Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

15 найбільш незвичайних будівель XXI століття

  1. Bahrain World Trade Center (Манама, Бахрейн, 2008)
  2. Walt Disney Concert Hall (Лос-Анджелес, США, 2003)
  3. Agora Theatre (Лелистад, Нідерланди, 2007)
  4. Museum of Islamic Art (Доха, Катар, 2008)
  5. Mercury City Tower (Москва, Росія, 2013)
  6. The Shard (Лондон, Великобританія, 2012)
  7. Seattle Central Library (Сіетл, США, 2004)
  8. Beijing National Stadium (Пекін, Китай, 2008)
  9. Harpa Concert Hall (Рейк'явік, Ісландія, 2011)
  10. Metropol Parasol (Севілья, Іспанія, 2011)
  11. L'Agora, Ciutat de les Arts i les Ciencies (Валенсія, Іспанія, 2009)
  12. Aldar Headquar-ters Building (Абу-Дабі, ОАЕ, 2010)
  13. Mercedes-Benz Welt (Штутгарт, Німеччина, 2006)
  14. Galaxy Soho (Пекін, Китай, 2012)
  15. Marina Bay Sands (Сінгапур, 2010)

Архітектори, інженери і будівельники все більше схиляються до того, щоб дружити з природою, а не мірятися з нею силою.

Bahrain World Trade Center (Манама, Бахрейн, 2008)

Bahrain World Trade Center (Манама, Бахрейн, 2008)

Перший в світі хмарочос з вітрогенераторами в конструкції створила британська мультинаціональна компанія Atkins. Дві 240-метрові 50-поверхові башти у вигляді вітрил з'єднані трьома мостами, в які інтегровані вітряки діаметром 29 метрів. Турбіни орієнтовані в бік Перської затоки, звідки частіше дме вітер. Конструкція веж така, що в проміжку між ними потік повітря прискорюється, і це дає максимальне завантаження турбін. В результаті будівля на 15% забезпечує себе електроенергією.

Walt Disney Concert Hall (Лос-Анджелес, США, 2003)

Walt Disney Concert Hall (Лос-Анджелес, США, 2003)

Твір найбільшого американського архітектора-деконструктівіста Френка Гері (він же автор музею Гуггенхайма в Більбао) нагадує вигадливий паперовий кораблик з безліччю вітрил. Не дивно - архітектор захоплювався вітрильним спортом. Велика частина зовнішніх стін зроблена з нержавіючої сталі. Спочатку жителі довколишніх будинків і водії скаржилися на сліпучі сонячні відблиски. Щоб пом'якшити ефект, стіни піддали особливої ​​шліфовці. Всередині - зал на 2252 місця з чудовою акустикою та органом, фасад якого по дизайну римується з будівлею: труби стирчать в різні боки.

Agora Theatre (Лелистад, Нідерланди, 2007)

Agora Theatre (Лелистад, Нідерланди, 2007)

Багатогранна конструкція голландського архітектора Адріана Гёзе схожа на космічний корабель зовні і калейдоскоп всередині. Зовнішні межі грають золотом, внутрішні - пофарбовані в різні кольори і народжують оптичні ілюзії. Творці центру культури впевнені, що театр - це простір за межами реальності і буденності.

Museum of Islamic Art (Доха, Катар, 2008)

Museum of Islamic Art (Доха, Катар, 2008)

Музей ісламського мистецтва оселився в парку на штучному острові. Будівля немов пірамідка з дитячих кубиків, але з арками і віконцями. Так китайсько-американський архітектор бей юймін інтерпретував традиційні мотиви ісламської архітектури.

Mercury City Tower (Москва, Росія, 2013)

Mercury City Tower (Москва, Росія, 2013)

Будівля в діловому центрі Москва-Сіті побило рекорд лондонського The Shard і тепер є найвищим в Європі (338,8 м). Хмарочос - плід спільної творчості двох архітекторів - американця Френка Вільямса і російського Михайла Посохіна. Вежа в 75 поверхів із суцільним панорамним склінням піднімається вгору уступами.

The Shard (Лондон, Великобританія, 2012)

The Shard (Лондон, Великобританія, 2012)

«Осколок» - скляна 87-поверхова піраміда з оглядовим майданчиком на даху. Всередині - житлові приміщення, офіси, готель і ресторани. Італійський архітектор Ренцо Піано втілив у проекті ідею «вертикального міста», де люди можуть і жити, і працювати, і відпочивати.

Seattle Central Library (Сіетл, США, 2004)

Seattle Central Library (Сіетл, США, 2004)

Центральна бібліотека зовні виглядає як мальовниче нагромадження скляних платформ, затягнутих в сталеву сітку. Всередині - багатофункціональний простір в 11 поверхів, з'єднаних пандусами і ескалаторами. Ніяких сходів.

Beijing National Stadium (Пекін, Китай, 2008)

Beijing National Stadium (Пекін, Китай, 2008)

Національний стадіон, званий в народі «пташиним гніздом», був побудований для проведення літніх Олімпійських ігор 2008 року. Бетонна чаша оточена переплетеними металевими балками, які тримаються на 24 колонах. Дах з прозорого матеріалу захищає від дощу і сонця. Місткість стадіону - 91 тис. Чоловік.

Harpa Concert Hall (Рейк'явік, Ісландія, 2011)

Harpa Concert Hall (Рейк'явік, Ісландія, 2011)

Сталевий каркас гігантського «айсберга в океані» покритий, як лусочками, різнокольоровими тонованими скляними панелями - в основному зеленими, а також синіми, бірюзовими, бежевими. У них, як і задумано, відображаються місто, небо, гавань. Ця будівля немов монумент на межі суші і моря, природи і мистецтва.

Metropol Parasol (Севілья, Іспанія, 2011)

Metropol Parasol (Севілья, Іспанія, 2011)

Найбільше дерев'яна споруда в світі розкидало «капелюшки» по старому центру міста. Проект німецького архітектора Юргена Майер-Германа під назвою «Парасолька Метрополь» насправді являє собою структуру з шести «парасольок», більше схожих на інопланетні фантастичні гриби. Автора надихнув також склепіннями Севільського собору і фікусами на сусідній площі Крісто-де-Бургос. «Під парасолькою» розміщуються музей археології, ринок і ресторан. По звивистих мосткам можна вийти на дах.

L'Agora, Ciutat de les Arts i les Ciencies (Валенсія, Іспанія, 2009)

L'Agora, Ciutat de les Arts i les Ciencies (Валенсія, Іспанія, 2009)

Твір Валенсійці Сантьяго Калатрави, представника Біотек (неоорганіческого напрямки в архітектурі), нагадує за формою зімкнуті долоні з переплетеними пальцями і одночасно складені крила. З початку будівництва будівля параболічної форми багатьма критикувалося за непрактичність, однак воно виявилося відповідним для проведення різних заходів - від тенісного турніру до Тижня високої моди. Багатофункціональний об'єкт зайняв гідне місце в Місті мистецтв і наук поруч із планетарієм у вигляді гігантського очі і океанаріумом в формі водяної лілії.

Aldar Headquar-ters Building (Абу-Дабі, ОАЕ, 2010)

Aldar Headquar-ters Building (Абу-Дабі, ОАЕ, 2010)

«Будівля-монета» - так ще називають штаб-квартиру будівельної компанії Aldar. Проектуючи споруда, схожа на що стоїть на ребрі монету висотою 110 метрів, архітектори прагнули висловити ідею стійкості, єдності, раціональності. Вони керувалися принципом золотого перетину і надихалися пентаграммой оккультиста Генріха Корнеліуса (фігура людини всередині кола).

Mercedes-Benz Welt (Штутгарт, Німеччина, 2006)

Mercedes-Benz Welt (Штутгарт, Німеччина, 2006)

В основі дизайну Музею Mercedes-Benz - концепція «конюшини» - три перекриваються кола зі зміщеним центром. Всередині теж все непросто: три виставкових поверху переходять один в інший за принципом «подвійної спіралі». У музеї зберігається близько 700 автомобілів.

Galaxy Soho (Пекін, Китай, 2012)

Galaxy Soho (Пекін, Китай, 2012)

Торгово-розважальний центр - твір британки іракського походження Захі Хадід. Архітектор надихалася виглядом рисових терас. Звідси шари-поверхи чотирьох округлих корпусів з плавними переходами між ними - ніде жодного кута.

Marina Bay Sands (Сінгапур, 2010)

Marina Bay Sands (Сінгапур, 2010)

Архітектор Моше Сафді розповідає, що черпав натхнення в колоді карт. Вийшли три хмарочоси під спільним дахом-терасою, схожою, в свою чергу, на вигнуту човен. У «човні» - 150-метровий басейн, ресторан і парк з деревами. Вечорами на даху лазерне шоу.

Фото: Getty Images / Fotobank.com, Age Fotostock, View / Russian Look, Getty Images / Fotobank.com, Shutterstock, Getty Images / Fotobank.com (x3), Age Fotostock / Russian Look (x2), Age Fotostock / Russian Look , Look, Robert Harding / Diomedia (x2); Age Fotostock, View / Russian Look

Матеріал опублікований в журналі «Навколо світу» № 10, жовтень 2014

Новости