Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гроші в Хорватії: обмін та курс валюти, банки і карти

Інформація на червень 2018 року.

Ми подорожували по містах в регіоні Далмації (Сплітсько-Далматинська хорв. Splitsko-dalmatinska): Спліт, Трогір, о. Хвар (Хвар, Старі Град, Йелса), о. Корчула (Корчула)

На всіх форумах написано, що в Хорватію краще приїжджати з євро - долари обмінюють неохоче, з рублями взагалі важко. Ми повірили і приїхали з євро.

Прибули ми в аеропорт міста Спліта. В аеропорту є два обмінника: власне, обмінник і відділення банку Splitska banka. Ми порівняли курси і пішли в банк

Курс на червень 2018 року в Splitska banka (OTP group) 1 EUR = 7,32 KUN (1 KUN = 10,04 RUB для розуміння). Банк не бере комісію. Відділення банку є в багатьох містах, не знайшли тільки в Старі Граді.

Інформація на червень 2018 року

ГОДИНИ РОБОТИ Splitska banka

пн-пт 8:00 - 19:00

сб 08:00 - 12:00 (деякі по сб НЕ працюють)

нд НЕ працюють

Вигіднішого курсу нам знайти не вдалося. Інші обмінники в містах пропонували обмінювати по 7,01-7,20. Деякі з них (не всі) пропонували більш-менш вигідні курси, але з комісією 1,5%, що зовсім обесценивало обмін. Серед них згадую тільки газетні кіоски TISAK, причому в різних кіосках курси були різні, але однаково невигідні.

Не вірте яскравим написам про кращий курс. Як правило, найяскравіші обмінники пропонували самі кричуще невгодних курси.

На пошті (Pošta) ми теж спробували удачу. Там потрібно взяти талончик, в відділеннях працює електронна черга. Курс був близько 7,28 (залежав від суми) + комісія. Міняти не стали.

Правда, один раз нам казково пощастило. Ми оплатили апартаменти в євро, а дівчина на ресепшені запропонувала видати здачу в кунах. Можливо вона не знала правильний курс, тому і обміняла нам гроші майже по 7,50.

До речі, в готелях і апартаментах часто можна розплачуватися в євро. Але ми знімали все через Booking.com, тому попередньо запитали кожного господаря, в якій валюті він вважає за краще приймати оплату. По карті розплатилися тільки в готелі на о. Хвар, іншим - готівкою в євро.

Картки охоче приймають в ресторанах, в продуктових магазинах (зазвичай закуповувалися в Konzum), але не в булочних і фаст-фуді. Квиток на автобуси і парою (зазвичай) теж сплачували готівкою. Краще уточнюйте заздалегідь.

PS: Хорватія можливо скоро відмовиться від кун і перейде на євро, так що ця порада може виявитися марним навіть вже в 2019.

Новости