Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як отримати Карту поляка

  1. Зміст Сатьі:
  2. Перевірені ресурси які нам допомагають заощадити при самостійному плануванні подорожей

Нещодавно ми писали як отримати візу до Польщі , Сьогодні ж розповімо Вам, як отримати Карту поляка. Ми теж замислюємося над цим питанням, так як у Оксани польське коріння, а поки зібрали інформацію. Чув, що в Україні можна купити Карту поляка, але наскільки це реально сказати не можу. Або другий варіант потрібно активно брати участь і пропагувати Польщу, але це зовсім інша історія. Отже почнемо, що нам треба для отримання Карти поляка.

Зміст Сатьі:

Зміст Сатьі:

У вересні 2007 року Сейм Республіки Польща прийняв закон про документ, який підтверджує приналежність до польського народу. Документ називається Карта поляка, є двосторонньою пластикову карту розміром 5,5 × 8.5 см з фотографією власника і його особистими даними (ПІБ, дата народження, громадянство, стать, а також термін дії та номер карти. Сам закон про Карту поляка був спрямований на допомога в інтеграції в польську культуру кільком мільйонам людей, які мають польське коріння і які опинилися в силу історичних причин за межами Польщі (на Україні, в Росії і країнах СНД).

Може отримати громадянин України, Росії та інших країн СНД, за умови що він:

  • знає польську мову на базовому рівні і вважає її своєю рідною, знає і підтримує польські традиції та звичаї знає історію Польщі;
  • в присутності Консула Республіки Польщі письмово задекларує свою приналежність до польського народу;
  • пред'явить документи, що підтверджують, що мати або батько, дід чи баба, або ж і прадід і прабабуся були поляками або мали польське громадянство.

Поляки також дуже люблять довідки з польської організації, яка підтвердить активну участь в популяризації польської мови, культури або ж діяльність на благо польського народу протягом останніх двох років.

Видача документа видається польським Консульством, в залежності від місця проживання громадянина України. Для цього необхідно подати в письмовій формі заяву, в якому слід вказати ім'я та прізвище, дату і місце народження, громадянство, національність батьків, бабусі і діда, або і прадіда і прабабусі. Якщо простіше сказати, тих хто вказує на їх польське походження. Про те як проходить співбесіду з консулом на Карту поляка ви можете почитати за посиланням.

Щоб отримати карту поляка, до письмової заяви Ви докладаєте: копію дійсного документа, (паспорт) а також документи, які Ви вказали в заяві. Які документи підходять: польське посвідчення особи, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про хрещення, шкільні атестати, військовий квиток, документи, що підтверджують депортацію або тюремне ув'язнення з інформацією про польське громадянство, довідка з польської організації з підтвердженням активної діяльності на благо польської культури.

Список польських організацій, які можуть отримали право видавати такі довідки, є в збірнику постанов у консульствах Польщі.

  • можна безкоштовно отримати довгострокову візу, яка дає право перетину кордону Польщі
  • можна легально працювати на території Польща не отримуючи дозвіл на роботу
  • можна займатися в Польщі підприємницькою діяльністю на таких же підставах, як польські громадяни
  • можна користуватися в Польщі і безкоштовно отримати освіти, на середньому і вищому рівнях також, як польські громадяни, і отримувати фінансову допомогу у вигляді стипендії призначеними для іноземців, що навчаються в Польщі
  • можна отримувати безкоштовну мед допомогою в Польщі, також як польські громадяни
  • можна користуватися 37% знижкою на залізничний проїзд в Польщі
  • можна безкоштовно відвідувати державні музеї у Польщі
  • право в першочерговому порядку отримати фінансову по міць, призначені на підтримку поляків за кордоном

Карта поляка - це не громадянство !!!
І чи не означає отримання польського громадянства, постійного виду на проживання на території Республіки Польща або права безвізового перетину кордонів Республіки Польща.

Читайте також: Що дає Карта поляка. Поправки 2016 року. У 2018 році були внесені зміни до закону про Карту поляка , Які дають ще більше привілеїв їх власникам.

Карта поляка дійсна 10 років з дня видачі. Не пізніше як за 3 місяці до закінчення терміну дійсності Карти поляка необхідно подати заяву про її продовження на наступні 10 років. Карта поляка стає недійсною в разі, коли її власник отримає польське ПМЖ або оселиться на території Польщі.

Після того, як Ви отримаєте карту поляка, показувати разом з посвідченням особи! Передавати іншим карту поляка категорично заборонено.

  • коли обоє батьків мають Карту поляка
  • коли один з батьків має Карту поляка, а другий виражає в присутності польського консула згоду на видачу дитині Карти поляка.

Згода батьків на отримання Карти поляка не потрібно, якщо він позбавлений батьківських прав.

Якщо неповнолітньому виповнилось 16 років, він повинен особисто висловити згоду на отримання Карти поляка.

Ось таку інформацію я зібрав для отримання Карти поляка. Сподіваюся вона стане корисною Вам, наші дорогі читачі!

Якщо ви стали щасливим володарем Карти поляка, вам доведеться частенько подорожувати і це не може не радувати!

Щоб більше дізнатися польські традиції та добре орієнтуватися в Польщі вам на допомогу Розмовник Польської мови (Його можна завантажити внизу статті).

Бажаємо успіху і незабутніх вражень !!

Перевірені ресурси які нам допомагають заощадити при
самостійному плануванні подорожей

Ми склали список корисних і перевірених ресурсів, якими самі користуємося в подорожах. Вони допомагають нам заощадити час гроші і нерви.

Aviasales - бюджетні авіаквитки по всьому світу.
Buruki - бюджетні авіаквитки по всьому світу.

hotellook - пошук бюджетного житла, готелів і апартаментів по всьому світу і по всіх популярних сайтах бронювання, включаючи Agoda, Booking.com та інші популярні системи бронювання.

hotels24.ua - звичний і зручний пошук і бронювання житла в Україні.
dobovo.com - оренда та бронювання подобово квартир в Україні.

MyRentacar - прокат автомобілей.Черногорія, Росія, Крим, Чехія.

Busfor - зручний сервіс бронювання і покупки автобусних квитків по Україні, Росії, Європі та країнах СНД.

Cherehapa - покупка страховки в подорож онлайн. Для візи теж підходить.
Tripinsurance - теж покупка страховки онлайн.

Kiwitaxi - бронювання трансферу з аеропорту.

Спасибі, що читаєте наш блог. До скорої зустрічі на сторінках нашого щоденника Подорожей

Новости