Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грецька кухня

  1. Історичні особливості грецької кухні
  2. Страви грецької кухні
  3. Кулінарні дива

Греція, як одна з найдавніших європейських країн, має багатовікові кулінарні традиції, позаздрити яким може і знаменита італійська, і не менш прославлений французька кухні. Так чому ж страви грецькі страви не так часто можна зустріти в ресторанах і на обідніх столах звичайних людей?

Історичні особливості грецької кухні

Справа в тому, що в останні кілька століть кухні цієї країни заважало розвиватися турецьке панування. Справа в тому, що в останні кілька століть кухні цієї країни заважало розвиватися турецьке панування Ті, що прийшли зі сходу загарбники намагалися насадити не тільки свої культурні традиції, релігійні та життєві погляди. Турки в значній мірі вплинули і на смакові переваги греків. Доходило до того, що екіпажі припливають в порти Греції кораблів не сходили на берег через неможливість смачно повечеряти в прибережних тавернах.

Лише тільки після звільнення батьківщини жителі Греції стали відроджувати давні шедеври кулінарії. А згадати було що! У житті греків трапеза займає особливе місце. Як і багатьох інших народів, за обіднім столом тут збираються всі члени родини, бажані гості, сусіди і друзі. Саме за столом обговорюються події дня, політика і економіка, сімейні справи і плани на майбутнє.

При цьому греки неймовірно хлібосольні і привітні. Сьогодні, коли Греція стала центром туристичного бізнесу, і щорічно на історичні пам'ятки країни їдуть поглянути тисячі гостей, кухня країни зазнає справжній розквіт. Ось тільки не завжди, перебуваючи на древній землі, туристам вдається покуштувати воістину грецькі страви. Часом в готелях і ресторанах їм пропонують під виглядом грецької, італійську чи ту ж французьку кухні. Щоб спробувати відкрити багатовікові секрети кулінарії справжніх еллінів, слід відправлятися подалі від курортних центрів, в ті маленькі таверни, кав'ярні та ресторанчики, куди ходять самі греки.

Страви грецької кухні

Незважаючи на деяке забуття кулінарії Греції, деякі страви багатьом добре знайомі. Це грецькі добірні оливки, свіжий солонуватий сир фета, йогурт ... А що ще стало візитною карткою Греції?

Основою національної кухні країни стали ті продукти, що дарувала мешканцям кам'яниста земля, і було видобуто греками з глибин оточуючих Грецію морів. Це велика кількість зібраних тут же овочів і трав, оливки і віджате з них масло, молочні продукти, в достатку що пасуться на островах кіз, а також риба і морепродукти. Основою національної кухні країни стали ті продукти, що дарувала мешканцям кам'яниста земля, і було видобуто греками з глибин оточуючих Грецію морів

На закуску в грецьких ресторанчиках подають прісний повітряний хліб, ароматний сир, стиглі маслини і улюблений греками цацики - густий йогурт присмачений огірком і шніт-цибулею. Така закуска чудово освіжає в спекотний полудень і чимось схожа на добре знайому всім окрошку або на холодний болгарський суп таратор.

Якщо ж після прогулянки по визначних пам'ятках Греції розгулявся апетит, то обов'язково потрібно покуштувати знамениту мусаку - ситну запіканку з картоплі, баклажанів та фаршу, де акуратні шари овочів і м'яса нудяться під смачним білим соусом.

Греція знаменита і тим, що з'явилася батьківщиною бога виноробства Греція знаменита і тим, що з'явилася батьківщиною бога виноробства. Тому де ще, як не тут, в краю самого Діоніса, і ні спробувати місцеві вина, якими по праву пишаються працьовиті мешканці. Рецина, що відрізняється якнайлегшими хвойними нотами в букеті, ідеально підходить і до рибних, і до нежирним м'ясних страв. Солодке, трохи терпкий мавродафні і мускатне з огортає солодкістю Мосхато стануть незабутнім доповненням до десерту і фруктів, а без сухих червоних вин в Греції не можна уявити жодного вечора, коли таке ж рубінове сонце опускається в теплу воду.

Говорити про кухню Греції і не згадати про оливковій олії просто неможливо. Це справжня гордість всієї країни, причому в кожній місцевості масло, в залежності від сорту оливок і умов зростання гаїв, виходить різного смаку. Велику популярність здобули оливки, названі по району, де вони ростуть, Каламата. Сьогодні унікальні плоди поставляються в багато країн і світу, щоб гурмани могли насолодитися їх незабутнім смаком.

Люди, що приїжджають з Греції туристи часто розповідають, що в цій країні пахне морем, сосновою хвоєю і кави. Люди, що приїжджають з Греції туристи часто розповідають, що в цій країні пахне морем, сосновою хвоєю і кави І дійсно, кава тут став воістину національним напоєм. Тому бажаючим перейнятися духом кулінарних традицій древньої Еллади слід обов'язково зайти в одну з численних кав'ярень. Тут можна покуштувати традиційний, міцний еллінікоскафес, що подається в крихітній чашкою зі склянкою крижаної води, що з'явився в кухні греків разом з турецькими загарбниками, але так і прижився на древній землі.

А любителям солодощів в Греції справжнє роздолля. До кави тут подають різноманітні десерти з медом, фісташками, волоськими горіхами і мигдалем. Обов'язково потрібно спробувати місцеву баклаву і ніжний пиріг на манній крупі, який жителі називають равані.

Кулінарні дива

Кулінарна подорож по Греції буде неповним, якщо не спробувати дізнатися про страви, які не подають туристам в готелях. Це саме ті родзинки кухні, що становлять її золотий фонд.

Грецька кулінарія перейняла багато з турецької кухні Грецька кулінарія перейняла багато з турецької кухні. Деякі страви перейшли в неї разом зі східним назвою, а деякі придбали місцеві. Але є рецепти, властиві тільки кухні Греції - це рибний суп, що зветься тут какава, або унікальний суп з місцевих запашних лимонів, авголемоно, які неможливо знайти в туристичних центрах, а щоб насолодитися їх смаком доведеться здійснити подорож углиб країни, в гірські села або селища рибалок на узбережжі.

До речі в рибальських тавернах на березі моря пригощають тільки що виловленої рибою на вугіллі, мідіями, місцевими восьминогами і грецькими устрицями, до яких подають неймовірно пахучі лимони.

Перекусити в сонячний полудень можна салатом хорьятікі з скибочками м'ясистих грецьких помідор, огірками і пахучим цибулею, солоної фетою, зеленим соковитим перцем і тільки що зірваними оливками.

Любителів приготованого на вогні м'яса чекають в тавернах, які називаються в Греції псістарья, де зголоднілих гостей чекають відбивні з поросяти, бризолу, засмажені на вугіллі соковиті баранячі реберця, паідакья і запечена курочка, Котопулі. Любителів приготованого на вогні м'яса чекають в тавернах, які називаються в Греції псістарья, де зголоднілих гостей чекають відбивні з поросяти, бризолу, засмажені на вугіллі соковиті баранячі реберця, паідакья і запечена курочка, Котопулі

А до місцевого шашлику, сувлаки, з прісною питою можна замовити наикрепчайше виноградну горілку, ракію. Її подають у крихітній чарці, оскільки напій дуже підступний і легко збиває з ніг навіть міцного чоловіка.

Тих же, хто наважиться скуштувати анісову горілку узо, чекають в узері - місцевих чаркових, де разом з мутнеющего при розведенні водою напоєм подають рясні закуски, звані Меседес.

Якщо ж пощастить потрапити на грецьке свято, то піти з нього голодним точно не доведеться Якщо ж пощастить потрапити на грецьке свято, то піти з нього голодним точно не доведеться. Жителі країни надзвичайно привітні і хлібосольні. Причому до кожного торжества готується строго певний набір страв. Так, наприклад, на бурхливо що святкується греками Великдень прийнято готувати фірмовий суп з потрухів баранчика, багато приправлений місцевими запашними травами. А під Різдво по всій Греції фарширують печінкою і кедровими горішками індичку і смажать молочних поросят з картоплею.

Але як при кожному повороті стежки на грецьких островах невпізнанно змінюється пейзаж, так і різняться кулінарні пристрасті греків в різних куточках країни. І щоб вивчити грецьку кухню досконально, доведеться зробити ще не одну подорож в цей дивовижний край.

Post Views: 164

Так чому ж страви грецькі страви не так часто можна зустріти в ресторанах і на обідніх столах звичайних людей?
А що ще стало візитною карткою Греції?

Новости