Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як називаються гроші в Індонезії і яка валюта на Балі

  1. Як називаються гроші в Індонезії
  2. Рупії індонезійські курс до долара
  3. Де краще міняти гроші в Індонезії
  4. Валюта на Балі - як знімати гроші в банкоматі
  5. Банкомати на Балі з низькою комісією
  6. Де знаходяться банкомати в аеропорті Денпасар

Якщо ви вперше збираєтеся на Балі або на інші острови Індонезії, то без сумніву у вас може виникнути питання: «Як називаються гроші в Індонезії?». Та й взагалі цікаво адже знати яка валюта на Балі і який її курс. На мій погляд про такі речі дійсно краще дізнатися заздалегідь, тому як на місці, відразу після прильоту, навряд чи будуть сили розбиратися який реальний курс місцевої валюти до долара, а також чи дійсно вам на руки видали гроші Індонезії, а не липові фантики. Та й підготувавшись заздалегідь, у вас буде менше шансів на те, що місцеві міняйли надують вас, тому що махінації з валютою досить поширена практика на Балі, як і в будь-якому іншому туристичному місці.

Як називаються гроші в Індонезії

Гроші в Індонезії називаються індонезійськими рупіями. Їх трилітерний код - IDR. Таким чином, і валюта на Балі теж індонезійська рупія. Виглядають гроші Індонезії ось так.

На фото видно, що в принципі індонезійські рупії (IDR) нічим особливо не відрізняються від грошей інших країн світу. Теж банкноти, теж різнокольорові і теж з обличчями політиків або інших важливих персон. Пам'ятаю у нас до деномінації в кінці 90-х теж ходили рублі з купою нулів, але ті часи пройшли. В Індонезії же кожен приїжджий відразу стає мільйонером, така ось країна багатіїв))

Рупії індонезійські курс до долара

Коли ми були на Балі в останній раз, курс індонезійської рупії до долара становив приблизно 13 тис рупій за 1 долар. На графіку нижче видно динаміка зміни курсу індонезійської рупії за останні два роки. За останні пару років курс помітно знизився, але в принципі нижче ~ 13 000 індонезійських рупій за 1 долар в 2017 році не падав і поки тримається в середньому на цьому ж рівні.

Щоб дізнатися актуальний курс індонезійської рупії до долара на сьогоднішню дату, скористайтеся онлайн-конвертером Xe.com . За допомогою нього я частенько конвертує будь-яку валюту світу в іншу. Тобто, якщо ви везете з собою, наприклад, євро, а не долари, то також можете дізнатися курс на сайті www.xe.com.

До речі, якщо ви плануєте поїздку на чудовий острів Балі, від душі рекомендую чудовий сервіс, де можна забронювати індивідуальні екскурсії по Балі від місцевих жителів . Це заощадить ваш час і гроші, а головне - ви побачите чарівний Балі не тільки з туристичною боку!

Але я зазначу, що у всій Азії перевага віддається все-таки доларам, а не євро. Якщо будете обмінювати валюту на місці, то курс обміну євро на індонезійські рупії часто сильно не вигідний. Так що готівкою на Балі варто з собою везти долари. І вже точно не рублі, з ними тим більше втратите на обміні купу грошей, якщо взагалі хто-небудь захоче їх вам обміняти, тому що рублі індонезійця ні в якому вигляді не потрібні))

Де краще міняти гроші в Індонезії

Як і в більшості країн світу в Індонезії, і зокрема на Балі, ви знайдете безліч обмінників. Особливо ними рясніють вулиці Кути та інших популярних туристичних місць. Виглядають вони як невеликі приватні конторки, зазивають до себе табличками про кращі умови обміну. Насправді ж в них у всіх курс обміну дуже невигідний. Я б навіть сказала, що грабіжницький, а тому в подібних місцях обмінювати валюту я б не рекомендувала. Крім того, неодноразово чула скарги, що людей обманювали, обраховували і всіляко розводили на додаткові комісії.

З цієї причини варто знати, що для обміну доларів (або євро) в Індонезії краще звертатися в такі ось авторизовані офіси-обмінники.

З цієї причини варто знати, що для обміну доларів (або євро) в Індонезії краще звертатися в такі ось авторизовані офіси-обмінники

Курс в них реальний і з мінімальною комісією за послуги. Вам відкрито надається вся інформація про курс покупки і продажу, а також називається остаточна сума обміну. Увага! Купюри номіналом нижче 100 доларів, як правило, обмінюються за менш вигідним курсом. Так що не тягніть із собою багато доларів низького номіналу.

І ще зауважу, що на дрібних конторки теж частенько пишуть, мовляв «авторизований обмінний пункт». Не вірте такій рекламі. За зовнішнім виглядом ви відразу зрозумієте шарага це або дійсно офіційний державний обмінник.

Валюта на Балі - як знімати гроші в банкоматі

Я давно готівку з собою практично не вожу, в кращому випадку пару сотень доларів на прозапас, які вважаю за краще зайвий раз не чіпати. Всі необхідні суми я знімаю прямо в банкоматах аеропортів, куди б я не прилетіла. Те ж саме я зробила і на Балі. На мій погляд це набагато зручніше. Якщо ви робите так само, або просто вам цікаво як знімати гроші в банкоматі на Балі, то нижче я опишу цей процес, згадавши деякі особливості переведення в готівку грошей з карти в індонезійських банкоматах.

В принципі як і скрізь, спочатку ви вибираєте в банкоматі англійську мову, потім вводите пін-код, вибираєте Withdraw, тобто зняття готівки, вказуєте рахунок (зазвичай Credit, навіть якщо рахунок дебетовий) і суму, яку хочете зняти. Ось тут у балийских банкоматів є деяка особливість ...

В Індонезії банкомати завантажуються купюрами по 50 000 і 100 000 рупій, максимум за раз банкомат може видати 30 купюр. Тобто, це або 1 500 000 (півтора мільйона) рупій, якщо банкомат набитий 50-тисячними купюрами, або 3 000 000 (3 млн) рупій, якщо в банкоматі 100-тисячний купюри. На перший погляд непогано, суми вселяють, але на ділі 3 млн рупій це приблизно 200 доларів. Не така вже грандіозна сума. Якщо ви захочете зняти скажімо 600 доларів, то вам доведеться знімати 3 рази по 3 млн рупій, а це значить, що 3 рази візьметься комісія за зняття. Причому як з боку індонезійського банку, так і з боку вашого. В Індонезії це, як правило, 30 тис рупій за одне зняття, а ось яка комісія у вашого банку, потрібно уточнювати вже у нього. У мене Альфабанк забирає 1% від суми зняття.

Тому враховуйте цей факт і будьте готові, що понад 3 млн рупій за раз вам банкомат не видасть. До речі, буває обмеження і зовсім на 1,2 млн або на 1,5 млн, а за такими сумами і зовсім невигідно знімати. Тому шукайте саме ті банкомати, де видається максимум - 3 млн. Для цього просто необхідно вставити карту в банкомат і він вам повідомить, що максимальна сума зняття така-то.

Банкомати на Балі з низькою комісією

З власного досвіду можу сказати, що до банкоматів, що видає по 3 млн, що виходить набагато вигідніше, відносяться Bii, Permata Bank, Сітібанк, Commonwealth Bank, також по 2,5 млн видає BCA. За іншим можна перевірити самостійно.

Де знаходяться банкомати в аеропорті Денпасар

Якщо ви бажаєте зняти гроші відразу по прильоту, то ряд перерахованих вище банкоматів знаходиться на вулиці, праворуч від виходу із залу прильоту. Всередині самого аеропорту також понатикані банкомати одного банку, але умови зняття в них не вигідні. Краще вийдіть на вулицю і там виберіть банкомат з декількох варіантів. Тому що в якихось теж видається тільки півтора мільйона, але наскільки пам'ятаю, там точно був Bii, який особисто мене влаштовував найбільше.

Новости