Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Самі кольорові пляжі світу

  1. білий Hyams Beach, Австралія
  2. рожевий Острів Елафонісі, Греція
  3. червоні Kokkini Paralia, Санторіні, Греція Kaihalulu, острів Мауї, Гавайські острови, США
  4. фіолетовий Pfeiffer Beach, Каліфорнія, США
  5. зелений Papakolea Beach, острів Гаваї, США
  6. Бонус: Національний геопарк Чжан'е Данься, провінція Ганьсу, КНР

Ласкаве сонце, тепле море, м'який пісочок ... Що може бути краще для літнього відпочинку? Або так: жовте сонце, синє море, жовтий пісочок ... Стоп! Якісь повтори пішли. Цікавіше було б, щоб колірна гамма стала різноманітніше. Колір сонечка, неба і моря ми змінити не в силах, а ось пісочок ... тут можуть бути варіанти!

тут можуть бути варіанти

Найпростіший спосіб - знайти чорно-білий варіант пляжу. Чорні пляжі часто-густо трапляються на вулканічних островах, наприклад, на Канарах, а білі - на коралових, скажімо, на Мальдівах. Навіть якщо ви поки не бували ні на Канарах, ні на Мальдівах - це питання часу. Але чи знаєте ви про пляжах з червоним піском? А з фіолетовим? А з зеленим? Не знаєте? Тоді я вам зараз про них розповім.

Тоді я вам зараз про них розповім

білий
Hyams Beach, Австралія

Почнемо все ж з чорно-білої гами. Якщо чорних вулканічних пляжів багато - їх ви знайдете і на Канарах, і на Карибах, і навіть на Липарских островах в Тірренське море, то ось білі коралові пляжі найчастіше не дуже білі. За винятком одного, самого знаменитого, який навіть потрапив до Книги рекордів Гіннесса. У збірнику рекордів так і записано: самий білий пісок в світі.

Знаходиться цей пляж в Австралії, в затоці Джарвіс-Бей, в ста п'ятдесяти кілометрах на південь від Сіднея. Пляж настільки сліпуче білий, що здається засніженим. Тут ви оціните повною мірою слово «білий». На Хайемс-Біч навіть не рекомендується знаходитися без сонячних окулярів, щоб не захворіти на березі моря запаленням очей, яке частіше трапляється у альпіністів, які штурмують засніжені піки, і називається гірською хворобою.

Так, і грати в сніжки тут марно. Пісок на цьому пляжі погано ліпиться при будь-якій температурі повітря.

рожевий
Острів Елафонісі, Греція

Це один з найближчих до нас кольорових пляжів, причому аналогів у нього дуже небагато. Ще один розкішний пляж з рожевим піском - Pink Sands Beach - знаходиться на Багамах, але на Крит дістатися легше, погодьтеся.

А до острова Елафонісі з Криту і зовсім дістатися простіше простого. Ви дійдете туди ... пішки! Відстань від острівця до західного берега Криту - всього лише сто метрів, причому в відлив глибина цієї протоки приблизно по коліно.

Елафонісі - офіційний заповідник, тому тут немає ні готелів, ні роздягалень, ні шезлонгів, але це лише додає особливу красу незайманому куточку грецької природи. Тому ж на острівці заборонено зривати будь-які рослини і виносити з собою пісок. До речі кажучи, практично з усіх згадуваних в цьому огляді пляжів виносити пісок строго заборонено, як і з «золотого пляжу» на мальтійському острові Гозо, який в наш потрапив тільки у вигляді кавер-фото. Про це та інші несподіваних заборонах на вивезення читайте в нашому матеріалі , А поки повернемося на Елафонісі.

Рожевий колір маленького затишного пляжу пояснюється масою дрібних уламків черепашок, внутрішня поверхня яких (як і наших чорноморських рапанів) рожевого кольору. Не всі пляжі навіть цього крихітного острівця мають такий дивний колір. Більшість їх нормального кольору, такого ж, як і на «великій землі», тобто на самому Криті. Зате всі вони відмінно підходять для відпочинку з дітьми, тому що море тут дрібне, а вода тепла. І дітлахи ваші, коли виростуть, будуть хвалитися, що вони навчилися плавати на унікальному рожевому пляжі.

І дітлахи ваші, коли виростуть, будуть хвалитися, що вони навчилися плавати на унікальному рожевому пляжі

червоні
Kokkini Paralia, Санторіні, Греція
Kaihalulu, острів Мауї, Гавайські острови, США

Червоні пляжі не найбільша рідкість, але не згадати про них ми не можемо. Щоб збільшити інтенсивність забарвлення піску на пляжі з рожевого до червоного, вам навіть не доведеться залишати Грецію. Найближчий до нас з відомих червоних пляжів знаходиться на острові Санторіні, недалеко від містечка Акротірі. Пляж невеликий, але нічого більш корисного в Європі ви точно не знайдете.

А ось за іншими пляжами з червоним піском доведеться летіти в Америку, щоб вже не виїжджати звідти майже до самого кінця нашого огляду.

На острові Принца Едуарда в Канаді є красивий червоний пляж Thunder Cove, але там, м'яко кажучи, холоднувато для пляжного відпочинку. Зате на Гавайських островах - повне роздолля для любителів кольорових пляжів. Тут і тепло, і кольору можна знайти майже на будь-який смак. Чорні, білі, червоні і навіть ... але не будемо забігати вперед.

Червоний пляж Каіхалулу розташований на острові Мауї, другому за величиною в архіпелазі Гавайських островів. Дістатися до нього не дуже просто, доведеться досить довго топати під яскравим гавайським сонцем, але потім ви потрапите в дику бухту з глибоким червоним кольором піску на пляжі. Купатися на Каіхалулу не надто рекомендується через велику кількість підводних скель, але позасмагати - чому б і ні?

фіолетовий
Pfeiffer Beach, Каліфорнія, США

Чи не виїжджаючи за межі Штатів, тимчасово покинемо Гаваї і переберемося до Каліфорнії. Тут, на континентальному узбережжі, є унікальний фіолетовий пляж Pfeiffer Beach. Аналогів йому в світі немає.

Навколишні пагорби містять мінерал спессартин з групи гранатів, який ще й вміє змінювати колір залежно від освітлення. Тому пляж Пфайффер-Біч в різний час дня може постати перед вами забарвленим в різні відтінки. Спочатку він буде ліловим, потім раптом стане бордовим, лавандовим, фіолетовим, пурпурним ...

От хіба що зеленим пляж Пфайффер-Біч не буде ні при якому освітленні. Доведеться повертатися на Гавайські острови.

зелений
Papakolea Beach, острів Гаваї, США

Як і у випадках з червоним або чорним піском на пляжах, зелений пісок Папаколеа-Біч - «справа рук» вулкана. На південний схід від острова знаходиться підводний вулкан Лоіхі, який вивергає лаву, багату вкрапленнями олівіну, ювелірний різновид якого називається хризолітом.

Місцеві жителі навіть називають пісок з пляжу Папаколеа «гавайських діамантом», тому що він красиво переливається на сонці, коли набираєш жменю в долоню, а ще, напевно, тому, що справжніх діамантів на Гаваях немає.

Туристам вивозити зелений пісок з пляжу строго заборонено. Його і так з кожним роком стає менше, тому що вулкан Лоіхі тепер став запеклим «прогульником» і вивергається нечасто (останній раз 20 років тому), а океанські хвилі розмивають пляж кожен день. Вчені побоюються, що якщо вулкан схаменеться, то років через 100-150 цей пляж може втратити свою унікальність і стати самим звичайним. Але в будь-якому випадку на наш вік вистачить.

Бонус: Національний геопарк Чжан'е Данься, провінція Ганьсу, КНР

Зізнаюся чесно: це не зовсім пляж і навіть зовсім не пляж. Тут і піску-то трохи. Позасмагати на сонечку у вас тут ще вийти може, а ось щоб скупатися в морі - доведеться місяців п'ять йти або годин п'ять летіти строго на південь. Тому що самий кольоровий пляж у світі знаходиться в горах північного Китаю. Зате ніде більше ви не знайдете такі дивовижні і барвисті візерунки на скелях.

Так, і уявіть собі, скільки в Китаї природних красот, якщо навіть це чудо світу було лише в 2009 році визнано всього-то «одним з шести найкрасивіших ландшафтів Китаю» ...

Що може бути краще для літнього відпочинку?
Але чи знаєте ви про пляжах з червоним піском?
А з фіолетовим?
А з зеленим?
Не знаєте?
Купатися на Каіхалулу не надто рекомендується через велику кількість підводних скель, але позасмагати - чому б і ні?

Новости