Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Google Earth на службі екології

Створено 18.11.2010 14:22 IndigoMan

Спільно з Департаментом енергетики США та Американським космічним агентством (NASA) сервіс Google Earth розробив проект по створенню інтерактивних карт, що відображають   рівень викидів вуглекислого газу Спільно з Департаментом енергетики США та Американським космічним агентством (NASA) сервіс Google Earth розробив проект по створенню інтерактивних карт, що відображають рівень викидів вуглекислого газу .

Цей проект був названий «Вулкан», чим розробники натякають на зв'язок з римським богом вогню. Інтерактивні карти дозволяють враховувати не тільки кількість вуглекислого газу, виробленого фабриками, заводами, житловими будинками, літаками і наземним транспортом, а й дають якісну класифікацію майже по 50 різних видів згорає викопного палива.

Статистика «Вулкана» оновлюється щогодини, і надходить на сервер з декількох джерел, - таких як Агентство з захисту навколишнього середовища та Департамент енергетики Сполучених штатів, до того ж, враховуються демографічні дані, і за чисельністю населення за допомогою загальних формул обчислюються обсяги використовуваних ресурсів . Творці акцентують увагу на тому, що до створення «Вулкана» вся ця інформація погано піддавалася аналізу, оскільки дані з різних джерел не могли бути узагальнені.

На початковому етапі роботи проекту інтерактивними картами викидів СО2 покривається тільки територія США, але в планах на найближче майбутнє вже числяться карти для Мексики і Канади.

Другим подарунком екології від компанія Google став сервіс Climate Change in Our World на базі Google Earth, який розроблений спеціально для моделювання кліматичних змін і складання прогнозів зміни клімату Другим подарунком екології від компанія Google став сервіс Climate Change in Our World на базі Google Earth, який розроблений спеціально для моделювання кліматичних змін і складання прогнозів зміни клімату. Дані, які використовуються проектом, надаються Британської організацією з дослідження Антарктики і метеорологічний центром Великобританії, тому користувачі можуть бути впевнені в надійності отриманих розрахунків. По суті, Climate Change in Our World являє собою два додаткових шару для Google Earth, перший з яких показує прогнозоване зростання температур в світі, а другий прогнозує танення льодовиків до кінця поточного сторіччя. Сервіс дозволяє переглядати прогноз кліматичних змін і для окремо взятого регіону, і в загальнопланетарна масштабах. Плюс користувачі отримують доступ до інформації про екологічну ситуацію в світі і можуть отримати поради щодо запобігання кліматичним змінам.

І, нарешті, «третій горішок для Попелюшки» - це запущений Google сервіс Google Ocean, який зробив можливими віртуальні подорожі по дну світового океану . Тривимірна карта океанічного дна занурює користувачів в морську безодню для вивчення підводного рельєфу і отримання наданої морськими біологами і провідними океанологами супутньої інформації.

Google Ocean дозволяє навіть без акваланга детально оглядати визначні пам'ятки тих самих мало досліджених 70% Землі, які досі були доступні тільки рибам і шукачам скарбів. Всі бажаючі можуть ознайомитися з підводними вулканами і місцями великих корабельних аварій, або, наприклад, пошукати Атлантиду або місце аварії Титаніка. Додатково в цьому додатку до Google Ocean дозволяє навіть без   акваланга   детально оглядати визначні пам'ятки тих самих мало досліджених 70% Землі, які досі були доступні тільки рибам і шукачам скарбів Google Earth присутня інформація про течіях в різних точках Світового океану, температурі води, морській флорі і фауні, «плантаціях» коралових рифів. Ще одним бонусом є можливість відслідковувати маршрути міграцій представників океанської фауни, яких користувач на свій розсуд обере для спостережень із супутника. Вже відчуваєте себе кібернетичним богом?

Компанія Google сподівається, що проект Google Ocean стане майданчиком для діалогу між представниками наукового співтовариства і «простими смертними» інтернету. Крім картографічної програми Google Earth, компанія Google, між справою, випустила астрономічні віртуальні карти зоряного неба, а так само Місяця і Марса.

Вже відчуваєте себе кібернетичним богом?

Новости