Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Греція


столиця:
Афіни .

час:
Відстає від московського на 1 годину.

Свята і неробочі дні:
25 березня - День незалежності Греції;
1 травня - травневе свято робітників і день проведення офіційного Грецького весняного фестивалю;
15 серпня - Успіння Богоматері. Всі церкви Діви Марії в Греції влаштовують служби;
28 жовтня - День "Охі". Святкування в пам'ять грецького опору, коли греки заявили "охи!" ( "Немає!") Фашизму Муссоліні в 1940р. Проводяться паради військових і демонстрації школярів.
Дні святих. Греки рідко святкують свої дні народження, частіше запрошують гостей на свої іменини. Найбільш популярні дні святих:
1 січня - св. Василя;
7 січня - св. Іоанна Хрестителя;
17 січня - св. Антонія;
23 квітня - св. Георгія;
21 березня - св. Костянтина і Олени;
30 червня - ап. Петра і Павла;
15 серпня - св. Марії;
30 серпня - св. Олександра;
17 вересня - св. Софії;
8 листопада - арх. Михаїла та Гавриїла;
25 листопада - св. Катерини;
30 листопада - ап. Андрія;
6 грудня - св. Миколи;
9 грудня - св. Анни.
З мінливих дат в Греції відзначають:
Березень-квітень - 3-тижневий карнавал, що передує Великому посту.
Квітень-травень - Великдень (майже завжди припадає на квітень, підготовка зазвичай починається у Великий четвер, коли православні фарбують яйця. Великі готелі на Великдень запропонують Вам все традиційні великодні страви, в т.ч. і фарбовані яйця). У ці дні більшість установ в Греції не працює.

Національні особливості:
Греков відрізняє гарячність, сентиментальність у поєднанні з терпимістю. Похитування головою від низу до верху, в Греції означає "ні", а зверху вниз - "так". По-грецьки звук "нє" означає "так", а заперечення звучить як "охи".
Грекам не властива пунктуальність, на ділову зустріч вони можуть спізнитися. Грецьке "завтра" ( "аврио") означає щось невизначене або відмова.
У грецькому будинку не прийнято знімати взуття. Запрошення в гості не має на увазі обід або вечерю.
В період денного відпочинку з 14 до 18 годин і ввечері після 22 години в Греції не прийнято телефонувати.

Географія:
Грецький півострів, що знаходиться на південному сході Європи, займає площу 131.944 кв. км. Греція розташована в південній частині Балканського півострова і на прилеглих до нього і до узбережжя Малої Азії островах. Межує з Албанією, Югославією, Болгарією і Туреччиною . Омивається: Середземним, Іонічним і Егейським морями. До складу Греції входить близько тисячі островів, на які припадає майже 20% всієї країни. Територія Греції поділена на три частини. У материкову Грецію входять: Македонія - північна область Греції, що межує з Албанією, Болгарією і колишньою Югославією (Касторія, Халкідікі ); Фракія - північно-східна область, що межує з Болгарією і Туреччиною (Александрополь, Комотіні); Епір - північно-західна область, що межує з Албанією (омивається Іонічним морем); Тессалія - ​​найбільш рівнинна область, зі сходу омивається Егейським морем (Лариса, Волос, Трікала); Центральна Греція - центральна частина Греції (Халкіда, Ламія, Амфисса); Аттика - область навколо Афін; Пеллопонес - найбільший півострів Греції (площа - 21,4 тис. Кв. Км), з'єднаний з материковою частиною вузьким перешийком (ширина 5 км), через який в кінці 19 століття був проритий канал (довжина 6500 м, ширина 23,5 м, глибина 40 м). Третій район утворюють острови Егейського моря: Евбея - другий за величиною, після Кріта, острів Греції (3,9 тис.кв.км), з'єднаний з континентом мостом; Лесбос - один з великих островів Греції (1,6 тис.кв.км); Північні Споради - острови Скірос, Скопелос, Юра, Іліодрамія і ін. В північно-західній частині Егейського моря; Кіклади - "киклос" по-грецьки утворює кільце, архіпелаг в центральній і південній частині Егейського моря (острови Аморгос, Андрос, Сіфнос, Санторіні, Тімосі, Китнос і ін.); Південні Споради - Додеканес - архіпелаг з 12 островів в південно-східній частині Егейського моря, біля узбережжя Туреччини (острови Родос, Самос, Астипалея, Калімнос, Карпатос, Лерос і ін.).

Грецький ландшафт - це чергування скелястих, звичайно безлісних гір, густонаселених долин, численних островів, проток і бухт. Мальовничі скелі, пляжі, екзотичні гроти надають величезні можливості для відпочинку на морі і гірського туризму. Широке поширення вапняків, особливо в західній частині країни, привело до формування карстових воронок, печер, що додають ландшафту своєрідний дикий вигляд і залучають любителів випробувати свої сили в спелеології. Гірські масиви займають майже чверть поверхні території країни. Це переважно середньовисотні гори (до 1200-1800 м). Найвища точка Греції - гора Олімп (2917 м). Вище 2000 метрів піднімаються також Пінд, Парнас, гірський ланцюг на півночі Пелопоннесу і Тайгет. Рівнин мало, зосереджені вони в східній частині країни, за винятком Пелопоннесс, де рівнини переважають на західному узбережжі. Під лісом і чагарником близько 44% території. Національні паpк: Вікос-Аоос, Мікpа-Пpесна, Ця тa ін. Здійснюючи прогулянки в горах, необхідно пам'ятати, що в Греції багато плазунів (черепахи, ящірки і змії, в їх числі - рогата гадюка).

На вузькому і гористому Грецькому півострові не могли утворитися великі річкові системи. Переважають гірські річки, короткі, бурхливі, з мальовничими порогами і водоспадами, часто поточні до моря у вузьких каньйонах. Найдовша річка Греції - Альякмон (майже 300 км). Інші великі річки - Еброс, Нестос, Стрімон, Вардар, Ахелоос. Річки не придатні для судноплавства, але грають досить велику роль як джерела енергії.

У Греції налічується понад 20 озер площею 10-100 км2. Найбільші і глибокі з них тектонічного походження. До них належать озера Тріхоніс (95,5 км2), Волві (75,6 км2), Вегорітіс (72,5 км2). Багато карстових озер. Вони, як правило, невеликі, харчуються в основному підземними водами. Найбільше з них - Яніна (22 км2).

Клімат: Греція входить в середземноморську кліматичну зону, влітку тут майже немає дощів, зате взимку проходять сильні зливи. Середня температура води влітку - +27 С. Найсприятливіший час для поїздки в Грецію - кінець березня - середина червня або початок вересня - кінець жовтня.

населення:
Згідно переписом 2001 року Грецію населяють близько 11 млн. Чоловік., 4 млн. Греків живуть за кордоном. У Греції проживає багато вихідців з сусідньої Албанії, Болгарії, а також з країн СНД. Середня тривалість життя - 79 років.

Мова:
Мовою спілкування є новогрецька мова, більш спрощений і розвинувся з давньогрецької. Справжній давньогрецька мова використовується як офіційний, для "високої преси", документів і протоколів. Знання давньогрецького говорить про хороше походження і освіченості. Більшість греків прекрасно говорять на іноземних мовах (як правило, це англійська та німецька), також вживається італійську та французьку. Правда, чим далі вглиб, тим менше шансів зустріти людину на вулиці знає іноземні мови. Це стосується і таксистів, і офіціантів, і продавців в магазинах тощо. Найкраще мати розмовник.

релігія:
97% населення сповідують офіційну релігію країни - православне християнство. Греки - глибоко віруючий народ. У Греції безліч стародавніх і сучасних церков, скромних каплиць і тихих монастирів. При відвідуванні подібних місць не такі самі виявляються правила у виборі одягу, як в манері поведінки. Так, ви можете з'явитися в храмі в шортах, але там вам не варто сміятися або голосно розмовляти. Саме в Греції знаходиться Свята Гора Афон, де в келіях і монастирях століттями живуть монахи всіх православних країн світу.

Валюта:
Євро (EURO). В обороті банкноти номіналом в 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 євро, а також монети номіналом в 1, 2, 5, 10, 20 і 50 центів.

Обмін валюти: Банки працюють з понеділка по четвер з 8:00 до 14:00, в п'ятницю - з 8:00 до 13.30. У вихідні та національних свят банки закриті. Обмін валюти здійснюється і в обмінних пунктах (за менш вигідним курсом, ніж в банках). Для безготівкових форм розрахунків повсюдно використовуються кредитні картки (Visa, American Express, Diners Club), а також Travellers Cheques; проблем зі зняттям готівки не виникає. Вуличні банкомати працюють цілодобово.

Віза:
Для в'їзду в Грецію необхідно мати: візу, закордонний паспорт, медичну страховку, валюту (з розрахунку $ 50 на людину в день). Візи оформляються консульським відділом посольства Греції в Москві.
Візу можна оформити: через турфірму або самостійно (на запрошення приватної особи, на запрошення грецької фірми, а також на підставі листа з готелю в Греції, що підтверджує бронювання в ньому місця). Запрошення від приватної особи має бути завірене в поліції за місцем проживання запрошує. Якщо дитина вписана в паспорт одного з батьків, за його візу платити не потрібно. У запрошенні від ділового партнера або фірми має бути вказаний номер закордонного паспорта запрошеного, дата народження, термін перебування в країні і мета поїздки (переговори, участь у виставці і т. П.). Копію запрошення слід вислати по факсу стороною, що запрошує в консульський відділ посольства Греції.
Типи шенгенських віз до Греції:
1. SCHENGEN VISA перебування до 30 днів (одноразова або дворазова).
2. SCHENGEN VISA перебування від 31 до 90 днів (одноразова або дворазова).
3. SCHENGEN MULTI VISA Термін перебування до 90 днів. Термін дії до 6-ти місяців.
4. SCHENGEN GROUP VISA. Одноразова до 30 днів (+ 36 руб. Для кожного туриста групи).
5. SCHENGEN MULTI 1 YEAR VISA. Термін дії 1 рік незалежно від кількості в'їздів. Термін перебування 90 + 90.
6. SCHENGEN TRANZIT VISA. Термін дії до 3-х місяців. Термін перебування 4 дні.
7. NATIONAL VISA. Термін перебування від 100 днів і більше.
8. NATIONAL MULTI VISA. Термін дії 1 рік незалежно від кількості в'їздів. Термін перебування від 100 днів і більше.
Консульський збір за будь-який тип шенгенської візи в Грецію складає 1368 руб.
Необхідні документи:
- 2 фотографії 3х4 см. (Кольорові);
- Закордонний паспорт з терміном дії не менше 3-х місяців до дня повернення туриста з закордонної поїздки;
- Заповнена анкета;
- Довідка з місця роботи із зазначенням займаної посади та доходу (не менше 350 $). Для учнів - довідка з навчального закладу або ксерокопія студентського квитка; для пенсіонерів - ксерокопія пенсійного посвідчення; для домогосподарок - довідка з роботи чоловіка на фірмовому бланку з печаткою із зазначенням адреси місця роботи, робочого телефону, посади, окладу, а також копію свідоцтва про шлюб;
- Довідка з банку про наявність валюти з розрахунку 50 доларів США на один день перебування або заповнений бланк відповідального заяви;
- Медична страховка, оформлена на термін дії запитуваної візи, яка дійсна на всій території SCHENGEN;
- Ксерокопію паспорта громадянина Російської Федерації.
- Для неповнолітніх дітей, які подорожують з одним з батьків, необхідно надати нотаріально завірене доручення від другого з батьків та фотографію дитини.
Консульський відділ працює щодня, крім суботи та неділі, з 09.00 до 17.00. Прийом документів на візу - з 09.30 до 13.00, видача - з 16.00 до 17.00. Детальніше - на сайті посольства Греції в Москві .

Примітки: Жителям Санкт-Петербурга, Ленінградської обл., Пскова, Новгорода, Мурманська, Архангельська, Республіки Карелія для отримання візи необхідно звертатися в Консульство Греції в Санкт-Петербурзі. Жителям Новоросійська, Краснодарського, Ставропольського країв, Ростовської обл., Республік Інгушетія, Карачаєво-Черкесія, Кабардино-Балкарія, Дагестан, Адигея, Аланія для отримання візи необхідно звертатися в Консульство Греції в Новоросійську.
Громадяни Вірменії, Азербайджану, Грузії та Казахстану з національними паспортами до оформлення віз в посольстві Греції не приймаються.

посольства:
Посольство Греції в Москві:
103009 Москва, Леонтіївський пров., 4
Телефон: (+7 095) 290-1446, -2274, -4558, -1034, -5382
Факс: (+7 095) 200-1252
Консульський відділ: 103009, г. Москва, Трубніковскій пров., 23
Телефон: 202-1640, 202-4816
Факс: 234-4022
E-mail: [email protected]
WWW: www.hellas.ru
Генконсульство Греції в Санкт-Петербурзі:
191073 Санкт-Петербург, Михайлівська 1/7 (прийом: пн.-пт. 10-13)
Телефон: (812) 329-6407, -09
Факс: (812) 329-6466
Посольство РФ в Греції:
28, Nikiforou Litra Ulitsa, Pfleo Psikhiko-Athens 15452
Телефон: (8-10-30-1) 687-6306, 672-6130, 672-5235
Факс: (8-10-30-1) 647-9703
E-mail: [email protected]

Митні правила:
Відповідно до грецьких митних правил безмитно дозволені до ввезення всі особисті речі (одяг, туристське спорядження і т.п.), продукти харчування і напої вагою до 10 кг, сигарети - 300 шт. або рівну кількість тютюну, міцні спиртні напої - 1,5 л або десертні вина - 2 л; гральні карти не більше 2 колод (на гральні карти, як і на сірники, в Греції введена державна монополія). Дозволяється ввозити фотоапарат і фотоплівку, або відеокамеру і плівку до неї; бінокль, музичний інструмент невеликого розміру, аудио- і відеоапаратуру, велосипед, спортивне спорядження.
Заборонені до ввезення наркотики, ліки (окрім обмеженої кількості препаратів, призначених лікарем), антикваріат, вибухові речовини, зброю.
Для консультацій з приводу специфічних обмежень, що стосуються імпорту та експорту тварин, рослин, а також специфічних предметів (наприклад: петард, художніх виробів та антикваріату), слід звернутися в грецьке посольство, консульство або в найближчу туристичну організацію.

транспорт:
Вся материкова частина Греції має густу розгалужену мережу автобусних маршрутів. Якщо поїздка в обидва кінці протягом дня, дешевше відразу купити квиток туди і назад. Національні залізниці "OSE" сполучення між основними містами материкової частини Греції. Для одиноких жінок подорож по автомобільних дорогах автостопом не рекомендується. На автомобільних дорогах Греції найвища аварійність із смертельним результатом серед країн Європейського Союзу. Необхідно виявляти обережність. Квитки на автобус продаються на кінцевих зупинках та газетних кіосках. Вартість однієї поїздки - близько 0,3 дол. США. Якщо Ви плануєте багато поїздок, то краще купити місячний проїзний. Якщо пасажир стоїть на зупинці і бачить автобус потрібного йому маршруту, він повинен голосувати, інакше водій не зупиниться. При проходженні пасажира в автобусі і наближенні до потрібної зупинки пасажир повинен натиснути на кнопку біля дверей. Назви зупинок звичайно не оновлюються.

Таксі - найзручніший вид транспорту для пересування по місту, так як автобусна мережа в містах недостатньо розвинена. У великих містах Греції рекомендується користуватися таксі, так як вузькі вулиці і величезна кількість машин створюють пробки на дорогах, і до того ж слід бути обережними, греки дуже люблять швидку їзду, але не завжди дотримуються правил дорожнього руху. Оплата здійснюється строго по лічильнику, в нічний час діє подвійний тариф. В Афінах таксі пофарбовані в жовтий колір, а в Салоніках - в синьо-білий.

У Греції поширене також поромне сполучення. Цей вид транспорту поєднує всі острови. Пороми досить комфортабельні для переїзду, часто їх супроводжують дельфіни.

Електрика:
Напруга в мережі - 220 В.

зв'язок:
У всіх великих містах є переговорні пункти. Можна дзвонити з готельного номера, але це значно дорожче. Зручніше і дешевше дзвонити з вуличного телефону-автомата (картку можна купити в кіосках, які торгують газетами, водою, морозивом і т.д.).
Дзвінок в Росію: вихід на міжнародну лінію - 0, код Росії - 07, код Москви - 095, далі - номер абонента xxx-xx-xx.
Дзвінок в Грецію: вихід на міжнародну лінію 8-10, код Греції - 3, код міста Афіни - 010, Салоніки - 031, далі - номер абонента xxx-xx-xx.

Також як і в Росії, для міжнародних дзвінків в Греції активно використовують картки IP-телефонії. Одна з найбільш якісних в цьому відношенні - компанія Интерконнект, яка обслуговує абонентів на трьох мовах: російській, грецькій і англійській. Картки Интерконнект продаються в центрі великих міст і в туристичних центрах. Якщо вам потрібен інтернет - користуйтеся інтернет-кафе, які є майже в кожному місті. Вартість однієї години - близько $ 3.

Покупки і магазини:
У Греції можна купити все, що завгодно. У магазинах одягу та взуття є великий вибір товарів місцевого виробництва і всесвітньо відомих марок. У вересні-жовтні, січні-лютому і квітні-травні влаштовуються розпродажі. Це приємна можливість зробити вигідні покупки. У Греції ціни на більшість товарів нижче, ніж в інших країнах Західної Європи, за винятком електроніки, електротехніки, легкових автомобілів. Магазини безмитної торгівлі мають вивіску: "Hellenic Duty Free Shop".
Вироби місцевих майстрів (кераміка, сумки, сандалі, килими, вишивка, напівдорогоцінне каміння - все ручної роботи) є традиційними сувенірами. Греція спеціалізується на оливковій олії, оливках, сирах, сухофруктах, чаї, грецькій каві. Традиційні алкогольні напої - коньяк "Метакса", а також "оузо" і "Раки". В Афінах, в пасажі на вул. Панепістіміу і в магазині Музед Бенаки можна купити золоті прикраси Золотаса - єдиного грецького ювеліра, якому дозволено створювати копії прикрас з музеїв. У Касторье знаходиться всесвітньо відомий центр з виробництва шуб, секрети майстерності передаються з покоління в покоління вже впродовж 5 століть поспіль. При покупці шуби необхідно отримати два товарні чеки. У чеках має бути зазначено прізвище та ім'я покупця, найменування виробу і його вартість. Шубу доцільніше купувати на великій фабриці або в магазинах. В цьому випадку при від'їзді з Греції не буде ускладнень на митниці.
Магазини відкриті з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 20.30, перерва на обід в літню пору - з 13.00 до 17.00. Великі супермаркети і туристичні магазини працюють без перерви та вихідних. У супермаркетах ціни фіксовані, а в маленьких крамницях і на базарах можна торгуватися. Сигарети, газети, солодощі, прохолодні напої, а також найбільш вживані ліки купуйте в кіосках (по-грецьки - "Періптеро") - вони, як правило, працюють допізна.

здоров'я:
Аптеки в Греції можна найти за спеціальнім знаком - зелений або червоний хрест на білому тлі. Години роботи - з 10.00 до 20.00, перерва на обід в літню пору - з 13.00 до 17.00. За суботу и неділях, а такоже в свята, відкриті только Чергові аптеки, смороду Працюють цілодобово. Адреси черговий аптек можна дізнатіся в єдіній довідковій службі. У разі гострого нездужання треба викликати швидку допомогу, а не шукати найближчу лікарню.

пляжі:
99% приморських (95% річкових і озерних) пляжів Греції відповідають найсуворішим екологічним параметрам країн Європейського Співтовариства. Будьте уважні при купанні в морі. Звертайте увагу на спеціальні прапори, вивішувані на більшості пляжів:
червоний прапор - купання заборонено;
жовтий прапор - хвилювання на морі, будьте обережні;
зелений прапор або білий прапор - море спокійно, купання безпечно.
Небажано перебувати в обідній час на пляжі, можна обгоріти або отримати сонячний удар.

Розміщення: В Греції туристам пропонуються кімнати в приватних будинках, окремі квартири. Молодь може зупинятися в кемпінгах. У готелях крім оголошеної вартості номера в рахунок включається ПДВ (грецькою - ФПА), рівний 8% і комунальні податки (4%). Якщо номер знімається на 1-2 дня, то плата збільшується на 10%. У готелях може бути шумно. Якщо одна людина знімає двомісний номер, він оплачує 80% його вартості. У вартість номера, як правило, входить сніданок.
Категорії готелів. У Греції існує своя, відмінна від європейської, класифікація готелів. Готелям присвоюється не "зірковість", а категорії. Вважається, що європейським 5 * відповідає грецька категорія De Luxe, 4 * - категорія A, 3 * - категорія B, 2 * - C. Присвоєнням категорій готелям займається спеціальна організація, але офіційного класифікатора, що описує необхідний набір послуг і сервісу для тієї чи іншої категорії, не існує.

Національна кухня
Грецька їжа смачна і різноманітна. Риба тут - справжній делікатес. Кохані греками барабулька, султанка, хамса, кефаль, ловлять тут і камбалу. Цінуються омари, лангусти. Восьминіг - традиційне і порівняно недороге блюдо рибних таверн.
Ще одним улюбленим блюдом є м'ясо молодого баранчика. Найчастіше бараняче реберця смажать на рожні, або використовують гриль, або ж запікають у духовці. Їдять греки та інші види м'яса і птиці - яловичину, свинину, курчат. Страви з них ви знайдете в гриль-ресторанах або в шашличних. Безліч страв готується з м'ясного фаршу: судзукакья (щось на зразок люля-кебаб), котлети, рубані біфштекси, капустяні голубці, пастіцьо - запіканка з м'яса і макаронів.
Супів, як правило, не їдять, але все ж роблять сочевичну юшку, квасолевий суп, рибний суп.
Велике місце в раціоні займають фрукти і овочі: апельсини, помідори, огірки, перець, оливки і маслини. У грецькій кухні присутня безліч овочевих страв: плов зі шпинатом, капустою або цибулею-пореєм, овочеві рагу, артишоки, досить багато страв з бобових - різних видів квасолі, сочевиці, гороху, нуту.
Надзвичайно популярні пироги з різними начинками. Пиріг з сиром, наприклад, можна купити практично скрізь, і частіше за все греки перекушують саме їм. Печуть пиріжки з шпинатом і сиром, з пореєм, гарбузом, м'ясом, курятиною і т.д. Овочі та м'ясо готують з використанням томатного соусу і великої кількості оливкового масла. Крім того, греки люблять різного роду макарони (найбільше - зі смаженою м'ясним фаршем). Найхарактерніші грецькі солодощі: кадаіфі, баклавас, галактобуреко. Їх роблять з листкового тіста і поливають сиропом. Крім того, в грецьких кондитерських ви знайдете будь-які види тістечок, крім солодких кремів і морозива. Ще один улюблений грецький десерт, який можна замовити в багатьох ресторанах і тавернах, - це йогурт з медом.
У Греції поширене кави. Ви можете замовити грецький кава "глікос" (дуже солодкий), "метріос" (не дуже солодкий), "скетос" (кава без цукру) або холодну каву ( "кафе фрапе").
Де поїсти: таверни - тут вам запропонують смачну їжу, "стіатріо" - ресторан, більш ошатний і чистий, ніж таверна, з рядами накритих скатертинами столів і більш високими цінами; "Псістарі" - ресторан (шашлична), який спеціалізується на приготуванні ягнят, поросят або курчат на рожні; "Псаро-таверна", що спеціалізується на рибі; "Узері" - пивна, де подають також і закуски; "Гіроса" - бутербродна з круглими сандвічами і "сувлазітіко", де годують салатами.
Деякі страви грецької кухні:
Дзадзікі - салат з огірків з йогуртом, часником, олією і приправами;
Тарамосалата - салат з риб'ячої (як правило, тріскової) ікри з цибулею, картоплею або хлібом, лимонним соком і олією;
Муссакас - запіканка з баклажанів з м'ясним фаршем і соусом бешамель;
Сувлаки - шашлик;
Мелідзаносалата - баклажанна ікра: запечені баклажани, цибулю або часник, лимонний сік або оцет, масло;
Грецький салат - сільське блюдо з крупнолистового салату, помідорів, огірків, зеленого перцю, цибулі, грецького сиру-фети (бринзи), материнки і маслин;
Долма - голубці з виноградного листя, рису і трав (м'яти, петрушки, кропу). Подається з лимонно-яєчним соусом;
Такос - сухий хліб з соусом зі свіжих помідорів, солі і великої кількості оливкового масла;
Йеміста - помідори, перці або баклажани, фаршировані рисом з травами (з м'ясним фаршем або без);
Стіфадо - тушковане м'ясо (яловичина, печінка, кролик і т.д.) з великою кількістю цибулі;
Авголемоно - курячий бульйон, заправлений яйцем і лимоном.

Напої: Існує величезна різноманітність грецьких вин. Одне з характерних грецьких вин - Реціна, що має специфічний смолистий аромат. З білих виноградних вин варто спробувати Chateau Matsas, Tsandali, Aghioritiko, Dtrofilia; з рожевих - Tsandali, Calligas; з червоних - Naoussa Boutari, Hadjimihali, Chateau Karras. З міцних напоїв найбільш відомі узо - анісова горілка на виноградному спирту і раки - виноградна горілка. Існують ресторани під назвою узері, в яких подають саме цю випивку - з різноманітними закусками. У Греції ви знайдете також і всі види пива, як іноземного, так і місцевого виробництва.

чайові:
Якщо Ви хочете дати чайові офіціантам - зазвичай вони складають 5-10% від суми замовлення, але це - виключно добра воля клієнта.

Екстрені телефони:
Поліція - 100, швидка допомога - 166, пожежна команда - 199, служба інформації по черговим аптекам - 107 (по всій Греції)
Туристична поліція: 171; 010-9025-992 - Афіни; 010-4184-815 - Пірея; 010-9814-093 - Аеропорт.

Довідкова інформація: Афіни
Телефонна довідкова служба - 131
Телефон точного часу - 141
Служба інформації по черговим лікарням - 106
Замовлення міжнародних переговорів - 161
Розклад руху пасажирських суден - 143
Розклад руху літаків - 144
Розклад руху поїздів місцевого сполучення - 145
Розклад руху поїздів міжнародного сполучення - 147
Розклад руху автобусів далекого прямування - 142
Прогноз погоди - 148
Радіо-таксі - 1300, 010-6459-000, 010-6457-000
Салонікі
Телефонна довідкова служба - 131, 132
Розклад руху поїздів - 0310-517-517 (8)
аеропорт Македонія
довідкова служба - 0310-473-977
Портова адміністрація - 0310-531-504 (7)
Розклад руху літаків - 230-230
Радіо-таксі Македонія - 0310-550-500.

Новости