. У 1950-1960-і роки Пікассо створив серію картин "Сніданок на траві. За Мане ", саму велику в той період.

За Мане , саму велику в той період

Цикл варіацій включав 26 полотен (14 з них - в музеї Орсе в Парижі), шість ліногравюр, 140 малюнків і ряд скульптурних композицій. Пікассо насамперед цікавили сюжетно-смислові трансформації оригіналу. На перших картинах і малюнках зміни не великі - художник зберігає і вигляд персонажів і їх пози, але в подальшому тема оригіналу поступово видозмінюється, перетворюючись в інші - "купання", "антична ідилія", "нічна бесіда". На картинах змінюється вигляд персонажів, їхні взаємини, навколишнє середовище і навіть епоха. Також різноманітно і образотворче рішення "сніданків". Дивними і зухвалими композиціями Пікассо веде "діалог крізь століття" з Мане - великим майстром образотворчого мистецтва минулих років, своїм прикладом передаючи естафету наступним поколінням художників.

Схожі статті

Ще вам можуть сподобатися статті

Право?
Так як же називається ця хвороба?

Новости