Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Валюта Угорщини, які гроші брати в Угорщину

  1. Історичні особи Угорщини на банкнотах і монетах
  2. Яку валюту краще за все взяти з собою в Угорщину?
  3. Що робити якщо терміново потрібна угорська валюта?
  4. Обмін в столиці

Угорщина країна малозрозуміла російському туристу. Ввічливі і статечні угорці, в мові яких немає поняття роду (він, вона - у них все «воно») здається ніколи нікуди не поспішають. Однак життя великих міст, на кшталт Будапешта, не назвеш розміреним.
Угорщина країна малозрозуміла російському туристу
Головна грошова одиниця Угорщини - форинт. Його історія вже досить тривала, він змінив австро-угорські гроші. Раніше форинт дробився на 100 філерів, однак зараз ця розмінна монета скасована і зустрічається тільки у нумізматів. Іноді їх випускає національний банк для тих же колекціонерів. В живому обігу знаходяться банкноти від 500 до 20 000 форинтів (раніше були купюри 200 форинтів, але зараз їх вже не друкують і зустрічаються вони рідко, з обороту їх вилучають банки) і монети від 1 до 200 форинтів. Валюта в Угорщині досить міцно стоїть на ногах і коливання її курсу незначні, хоча економічно країна переживає період застою.

Історичні особи Угорщини на банкнотах і монетах



Можна сказати, що абсолютно всі гроші в Угорщині, будь-то монети або купюри мають на тильній стороні зображення важливих для історії країни особистостей. На реверсі зображено історичні пам'ятки.
Можна сказати, що абсолютно всі гроші в Угорщині, будь-то монети або купюри мають на тильній стороні зображення важливих для історії країни особистостей
На купюрі в 500 форинтів зображений трансільванський князь Ференц Ракоці (другий), свого часу він очолив національне повстання селян, що закінчилося невдачею. На зворотному боці купюри його літня резиденція в містечку Шарошпотоку.

Купюра в 1000 форинтів відображені короля Матяша Першого, який правив Угорщиною під кінець XV століття. Саме при ньому країна досягла піку своєї впливовості на карті Європи, а валюта стала конвертованою по всьому світу. Зі зворотного боку знаменитий фонтан Геркулеса, що знаходиться в Вишеградської фортеці, яка є однією з головних визначних пам'яток країни.


Сама ходова купюра у 2000 форинтів прикрашена профілем Габора Бетлена - принца, який керував антиавстрійським рухом в самому серці Будапешта. Він був талановитим полководцем і кілька разів давав відсіч на поле бою військам Габсбургів. Зі зворотного боку репродукція картини Віктора Мадарас - зображає принца Бетлена серед світил науки того часу. Картина написана в кінці XIX століття.

На 5000 форинтів зображений одна з найулюбленіших в Угорщині історичних особистостей - граф Іштван Сечені. Для мадяр він за значимістю приблизно дорівнює Ломоносову або Пушкіну. Про силу народної любові говорить і той факт, що його ім'ям названо головний міст Будапешта (також відомий як Ланцюговий міст). На зворотному боці п'ятитисячний банкноти - резиденція сім'ї Сечені в містечку Нодьценке.

На банкноті в 10 000 форинтів на тильній стороні Іштван Перший Святий (Іштван і Стефан в угорському одне і теж ім'я, так що в різних джерелах його можуть називати по-різному). У 1083 році католицька церква Угорщини з благословення Ватикану зарахувала його до лику святих. Його забальзамоване права рука зберігається в самому серці Будапешта, в Базиліці Святого Стефана. На зворотному боці вид на Естергом з картини Губерта.


На 20000 форинтів відомий політик Ференц Деак (його могила донині відвідувана на кладовищі Керепеші). У 1867, завдяки зусиллям Ференца була утворена Австро-Угорщина. На зворотному боці купюри найперше будівля парламенту в історії країни, що знаходиться в Будапешті.

Яку валюту краще за все взяти з собою в Угорщину?

Отже, які гроші ви зможете конвертувати в цій країні найбільш вигідно? Очевидно це євро, хоча угорці і не перейшли на загальноєвропейську валюту, але ці гроші мають вільне ходіння в країні і ніяких обмежень на їх покупку і обмін немає. До того ж, курс євро зазвичай краще, ніж курс долара (щодо їх базової різниці). Так що питання: «з якою валютою їхати в Угорщину?», Мабуть, закритий - однозначно євро! У великих містах Угорщини є відділення Ощадбанку і OTP-банку, які нададуть вигідні курси обміну саме рублів, якщо вже з євро не вийшло. Щоб обміняти гроші в Будапешті, наприклад, можна скористатися й послугами обмінників, але в банках буде трохи вигідніше.

Варто пам'ятати: при знятті готівки з ощадбанківських банкоматів в форінтах з вас постійно будуть утримувати комісію від 100 рублів, так що краще знімати відразу великі суми.

Що робити якщо терміново потрібна угорська валюта?

  1. Абсолютно стандартний рада для поїздки в будь-яку країну - не змінювати гроші в аеропортах і вокзалах. А якщо і обмінювати, то невеликі суми на таксі або транспорт і перекус. До речі, супермаркет «Спар» в аеропорту торгує за цінами, що не відрізняються від загальноугорського;
  2. Завжди обмінюйте або стільки, скільки хочете витратити, або трохи менше. Бо не витрачена національна валюта Угорщини в гаманці на зворотній дорозі буде обміняна за дуже невигідним курсом або виїде з вами як сувенір. При цьому варто пам'ятати, що вивозити з країни можна до 10 000 форинтів і не більше ніж по 1-й купюрі кожного номіналу. Але навряд чи митники будуть перевіряти гаманці;
  3. Валюта в Будапешті доступна на кожному розі, але з мобільним додатком можна знайти обмінники або відділення банків де курс вигідніше, так що не міняйте в першому-ліпшому місці;
  4. Цілодобово працюють далеко не всі обмінники. Є такі, які не працюють і у вихідні. Так що у вихідні дні і після 20:00 курси можуть бути гірше.
  5. Якщо плануєте прокотиться по країні, перш поміняйте гроші в Будапешті. У столиці курс трохи вигідніше, ніж в інших містах.

Приблизне співвідношення курсу форинта до інших валют



У 2017 ставлення форинта до рубля становило приблизно 5 форинтів за рубль. Це нескладно зрозуміти через наявність у угорців банкнот в 10 000 і 20 000. Так що при покупках вважайте, що валюта в Угорщині в 5 разів дешевше. 100 форинтів це 20 рублів, а 500 - 100. Середня ціна квитка на метро або тролейбус 350 форинтів, тобто близько 70 рублів.
Приблизний курс до долара - 285 форинтів, до євро - 308 форинтів. Причому форинт досить стабільний, так що це співвідношення буде коливатися досить незначно.

Обмін в столиці



Міняти можна прямо в центрі, але варто перевірити курс в декількох місцях, перш ніж розлучатися з припасеними євро або доларами. Так ви зможете зберегти трохи грошей на «чай» собі рідному. На практиці так воно і виходить, чим більш захований від жвавих точок обмінник, тим краще курс.
Перші рази я так і робив. Спочатку побачив курс 301 форинт за євро, потім 306, потім 308 і навіть 309. У останньому обміннику і поміняв. Є ще одна угорська мережу обміну - Correctchange. У неї є сайт correctchange.hu, де можна звіряти курси з реальними.

Варто також пам'ятати, що у всіх обмінниках тут є комісія, від 0,3%. Чим більше ви міняєте - тим нижче комісія. Звичайно, є місця де комісії немає, але там і курс, найчастіше, нівелює вигоду від обміну.

Що робити якщо терміново потрібна угорська валюта?
Яку валюту краще за все взяти з собою в Угорщину?
Отже, які гроші ви зможете конвертувати в цій країні найбільш вигідно?
Так що питання: «з якою валютою їхати в Угорщину?
Що робити якщо терміново потрібна угорська валюта?

Новости