Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грузія - цікаві факти про розрахунки і валюті - Tavex Latvia

Грузія - яскрава країна, наповнена таємницями, мальовничою природою і багатою культурою. З кожним роком Грузія приваблює все більше туристів і все це завдяки своєму гостинності, казкової кухні і дивовижному провину. За даними центрального банку Грузії, в минулому році країну відвідали 6.35 млн іноземних туристів, витративши в перші три квартали 1.68 млрд доларів США.

Валюта Грузії - ларі

Національною валютою Грузії є грузинський ларі (ISO kods GEL). Один ларі дорівнює 100 тетрі. У перекладі з древнегрузинского ларі означає "спадщина". Раніше в Грузії розраховувалися рублями, але з 1995 року держава повністю перейшло на власну валюту. На даний момент в обігу перебувають монети таких номіналів: 1, 2, 5, 10, 20, 50 тетрі і 1, 2 ларі, а також банкноти наступних номіналів: 5, 10, 20, 50, 100, 200 ларі. Раніше в обороті були банкноти 1 і 2 ларі, зараз вони замінені монетами.
На аверсі банкнот зображені відомі грузинські правителі, письменники і художники, а на реверсі - репродукції картин, архітектурні пам'ятники і скульптури.

Шпаргалка валютних курсів

На даний момент 1 ларі дорівнює приблизно 0,40 EUR ( актуальний курс валют дивитися тут ). Більшій частині туристів важко орієнтуватися в цінах, тому що перерахунок цінності євро в іншу валюту завдання не з легких. Рекомендуємо взяти з собою шпаргалку валютних курсів, яку можна легко роздрукувати тут .

У даній шпаргалці відображений перерахунок євро на грузинські ларі і навпаки для різних сум. Тут наведемо приблизну цінність кожної банкноти в євро:

НоміналЕквівалент EUR

5 GEL ~ 2 EUR 10 GEL ~ 4 EUR 20 GEL ~ 8 EUR 50 GEL ~ 20 EUR 100 GEL ~ 40 EUR 200 GEL ~ 80 EUR

Чи безпечно платити в грузинських ларі?

Найпопулярнішими банкнотами для розрахунків є 20, 50 і 100 ларі. Банкноти старого зразка, випущені з 1995 по 1999 роки до сих пір зрідка зустрічаються в обороті, тому що офіційним платіжним засобом будуть ще до кінця 2017 року. Однак обмін даних банкнот в інших країнах швидше за все буде обмежений. Необмежений час офіційним платіжним засобом будуть банкноти, випущені, починаючи з 2002 року. Тому, отримуючи банкноту, зверніть увагу на рік випуску, який вказаний на кожній банкноті. Приймайте тільки банкноти, випущені після 2002 року:

Ще рік тому ми могли з упевненістю сказати, що не існує якісних фальшивок ларі, проте в останні 6 місяців в Грузії заарештували кілька угруповань, які реалізували підробки банкнот номіналів 50 і 100 ларі, загальною цінністю в кілька десятків тисяч доларів США. Тому наполегливо рекомендуємо міняти валюту тільки в перевірених установах, а також уважно вивчати отримані в магазинах банкноти. У разі сумнівів перевірте водяний знак банкноти (на білому тлі), який можна побачити на просвіт:

Варто відзначити, що всі банкноти, отримані Вами в філіях Tavex, пройшли сувору перевірку, включаючи перевірку під УФ променями і на наявність захисних елементів на кожній з банкнот.
Грузинські ларі нового зразка створені не тільки для оновлення дизайну грошової одиниці країни, але і для підвищення ступеня захисту місцевої валюти. Нижче можете переконатися скільки елементів захисту банкноти мають лише при приміщенні в УФ промені (UV-лампу):

Ціни в Грузії

Рівень цін нижче, ніж в Латвії, особливо, якщо ми порівнюємо з Ригою та іншими великими містами. Ціни на проживання та харчування, безумовно, і в Грузії залежать від якості обраної послуги. Простий готельний номер на двох можна знайти за 35 євро, а якщо плануєте поїздку великою компанією, то радимо зняти квартиру - в результаті це вийде дешевше. Громадський транспорт в Грузії дуже доступний і проїзд коштує значно дешевше звичних нам цін. Ціна послуг таксі також недорога, наприклад, поїздка від аеропорту до центру Тбілісі буде коштувати не дорожче 25 ларі (~ 10 євро).

Продукти в магазинах, як не дивно, дорожче ніж в наших магазинах (особливо це стосується молочної продукції), тому туристи вважають за краще їсти в ресторанах. Грузинська кухня смачна і багата. Поїсти щільна вечеря з смачним грузинським вином можливо за 6 євро на персону. Ви просто зобов'язані насолодитися традиційним грузинським стравою - хінкалі, щось на кшталт пельменів, але набагато смачніше. Ціна на хінкалі досить демократична, близько 0.60 ларі (~ 0,25 євро) за штуку. Замовивши хінкалі, обов'язково поцікавтеся у офіціанта як правильно їсти дане блюдо. Місцевих жителів ображає незнання традицій, проте вони із задоволенням діляться ними і в будь-який момент готові відповісти на будь-яке ваше питання.

Природно, знаменито на весь світ і Грузинське вино. Пляшка хорошого вина обійдеться вам від 8 до 30 ларі (близько 3,50 - 13 євро). Здійснюючи велику покупку завжди варто попросити знижку, винні магазини, як правило, із задоволенням пропонують кращу ціну, якщо загальна сума покупки вище 100 ларі. Пам'ятайте, що існують обмеження на ввезення алкоголю в країни ЄС.

Обмін валюти і розрахунки в Грузії

Вирушаючи до Грузії варто зважати на те, що Грузія - країна готівки. Послуга обміну валюти доступна практично в кожному місті, однак, з досвіду можемо сказати, що курси угод можуть бути абсолютно різними, а в маленьких містах обмін валюти може стати головним болем. Якщо плануєте ізпользовать послуги банку, то зважайте на те, що філії банків відкриті тільки в робочі дні. Знайти банкомат в центрі великого міста не складе труднощів, проте в провінції і маленьких містечках знайти банкомат практично неможливо. Якщо плануєте використовувати платіжну карту, то спочатку дізнайтеся про витрати, пов'язані з даним видом розрахунків за кордоном.

З упевненістю можемо сказати, що обміняти гроші в пункті обміну валюти буде значно вигідніше, ніж у банку або аеропорту. Дізнавшись курс обміну, обов'язково запитайте про комісійну плату, яка в деяких місцях може становити до 10% від суми. Перш ніж зробити обмін, уважно порахуйте суму, яку повинні будете отримати в результаті угоди, тому як повернення грошей після операції в Грузії не представляється можливим.

Чи не рекомендуємо проводити обмін валюти у приватних осіб. Дані люди пропонують нібито хороші курси, проте велика частина подібних "бізнесменів" є шахраями, які спекулюють на курсі і часто професійно поширюють фальшиві або вийшли з обігу банкноти.

Щоб не втрачати ні секунди насолоди цієї красивої і чарівною країною, а також не створювати собі проблем з пошуками вигідного курсу, рекомендуємо поміняти гроші до початку подорожі, в Латвії.

Якщо у вас виникають питання, пов'язані з розрахунками в Грузії, запитуйте у наших фахівців за обслужінанію в філіях Tavex або телефонуйте +371 6720 5533.

Бажаємо незабутньої подорожі!

>>> Про особливості розрахунків в інших країнах читай тут!

Новости