Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чехія | Гроші та платіжні розрахунки


Загальні відомості
Грошовою одиницею Чехії є чеська крона (CZK). Чеська крона - одна з найстаріших грошових одиниць Європи. Свою історію вона веде з XII століття, коли було засновано Чеське королівство. У чеській мові слово «крона» до сих пір означає і національну валюту, і корону - символ королівської влади.
У Чеській Республіці мають ходіння паперові грошові купюри гідністю 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 і 5000 крон.
Після вступу до Євросоюзу Чехія повинна перейти на євро. Однак запланований перехід в 2008 році був відкладений до 2012 року. У магазинах приймають тільки крони. Є магазини, де вже почали приймати євро, але роблять вони це за дуже невигідним курсом. На даний момент курс чеської крони до долара становить близько 18 крон за долар і близько 25 крон за євро.
Обмін валюти потрібно здійснювати тільки в спеціалізованих місцях! Туристи часом не в силах встояти перед спокусою зробити обмін доларів або євро на чеські крони по надзвичайно вигідним курсом, який їм пропонують деякі підприємливі особи прямо на вулицях Праги. Однак в магазині або ресторані ці купюри чомусь наполегливо відмовляються приймати. Виявляється, це болгарські леви, а двохтисячного купюра, на перший погляд, віддалено схожа з чеської банкнотою того ж номіналу. За офіційним курсом 2000 болгарських левів стоять всього лише 120 чеських крон. У зв'язку з цим на вітринах багатьох обмінних пунктів вивішені болгарські купюри з поясненням англійською мовою, що це зовсім не чеська валюта.
Обміняти будь-яку вільно конвертовану валюту на чеські крони і назад, а також продати або купити тревел-чеки можна в чеських банках або пунктах обміну, яких багато в місцях, найбільш відвідуваних іноземними туристами, а також в аеропорту, на вокзалах, на главпочтамте, в великих готелях.
У центральній частині будь-якого міста в Чехії і вестибюлях багатьох станцій метро в Празі встановлені обмінні автомати, що видають чеські крони. Не поспішайте міняти гроші в аеропорту або на вокзалі - тут курс завжди гірше, ніж в місті. Намагайтеся уникати поширених назв типу Cheque Point - в таких мережах курс чеської крони зазвичай гірше. радимо міняти гроші в Празі пунктах, де працюють араби, тут курс вигідніше.
Чеські банки відкриті для відвідувачів у робочі дні з 8:00 до 16:00. Ряд обмінних пунктів в Чехії відкритий цілодобово. Банкомати видають тільки чеські крони.
У всіх пунктах обміну валюти вивішені таблички із зазначенням курсу валют і відсотка комісійних, стягнутих за послуги, які можуть становити від 1 до 7%. Обмінний курс варіюється не тільки залежно від місця розташування пункту, але іноді і від часу дня.
У чеських банках при обміні зазвичай належить пред'явити паспорт. Банки в Чехії видають довідки про досконалий обмін валюти на чеські крони. Обмінні пункти валюти уваги на паспорти не звертають, та й видачею довідок себе не обтяжують. А мати таку довідку корисно: вона стане в нагоді, якщо ви не зумієте спустити в Чехії всі свої крони. Зворотний їх обмін на долари і євро може викликати певні труднощі. У готелях часто цю операцію не роблять взагалі. У чеських банках або на кордоні Чехії здати крони можна, але при цьому у вас можуть запитати довідку про те, що ці крони були куплені за валюту.

Ціни в Чехії
Спробуємо навести зразковий порядок цін в Чеській Республіці. Їжа в Чехії дуже дешева в порівнянні з Росією. Кружка хорошого чеського пива коштує в районі 38 крон. Обід в чеському ресторані (не туристична!) Обійдеться близько 200-300 крон на людину в залежності від обраних страв. До речі майже у всіх чеських ресторанів є свої сайти в Інтернеті, на яких наведені меню з цінами. Найдешевше м'ясо - свинина і яловичина. Що стосується одягу, побутової техніки, електроніки і т. П., То ціни залежать від самого товару, знижок і розпродажів, але в загальному вартість вище, ніж в Росії. Пояснюється це досить просто - свого виробництва в Чехії майже немає, а «ліві» способи ввезення товару в Чехії не практикуються. Проїзд в транспорті трохи дорожче, ніж в Росії.

Кредитні картки
У Чехії майже всюди приймають до оплати кредитні картки Visa, MasterCard і American Express. Виняток становлять дрібні магазини і кабачки. У всіх туристичних місцях карти приймаються.

Де купити крони в Москві:
Ленінський пр-т, 62/1; вул. Гарматна, 3 ( www.49valut.ru )

Конвертор валют: www.czechtourism.com/rus/ru/docs/rates.html

Новости