Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шрі-ланкійська (ланкійська) рупія

Шрі-Ланка (офіційно - Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка, до 1979 року - Цейлон і Домініон Цейлон) - острівна держава в Південній Азії, розташована на однойменному великому острові і декількох дрібних прилеглих острівцях біля південно-східного узбережжя півострова Індостан. Сухопутних кордонів з жодною державою регіону не має, за те має морські кордони в Полкською протоці і Манарська затоці. Сучасна назва держави походить від назви острова, яке в свою чергу походить з санскриту, де воно дослівно означає «Благословенна земля».

Територія Шрі-Ланки охоплює великий однойменний острів у Бенгальській затоці Індійського океану, а також кілька дрібніших острівців і скель у його узбережжя. Рельєф самого острова Шрі-Ланка переважно рівнинний і низинний, а його гористість проявляється ближче до центральної частини, де і розташована найвища його точка - гора Підуруталагала, висотою 2524 метрів над рівнем моря. Загальна лощадь території Шрі-Ланки перевищує 65 тисяч квадратних кілометрів.

Загальна лощадь території Шрі-Ланки перевищує 65 тисяч квадратних кілометрів

В даний час на території Шрі-Ланки проживає більше 21 мільйона чоловік. В етнічному плані поділ населення країни відбувається в наступному процентному співвідношенні: сінгали становлять близько 75%, таміли - більше 11%, ланкійські маври (ларакалла) - близько 9%, нащадки європейців та ведди - менше 1%. Державними і найбільш поширеними в побуті мовами в Шрі-Ланці є тамільська та сингальский.

Столицею Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка є місто Коломбо, розташований в центральній частині острова Шрі-Ланка і населений більш ніж 670 тисячами жителів. До числа інших великих населених пунктів країни варто віднести міста Джафна, Галле, Трінкомалі, Баттікалоа, Чіла, Канді, Курунегала і інші.

Найбільш древніми відомими на даний момент племенами, що населяли раніше острів Шрі-Ланка, були праплемена веддов, які відносяться до австралоїдних-негроїдної раси. Приблизно на початку 6 століття до нашої ери на острів Шрі-Ланка почали вторгатися племена сингалов, що прийшли з Північної Індії. В середині третього століття до нашої ери на Шрі-Ланку також з Індостану прийшов буддизм. На початку нашої ери на острові стали утворюватися держави з сильною централізованою владою. Для європейців острів, який був відразу ж названий Цейлоном, був відкритий португальцями під керівництвом Лоуренса ді Алмейди. Після відкриття європейцями протягом 16 століття португальці практично повністю захопили узбережжі Шрі-Ланки. Португальців в 17 столітті змінили голландці, а голландців в 18 - британці. У 1802 році острів офіційно став колонією Великобританії під назвою «Британський Цейлон». У 1948 році острів отримав незалежність, отримавши при цьому назву Домініон Цейлон, а в 1972 році країна була перейменована в Шрі-Ланку.

В даний час Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка - це держава, що розвивається, яке продовжує намагатися будувати соціалізм, при цьому в країні не вщухають громадянські війни і конфлікти.

Грошовою одиницею Шрі-Ланки в даний час є шрі-ланкійська або ланкійська рупія (LKR, код 144). Назва національної валюти досить характерно для країн даного регіону, і прийшло воно з Індії, де в давньоіндійських санскрітох, де дослівно означає «рубати» або «колоти».

В період британського панування на території острова Шрі-Ланка (Цейлон) в обігу була індійська рупія , А після проголошення незалежності в 1948 році була введена шрі-ланкійська рупія, яка, зазнавши кілька реформ і девальвацій, знаходиться в обігу і зараз.

В даний курс шрі-ланкійської (ланкійської) рупії такий, що при обміні за один долар США дають приблизно 133 рупії, за один євро - трохи більше 143, за 1 російський рубль - приблизно 2,5, за 1 українську гривню - приблизно 7 рупій.

1 шрі-ланкійська (ланкійська) рупія складається з 100 центів. Назва дробової грошової одиниці Шрі-Ланки досить не типово для країн регіону, його походження варто пояснювати типовістю вибору дрібних грошових одиниць країнами, які раніше були в колоніальній або політичної залежності від Великобританії.

Центральним банком Шрі-Ланки, який відає в країні емісійною політикою, випущені і знаходяться в обігу банкноти номіналом в 10 (десять), 20 (двадцять), 50 (п'ятдесят), 100 (сто), 200 (двісті), 500 (п'ятсот) , 1000 (одна тисяча), 2000 (дві тисячі) і 5000 (тисяч) шрі-ланкійських (ланкійських) рупій. Також випущені і перебувають в грошовому обігу і монети номіналом в 1 (один), 2 (два), 5 (п'ять), 10 (десять), 25 (двадцять п'ять) і 50 (п'ятдесят) центів, крім них, в обігу перебувають і монети номіналом в 1 (одну), 2 (дві), 5 (п'ять) і 10 (десять) рупій. При цьому варто відзначити, що банкнота номіналом в 10 рупій вже фактично виведена з обігу і повністю замінена монетою аналогічної вартості.

Банкноти шрі-ланкійських (ланкійських) рупій досить цікаві за своїм дизайном. Аверс має вертикальну орієнтацію, а реверс горизонтальну. Ця тонкість робить лакійскіе банкноти схожими на банкноти європейських країн. На лицьовій стороні банкнот ланкійської валюти зображені пам'ятники архітектури, об'єкти інфраструктури та птахи, які живуть на острові. Так, на банкноті номіналом в 10 рупій зображена статуя лева біля входу в центральний буддистський храм в Коломбо, в 20 рупій - портові споруди Коломбо, в 50 рупій - старий і новий мости в Манампітіі через річку Махавелі-Ган, в 100 рупій - водоспад Лаксапани і електростанція Норочолай, в 500 рупій - будівля Центрального Банку Шрі-Ланки в Коломбо і храм Ланкатхілака Віхар, в 1000 рупій - в'їзд в тунель Рамбода, в 5000 рупій - гребля Вехерагала. Цифровий номінал банкноти зображений у верхньому лівому і правому нижньому її кутах. На реверсі шрі-ланкійських банкнот зображуються сцени з життя народу країни. Так, на реверсі банкноти достоїнством в 10 рупій зображений процес вирощування чаю, в 20 рупій - барабанщик і танцюрист, який виконує національний танець Вага-Нетума, в 50 рупій - барабанщик і танцюрист, який виконує танець Вадіга-Патуна, в 100 рупій - барабанщик і танцівниця, в 500 рупій - барабанщик і танцюрист, виконуючий танець Телма-Нетума, в 1000 рупій - барабанщик і танцюрист, виконуючий танець Малпадайя-Нетума, в 5000 рупій - два виконавця національних танців. Цифровий номінал банкноти зображений у верхньому правому і лівому нижньому її кутах.

Банкноти шрі-ланкійських (ланкійських) рупій друкуються на Національному монетному дворі Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка в столиці країни місті Коломбо.

Дизайн шрі-ланкійських Менет досить оригінальний, як по малюнку, так і за формою. Варто зазначити, що монети номіналом в 2 і 10 центів мають форму восьмілістніка, в 5 центів - квадрата, в 10 рупій - десятілістніка, вписаного в правильне коло, інші монети мають правильну круглу радіальну форму. На аверсі шрі-ланкійських викарбуваний їх номінал, назва банку-емітента і рік випуску серії. На реверсі монет всіх номінальних достоїнств зображений державний герб Шрі-Ланки. Шрі-ланкійські монети номінальною вартістю від 1 до 5 центів виготовлені з алюмінію, в 10 центів - зі сталі, покритої нікелем, в 25 і 50 центів - зі сталі, покритої міддю, в 1 і 5 рупій зі сталі, покритої бронзою, в 10 рупій - з мідно-нікелевого сплаву.

Шрі-ланкійські монети номінальною вартістю від 1 до 5 центів виготовлені з алюмінію, в 10 центів - зі сталі, покритої нікелем, в 25 і 50 центів - зі сталі, покритої міддю, в 1 і 5 рупій зі сталі, покритої бронзою, в 10 рупій - з мідно-нікелевого сплаву

Все шрі-ланкійські монети карбуються на Національному монетному дворі Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка в столиці країни місті Коломбо.

Численним туристам і гостям країни, які прибувають в Шрі-Ланку, обміняти свою валюту можна прямо в аеропорту або морських портах країни. При цьому слід зберігати чек, виданий при обміні, саме в цьому випадку при від'їзді з країни можна здійснити зворотний обмін невикористаних грошей в банківському обмінному пункті аеропорту або морського порту за курсом покупки.

Новости