Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Болгарія і євро

Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії   країни   ЄС   - члени   єврозони   (19) Країни ЄС, зобов'язані приєднатися до єврозони (7) Країни ЄС, що не входять в Єврозону (Великобританія, Данія) (2) Країни, що не входять в ЄС, що використовують євро до домовленості (Андорра, Ватикан, Монако, Сан-Марино) (4) Території, що не входять в ЄС, але використовують євро без домовленості (Чорногорія, Косово) (2)   Приєднання до єврозони є обов'язковим для   Болгарії   , Але не обмежена будь-яким строком

країни ЄС - члени єврозони (19) Країни ЄС, зобов'язані приєднатися до єврозони (7) Країни ЄС, що не входять в Єврозону (Великобританія, Данія) (2) Країни, що не входять в ЄС, що використовують євро до домовленості (Андорра, Ватикан, Монако, Сан-Марино) (4) Території, що не входять в ЄС, але використовують євро без домовленості (Чорногорія, Косово) (2)

Приєднання до єврозони є обов'язковим для Болгарії , Але не обмежена будь-яким строком. Точна дата залежить від приєднання до Європейського механізму валютних курсів (ERM), який називають приймальні єврозони. Болгарія, як очікується, буде підтримувати фіксований обмінний курс лева [1] .

зображення монети євро ще не зроблено, але для всіх болгарських монет вибрано зображення Мадарського вершника .

З нагоди Договору про приєднання до ЄС 25 квітня 2005 Болгарський народний банк випустив пам'ятну монету з номіналом 1,95583 лева, що еквівалентно 1 євро.

Після вступу Болгарії до Європейського Союзу виникла суперечка про правопис євро в Болгарії. Європейський центральний банк (ЄЦБ) вважав, що назва єдиної європейської валюти на болгарському має бути «еуро», а болгарська сторона стверджувала, що правильне написання - «євро». Можливо, найсильнішим аргументом на підтримку болгарського положення був той факт, що в підписаному всіма державами-членами Договорі про приєднання Болгарії до Європейського союзу використовується написання «євро». Суперечка тривала майже рік після того, як Болгарія стала повноправним членом ЄС: в офіційних публікаціях ЄЦБ використовувалося написання «еуро», в той час як болгарські інститути (в основному БНБ ) Вказували в офіційних виданнях «євро». У грудні 2007 року, з підписанням представниками держав ЄС Договору про функціонування Європейського союзу, питання про правильність написання назви єдиної європейської валюти на болгарському остаточно вирішено на користь Болгарії [2] [3] .

уряд партії ГЕРБ визначило пріоритетну мету країни вступ до ERM2, а потім в єврозону. Але так як криза в Греції викликав настрої проти розширення зони євро, а потім з'ясувалося, що дефіцит бюджету на 2009 рік перевищив поріг в 3%, влада країни відклали ці наміри.

уряд Пламен Орешарські при підтримці БСП і ДПС відновило підготовку до приєднання до єврозони в кінці 2013 року. Відповідно до заяв міністра фінансів, рішення буде прийнято вже в 2015 році, в залежності від макроекономічних показників. Це означає, що найраніша можлива дата вступу до валютного союзу - 2017 рік, але, ймовірно, ця подія відбудеться в 2018 або 2019 році.

29 червня 2008 року було оголошено, що 25,44% болгарських виборців вибрали Мадарського вершника в якості зображення для майбутніх болгарських монет. Іншими претендентами на цю роль були кирилиця, Рильський монастир і фортеця Царевец в Велико-Тирново [5] [6] [7] .

Болгарія відповідає 4 з 5 Маастрихтських критеріїв в останньому звіті про збіжність, опублікованому Європейським центральним банком в травні 2012.

Новости