Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи є червону ікру мамі, що годує?

  1. Корисні властивості
  2. Як ввести в раціон?
  3. рекомендації
  4. Чорна ікра при грудному вигодовуванні
  5. Загальні висновки такі:

Червона ікра відноситься до морепродуктів, а це значить, що ступінь алергенність її дуже висока. І це основний мінус. Крім того, вживання її призводить до зміни смаку грудного молока - воно стає солонуватим. Були випадки, коли прівереди малюки відмовлялися від такої їжі.

Часи, коли ікра лососевих риб була доступна не всім, давно пройшли, і поласувати цим делікатесом можуть дозволити майже всі сучасні гурмани. Корисність червоної ікри для організму відома всім, а для матері-годувальниці вона стає прекрасним джерелом мікроелементів і вітамінів, так необхідних для неї в цей період життя. Але вона включена в список «майже заборонених продуктів», тобто тих, вживати які слід після певного часу після народження малюка, і з певним побоюванням і посиленою увагою на реакцію малюка після її введення в раціон годує грудьми мами.

Корисні властивості

Червона ікра - делікатес не тільки смачний. Вона багата дуже корисними для будь-якої людини речовинами. До її складу входить I, K, P, фолієва кислота, жирні кислоти, вітаміни А1, D та ін. Регулярне вживання цього продукту знижує ризик тромбоутворення, розвитку атеросклерозу, сприяє зміцненню кісткової системи та підвищення імунітету.

Але чи можна червону ікру при грудному вигодовуванні? Так складно часом утриматися від бутерброда з цим делікатесом! Але мамі в першу чергу потрібно думати про здоров'я малюка, чи не зашкодить це йому.

У складі натуральної червоної литки всіх видів (нерки, кети, горбуші , Форелі і кижуча) дуже багатий вітамінами і корисними мікро- і макроелементами склад:

  • А, D і E - корисні для здоров'я шкіри, волосся, нігтів, благотворно впливають на репродуктивну функцію (як чоловіків, так і жінок);
  • фолієва кислота - бере участь в утворенні еритроцитів, є джерелом сил і енергії;
  • йод - бере участь в обмінних процесах, є незамінним помічником належного функціонування щитовидної залози;
  • фосфор - виконує великі функції, наприклад, попереджає розвиток рахіту (кісткових змін), але відіграє допоміжну при засвоєнні глюкози, важливий для правильного будови і зростання нігтьових пластин, волосся;
  • залізо - є імуномодулятором, бере участь в обміні речовин, кровоносній системі (див. Залізо при ГВ );
  • калій - нормалізує роботу серця, нормалізує співвідношення води в організмі.

Також червона ікра має в складі близько 30% протеїнів, які засвоюються організмом людини набагато легше, ніж м'ясної або кисломолочний білок. Це обумовлено наявністю «допоміжних» засвоєнню елементів в ній, адже, по суті, ікра є риб'ячими зародками, і має повний набір життєзабезпечуючих компонентів.

Саме тому вживання червоної ікри жінкою при ГВ не забороняється, але варто поставитися до введення її в раціон відповідально, адже, як зазначалося, вона є можливим алергеном, втім, як і всі види метають її риб.

Як ввести в раціон?

Не варто поспішати продегустувати ікру в найкоротші терміни після пологів, мінімально допустимий час прирівнюється до чотирьох місяців. Скоротити до трьох його можна за умови, що під час вагітності ви регулярно вживали її в їжу, при цьому не помічаючи у себе проявів алергічних реакцій.

Почати введення необхідно з кількох кульок, при цьому почекайте з повторним вживанням як мінімум 2 доби. Якщо малюк не відреагував на введення нового продукту, можна збільшити кількість до двох чайних ложок, їх якраз досить для класики - бутерброда з червоною ікрою.

При цьому не варто занадто захоплюватися цим продуктом, і якщо раніше ви могли собі дозволити ласувати таким делікатесом в необмежених кількостях, то тепер не рекомендується вживати більше 60 грам в тиждень (4 чайних ложок).

рекомендації

Рекомендується спробувати ввести червону ікру при гв не раніше, ніж через 6 місяців після пологів. Малюк вже підріс, організм його зміцнився і адаптувався. Дотримуйтесь наступних правил:

  • Перший раз червона ікра при годуванні груддю вживається в дуже невеликій кількості - буквально кілька ікринок. Після цього протягом доби мама повинна відстежувати самопочуття дитини. Чи не з'явилася висипка, почервоніння, чи не болить животик, чи немає здуття або якихось інших симптомів?
  • Якщо описані прояви є, годує мамі червону ікру тимчасово доведеться виключити з раціону. Спробувати її знову можна через 2-3 місяці. Цілком ймовірно, що тоді дитина вже не буде реагувати на неї так гостро.
  • Якщо ж перший досвід успішний, червона ікра при годуванні груддю може бути включена в харчування мами. Але все ж варто бути обережними. Норма становить 2-3 чайні ложечки 1-2 рази в тиждень. Цього достатньо, щоб поласувати і отримати порцію корисних речовин.

Важливо: виключити червону ікру при годуванні груддю необхідно при схильності жінки до набряків, наявних захворюваннях нирок, ішемії, гіпертонії. У цих випадках вона принесе тільки шкоду. Це пов'язано з наявністю в її складі солі.

На питання чи можна мамі, що годує червону ікру ми відповіли, а тепер про те, як вибирати цей продукт. Адже він повинен бути високоякісним і натуральним, щоб дійсно принести користь. Обов'язково потрібно звернути увагу на наступні моменти:

  • Якісна червона ікра упаковується в бляшану або скляну тару. Пластик неприпустимий. На баночці повинні бути відсутніми пошкодження і масляні плями.
  • Все ікринки одного розміру, розсипчасті, однорідні. Запах - приємний, рибний.
  • На упаковці обов'язково позначений виробник, дата виготовлення, термін придатності.
  • Ікра повинна бути натуральною, приготовленої без застосування консервантів, шкідливих добавок. До речі, у відкритому вигляді такий продукт довго не зберігається.
  • Ціна цього делікатесу завжди висока. Дешевий продукт, швидше за все, є підробкою.

Чорна ікра при грудному вигодовуванні

А чи можна чорну ікру мамі, що годує? Адже вона вважається корисніша за червону, показана при анемії, дефіцити Ca і вітаміну D. Правила введення цього продукту, вибору і норм аналогічні тим, які були описані вище для червоної.

Підведемо підсумки. Можна їсти ікру годує мамі? Так, можна, при відсутності протипоказань по здоров'ю у жінки і негативних реакцій у малюка. Але, необхідно знати міру. Переїдання цього продукту не варто допускати. Це делікатес, вживати який можна лише іноді і в малих кількостях.

Дивіться також: Чи можна риб'ячий жир при грудному вигодовуванні?

[Custom-related-posts title = "Читачі також цікавляться:" none_text = ""]

Загальні висновки такі:

Червона ікра - у списку заборонених продуктів при грудному вигодовуванні, вживання яких під час годування грудьми протипоказане через високе ймовірності прояви алергічних реакцій з боку організму малюка. Краще відмовитися на перший рік лактації. Споживання даного продукту навіть у невеликій кількості можливо небезпечною для малятка.

Але чи можна червону ікру при грудному вигодовуванні?
Як ввести в раціон?
Чи не з'явилася висипка, почервоніння, чи не болить животик, чи немає здуття або якихось інших симптомів?
Можна їсти ікру годує мамі?

Новости