Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лікарні БФО П'ятигорська бальнеогрязелікарня: Верхня радонова лікарня

Цілюща сила радону

Це найбільше бальнеоучрежденіе в нашій країні, а за своїми лікувальними і технічним можливостям вона не має аналогів в світі. Питання про її будівництві був поставлений ще в 60-і роки, в зв'язку із зростанням потреби в радонових процедурах, задовольнити яку имевшаяся лікарня не могла.

Проектування нового лікувального закладу було доручено Пятигорскому відділу інституту «Ставропольгражданпроект» Проектування нового лікувального закладу було доручено Пятигорскому відділу інституту «Ставропольгражданпроект». Архітектори В.Н. Фуклєв і І. І. Медников успішно впоралися із завданням, спроектувавши воістину унікальна споруда. А колектив тресту «Пятігорскстрой» блискуче виконав їх задум. Лікарня була здана в експлуатацію 10 вересня 1971 року. Її витончене, гармонійних пропорцій будівлю, чимось схоже на білосніжний корабель, пришвартувався до зеленого березі Машука. Сувора урочистість ліній в його зовнішності поєднується з незвичайною простотою, форм. Архітектуру будинку успішно доповнює продуманий комплекс зелених насаджень.

Вдалий підбір оздоблювальних матеріалів, їх продумана колірна гамма створює неповторний вигляд внутрішніх помещеній.Обіліе повітря і сонячного світла в них, прекрасні види, що відкриваються з вікон -все це створює добрий настрій у людей, що приходять сюди і тим самим підвищує ефективність лікування. Не дивно, що колектив проектувальників, будівельників, медиків, які брали участь в спорудженні та оснащенні лікарні, в 1973 році був удостоєний Державної премії Ради Міністрів СРСР.

Унікальне обладнання лікарні - втілення співдружності творчої думки інженерів і лікарів Унікальне обладнання лікарні - втілення співдружності творчої думки інженерів і лікарів. Технічний процес відпустки процедур забезпечують дві системи автоматики. Перша стежить за змішанням радонової води з прісною, контролює концентрацію і температуру суміші. Друга забезпечує наповнення ванн, регулює тривалість процедур і подає на центральний пульт сигнал про звільнення кабіни. Медрегістратор, отримуючи інформацію про вільні місця, направляє пацієнтів до відповідних кабіни. Цим досягається висока оперативність в обслуговуванні пацієнтів.

Верхня радонова лікарня має 180 процедурних місць, що дозволяють відпускати в день до 2500 процедур - це втричі більше можливостей Нижньої лікарні. Але різниця між ними не тільки в кількості процедур. У новій лікарні їх перелік в кілька разів ширше.

Підводний душ-масаж надає комплексну дію радонової ванни і механічного подразнення струменем, що подається під тиском. Підводно-вертикальна тракція (витягування) хребта дає відмінний результат при лікуванні захворювань хребта. Творчий союз лікарів і інженерів дозволив створити тут першу в країні установку сухоповітряних ванн та інгаляцій, які відпускаються в герметично закритому боксі і контролюються автоматикою. У клініко-функціональному відділенні лікарні хворі отримують процедури з підвищеною концентрацією радону. Цьому сприяє вода, що надходить з * свердловини №113, пробуреної біля підніжжя Бештау - природна концентрація радону в ній досягає 190 - 220 нки / л.

У переліку процедур, що відпускаються у Верхній радоновою лікарні, контрастні і чотирикамерним ванни, радоновий душ на голову і гінекологічні зрошення, сифонні промивання кишечника і інші. Відвідувачі лікарні можуть прийняти термопроцедури в сауні, відвідати гімнастичний зал і басейн з прісною водою, де під керівництвом досвідчених інструкторів можуть виконати комплекс вправ лікувальної гімнастики.

Адреси радонових лікарень:

Нижня: вул. Теплосерная, 17

Верхня: бульвар Гагаріна, 1

Новости