Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

З якою валютою їхати в Чехію в 2019 році

  1. Трохи про історію чеської валюти
  2. Які монети і банкноти використовуються для розрахунків в Чехії
  3. Як обміняти валюту і зняти готівку з карти в Чехії
  4. Які питання часто задають мандрівники
  5. На закінчення

Валюта Чехії - це чеська крона. Саме крони знадобляться туристам, які подорожують по країні. Хоча якщо ви візьмете з собою долари або євро, вони вам теж знадобляться. І все ж з фінансовими питаннями краще розібратися заздалегідь. А для цього варто з'ясувати, які гроші варто брати з собою, яка сума буде достатньою для комфортного проживання на території Чеської Республіки і чи можна користуватися там банківськими картами.

А для цього варто з'ясувати, які гроші варто брати з собою, яка сума буде достатньою для комфортного проживання на території Чеської Республіки і чи можна користуватися там банківськими картами

Трохи про історію чеської валюти

Чеська крона була і залишається основною валютою Чехії з 1993 року. Після розколу Чехословаччини чехам довелося в терміновому порядку вводити власну валюту, що вони і зробили. Причому всього за місяць. Перші купюри номіналом 200 крон з'явилися в тому ж 1993 році.

Однак історія цієї грошової одиниці почалася майже тисячу років тому. Перша крона була викарбувана ще у 1340 році на території сучасної Франції. Протягом багатьох сотень років крона була засобом для проведення розрахунків у багатьох європейських країнах, але в даний час ці гроші котируються тільки в парі держав.

У Чехії крону вперше стали використовувати в 1882 році, коли країна входила до складу Австро-Угорської імперії. У той час крона складалася з сотні копійок - шістка.

У 1919 році цю грошову одиницю перейняла Чехословаччина, а згодом, після розвалу країни, і Чехія. Національний банк Чехії не став міняти звичну систему розрахунків, але все ж йому довелося відмовитися від використання дрібних монет - шістка. Сьогодні їх не вдасться обміняти навіть в банках.

Тому туристам слід бути обережними - продавці сувенірів та іншого дрібного товару часто намагаються всучити людям монети, які нічого вже не варті, під виглядом здачі.

Які монети і банкноти використовуються для розрахунків в Чехії

Чеська Республіка має власну грошову структуру. Як і в багатьох країнах, грошові знаки випускаються у вигляді монет і банкнот. Код чеської валюти по ISO 4217 - CZK (чеська крона).

Що стосується розмінних монет - шістка, то їх вже давно вилучили з грошового обороту країни. Тепер розраховуватися за покупки можна тільки кронами. Проте вийшли з обігу монети мають величезну цінність - нумізмати влаштовують справжнє полювання за Геллер, пропонуючи за них шалені гроші.

Які ж монети мають ходіння в Чехії?

Перш за все, відзначимо, що монети номіналом 10 і 20 геллерів вилучені з обігу ще в 2003 році, а п'ять років по тому, в 2008 році, до них приєдналася і монета номіналом 50 геллерів.

Перш за все, відзначимо, що монети номіналом 10 і 20 геллерів вилучені з обігу ще в 2003 році, а п'ять років по тому, в 2008 році, до них приєдналася і монета номіналом 50 геллерів

На сьогоднішній день мінімальна грошова одиниця в країні - 1 Kč. Крім того, використовуються такі монети:

  • 2 Kč - відмітними особливостями цієї монети є зображення Великоморавського прикраси з пташиними мотивами, а також 11-гранна, злегка закруглена форма;
  • 5 Kč - монета важить 4,8 г, на ній зображений Карлів міст;

2 Kč - відмітними особливостями цієї монети є зображення Великоморавського прикраси з пташиними мотивами, а також 11-гранна, злегка закруглена форма;   5 Kč - монета важить 4,8 г, на ній зображений Карлів міст;

  • 10 Kč - на монеті зображений місто Брно і частини годинника;
  • 20 Kč - монета має тринадцять граней і закруглену форму. Прикрашені різьбленням у вигляді деталі астрономічного приладу, крім того, на ній зображений пам'ятник святому Вацлаву. Вона досить важка - її вага 8,43 м Раніше існувала ще й банкнота точно такого номіналу, але її разом зі згаданими вище монетами вилучили з обігу в 2008 році;
  • 50 Kč - монета найвищого номіналу в Чехії. На ній зображена столиця країни Прага. Банкноту такого ж достоїнства із зображеною на ній Anežka Česká вилучили з обігу в 2011 році.

Банкноту такого ж достоїнства із зображеною на ній Anežka Česká вилучили з обігу в 2011 році

Паперові гроші - банкноти - є справжньою гордістю чехів. Саме через їх зовнішнього вигляду більшість громадян країни не хочуть відмовлятися від крон.

Справа в тому, що чеські банкноти більше схожі на картини. Їх дизайн розробляв художник Олдржих Кулганек. Будучи ще і судовим експертом в області нумізматики, він зумів поєднати відмінний зовнішній вигляд і максимальну захищеність грошей від підробки, що було визнано навіть на міжнародному рівні - в 2008 році чеську банкноту гідністю 1000 крон навіть визнали найкращою в світі.

  • 100 крон - вважається банкнотою найменшого номіналу в країні. При цьому вона і за своїми розмірами досить маленька - всього 140 мм х 69 мм. На лицьовій її стороні зображений імператор Карл IV, а на зворотному - прикраса зі складним малюнком.
  • 200 крон - розмір цієї купюри трохи більше: 146 мм х 69 мм. На лицьовій її стороні розміщено зображення великого педагога Яна Амоса Коменського, а на зворотному боці - тягнуться руки дитини і дорослого.
  • 500 крон - на лицьовій стороні банкноти розміром 152 мм х 69 мм зображена чеська письменниця Божена Нємцова, а зі зворотного боку - дівчина в кольорах.
  • 1000 крон - ця купюра має розміри 158 мм х 74 мм. На лицьовій її стороні зображений історик Франтішек Палацький, а на зворотному - герб Чехії і собор.
  • 2000 крон - розміри цієї банкноти 164 мм х 74 мм. Спереду її прикрашає портрет Емми Дестінової - знаменитої оперної співачки, а на зворотному боці зображено муза ліричної музики і поезії Евтерпа, а також скрипка і віолончель.
  • 5000 крон - це найбільша купюра як за номіналом, так і за розміром: 170 мм х 74 мм. Її цінність і значимість підкреслює зображення Томаша Масарика - першого президента Чехословаччини.

Її цінність і значимість підкреслює зображення Томаша Масарика - першого президента Чехословаччини

Паперові гроші в Чехії дуже красиві, ними зручно користуватися: чим більше розмір банкноти, тим вона дорожча. І якщо вже говорити про те, чим оплачувати покупку - пластиковою карткою або готівкою, слід зазначити, що старі добрі крони тримати в руках набагато приємніше. Хоча б в естетичному плані.

Як обміняти валюту і зняти готівку з карти в Чехії

Туристи рідко приїжджають в країну з кронами в кишені, вважаючи за краще долари і євро. Тому гроші потрібно спочатку обміняти. І тут виникає питання: а де можна обміняти рублі або євро на крони?

В принципі, обмін легко здійснити як в аеропорту, так і в місті. Однак обмінні курси там можуть відрізнятися, особливо якщо мова йде про високий туристичному сезоні. Тому слід виходити з того, що вам потрібно якось дістатися до міста, а для цього необхідно мати хоча б кілька тисяч крон, щоб заплатити за проїзд в транспорті.

Міняти гроші потрібно в банках або спеціалізованих обмінних пунктах. З рук проводити обмін валюти категорично не рекомендується - вас просто можуть обдурити. Для початку слід звернутися в обмінні пункти в аеропорту, щоб мати гроші на проїзд. Якщо ви обміняєте невелику суму, невигідний курс засмутить вас не так сильно.

На інтернет-форумах бувалі туристи часто висловлюють свою думку і діляться досвідом подібних конвертацій. За їх словами, туристам з Росії легше і вигідніше конвертувати рублі (або євро, якщо є) в крони наступними способами:

  1. Арабські обмінники. Якщо ви перебуваєте в Празі і маєте на руках євро, краще міняти гроші саме у арабів. У них вигідний курс і ліміти адекватні. Але не поспішайте міняти всі гроші відразу - краще почекайте більш привабливий курс, щоб зробити конвертацію максимально вигідною. Якщо ж часу чекати немає, просто вибирайте ті арабські обмінники, які пропонують найцікавіші умови на поточний момент.
  2. Сбербанк Росії (відділення в Чехії). Для обміну можна скористатися картою Ощадбанку, але щоб отримати гроші, потрібно знайти відповідний банкомат, яких в країні не так багато. За словами мандрівників, гроші можна зняти в банкоматах CSOB, розташованих прямо в аеропорту. Наприклад, такий банкомат є в аеропорту Праги. Тобто в ньому можна не тільки поміняти євро на крони без комісії, але і точно так же без комісії провести конвертацію рублів.
  3. Не змінювати, а просто розрахуватися карткою того ж Ощадбанку. Така можливість дійсно існує. Причому знаючі люди стверджують, що в цьому випадку вигідніше використовувати карту MasterCard. Картки Visa туристи забракували як занадто дорогі. Однак в якості запасного варіанту підійдуть і вони. При цьому слід мати на увазі, що ощадбанківських карта робить конвертацію за дуже невигідним курсом, плюс ще потрібно сплатити комісію Visa, адже це американська платіжна система, а тому дорога.
  4. Використання валютних карт (для євро і доларових). Це відмінний варіант для людей, які отримують заробітну плату в євро або доларах. Така карта підійде для тих, хто прилетів до Чехії ненадовго, використовуючи цю країну в якості перевалочного пункту - вони можуть спокійно зняти євро в Празі з картки.

Спеціально конвертувати рублі в євро, щоб потім міняти їх на крони, не має особливого сенсу, хіба що на момент конвертації такий шлях більш вигідний. Тому бажано проводити аналіз курсів обміну ні перед самим відльотом, а хоча б за тиждень, щоб оцінити, коли і де курс вигідніше.

Якщо ж у вас немає часу і бажання розбиратися у всіх цих нюансах, можна здійснити обмін валюти в Празі після прильоту, використовуючи при цьому готівку або банківську карту. І хоча, можливо, ви трохи втратите на обміні, зате отримаєте крони швидко і без зайвого клопоту.

Які питання часто задають мандрівники

Туристичні поїздки завжди породжують масу питань, особливо у людей, які вперше відправляються за кордон. Зазвичай вони стосуються фінансової складової подорожі, адже ціни в інших країнах помітно відрізняються від російських. Наприклад, туристи, які їдуть до Чехії, цікавляться такими нюансами:

Яку валюту краще брати в Чехію і скільки грошей везти (з розрахунку на одну людину)?

Туристам краще взяти з собою трохи крон і кілька тисяч євро і витрачати останні вже на місці, обмінявши їх на місцеву валюту. Якщо планується насичена розважальна програма, тоді на одну дорослу людину знадобиться 1500-1800 крон в день. Але це без урахування витрат на проживання.

Наприклад, номер в хорошому готелі обійдеться приблизно в таку ж суму, якщо не дорожче. Виходить орієнтовно близько 3500 крон на людину в день.

Чи можна не міняти гроші, а розраховуватися євро або доларами?

Ми звикли думати, що якщо мова йде про Європу, значить, краще їхати з доларами або брати з собою євро. У Чехії це правило не працює. Проте, якщо у вас є євро, ними можна розплатитися в деяких великих магазинах (але не у всіх).

Зазвичай оплату в євро проводять в тому випадку, якщо покупка дорога - не менше 500 євро. Курси в торгових центрах не надто вигідні (їх можна побачити на спеціальному табло біля каси). До того ж, якщо після оплати вам покладена здача, вам її повернуть вже в кронах. З доларами така ж ситуація.

Іншими словами, купити склянку води за євро не вийде, а ось заплатити за готель - запросто.

Чи можна в Чехії розплачуватися картою Ощадбанку?

У більшості наших співгромадян гроші зберігаються на картах саме цього банку. У Чехії є банкомати, які можуть конвертувати рублі в крони. Крім того, цією картою можна розплачуватися в деяких магазинах, ресторанах та інших закладах. Однак слід мати на увазі, що в цьому випадку термінали будуть міняти рублі по спочатку невигідним курсом. Тому краще провести обмін самостійно і платити готівкою або завести карту в кронах.

Який розрахунок в Чехії краще - готівковий або безготівковий?

Якщо у вас рублева карта, то однозначно вигідніше розраховуватися готівкою. Правда, для цього гроші спочатку потрібно обміняти. У банкоматах конвертація проводиться автоматично, але курс кусається.

Що стосується безготівкового розрахунку, то практично всі магазини в Чехії працюють з євро, тому покупки цілком можна робити за допомогою карти. Однак тільки в тому випадку, якщо у вас карта для євро, а сума в чеку велика. Найкраще розплачуватися карткою з рахунком в кронах, але якщо ви приїхали в країну на пару тижнів, сенсу заводити таку карту немає.

Де краще придбати крони - в Москві чи Празі?

В даний час курс крони по відношенню до рубля становить: 1 крона = 2,85 рубля. Однак конвертація в Москві обійдеться дорожче. Найкраще тут обміняти рублі на крони, яких вистачить на проїзд та інші дрібні витрати.

Тому попередньо з'ясуйте, скільки коштує проїзд в чеському громадському транспорті або таксі. Коли опинитеся в Празі, ви зможете знайти непогані варіанти для обміну. При цьому в Росії краще обміняти рублі на євро і везти їх. Якщо ж ви обмінюєте євро в Чехії, слід міняти не менше 500 і уважно дивитися за тим, за яким курсом проводиться операція. В аеропорту курси невигідні, як і в туристичних зонах.

Звичайно, якщо турист їде в такі популярні місця, як Карлові Вари, або оглядати історичні пам'ятки, йому краще обміняти євро на крони в Празі. У невеликих містечках орудують міняйли, і купувати у них крони невигідно і небезпечно.

Правда, і офіційні обмінні пункти пропонують там не менше грабіжницькі відсотки і відверто невигідний курс. У Празі ж обмінних пунктів набагато більше, хоча при цьому розкид курсу може бути досить значним. А ось Пльзень пропонує всього два або три обмінні пункти, де курс завищений в рівній мірі.

На закінчення

Багатьох туристів, які планують поїздку до Чехії в 2019 році, турбує не зовсім зрозуміла фінансова політика цієї держави. Незважаючи на те що в країні тільки одна національна валюта - чеська крона, практично у всіх магазинах на цінниках вказані подвійні ціни - в кронах та євро. А все тому, що до 2020 року (якщо нічого не зміниться) Чехія повинна перейти на євро, і чехи повинні до цього звикнути.

Однак, прямуючи до Праги або Градец Кралове, кожен мандрівник вирішує сам, з якою валютою йому їхати. Причому в Чехію можна їхати навіть з рублями - обмінників Ощадбанку цілком достатньо. Але є одне «але»: курс змінюється, і нерідко в невигідну сторону. Тому стежте за умовами обміну і по можливості майте при собі як крони, так і євро. Причому вони повинні бути і на карті, і готівкою.

Обмін валют в Празі (особистий досвід): Відео

Які ж монети мають ходіння в Чехії?
І тут виникає питання: а де можна обміняти рублі або євро на крони?
Чи можна не міняти гроші, а розраховуватися євро або доларами?
Чи можна в Чехії розплачуватися картою Ощадбанку?
Який розрахунок в Чехії краще - готівковий або безготівковий?
Де краще придбати крони - в Москві чи Празі?

Новости