Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

The Best Guide

На жаль, Угорщина в єврозону не входить, і там є своя валюта - угорський форинт, HUF (на цінниках зазвичай вказується Ft). У деяких туристичних місцях, втім, в якості оплати можуть прийняти і євро, але найчастіше за невигідним курсом. Крім того, звичайно, в ряді місць можна розплачуватися карткою - але все ж картки приймають не всі продавці, а деякі беруть неохоче, так що готівкові форинти явно знадобляться.

Де ж можна купити ці самі форинти Де ж можна купити ці самі форинти? У деяких обмінниках в Росії - але в дуже небагатьох, та й курс там, як правило, поганий. Однак засмучуватися не варто: в Росії можна купити євро або долари, а на форинти їх поміняти вже в Будапешті, благо це не проблема. Рублі, однак, в Угорщину везти не варто: як правило, обмінники їх не приймають. У списку прийнятих валют зазвичай є долар США, євро, австралійський долар, британський фунт та швейцарський франк.

пункти обміну

У туристичних місцях Будапешта пунктів обміну - хоч відбавляй. Крім того, є і банки, але вони працюють тільки вранці і вдень, причому у вихідні, як правило, закриті. У вуличних обмінниках, однак, нічого страшного немає - однак звертайте увагу на наявність в обміннику каси! Обмінник повинен бути стаціонарним і видавати квитанції всім клієнтам. Квитанції повинні бути підписані оператором.

Купувати форинти з рук прямо на вулицях не варто. Втім, віконця деяких легальних обмінників можуть виходити на вулицю, але все ж, на мою думку, безпечніше міняти гроші в обмінниках-забігайлівках, а не в кіосках. Якщо міняєте в обміннику-кіоску, швидко беріть гроші і прибирайте їх подалі. Чи не обмінюйте в обмінниках-кіосках великі суми.

Крім того, для покупки форинтів ви можете скористатися банкоматами, яких в центрі Будапешта не так уже й мало; зазвичай вони працюють цілодобово. Однак який курс обміну буде застосований - це загадка; він може залежати від вашого банку і платіжної системи.

Різниця курсів і комісія

Іноді туристів лякають наявністю додаткової комісії при обміні, так що у деяких гостей Будапешта може виникнути бажання знайти обмінник з написом «no commission». Без проблем! Такі обмінники існують, але майте на увазі, що у них може бути дуже поганий курс в порівнянні з тими обмінниками, які комісію беруть (крім того, варто уточнювати, чи стосується «no commission» до всіх операцій).

Простий приклад, реальний випадок: в обміннику «no commission» вам можуть дати за 10 євро 2680 угорських форинтів, а в обміннику з явно заявленої комісією - 3080 форинтів (це вже після вирахування тієї самої комісії) Простий приклад, реальний випадок: в обміннику «no commission» вам можуть дати за 10 євро 2680 угорських форинтів, а в обміннику з явно заявленої комісією - 3080 форинтів (це вже після вирахування тієї самої комісії). Іншими словами, у другому обміннику ви отримуєте на 15% більше форинтів!

До речі, строго кажучи, зовсім без додаткових зборів обійтися обмінники не можуть, тому що в Угорщині існує невеликий податок (частки відсотка) на операції з обміну валюти, який повинні платити обмінники До речі, строго кажучи, зовсім без додаткових зборів обійтися обмінники не можуть, тому що в Угорщині існує невеликий податок (частки відсотка) на операції з обміну валюти, який повинні платити обмінники. Обмінюючи гроші в обмінниках «no commission», ви де-факто все одно цей податок платите, тільки не підозрюючи про це.

Інша справа, що з комісіями деяких обмінники хитрують. Один з типових прикладів - прогресивна шкала, коли обмінник встановлює розмір комісії в залежності від суми, яку ви обмінюєте / отримуєте на руки. Чим більша сума, тим більше комісія. Іноді все це цілком пристойно зроблено, але іноді шкала працює проти тих, хто змінює круглі суми. Наприклад, може виявитися, що обміняти 25 євро в якомусь обміннику у вас вийде по помітно більш вигідним курсом, ніж 20 або 30 євро.

Монети приймають до обміну не завжди, і зазвичай за обмін монет беруть ще додаткову комісію. Взагалі, при обміні невеликих сум (до 10 євро) курс може виявитися дуже невигідним, аж до 1100 форинтів за 5 євро, наприклад.

Для того, щоб зрозуміти, де найвигідніший курс, варто обійти кілька обмінників і зробити розрахунки в розумі чи за допомогою калькулятора - або ж безпосередньо питати у операторів, скільки ви отримаєте форинтів за ту чи іншу кількість євро. Якщо ви не будете проявляти надмірний фанатизм і не будете обходити прямо-таки всі обмінники району, на це піде не так вже й багато часу, а економія в результаті може вийти непогана.

Варто додати, що розміри комісії можуть варіюватися в широких межах. Інформація про комісії зазвичай вивішена неподалік від віконця, на склі.

На які цифри табло дивитися?

Як правило, біля обмінників є електронні табло, на яких вказуються обмінні курси. Спочатку знайдіть потрібну валюту, а потім - стовпчики курсів покупки і продажу. Пам'ятайте, що євро / долари у вас купують, тобто буде застосований курс покупки, і він завжди менший з двох. Якщо раптом у першому стовпчику курс вказано більш високий, ніж у другому, то, швидше за все, обмінник в першому стовпці вказує курс продажу, а не покупки. Таке зустрічається рідко - а робиться заради приманки невдалих туристів.

Чи можна потім продати форинти, якщо вони залишаться?

Так звісно. Обмінники не тільки продають форинти, а й купують їх. Зрозуміло, курс покупки буде нижче курсу продажу.

Як можна відразу зрозуміти, що курс невигідний?

Подивіться на різницю між курсом покупки і курсом продажу. Якщо вона велика, то курс невигідний (скажімо, покупка євро за 270 форинтів і продаж по 315 = невигідний курс). Якщо різниця маленька (скажімо, покупка по 307 і продаж по 314), то курс може бути вигідним, але треба дивитися на розмір комісії.

Де краще купувати форинти?

Я б радив купувати їх в обмінниках на вулицях міста, а не на вокзалах / автостанціях і не в аеропорту. Швидше за все, в місті ви зможете знайти курс краще (але навряд чи це будуть най-най туристичні місця типу площі перед собором Святого Стефана). Прибувши на вокзал / автостанцію / в аеропорт, ви можете обміняти якусь невелику суму (скажімо, 10 євро), а вже в центрі міста провести обмін більших сум.



Де ж можна купити ці самі форинти?
На які цифри табло дивитися?
Чи можна потім продати форинти, якщо вони залишаться?
Як можна відразу зрозуміти, що курс невигідний?
Де краще купувати форинти?

Новости