Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відмова від грін кард | Інше життя (російська версія)

Як правильно відмовитися від гринкард і в яких випадках варто це робити.

Як завжди, на прикладі особистого досвіду.

Почну з того, що якщо є можливість і бажання, то green card можна спробувати зберегти. Як це зробити - один з найпопулярніших до мене питань. Причина питання зрозуміла: людина проводить за пределле США більше часу, ніж усередині країни, а це, в соответствиии з законами Сполучених Штатів Америки загрожує втратою грінкарти.

Читайте також: " Як оформити грін кард «.

Як зберегти Green Card, якщо проводиш в США всього кілька місяців?
У народі, а також на Інтернет завжди багато спекуляцій про те який період часу можна вважати «безпечним» з точки зору проведення його за межами США, якщо ти при цьому являєшся поки не громадянином Америки, а всього лише постійним резидентом, тобто власником грін карти .У різних джерелах згадуються цифри від 6 місяців до 1 року. Імміграційна ж служби США (USIS) ніякої офіційної позиції з цього приводу не висловлює. Однак на офіційному сайті USIS є інформація про те, що якщо власник грін карт провидить за межами Сполучених Штатів більше 1 року без подання документів на повернення (re-entry permit) або на поворотну візу для резидента країни (returning resident visa) може таким чином втратити свій статус постійного резидента США. У той же час, відомі реальні випадки, коли чубків відсутня протягом 1-2 років, але при цьому йому вдається зберегти статус постійного резидента США.

Я зустрічалася з цього приводу з декількома імміграційними адвокатами, і всі вони дають рекомендацію подати документи на повернення в США ПЕРЕД тим як ви вирішуєте покинути країну. Тому що в майбутньому це покаже, що ви спочатку планували повернутися.

Читайте також: " Як оформити re-entry permit (travel parole) » .

Однак, якщо будучи власником гринкард ви поїхали з США більш ніж на 6-12 місяців, то в аеропорту прибуття необхідно буде готуватися відповідати на питання міграційного офіцера. Мій особистий досвід показує, що питання зазвичай зводяться до уточнення того, що відсутність було разової і вимушено, одночасно міграційний офіцер намагається підтвердити що у вас зберігаються тісні зв'язки з США.

Наприклад, що у вас
- в Сполучених Штатах Америки живе сім'я;
- Ви працюєте на одну з американських компаній або маєте свій бізнес;
- регулярно подаєте податкову декларацію як американський резидент;
- маєте банківський рахунок в одному з американських банків;
- є власником або орендарем житлової нерухомості в США і можете це легально підтвердити (іншими словами є свідоцтво про власність або договір оренди).

Далі необхідно підтвердити, що відсутність в США протягом такого тривалого часу було вимушеним. У числі найбільш очевидних причин можуть бути також відкриття і розвиток нового бізнесу (розширення старого) за межами США, родичі, які потребували догляду і допомоги, лікування в іншій країні і т.п.

При цьому якщо США ви покинули більш ніж 6 місяців тому, а re-entry permit попередньо не отримали. Що це таке і як його отримувати можна прочитати в спеціальної статті за посиланням . То я б рекомендувала клопотати про його отриманні будучи вже за межами США, зрозуміло подавати документ на нього необхідно в консульстві США в тій країні, де ви зараз перебуваєте. Також варто пам'ятати, що re-entry permit дійсний тільки протягом 1 року. Якщо трапилося так, що під час вашої відсутності в Сполучених Штатах затягнулося більш ніж на 1 рік, то мій юрист настійно рекомендував мені клопотатися вже про спеціальну візу, returning resident visa (SB-1) також в найближчому від вас Консульстві США.

У моєму випадку необхідності в такій візі не було, тому що під час моєї відсутності в США затягнулося майже на 2 роки. І незважаючи на те, що для нього у мене були досить об'єктивні причини (відкриття і розвиток нового бізнесу в іншій країні), консультація з трьома різними імміграційними адвокатами, дала мені тільки одна порада - подавати прохання про добровільну відмову від гринкард. Отже, тепер розповідь про те як це зробити.

Переклад документів з російської на англійську і з англійської на російську .

Як відмовитися від статусу постійного резидента США і навіщо це потрібно зробити.
Якщо з якихось причин (крім відрядження від офіційного роботодавця-американської компанії або корпорації) США довелося покинути більш ніж на 1 рік, можливо, варто задуматися про те щоб показати американському уряду, що ви маєте намір грати на правову сторону поля і самостійно ініціювати процес відмови від гринкард. Зробити це варто хоча б тому, що якщо в майбутньому ви зважитеся подавати документи на отримання гринкард ще раз, такий ось добровільна відмова може допомогти. Іншими словами ви продемонструєте повагу до статусу постійного резидента Сполучених Штатів Америки. А повага до закону і країні - це мабуть одні з найважливіших характеристик громадянина Америки.

Для того, щоб відмовитися від статусу постійного резидента необхідно заповнити форму I-407. Завантажити її можна за посиланням .

Як самостійно відмовитися від грін кард Як самостійно відмовитися від грін кард.

1. Необхідно зв'язатися з найближчим представництвом або посольством США в країні, де ви зараз перебуваєте.
Телефонного дзвінка або навіть обміну імейл досить. Мета такого зв'язку зрозуміти куди посилати (за якою адресою) заповнену і підписану форму відмови від статусу постійного резидента США. У моєму випадки за умови постійного місця перебування в Іспанії, мені була дана інструкція відправити документи в консульство США в Римі, наприклад.
2. Завантажити та заповнити форму I-407.
3. Роздрукувати і підписати форму відмови, прикласти до неї гринкард.
4. Послати все по заздалегідь з'ясування адресою як «registered mail» або відстежувати лист, тобто те, долю якого можна відстежити онлайн.
5. Чекати результату.

У вигляді результату в моєму випадку сталося також лист, надісланий з Риму, яке виглядає так як на фото внизу.

Це ще одна форма, яка за фактом є підтвердженням того, що ви зробили «все правильно» і більш не є постійним резидентом США. Я планую зберегти цю форму і використовувати її спочатку для того, щоб отримати в США звичайну туристичну візу, а в майбутньому, можливо, ще раз подавати документ для отримання Green card.

Як зберегти Green Card, якщо проводиш в США всього кілька місяців?

Новости