Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Литву

20 грудня 2007 року Литва приєдналася до Шенгенського простору. З цього часу для відвідування країни потрібна шенгенська віза, яку можна отримати в посольстві Литовської Республіки в Мінську або Генеральному Консульстві Литовської Республіки в Гродно.

або Генеральному Консульстві Литовської Республіки в Гродно

Посольство Литовської Республіки в Мінську приймає заяви про видачу Шенгенської візи тільки тоді, коли:
1) Литовська Республіка є основною метою поїздки.
2) В разі наміру відвідати кілька держав-членів Шенгенської угоди і в Литовській Республіці планується перебувати переважно.
3) Неможливо однозначно визначити країну основного перебування і в'їзд в Шенгенську зону буде здійснено через Литовську Республіку.
Якщо заявник ніколи не був в Литві або в одній з країн Шенгенського простору і вперше звертається за Шенгенською візою в Посольство Литовської Республіки, він може претендувати тільки на одноразову короткострокову візу.
Посольство Литовської Республіки в Мінську приймає заяви про видачу Шенгенської візи тільки тоді, коли:   1) Литовська Республіка є основною метою поїздки
Для оформлення візи приймаються документи громадян Республіки Білорусь і громадян інших держав, які мають дозвіл на проживання в Республіці Білорусь. Заявники, які не мають білоруського громадянства, повинні додатково пред'явити посвідку на проживання в Республіці Білорусь та його копію.
Посольство Литви в Мінську обслуговує всіх громадян Республіки Білорусь за винятком Брестській і Гродненській областей (жителі цих областей можуть звернутися за отриманням візи в консульство Литви в Гродно).
Візи бувають наступних видів: шенгенська і національна.
шенгенські візи можуть бути однократними, дворазовими і багаторазовими. А також аеропортовими транзитними (коли ви перетинаєте міжнародну транзитну зону аеропортів без фактичного прибуття на територію Литви під час зупинки в проміжних пунктах міжнародного польоту або пересадки між двома етапами польоту) і короткостроковими (такий тип дає право прибувати і перебувати протягом зазначеного у візі часу, але не більше 3 місяців протягом півроку з першого дня прибуття до Шенгенського простору). Для транзиту через країни Шенгену буде видається короткострокова віза (C) з позначкою «транзит».
Національна віза дає право прибувати в Литві більше 3 місяців. Однак видається вона іноземному особі, якій дозволено тимчасове або постійне проживання в Литовській Республіці або ж іноземному особі, яка періодично прибуває в Литовську Республіку для роботи або заняття іншою законною діяльністю.

Для відвідування Литви з туристичними цілями видається одноразова короткострокова віза на термін перебування до 30 днів. При зверненні для оформлення Шенгенської візи необхідно надати наступні документи:
1. Заповнити анкету (особисто виїжджають, які несуть відповідальність за правильність наведених відомостей). Анкету можна знайти на сайті посольства Литовської Республіки в Республіці Білорусь -.
2. Дійсний закордонний паспорт з вільними візовими сторінками: паспорт повинен бути дійсним 3 місяці після закінчення дії візи, мати в наявності дві чисті сторінки з позначкою «візи» та бути виданим протягом останніх 10 років.
3. Документ, що підтверджує мету поїздки до Литовської Республіки (запрошення, фізичної або юридичної особи, завірена міграційною службою Литовської Республіки, крім випадків, якщо це запрошення не потрібно, або якщо є інший документ підтверджує мету поїздки). Якщо запрошення немає, то ви повинні надати дорожні чеки і їх копії з розрахунку 40 євро на один день перебування в Литві, або виписку з банку (не пізніше п'ятиденного давності, завірену печаткою банку), що підтверджує наявність грошових коштів на міжнародній банківській картці Visa, Mastercard , Maestro і ін.
4. Довідка про заробітну плату за останні шість місяців. Індивідуальні підприємці пред'являють свідоцтво реєстрації і його копію. Пенсіонери пред'являють пенсійне посвідчення і його копію. Офіційно не працюючі особи - документи, що підтверджують наявність грошових коштів.
5. Одна кольорову фотографію, що відповідає віку заявника (35х45 мм, 70% фотографії - особа);
6. Страхування здоров'я від нещасного випадку, яке можна зробити в страховій компанії або ж у страхових агентів, що працюють безпосередньо біля посольства.
7. Консульський збір: вартість шенгенської візи становить 60 євро. Консульський збір стягується за розгляд документів (а не за видачу візи). Якщо приймається рішення відмовити у видачі візи, сплачений консульський збір не повертається.
Документи на візу розглядаються протягом 10 робочих днів.
Перед походом в посольство потрібно попередньо зареєструватися. Це можна зробити на сайті.
Ви можете самі оформити всі документи для отримання візи, і віддати їх в посольство. Або ж звернутися в туристичні агентства з візової підтримки , Але заплативши за його послуги.

Адреса посольства Литовської Республіки в Республіці Білорусь: вул. Захарова, 68, м Мінська.
Час роботи: Пн-Чт - 9.00 - 18.00, П т-9.00 - 17.00. Обідня перерва: 13.00 - 14.00.
Прийом документів на отримання віз: понеділок-п'ятниця 9.00 - 13.00.
Видача паспортів: понеділок-четвер 16.00 - 17.00, п'ятниця - 15.00 - 16.00.
В державні литовські свята посольство не працює.
Телефон: +375 17 285 24 49, +375 17 285 24 48 (за цими номерами можна отримати детальну інформацію щодо візових питань). Факс: +375 17 285 31 74.
E-mail: [email protected]
Сайт посольства Литовської Республіки в Республіці Білорусь: www.by.mfa.lt.

Адреса генерального консульства Литовської Республіки в Гродно: вул. Горького 104.
Час роботи: Пн-Чт - 08.30-17.30, Пт - 08.30-16.15.
Попередній запис відвідувачів для отримання віз: Пн-Чт - 14.00-15.00, Пт - 13.00-14.00 або на сайті www.kiris.urm.lt/by2.
Прийом документів на отримання віз: Пн-Пт - 9.30 - 12.00.
Видача паспортів: Пн-Чт - 15.00-16.00, Пт - 14.00-15.00.
В державні литовські свята посольство не працює.
Телефон: +375 15 2485 635. Факс: +375 15 2480 130.
E-mail: [email protected], [email protected].
Сайт консульства Литовської Республіки в Гродно: www.consulate-grodno.mfa.lt.


Також корисною для вас інформацією будуть рекомендації про те, як дістатися до Литви .

Новости