Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Фізичний розвиток дитини до трьох місяців

У перші місяці життя повинна бути приділена велика увага і розвитку рухів дитини. Не слід обмежувати руху немовляти.

З півтора місяців і в більш старшому віці в години неспання дитина повинна бути одягнений в распашон-ку, теплу кофтину, яка щільно прилягає до шиї і до зап'ясть, і в штани-панчохи, поверх яких на ступні слід надіти вовняні шкарпетки. Якщо в кімнаті досить тепло (20-22 °), то в такому костюмі дитина зазвичай не охолоджується і має повну можливість вільно рухатися.

До дво-, тримісячного віку дитині слід навчитися піднімати і утримувати голову, лежачи на животі і перебуваючи у вертикальному положенні на руках у дорослого. Особливо корисні йому руху в положенні на животі, так як виконуючи їх, він розвиває і зміцнює всю мускулатуру, зокрема м'язи черевного преса і грудної клітини, що має велике значення для його гарного фізичного розвитку.

Особливо корисні йому руху в положенні на животі, так як виконуючи їх, він розвиває і зміцнює всю мускулатуру, зокрема м'язи черевного преса і грудної клітини, що має велике значення для його гарного фізичного розвитку

Класти дитину на живіт можна з трьох - п'яти тижнів. Краще це робити не в ліжку, а на дивані або на столі, підстеливши ковдру. На більш твердої підстилці йому легше піднімати голову. Руки малюка, зігнуті в ліктях, повинні бути у нього під грудьми.

Щоб уникнути відрижки, дитини цього віку слід класти на живіт перед годуванням і залишати його в цьому положенні можна до тих пір, поки він буде активно намагатися піднімати і утримувати голову, а коли почне втомлюватися, покласти на спину.

Класти малюка на живіт слід регулярно перед кожним годуванням. У той час як ви його переодягаєте, готуючи до їжі, дайте йому можливість повправлятися у вмінні піднімати й утримувати голівку.

З двох з половіной-, тримісячного віку, коли дитина не спить уже до 1 години - 1 години 30 хвилин поспіль, його треба класти на живіт не рідше двох разів протягом кожного періоду неспання: один раз перед годуванням і другий-перед сном. Якщо ви робите це регулярно, до трьох місяців дитина вже утримує підняту голову і верхню частину корпусу, прогинаючи при цьому спину і спираючись на передпліччя.

Лежачи на животі, дитина по-новому бачить всі навколишні предмети; стежачи за чим-небудь, він повертається у відповідну сторону, намагається вище підняти голову. При цьому вдосконалюються його руху, зміцнюється мускулатура.

Іноді можна бачити не тільки тримісячних, але і семимісячних дітей, які на животі лежать безпорадно, з опущеною головою, не вміючи ні підняти, ні утримати її. Пояснюється це тим, що їх своєчасно не клали на живіт, не надавали можливість вправлятися в цих рухах.

Піднімати і утримувати голову при вертикальному положенні корпусу дитина також навчиться поступово, і до тримісячного віку, перебуваючи у вертикальному положенні, він вже цілком добре її утримує.

Він посміхається дорослому, який тримає його на руках, стежить за навколишніми, вільно повертає голову з боку в бік.

Чи можна і чи потрібно брати дитину на руки? Деякі батьки вважають правильним зовсім не брати дитину на руки, інші майже не спускають його з рук. Звичайно, малюка треба час від часу брати і тримати на руках. Це сприяє розвитку його рухів, здатності утримувати голову. Крім того, дитина, перебуваючи у вертикальному положенні, отримує багато нових вражень і особливо радіє ласкавого розмови з ним дорослого.

Але брати дитину на руки треба не надовго і лише тоді, коли він знаходиться в радісному настрої з тим, щоб, покладений назад в ліжечко, він не розплакався, а продовжував би спокійно спати.

Протягом перших місяців у дитини зміцнюються м'язи ніг. Але ставити дво-, тримісячного дитини, навіть підтримуючи його під пахви, ще рано.

Ви можете слідкувати за коментарями до цього запису через стрічку RSS 2.0 .

Чи можна і чи потрібно брати дитину на руки?

Новости