Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Угорщина відмовиться від національної валюти раніше, ніж очікувалося

Угорщина може відмовитися від національної валюти і перейти на євро раніше, ніж запланував уряд. Нова європейська гонка за інтеграцією торкнеться навіть ті країни, які раніше відмовлялися вводити євро, вважає глава OTP Bank Шандор Чані. Про це пишуть Весті.Економіка .

Влада Угорщини, Польщі, Румунії та Чехії, чотирьох найбільших економік східного крила Євросоюзу, відмовилися встановити цільові дати прийняття євро , Незважаючи на відповідність більшості критеріїв. Поспішати з відмовою від національної валюти Будапешт не стане, але рано чи пізно він не захоче залишитися в стороні від глибшої інтеграції, заявив головний виконавчий директор найбільшого в Угорщині кредитора OTP Bank Шандор Чані.

"В остаточному підсумку Угорщина приєднається до єврозони, і ми підемо рука об руку з тими, хто прагне до розширення інтеграції. Але я впевнений, що ми будемо відтягувати цей момент до останнього".

Перехід Угорщини та інших європейських країн на євро вже не за горами, упевнений Шандор Чані. За його словами, кілька факторів може змусити їх поквапитися. По-перше, багатьох всерйоз налякало недавнє рішення Великобританії вийти зі складу Євросоюзу , А по-друге, європейці побоюються приходу до влади популістів, що тепер не здається таким вже неможливим, з огляду на результати минулих у вересні виборів у ФРН. Праворадикальна партія "Альтернатива для Німеччини" зуміла пройти в бундестаг, набравши 13% голосів виборців. Минулого тижня європейські чиновники в зв'язку з усіма цими подіями почали вести активні дебати про більш тісної кооперації.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в ході цих обговорень повинні бути порушені такі питання, як створення загального бюджету і призначення єдиного міністра фінансів єврозони. І ці слова все-таки підштовхнули деякі східні країни ЄС до дій.

Хорватія, наймолодший член ЄС, який приєднався до об'єднання чотири роки тому, має намір почати процес підготовки до введення євро як національну валюту. Про це в минулому місяці повідомив прем'єр-міністр країни Андрій Пленкович. За його словами, уряд і Національний банк Хорватії мають намір запустити кампанію з підготовки до вступу в єврозону протягом найближчого місяця. Говорячи про передбачувані терміни введення євро країні, Пленкович уточнив, що Загреб розраховує до 2020 р приєднатися до Європейського механізму валютних курсів (ERM), після чого протягом декількох років стати повноцінним членом єврозони . Прагне приєднатися до європейського валютному блоку і Болгарія. З 11 знаходяться в ЄС колишніх комуністичних країн п'ять вже вступили єврозону. Це Словенія, Словаччина, Естонія, Латвія і Литва.

Залишаються, звичайно, країни які не так сильно прагнуть до більш тісної співпраці. Польща, Чеська Республіка та Угорщина відхилили ідею канцлера Німеччини Ангели Меркель про створення спільної імміграційної політики всередині ЄС. Будапешт і Варшава відмовляються підтримати Брюссель в спробі просування спільних демократичних стандартів Євросоюзу. Всі три країни все ще ставляться вельми прохолодно до євро. Серед основних аргументів - значна різниця в доходах із Західною Європою і потреба в незалежної грошово-кредитної політики для боротьби із зовнішніми економічними шоками.

У найближчі роки в Європі будуть вестися активні дискусії між тими, хто виступає за більш глибоку інтеграцію, і тими, хто сподівається зберегти суверенітет, вважає Нандор Ксепрегі, заступник держсекретаря Міністерства національного розвитку Угорщини.

У минулому році міністр економіки Угорщини Міхай Варга сказав, що країна з населенням 10 млн чоловік може ввести євро до кінця десятиліття, якщо буде досягнуто прогресу в ліквідації сильної різниці в доходах населення з Західною Європою. Цього літа він заявив, що країна повинна досягти середнього по єврозоні рівня життя. "Введення єдиної валюти буде своєчасним, якщо економічний розвиток Угорщини наблизиться до середнього значення по регіону. В іншому випадку країна може лише втратити через входження до складу єврозони, як раніше вийшло з декількома середземноморськими державами", - пояснив глава Міністерства економіки Угорщини.

Новости