Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гроші в Єгипті | туристичний портал

  1. Грошова одиниця Єгипту. Опис банкнот і їх номіналів
  2. Як правильно торгуватися
  3. Ціни в Єгипті
  4. Бакшиш. Поради туристам

Відпочинок в Єгипті стає останнім часом дуже популярним. Поїздка в казкову східну країну, до теплого червоного моря , В таємничий світ пірамід і сфінксів дозволяє доторкнутися до витоків цивілізації і отримати масу найнесподіваніших і непередаване вражень.
Перед поїздкою в незнайому країну необхідно проявити цікавість і зібрати про неї хоча б елементарну інформацію, дізнатися про звичаї та звичаї . Питання про валюту, що ходить в країні, також є важливим.

дізнатися про звичаї та звичаї

Грошова одиниця Єгипту. Опис банкнот і їх номіналів

Національною валютою Єгипту є єгипетський фунт (LE). Дрібна розмінна монета називається піастр (PT). У Росії 1 рубль складається з 100 копійок, в єгипетському фунті ж 100 піастрів. Банкноти єгипетського фунта бувають гідністю 1, 5, 10, 20, 50 і 100 фунтів.
Піастри в монетах бувають номіналом 5, 10 і 25 піастрів. Також піастри номіналом 25 і 50 піастрів бувають в паперовому вигляді.
Різноманітності єгипетських металевих піастрів можна тільки дивуватися. Монети номіналом 5 піастрів можуть бути «срібними» із зображенням на них орла і нікелевими із зображенням піраміди і вази. На «срібних» монетах номіналом 10 і 20 піастрів «розташували» орла і мечеть. Монети номіналом 10 піастрів можуть бути і нікелевими, на них також зображена мечеть. Монети в 20 піастрів не бувають нікелевими. Монети номіналом 25 піастрів «срібні» з отвором посередині.
Паперові банкноти майже однакові за розміром, схожі між собою, тому їх можна переплутати, особливо це стосується банкнот номіналом 50 фунтів і 50 піастрів.
Банки Єгипту приймають будь-які види валют, чеки і кредитні карти. Ввезти валюту інших країн в Єгипет можна, але потрібно її обов'язково задекларувати. Вивозити і ввозити національну валюту можна тільки в розмірі до 20 000LT на людину.

На єгипетські фунти можна поміняти і долари, і євро
На єгипетські фунти можна поміняти і долари, і євро. Найкраще обмін валюти проводити в банках або в обмінних пунктах. Там завжди можна побачити на електронних табло діючий курс валют.
Курс єгипетського фунта до долара США - 5,77 фунта, до євро - 8 фунтів.
В основному банкноти єгипетських фунтів і піастрів дуже брудні і старі, але їх приймають і на ринках, і в банках, тому не варто боятися, що ці гроші не приймуть для оплати.

Як правильно торгуватися

ринки Єгипту - це особливий світ, що має свої правила і закони. Вузькі вулички з лавками, розвали строкатих і незвичайних товарів, напористі зазивали-продавці.
Перед походом на ринок рекомендується розміняти свої гроші на єгипетські фунти. Торгівля в єгипетських фунтах набагато вигідніше, ніж в доларах (євро в Єгипті не ходові гроші). Торгуючись в доларах, турист неодмінно витратить набагато більше.
Туристи повинні бути уважними при розрахунках з продавцями. При видачі здачі єгиптяни можуть вручити замість 50 фунтів 50 піастрів, так як ці гроші дуже схожі між собою.
Проходячи по ринку, вибираючи товар, треба рухатися не поспішаючи, придивлятися до товару. Бігати від прилавка до прилавка не варто. У іншого прилавка товар не буде дешевше. Знизити ціну можна тільки в результаті правильного торгу. В принципі будь-який товар, який сподобався можна купити за цілком прийнятною ціною.

Якщо товар подобається туристу, то йому слід постаратися привернути увагу продавця, показати свою зацікавленість
Якщо товар подобається туристу, то йому слід постаратися привернути увагу продавця, показати свою зацікавленість. Товар, який сподобався слід уважно розглянути, покриття в руках, помацати, і тільки потім запитати у продавця про його вартості. Ні в якому разі не можна називати ціну товару самим, про неї повинен сказати продавець. Якщо ж турист першим назве ціну, то знизити її вже не вдасться. Торг не відбудуться. Адже влаштовує покупця ціна вже названа.
Незалежно від того, яку ціну пропонує продавець, необхідно якомога емоційніше і артистичніше дивуватися їй. Потім треба повернути товар на місце і зробити вигляд, що збираєтеся йти. Не варто хвилюватися. Продавець завжди зацікавлений в тому, щоб продати свій товар, тому він ні за що не дозволить піти без покупки (звичайно, в тому випадку, якщо турист виявив інтерес до товару). Треба пам'ятати про те, що ціна завищена зазвичай в 2 або 3 рази, тому торг не тільки доречний, але й необхідний.

Ціни в Єгипті

Ціни на всі товари в магазинах і на ринках Єгипту нефіксовані. Якщо цінник на товар в магазині говорить про якийсь сумі, з цього ще не випливає, що цей товар буде проданий саме за цією ціною.
знаючи звичаї і звичаї єгиптян , Можна з упевненістю відразу ж зменшувати зазначену суму в 2, а то і 3 рази, а після азартного торгу можна домогтися додаткового зменшення ціни.
Але в Єгипті так само існують магазини, де ціни на товар фіксовані і обов'язкові. Торгівля в цих магазинах ведеться за європейськими правилами, і торгуватися в них марно.

Гроші при отриманні здачі за придбаний товар або послугу, слід обов'язково перераховувати, навіть при отриманні її   в престижних ресторанах   і магазинах
Гроші при отриманні здачі за придбаний товар або послугу, слід обов'язково перераховувати, навіть при отриманні її в престижних ресторанах і магазинах.
При користуванні маршруткою або таксі за проїзд слід розраховуватися тільки в момент прибуття в пункт призначення. В іншому випадку, якщо заплатити за поїздку відразу, то водій, завершивши маршрут, може назвати зовсім іншу ціну.
Ціни на пиво і прохолодні напої у вуличних магазинах набагато нижче, ніж на екскурсіях , На пляжі, в готелях.
Екскурсії вимагають істотних матеріальних витрат. Ціна на екскурсійне обслуговування, придбане у гідів в готелі, на порядок вище, ніж в вуличному турагентстві . Правда, часом, скориставшись послугами цих агентств, можна замість задоволення від екскурсії отримати масу неприємностей.

Бакшиш. Поради туристам

Бакшиш, або чайові, можна назвати хабаром, мздой, подачкою. Це слово без перекладу знає, напевно, весь світ. Бакшиш - це перше слово, яке почує турист, переступивши прикордонну смугу в аеропорту. І це слово буде супроводжувати його на всьому протязі перебування в Єгипті .
Прикордонник, що приклеює в'їзну візу в закордонний паспорт, попросить бакшиш першим. Необхідно знати, що в даному випадку необов'язково платити чайові. Приклеїти візу можна і самостійно. Бакшиш проситимуть і носильники, і покоївки в готелі, платити доведеться в ресторані і в кафе, таксистам і навіть екскурсійним гідам.

Можливо, деяким туристам і шкода гроші, але бакшиш все одно доведеться платити
Можливо, деяким туристам і шкода гроші, але бакшиш все одно доведеться платити. Адже ніхто не хоче уславитися скупим. та й єгиптяни знайдуть масу всіляких способів , Щоб виманити у туристів цей самий заповітний бакшиш.
Який бакшиш ні дай єгиптянинові, він все одно навряд чи буде задоволений, тому краще обмежитися 30 піастрами, в крайньому випадку, 1 фунтом.
Зробивши замовлення в ресторані, необхідно розплатитися за нього і тільки після цього приступати до їжі. Якщо ж оплачувати обід після того, як він був з'їдений, можливо, доведеться віддати гроші і за багато інших страви (яких ніхто і не пробував). Довести, що ці страви не входили в замовлення, неможливо. Персонал скаже на це, що туристи вже з'їли їх і просто не хочуть платити.
Виїжджаючи з готелю, треба в обов'язковому порядку дуже уважно перевірити виставлений рахунок, так як буває, що сума в рахунку не відповідає дійсності.
Знаючи про ці маленьких, але дуже важливі дрібниці, туристи, відпочиваючі в Єгипті, не наділяють помилок і зможуть уникнути багатьох неприємностей, а їх відпочинок у цій прекрасній країні стане ще більш приємним і незабутнім. Адже не дарма ж кажуть: «Попереджений, значить озброєний».
Розділ про Єгипет на форумі: Єгипет на форумі

Новости